چند سالی است که بحث پیوند صنعت و دانشگاه مطرح شده و طی سال‌های اخیر این رابطه تا حدودی بهبود پیداکرده ولی به‌صورت کامل محقق نشده است؛ به‌راستی چه موانعی بر سر راه این پیوند وجود دارد؟ ایسنا طی میزگردی آن را بررسی کرده است.

به گزارش ایسنا منطقه قزوین، میزگرد «مؤلفه‌های اکوسیستمی فناوری و عدم ارتباط صنعت و دانشگاه» در ایسنا برگزار شد؛ سلیمان اسماعیل‌زاده‌ها مدیر مرکز ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین، ضیاء رشوند مدیر توسعه صنعتی و کارآفرینی شرکت شهرک‌های صنعتی قزوین و فاطمه غفوری رئیس کانون زنان بازرگان قزوین در این نشست حاضر بودند.

سلیمان اسماعیل‌زاده‌ها مدیر مرکز ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین در این نشست اظهار می‌کند: صاحبان ایده، شتاب‌دهنده‌ها و مراکز رشد، سرمایه‌گذاران، کارگزاران انتقال فناوری، نهادهای حاکمیتی و بانک‌ها ازجمله بازیگران اکوسیستم فناوری و نوآوری هستند.

وی ادامه می‌دهد: این اکوسیستم در استان قزوین به‌خوبی تشکیل‌شده و چرخ‌دنده‌های آن به آرامی شروع به چرخش و حرکت کرده است و در تلاش هستیم میزان تعاملات را در سطح استان افزایش دهیم.

مدیر مرکز ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین تصریح می‌کند: در استان قزوین همه اجزای اکوسیستم حضور دارند ولی کنار هم قرار دادن آن یکی از شروط موفقیت است و به همین جهت ضرورت دارد تا نهادهای بالادستی در این زمینه بیشتر فعالیت کنند؛ پیشنهاد می‌شود سازمان‌های مردم‌نهاد در این اکوسیستم فعالیت کرده و بازیگران را به هم وصل کنند و حتی شاید نیاز باشد در این میان استانداری با ایجاد بسترهای لازم نقش خود را ایفا کند؛ اتاق بازرگانی نیز به‌عنوان بخش خصوصی در این میان نقش بازی می‌کند و امیدواریم نتایج آن در آینده نزدیک به ثمر بنشیند.

صنایع کوچک با مدل‌های توسعه‌ای مختلف راهبری می‌شوند

ضیاءرشوند مدیر توسعه صنعتی و کارآفرینی شرکت شهرک‌های صنعتی قزوین نیز در ابتدا یادآور می‌شود: شرکت شهرک‌های صنعتی متولی صنایع کوچک است و 90 درصد صنایع استان هم توسط آن مدیریت می‌شود که این صنایع را با مدل‌های توسعه‌ای ازجمله خوشه، فن بازار و شبکه‌سازی راهبری می‌کند.

وی ادامه می‌دهد: شرکت شهرک‌های صنعتی نیاز صنعت را احصا و شناسایی کرده و با پتانسیل مراکز دانشگاهی و برگزاری نشست‌ها و همایش‌هایی این نیازها را معرفی و برجسته می‌کند؛ گاهی دیده می‌شود که نتیجه مطلوب نیست که باید برای خوشه‌ها برخی زیرساخت‌ها را فراهم کرد و آن را به رسمیت شناخت تا نقش خود را بهتر ایفا کنند.

مدیر توسعه صنعتی و کارآفرینی شرکت شهرک‌های صنعتی قزوین بیان می‌کند: نهادهای حاکمیتی بسیاری در بحث خوشه‌ها دخیل هستند که در این میان باید از قدرت حاکمیتی استانداری استفاده کرده و نهادها را موظف کنیم تا برنامه‌های مرتبط با خوشه‌ها را مصوب کنند.

