کارشناسان معتقدند که وجود ۴۰ هزار زن سرپرست خانوار در استان قزوین علاوه بر اینکه آمار قابل توجهی به نظر می رسد، و این افراد به نوعی از نمایندگان اصلی جامعه زنان استان نیز در بازار و کسب و کار  محسوب می شود.

به گفته مسئولان در حالی که جمعیت آماری زنان سرپرست خانوار درحال افزایش است، موضوعاتی مانند مشاغل خانگی، صنایع دستی و تسهیلات کارآفرینی زنان نیز مورد توجه قرار گرفته و  هرگونه اقدام سیاسی، اجتماعی و اقتصادی که بتواند به توانمندی زن سرپرست خانوار منجر شود، به طور قطع آهنگ توسعه جامعه زنان را سرعت می بخشد.

تشکیل اتاق های فکر و کلاس های ایده پردازی، پرهیز از جناحی گری و مداخله حداکثری زنان فعال و همچنین حمایت از مشاغل حوزه زنان از مهمترین پیش زمینه های توسعه است که کارشناسان و مسئولان بر آن اتفاق نظر دارند.

برای توانمندی زنان سرپرست خانوار ابتدا نیازمند یک سامانه جامع اطلاعاتی هستیم

جامعه شناس و پژوهشگر مسائل اجتماعی گفت: از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون سیاست ها و برنامه های توسعه ای در حوزه زنان یکپارچه نبوده است که مهمترین عامل آن تعارض سیاست ها در ادوار گذشته است.

کریم تفضلی افزود: تجربه ادوار گذشته در کشور نشان داده که جناح های سیاسی پس از کناره گیری از قدرت با رویکرد اپوزیسیون دیدگاه متفاوتی از زنان ارائه می دهند که نه تنها راهکاری با خود به همراه ندارد، بلکه به فرافکنی در بین جامعه زنان منجر می شود.

وی به مشکلات حوزه زنان اشاره کرد و گفت: افزایش آسیب های اجتماعی برای زنان، بالا رفتن نرخ طلاق، افزایش نرخ بیکاری در بین دختران تحصیل کرده، پایین بودن نرخ ازدواج و کاهش سلامت از عمده مشکلات حوزه زنان است که جناح های سیاسی هر کدام برداشت های متفاوتی از آن ارائه می دهند.

تفضلی با بیان اینکه اقدامات بسیاری برای توانمندی زنان در نظر گرفته شده است، اظهار داشت: بسته های حمایتی برای زنان به طبقات مختلفی تقسیم می شود و بین زنان خانه دار، کارمند، مدیر و سرپرست خانوار تفاوت هایی وجود دارد تا توازن و تعادل متناسبی برقرار شود.

این مدرس دانشگاه به توانمندی زنان سرپرست خانوار تاکید کرد و گفت: برای تحقق این مهم نیازمند سامانه جامع اطلاعاتی هستیم تا برنامه ریزی بر اساس آمار صورت پذیرد؛ اگر آماری در دسترس نباشد و اطلاعی از تعداد و پراکندگی این زنان نداشته باشیم به طور  قطع امکان تصمیم گیری و استفاده از ظرفیت انها بسیار دشوار خواهد بود.

تفضلی در ادامه سخنان خود به وضعیت زنان استان قزوین پرداخت و در مورد توانمندی زنان سرپرست خانوار تصریح کرد: اگر مقرری مناسبی برای این زنان تعیین کنیم، تا حدودی مطالبات معیشتی آن ها را نیز پاسخ داده ایم که در این میان زنان سرپرست خانوار روستایی از اهمیت بسیاربالایی برخوردار است.

وی همچنین تصریح کرد: کاهش تنش ها و مشکلات اجتماعی، ایجاد بازارهای محلی هفته ای و فروش محصولات صنایع دستی در مناطق گردشگری، از مهمترین مسائلی است که برای زنان سرپرست خانوار در روستاهای استان نظر گرفته شده است.

تفضلی به وجود ۲۰ صندوق کوچک اعتباری در استان قزوین اشاره کرد و گفت: یکی از ظرفیت های خودجوش از سوی زنان سرپرست خانوار، تشکیل صندوق های اعتباری و خود اشتغالی است که اگر بتوانیم این صندوق ها را ساماندهی کنیم به طور قطع زمینه اعطای تسهیلات بیشتری را فراهم می کند.

