به گزارش ایرنا، بر اساس برخی اظهار نظرها گسترش فضای مجازی و زرق و برق های آن، پیامدهای منفی بر فرهنگ کتابخوانی گذاشته به گونه ای که امروز بسیاری از کتاب ها در کتابخانه ها و کتابفروشی ها به امید پیدا شدن مخاطب در گوشه قفسه ها خاک می خورند.
به اعتقاد آنان این روزها با گسترش استفاده از گوشی های تلفن همراه هوشمند و شبکه های مختلف اجتماعی بسیاری از امور روزمره انسان ها از جمله مطالعه تحت تاثیر آن قرار گرفته اند اما به تنهایی نمی توان این پدیده را منفی دانست.
به نظر می رسد گسترش استفاده از فضای مجازی با وجود آنکه شیوه جدیدی از مطالعه را برای افراد به ارمغان آورده است اما به جهت جذابیت های کاذبی که در آن وجود دارد به شکل مستقیم بر فرهنگ مطالعه تاثیر گذاشته و بی مهری به کتاب را افزایش داده است اما اگر بتوان برنامه ریزی خوب و مناسبی داشت، چه بسا این فضا می تواند موجب تحولات مثبت و شگرفی در فرهنگ مطالعه جامعه شود.

**تاثیر استفاده بی رویه از فضای مجازی بر فرهنگ مطالعه
یک دانشجوی رشته تاریخ در این زمینه می گوید: استفاده بی رویه از فضای اجتماعی به یک عادت فراگیر در بین تمام نسل ها تبدیل شده به طوری که نمی توان لحظه ای از آن غافل شد.
مسعود محمدی افزود: البته امروزه حتی با استفاده از این ابزار ارتباطی انجام بسیاری از امور درسی دانشجویان نیز امکان پذیر شده و می توان خیلی از کتاب های درسی و غیردرسی را بدون نیاز به مراجعه به کتابفروشی ها مطالعه کرد اما در این خصوص نیز خیلی از نوجوانان و جوانان تنبلی می کنند.

**فضای مجازی تنها مقصر نیست/ گرانی کتاب عاملی موثر در کم شدن کتابخوانی
یک دانشجوی دیگر معتقد است تمام بار کاهش گرایش به سمت مطالعه تقصیر فضای مجازی نیست و گرانی قیمت کتاب نیز علت موثری است که امکان مطالعه را از افراد گرفته است.
زهرا عباسی افزود: دانشجویی که برای خرید هر کتاب درسی ناچار است قیمت بالایی را پرداخت کند دیگر امکان و توانی برای تهیه کتاب های غیر درسی نخواهد داشت.
وی متعقد است اگر هم در شرایط استثنایی کتاب خاصی مورد نظر و تقاضای فردی باشد در موارد زیادی به راحتی امکان تهیه آن از طریق اینترنت به صورت نسخه الکترونیکی و یا صوتی وجود دارد و خود من بسیاری از رمان های دنیا را از این طریق مطالعه کرده ام.