میزان حمایت نهادها از صنایع کوچک مشخص نیست

رشوند تشریح می‌کند: سرمایه ازجمله مشکلاتی است که صنایع کوچک در حوزه نوآوری با آن مواجه هستند و میزان حمایت نهادها از صنایع کوچک مشخص نیست؛ این در حالی است که همه نوع خدمات وجود دارد ولی صنایع نمی‌دانند از کجا چه خدماتی بگیرند؛ به همین جهت باید دستورالعملی نگارش و به صنایع کوچک ارائه شود تا تولیدکنندگان بدانند برای چه خدماتی به کجا مراجعه کنند؛ ظرفیت‌های بسیاری وجود دارد که باید تمامی آن‌ها یک‌کاسه شده و به این صنایع ارائه شوند تا از سردرگمی آنان نیز جلوگیری شود.

این‌ یک واقعیت است که همه اجزا وجود دارند ولی رغبت کم است

فاطمه غفوری رئیس کانون زنان بازرگان قزوین نیز با تأکید بر اینکه همه اجزای اکوسیستم فناوری و نوآوری وجود دارند ولی رغبت برای هماهنگی بسیار کم بوده و این‌یک واقعیت است، اظهار می‌کند: خلأها به این بازمی‌گردد که این بازیگران چقدر نقش خود را بازی کرده و چقدر برای هم‌افزایی تمایل داشته باشند؛ ای‌کاش بقیه بازیگران ازجمله پارک علم و فناوری در این میزگرد حضور داشتند چراکه هر یک رسالتی دارند.


وی اضافه می‌کند: «فن بازار» حلقه واسطه‌ای است که باید بین همه این بازیگران نقش ایفا کند و نخ تسبیح باید از بین همه این بازیگران رد شود و بندهای این شبکه را به هم وصل کند.

رئیس کانون زنان بازرگان قزوین تصریح می‌کند: شورای فن بازار در استان وجود دارد که استاندار رئیس این شوراست و بازیگران اکوسیستم نوآوری و فناوری نیز اعضای آن هستند و در حقیقت «فن بازار» تلاش دارد به‌عنوان رابط، نقش بازیگردانی داشته باشد.

وی می‌گوید: «فن بازار» هیچ‌گاه پارک علم و فناوری و یا مرکز رشد نیست اما کسی است که خبر دارد در پارک علم و فناوری، شرکت شهرک‌های صنعتی و اتاق بازرگانی چه می‌گذرد و در حقیقت بخش هوشمندی است که باید راه بیفتد و از تمام این دانه‌ها رد شود و بداند که هر یک چه ظرفیت‌هایی دارند تا گره پایانی تسبیح را بزند.

غفوری بیان می‌کند: سال گذشته شرکت شهرک‌های صنعتی یک رویداد ملی را برگزار کرد که طی آن تقاضاها از کل کشور جمع‌آوری و به فناوران فراخوان داده شد؛ برای سال جاری روی تکمیل این موضوع کار شده است.

بسیاری از بازیگران اکوسیستم فناوری تمایل به همکاری ندارند

رئیس کانون زنان بازرگان قزوین تصریح می‌کند: بسیاری از بازیگران اکوسیستم فناوری و نوآوری بی‌تعهد هستند و یا تمایل همکاری با «فن بازار» را ندارند که امثال این گله‌ها در استان بسیار وجود دارد.

وی عنوان می‌کند: اتفاقات خوب در حال افتادن است ولی متأسفانه در جلسات مختلف شاهد سوءگیری برخی بازیگران هستیم و حتی کافی است که رویدادی به نام دستگاهی باشد تا برخی از دستگاه‌ها در آن حضور پیدا نکنند؛ باید نقش حلقه واسطه پررنگ دیده شود و همه به آن باور داشته باشند.

غفوری ابراز می‌کند: کسی که رسالتش بازیگر است نمی‌تواند فن بازار باشد و در دل خود چند بازیگر دیگر را جای دهد؛ نخ تسبیح همت و تمایل بازیگران و فن بازار نیز بازیگردان این عرصه هستند؛ فن بازار اطلاعات کاملی از ظرفیت‌ها دارد و برخی اشتراکات را تعریف کرده و با همه به اشتراک می‌گذارد.