این پژوهشگر مسائل اجتماعی نیاز زنان کارآفرین را برگزاری کلاس های ایده پردازی عنوان کرد و گفت: با ایجاد چنین کلاسی لایه های شغلی متفاوتی برای زنان کارآفرین مورد توجه قرار می گیرد؛ به عنوان مثال تولید شیرینی سنتی و برخی صنایع دستی در قزوین پتانسیل های بسیاری دارد که هنوز به صورت کامل مورد توجه واقع نشده و یا راهکار مناسبی برای تولید انبوه آن ارائه نشده است.

تفضلی از نبود آمارهای شفاف در حوزه آسیب های اجتماعی زنان انتقاد کرد و گفت: متاسفانه یکی از موانع اصلی پیش روی زنان در استان قزوین نبود آمار شفاف از آسیب های اجتماعی است و تا مادامی که اطلاع دقیقی از میزان ایدز، خودکشی، انحرافات اجتماعی و غیره نداشته باشیم، امکان پژوهش و مدیریت روی آنها وجود ندارد.

بایدبه این باور برسیم که زن در پیشرفت و توسعه با هیچگونه مانعی روبرو نیست

مدرس حوزه زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی در خصوص توسعه جامعه زنان به خبرنگار ایرنا گفت: توانمند کردن حوزه زنان تنها در صورتی امکان پذیر است که زمینه رشد و تعالی آن از دوران کودکی در ذهن انسان ها نهادینه شود و به نوعی به این باور برسیم که زن در پیشرفت و توسعه با هیچگونه مانعی روبرو نیست.

سمیرا کبیری افزود:  تصویری که از اشتغال زنان در ذهن انسان نقش می بندد بسیار متاثر از دوران کودکی است و ما شاهد هستیم که کتب درسی در دوران کودکی همواره زنان را در نقش های معلمی، پرستاری و خانه داری به تصویر می کشد.

وی به نقش های دیگر زنان در حوزه اشتغال تاکید کرد و گفت: معرفی کردن مشاغل زنان در حوزه های فنی و حرفه ای، کارخانجات، کشاورزی، صنعت، مدیریت و حتی سیاست در نظام آموزشی کشور کمتر مورد توجه قرار می گیرد و این درحالی است که سابقه تاریخی نشان داده زنان در این حوزه توانسته اند به دستاوردهای بسیاری دست یابند.

کبیری با بیان اینکه بیش از ۶۰ درصد دختران دانش آموخته دانشگاهی با تحصیلات عالی بیکار هستند، اظهار داشت: یکی از الویت های کلان در سیاست گذاری های کشور اهمیت به زنان تحصیل کرده است و چون درحال حاضر زنان ما از مواهب بیشتری برای تحصیل و اموزش بهره مند هستند، بدون شک باید نقش بیشتری در اشتغال و توسعه داشته باشند.

این مدرس دانشگاه به وضعیت زنان سرپرست خانوار استان قزوین پرداخت و گفت: عمده مشکلی که امروزه پیش روی این زنان قرار دارد، سنگین بودن فضای جناحی گری در استان است که سبب شده زن سرپرست خانوار برای دستیابی به مطالبات خود بین ۲ گروه سیاسی اصولگرا و اصلاح طلب بلاتکلیف بمانند.

وی تصریح کرد: کسانی که به نمایندگان سیاسی این ۲ گروه نزدیک باشند، از قدرت و اعتبارات افراد وابسته به آنها بهره مند خواهند شد و متاسفانه هنوز یک گفتمان مشترک برای توانمندی زنان ایجاد نشده تا بتوانیم برآیند قدرت ها را برای توانمندی زنان به کار بندیم.

کبیری با بیان اینکه استان قزوین رتبه اول تصدی مدیریت زنانه را دارد، اظهار داشت: اگر یک عقل جمعی و گفتمان مشترکی بین زنان استان قزوین حاکم بود، به طور قطع می توانستیم شاهد دستاوردهای بسیار عظیمی در حوزه زنان باشیم، اما اکنون بیشتر اقدامات پراکنده و بدون هدف مشترک دنبال می شود.

