سیف‌الله داد که به عنوان معاون امور سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از سالهای 1376 به مدت سه سال در راس مدیریت سینمای ایران حضور داشت،معتقد بود:« باید کمک کنیم صد سال دیگر وقتی فرزندان ما جشن دویست سالگی سینما را می‌گیرند از هم‌یاری کسانی که در این صدسال گذشته دست داشته‌اند، تشکر کنند و از بارقه‌ی پیشکسوتان‌شان در سینما امید بگیرند.»

به گزارش جماران به نقل از ایسنا، 6 مرداد ماه مصادف با چهارمین سالروز درگذشت «سیف‌الله داد» خالق «بازمانده» است که با پیش‌بینی این روزها می‌گفت: «مسایل جانبی، روز به روز سینما را بیشتر به تحلیل می‌برد.»

 

فعالیت کارگردانی سیف‌الله داد به ساخت سه «زیر باران»، «کانی‌مانگا» و «بازمانده» خلاصه می‌شود اما دو اثر آخرش از فیلم‌های شاخص سینمای ایران به شمار می‌آیند.

مسعود جعفری‌جوزانی کارگردان سینما در اظهار نظری «بازمانده» را یکی از بهترین و به یاد‌ماندنی‌ترین آثار سینمایی ایران توصیف کرد و گفته بود: «ای کاش به او مسئولیت اجرایی نمی‌دادند تا در عمر کوتاهش فیلم‌های بیشتری از این گونه بسازد. این فیلم بیش از همه شعارهای خطرناکی که در دفاع از فلسطین سر داده می‌شود اثرگذار است و کاری‌ترین گلوله‌ای است که نشسته است. به کسانی که به عنوان ظلم‌ستیزی شعار می‌دهند، می‌گویم به‌جای شعار‌گویی مانند داد دست به عمل بزنند و شهامت صداقت داشته باشند. او در فیلم خود نشان داد درخت ظلم نابود می‌شود.»

سید محمد بهشتی از بنیانگذاران بنیاد سینمایی فارابی هم گفته بود: «سیف‌الله داد همه آثارش را خودش نوشت و در کارهای دیگران هم به عنوان نویسنده سهم قابل توجهی داشت. او در مونتاژ فیلم هم کارهای ارزنده‌ای انجام داد. سیف‌الله داد با این‌که فیلم‌های زیادی نساخت، اما همین فیلم‌هایی که ساخت، حکایت از توانایی ایشان در کارگردانی دارد.»

سیف‌الله داد در آخرین گفت‌وگویی که با ایسنا داشت از علاقه‌اش برای به تصویر کشیدن بخشی از زندگی حضرت محمد(ص) در سینما سخن گفته بود: «بیش از یک‌ سال و نیم درمورد زندگی حضرت رسول‌(ص) بخصوص دوران قبل از هجرت در مکه از زاویه‌ی حضرت خدیجه مطالعه کردم و منابع مختلف قدیمی و جدید را خواندم. چارچوب اولیه‌ قصه را هم به‌دست آوردم اما هنوز راضی نیستم و احساس می‌کنم باید فرقی بین فیلم تاریخی که در سینما ساخته می‌شود با این مجموعه‌های تلویزیونی که بیانشان تاریخی است، باشد. در ساخت فیلمی درباره حضرت رسول(ص) برایم اهمیت اصلی این است که در زمانه‌ای که اسلام را با انواع تهمت‌ها به دینی خشن معرفی می‌کنند، ما وقت بیننده و فرصت‌هایی که به‌دست می‌آید را صرف داستان‌پردازی‌های سرگرم کننده نکنیم و چهره‌ای از پیغمبر اکرم (ص) القا کنیم که بخشی از این سوء تبلیغات را خنثی کند. برای همین هم نزدیک به دوسال روی این قضیه کارکردم و هنوز هم ناامید نیستم و امیدوارم روزی این اتفاق در قالب یک کار سینمایی بیفتد.»

سیف‌الله داد تدوین‌گر فیلم‌های «بچه‌های طلاق» تهمینه میلانی، «ابلیس» احمدرضا درویش، «در مسلخ عشق» کمال تبریزی، «عملیات کرکوک» جمال شورجه، «هور در آتش» عزیزالله حمیدنژاد بوده و در سالهای آخر عمرش تدوین فیلم «فرزند صبح» بهروز افخمی را انجام داد که این نسخه از فیلم به سرانجام نرسید.

همیشه از دروان تصدی معاونت سینمایی سیف‌الله داد به نیکی یاد می‌شود و بسیاری آن را نقطه تحول سینمای ایران می‌دانند.

سیف‌الله داد متولد 1334 خرمشهر و فارغ‌التحصیل رشته جامعه‌شناسی از دانشگاه شیراز (1358) بود.

عضویت در شورای بررسی فیلم‌نامه و گروه فیلم شبکه یک سیما (1362) و بخش فرهنگی بنیاد سینمای فارابی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، از موسسان سازمان سینمایی سینافیلم، رییس هیئت‌مدیره خانه سینما در سالهای 1374 تا 1376 بخشی از سابقه‌ی کاری او بود.

ساخت اپیزودی درباره‌ی شهر تهران و فیلم کوتاهی درباره خرمشهر از جمله آثاری بودند که داد فرصت ساختش را پیدا نکرد.

سیف‌الله داد، 6 مرداد ماه 88 پس از سالها تحمل بیماری سرطان در سن 54 سالگی از دنیا رفت و پیکرش در قطعه هنرمندان به خاک سپرده شد.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.