اسماعیل‌زاده‌ها مدیر مرکز ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین با اعلام اینکه فن بازارها در کشور دو دسته‌بندی دارند، اظهار می‌کند: یک گروه زیرمجموعه شرکت شهرک‌ها ایجاد شده و تعدادی از آن‌ها نیز زیرمجموعه پارک‌های علم و فناوری و جهاددانشگاهی هستند.

نیاز به فناوری در صنعت وجود دارد

وی ادامه می‌دهد: بر اساس تجربه، «نیاز» در بخش صنعت است و بر اساس آن «نیاز» است که دانشگاه می‌تواند به هدف نهایی برسد و مشکل جامعه را حل کند. اگر فن بازارها از سمت صنعت وارد شوند و تعاملات را برقرار کنند موفق خواهند بود ولی اگر از سمت پارک‌های علم و فناوری باشد موفق نخواهند بود چراکه خودشان بستر دارند؛ فن بازاری که از حوزه صنعت ورود پیدا می‌کند قطعاً اثرگذاری بیشتری خواهد داشت.

در ادامه سخنان اسماعیل‌زاده‌ها، غفوری رئیس کانون زنان بازرگان استان قزوین خبر می‌دهد: ماه آینده رویدادی با حضور همه بازیگران اکوسیستم فناوری و نوآوری در قزوین برگزار خواهد شد که تقاضامحور است؛ طی این رویداد تقاضای واحدهای صنعتی جمع‌آوری و ارائه خواهد شد و با برگزاری نشست‌های چهره به چهره صنعت با دانشگاه، تقاضاهای شناسایی‌شده وارد قرارداد خواهند شد.

به گزارش ایسنا، در سال رونق تولید دیگر انتظار معنایی ندارد اگر هر یک از بخش‌ها اعم از صنعت و یا دانشگاه و مراکز دانش‌بنیان یک‌قدم به‌سوی هم بردارند به نتیجه خواهند رسید.

اسماعیل‌زاده‌ها مدیر مرکز ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین با اشاره به اینکه حوزه فناوری مانند دو امدادی است، بیان می‌کند: همان‌طور که در دو امدادی اگر هر کس 20 متر بیشتر بدود احتمال موفقیت بیشتر خواهد بود؛ در دانشگاه به این نتیجه رسیدیم که برخی جاها 20 متر این‌طرف و گاهی 20 متر آن‌طرف حرکت کنیم تا اتصال به صنعت برقرار شود؛ صنعت یک «نیاز» دارد و خودش هم نمی‌داند چه می‌خواهد؛ گاهی شرکت‌های فناور و صنایع چندین جلسه برگزار می‌کنند تا به گفتمان و زبان مشترک برسند.

وی اشاره می‌کند: تجربیاتی که طی یک سال اخیر کسب کردیم نشان می‌دهد که «نیاز» اهمیت ویژه دارد و برای آغاز حرکت چرخه نوآوری و فناوری کمک می‌کند و در حقیقت چرخه فناوری از نیاز صنعت آغاز می‌شود؛ شاید خود صنعت هم نداند که چه نیازی دارد ولی ما در دانشگاه با صنایع مختلف مذاکره می‌کنیم که مشکلاتشان چیست و برایشان راهکار فراهم می‌کنیم.

مدیر مرکز ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین خاطرنشان می‌کند: هرچقدر بتوانیم پتانسیل‌ و نیازهای منطقه را شناسایی کنیم و بر پایه نیازها کسب‌وکارهای خوبی را تشکیل دهیم خروجی‌ها مفید خواهد بود.