این فعال حقوق زنان به نشست های مدیران استان قزوین پرداخت و گفت: تصاویری که از خروجی نشست های تصمیم گیری دیده می شود، نشان می دهد که حضور زنان در این نشست ها بسیار اندک است و حتی از تعداد انگشتان دست تجاوز نمی کند؛ به طور حتم تعداد زنان کارآمد و فرهیخته بسیار بالاست، اما مدیریت و نظارتی برای دعوت از آنها و حضور نسبتا قابل قبول آنها وجود ندارد.

مدرس حوزه زنان و خانواده خاطرنشان کرد: با توجه به وجود یک نماینده زن در استان قزوین انتظار می رود که نشستی مشورتی و اتاق فکر به منظور بررسی مسائل  حوزه زنان در استان تشکیل شود و در طول ایام سال با موضوعات مختلف به حل مشکلات زنان بپردازد.

افزایش آمار زنان سرپرست خانوار و ضرورت توانمندسازی مشاغل خانگی

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری قزوین به خبرنگار ایرنا گفت:  اشتغال و کارآفرینی زنان موضوعی است که بیشتر در این دولت مورد توجه قرار گرفت و تا قبل از روی کار آمدن دولت یازدهم و دوازدهم، اساسا تمرکز و اجماعی روی اشتغال زنان وجود نداشته است.

صدیقه ربیعی افزود: ما اعتقاد داریم که باید از ظرفیت ۵۰ درصدی زنان  برای اشتغال بهره برد و توسعه استان هرگز بدون توانمندی جامعه زنان محقق نخواهد شد.

وی به وجود ۴۰ هزار زن سرپرست خانوار در استان قزوین اشاره کرد و گفت:  تقاضا برای اشتغال و استقلال زنان و همچنین عهده دار بودن سرپرستی منزل از مسائلی است که سبب شده تا با افزایش این جمعیت روبرو شویم و توانمند کردن این جمعیت باید در صدر الویت اقدامات قرار گیرد.

ربیعی به حضور ۶۰ درصدی زنان در کنکور سال جاری اشاره کرد و گفت: در جامعه ای که ۶۰ درصد زنان در عرصه های علمی فعال هستند، بدون شک انتظار می رود که حضور آنها در مناصب مدیریتی و کارآفرینی نیز پررنگ تر باشد.

این مسئول تاکید کرد: یکی از موضوعاتی که در استان ما مورد اصلاح قرار گرفت، تخصیص اعتبارات مشاغل خانگی به زنان بود و تا قبل از این چندسال، زنان نقش بسیار اندکی در فعالیت مشاغل خانگی برعهده داشتند.

وی به ضرورت تشکیل اتاق فکر برای زنان تاکید کرد و گفت: رویکرد ما حمایت همه جانبه از زنان است و تاکنون چندین بار از فرمانداران استان خواستیم که برای حل مشکلات اشتغال و کاهش آسیب های اجتماعی نشست های مشترکی تشکیل داده و مسائل و موضوعات خاص این خوزه را پیگیری کنند.

ربیعی تصریح کرد: یکی از اقداماتی که در نشست های مشترک زنان استان رقم خورد، ایجاد تفاهم نامه و موافقت نامه با ادارات و موسسات مختلف به منظور به کارگیری از فضاهای موجود برای برپایی نمایشگاه صنایع دستی زنان بود تا ضمن پیدایش یک بازار مناسب و کارآمد از فروش محصولات این زنان نیز حمایت های لازم صورت پذیرد.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری قزوین در خصوص پیگیری دولت برای ورود زنان به ورزشگاه توضیح داد: ورود زنان به ورزشگاه به عنوان یک مطالبه در دستور کار استان نیز قرار دارد، اما باور ما این است که در حوزه زنان موضوعات و الویت های مهم تری وجود دارد که ورود آنها به ورزشگاه در الویت های بعدی قرار می گیرد.

ربیعی بالا رفتن نرخ طلاق، افزایش آسیب های اجتماعی، کاهش نرخ ازدواج، افزایش دانش آموختگان  دانشگاهی بیکار و روند صعودی زنان سرپرست خانوار را از عمده مباحث دارای الویت در استان دانست که باید مورد توجه کارشناسان و تحلیلگران اجتماعی قرار گیرد.

۹۹۲۵*۶۰۱۲

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.