**منابع کتابخانه ها روزآمد نیستند
یک جوان دیگر نیز گفت: علاوه بر فضای مجازی ، متاسفانه از یک سو قیمت بالای کتاب در سطح کتابفروشی ها و از سوی دیگر نبود کتاب های روز دنیا در کتابخانه ها بر کاهش زمان مطالعه در بین مردم تاثیر گذاشته است.
حمید رحمانی افزود: بارها اتفاق افتاده با معرفی یک کتاب جدید در کانل های تلگرامی، برای دریافت آن به کتابخانه ها مراجعه کرده ام اما هربار جای آن را در قفسه ها خالی دیده ام چرا که کتابخانه های ما معمولا بعد از چند سال از انتشار کتاب ها و زمانی که ذائقه جمعی نسبت به آن کتاب تغییر کرده آنها را برای توزیع در کتابخانه ها خریداری می کنند.
یک جوان دیگر نیز گفت: متاسفانه امروز در شرایطی از کاهش زمان مطالعه سخن گفته می شود که خود کتابخانه ها نیز به این موضوع دامن زده اند به طوری که هم اکنون کتابخانه های شهر به وای فای رایگان مجهز شده و بارها شاهد بوده ایم که بسیاری از افراد بدون آن که به قسمت امانت کتاب مراجعه و کتابی به امانت بگیرند فقط برای مطالعه نشریات و یا استفاده از اینترنت به این مکان ها مراجعه می کنند.
فاطمه مرادی افزود:همچنین عضویت رایگان کتابخانه ها در مناسبت های خاصی از سال خود بر افزایش تعداد اعضا افزوده ، اما فایده ای نداشته چرا که افزایش عضویت بدون تامین زیرساخت های مناسبی چون افزایش منابع و کتاب های جدید و روز دنیا نمی تواند فرد را به خودی خود کتاب خوان کند.
وی خاطرنشان کرد:بسیاری از اعضای این کتابخانه ها را افرادی تشکیل می دهند که برای استفاده از سالن مطالعه و یا بخش نشریات این کتابخانه ها به آن مراجعه و حتی شاید یک بار در طول سال هم کتاب امانت نگرفته باشند.
محمدرضا اکبری دانشجوی رشته علوم آزمایشگاهی یکی از کتابخوانان فعالی است که مطالعه را از ضرورت های دنیای امروز می داند و می گوید روزانه دوازده ساعت در روزهای تعطیل و پنج ساعت در روزهای عادی مطالعه می کند.
وی با اشاره به تاثیر منفی فضای مجازی بر فرهنگ مطالعه، می گوید: تنها برای چک کردن ساعت کلاس ها و خرید کتاب از فضای مجازی استفاده می کنم و برای دور ماندن از اینترنت بسته های اینترنت خرید نمی کنم و برای امور ضروری نیز از سهم آزاد تلفن همراه استفاده می کنم.
این دانشجو همچنین بر افزایش و ترویج فرهنگ مطالعه تاکید کرد و گفت: برای عادت به خواندن و مطالعه افراد می توانند از کتاب های آسان و ساده ای که به سوالات عادی آنها پاسخ دهد، آغاز به کار کنند.
اکبری با بیان اینکه نسل جدید باهوش ترند و می توان با اقدامات مناسب به گسترش فرهنگ مطالعه در بین آنان کمک کرد،گفت: امروزه کتابهای زیادی در موضوعات مختلف از جمله فلسفه و عرفان چاپ می شود که با زبان ساده می توانند به بسیاری از سئوالات افراد پاسخ دهند به گونه ای که آنها را نسبت به مطالعه دلسرد نکند.
وی افزود: به طور مثال در حوزه فلسفه کتابی مانند دنیای سوفی با زبانی ساده به بسیاری از سئوالات پیچیده و گنگ فلسفی پاسخ می دهد بدون آن که مخاطب خود را نسبت به مطالعه دلسرد کند.

** فضای مجازی ظرفیتی برای رشد فرهنگ مطالعه
یک دانشجوی دیگر معتقد است فضای مجازی می تواند به رشد فرهنگ و سرانه مطالعه در کشور کمک کند.
منوچهر شفیعی با بیان اینکه از فضای مجازی می توان برای رشد فرهنگ مطالعه نیز بهره برد و نباید تنها به جنبه های منفی این فضا توجه داشت، گفت: در این خصوص نیاز به یک فرهنگ سازی جامع داریم.
وی اضافه کرد: در حال حاضر متاسفانه جذب جنبه های منفی فضای مجازی شده ایم در حالی که ابداع کنندگان این فضاها نیز خود در کشورهای غربی از این فضا در جهت گسترش علم و دانش بهره می برند.