«فن بازار»؛ حلقه واسطه صنعت و دانشگاه

رشوند مدیر توسعه صنعتی و کارآفرینی شرکت شهرک‌های صنعتی قزوین با تأکید بر اینکه حلقه ارتباط صنعت و دانشگاه «فن بازار» است، اظهار می‌کند: این مدل در دیگر کشورها جواب داده و شرکت شهرک‌های صنعتی از سه سال پیش آن را اجرایی کرده است؛ در دو سال نخست ابتدا به امر فرهنگ‌سازی پرداختیم و توانستیم بگوییم واحدهای صنعتی در حوزه بازار، مدیریت و فناوری مشکل دارند و نیاز به طراحی چهارچوب احساس می‌شود؛ فن بازارها نیاز صنعت را احصا و این نیاز را به فناوران ارائه می‌دهند و به دلیل دشوار بودن چرخه، نشاندن صنعتگر و فناور بر روی یک میز سخت است.

به گزارش ایسنا در این میان این سؤال پیش می‌آید که آیا می‌توان به این روند سرعت بخشید؟ که میهمانان می‌گویند چنین چیزی ممکن نیست و این امر زمان زیادی را می‌طلبد.

رشوند اضافه می‌کند: توسعه مقوله پیچیده‌ای است و زمان بسیاری می‌طلبد و حتی یک خوشه صنعتی در بازه زمانی کوتاه به توسعه‌یافتگی نمی‌رسد.

غفوری رئیس کانون زنان بازرگان استان قزوین با تأکید بر اینکه رسیدن به تفاهم بین صنعت و شرکت‌های دانش‌بنیان زمان زیادی را می‌طلبد که در این میان مشاوران این امر را سهل می‌کنند، خاطرنشان می‌کند: در مرحله قرارداد بازیگران از مشاوره‌ها فاصله می‌گیرند و این به‌مانند آن است که وقتی فردی به پزشک مراجعه می‌کند باید مراحل درمان را تکمیل کند؛ صنایع و شرکت‌های دانش‌بنیان برای پرداخت نکردن حق‌الزحمه مشاور وارد مذاکره با یکدیگر می‌شوند که این‌یک آفت است چراکه دو طرف اهلیت دارند ولی ادبیات آن‌ها فناور نیست.


اسماعیل‌زاده‌ها مدیر مرکز ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین بیان می‌کند: دانشگاه با نشست‌های تخصصی، رویدادهای کارآفرینی و همفکری شبکه‌سازی می‌کند که باید برای ساماندهی این امر در استان گام برداشت و از آن حمایت‌های ویژه‌ای کرد.

کمک نهادهای بالادستی تنها وام دادن نیست

وی اضافه می‌کند: کمک نهادهای بالادستی تنها وام دادن نیست گاهی اوقات نیاز است تا مصوبه را در کارگروه اشتغال ببرند و مصوباتی را برای حمایت‌های مالیاتی و گمرکی انجام دهند و بستری را در برخی نهادها ایجاد کنند.

مدیر مرکز ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین تصریح می‌کند: قوانین گمرک و مالیات در سطوح ملی تصویب‌شده ولی در اجرا ضعف دارند که درنهایت باعث آسیب رسیدن به کسب‌وکار می‌شود و حتی برخی از کسب‌وکارهای نوپا را با شکست مواجه می‌کنند به همین جهت ضرورت دارد تا نهادهای بالادستی برای اجرا تمهیدی بیندیشند.

اسماعیل‌زاده‌ها در پایان با تأکید بر مهم بودن شبکه‌سازی عنوان می‌کند: مهم‌ترین نیازها احصا شده و دانش و فناوری‌های مختلف نیز وجود دارد ولی شبکه‌ای که بتواند این دو را به هم وصل کند وجود ندارد، اگر بتوانیم شبکه‌سازی داشته باشیم شاهد اتفاقات خوبی در حوزه صنعت و دانشگاه خواهیم بود.

به گزارش ایسنا، امیدواریم در آینده نزدیک همه نهادها و متولیان ظرفیت خود را به اشتراک بگذارند و هر کس نقش خود را به‌خوبی ایفا کند تا با این اشتراک‌گذاری حرکت اجزای مختلف در این اکوسیستم سهل‌ شود.
گزارش از سیده زهرا حسینی فلاح خبرنگار ایسنا منطقه قزوین

انتهای پیام
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.