** سرانه مطالعه کتاب در قزوین روزانه17دقیقه است
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان قزوین نیز در خصوص آخرین وضعیت شاخص های مطالعه در استان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: به طور کلی سرانه مطالعه مفید از نتایج بررسی های میدانی و پرسشنامه های آماری از مردم و همچنین آمارهای شورای فرهنگ عمومی قزوین حدود17دقیقه در روز و تقریبا مشابه میانگین کشوری بوده که البته با کشورهای پیشرفته فاصله زیادی دارد.
رقیه اسماعیلی افزود: کم بودن مطالعه در جامعه به عوامل مختلفی چون فراگیری استفاده از فضای مجازی و جاذبه های آن، کمبود وقت، نبود جذابیت در برخی کتاب ها و جابجایی اولویت های زندگی و همچنین تهاجم فرهنگی دشمن بستگی دارد.
وی با اشاره به نقش والدین در تاثیرگذاری بر فرزاندان خود برای کتاب خوانی، خاطرنشان کرد: آن اصلی که موجب گرایش فرد به مطالعه می شود احساس نیاز به آگاهی و دانستن است و اگر این احساس در والدین شکل بگیرد می توان با الگوسازی در فرزندان دنیای خانواده را تغییر داد.
اسماعیلی به رویکرد امور کتابخانه های قزوین به ترویج فرهنگ مطالعه از همان دوره مهدکودک و ابتدایی اشاره کرد و ادامه داد: در همین راستا تعامل خوبی با آموزش و پرورش برقرار کرده ایم و تعداد بسیار زیادی نشست کتابخوان مدرسه ای تشکیل داده ایم.
وی با بیان اینکه امروزه دیگر کتابخانه ها فقط محلی برای امانت کتاب و یا محدود به یک سالن مطالعه با چندین صندلی نیستند، گفت: به جرات می توان گفت کتابخانه ها به یک مرکز مهم و فعال فرهنگی تبدیل شده اند و اقدام های فرهنگی موثری در آنها انجام می شود که اختصاص بخش استان شناسی، نشریات، نشست های قصه گویی، نشست کتابخوان، داستان گویی، کارگاه مهارت های زندگی ، تفکر و خلاقیت از جمله این فعالیت ها است.
اسماعیلی، نذر فرهنگی را نیز از دیگر اقدامات امور کتابخانه های استان اعلام کرد و گفت: بر این اساس افراد می توانند هزینه های خرید کتاب و یا کتاب های موجود در کتابخانه های منزل خود را به کتابخانه ها هدیه کنند که البته این کتاب های اهدایی پس از استعلام و کسب تایید و مجوز از امور کتابخانه های کشور در کتابخانه های استان توزیع می شود.
وی، معرفی کتاب در مناسبت های مختلف سال از طریق ارسال پیامک را نیز از دیگر فعالیت های این اداره کل در راستای ترویج فرهنگ مطالعه ذکر کرد و ادامه داد: یک ویژگی مثبت کتابخانه های عمومی این است که مراجعه و عضویت در آنها محدود به طبقه اقتصادی و یا سن و جنسیت خاصی نیست و تمام اقشار و گروه ها می توانند در آنها عضویت یابند.

**74هزار و 845نفر در کتابخانه های قزوین عضویت دارند
مدیرکل امور کتابخانه های استان قزوین همچنین از عضویت 74هزار و 845 نفر در کتابخانه های استان خبر داد و گفت: ماهانه به طور میانگین 83هزار و 283 جلد کتاب در این کتابخانه ها به اعضا امانت داده می شود.
اسماعیلی در ادامه به فعالیت های این اداره کل در زمینه بهسازی فضای کتابخانه ها اشاره کرد و افزود: سال گذشته برای اولین بار در طول سال های اخیر بیشترین کار عمرانی اعم از نوسازی سامانه های گرمایشی و سرمایشی، ایزوگام،آسفالت،تعمیرات ساختمانی و نوسازی سامانه رایانه ای کتابخانه های استان انجام شد.
وی ادامه داد: منابع موجود در کتابخانه ها یا در قالب سهمیه هر چند ماه یک بار از سوی نهاد کتابخانه های کشور بین کتابخانه های نهادی و مشارکتی توزیع می شود و یا با اعتبارات استانی خریداری می شوند.
اسماعیلی ادامه داد: در راستای حمایت از نویسندگان بومی استان نیز کتاب های آنها را پس از استعلام و تایید از نهاد کتابخانه های کشور خریداری و در کتابخانه ها توزیع می کنیم.
وی همچنین گفت: با توجه به محدودیت منابع مالی، امکان تهیه کتاب به حد نیازهای نسل جدید که بخش عظیمی از آنها را نیز مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تشکیل می دهند وجود ندارد.

**فضای مجازی و کتابخوانی، هم تهدید و هم فرصت
وی در ادامه از نقش فضای مجازی در مطالعه و کتاب خوانی به عنوان یک تهدید و فرصت یاد کرد و گفت: اگر به شیوه درست و منطقی از این فضا برای ترویج فرهنگ مطالعه و گرایش به سمت کتاب و معرفی کتاب های مختلف استفاده کنیم این فضا فرصت است.
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان قزوین اضافه کرد: اما اگر از این فرصت برای ترویج فرهنگ کتاب خوانی و مطالعه استفاده نکرده و به جای خواندن کتاب به اموری که بیشتر هدر دادن وقت است بپردازیم باید از این فضا به عنوان یک تهدید یاد کنیم.
7388*3013
خبرنگار: پریسا نوروزی**انتشار دهنده: رضا اولادی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.