منصور جباری گفت: در سال زراعی 96-95 از گندم کاران استان فارس 900 هزار و 807 تن گندم از گندم کاران استان خریداری شد که ارزش آن 11 هزار و 788 میلیارد و 631 میلیون تومان است.
وی با بیان این که از این میزان 550 هزار تن آن در فارس برای تامین نان مردم مورد استفاده قرار می گیرد، افزود: این میزان گندم بعد از بوجاری، تولید آرد و پخت نان تبدیل به بالغ بر 3 میلیارد قرص نان می شود که در طول سال مورد مصرف مردم استان قرار می گیرد.
عضو هیات مدیره شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه 3 کشور با بیان این که تقریبا هر یک از مردم فارس سهم 115 کیلویی از گندم تولیدی در استان دارد افزود: این میزان گندم تبدیل به 637 قرص نان میشود که با احتساب وزن 190- 180 گرمی باید گفت هر یک از مردم استان سالانه 121 کیلو نان مصرف می کنند.
جباری با اشاره به هزینه خرید هر کیلو گندم از کشاورزان به قیمت 1380 تومان با احتساب هزینه حمل و ذخیرهسازی گفت: هر کیلو گندم خریداری شده به قیمت 665 تومان در اختیار کارخانجات تولید آرد استان قرار داده میشود و بقیه آن به صورت یارانه از سوی دولت تامین میشود.
وی با بیان این که با توجه به مصرف550 هزار تن گندم در فارس، یارانه گندم پرداختی در استان سالانه حدود 4هزار میلیارد تومان است، افزود: مابقی گندم های خریداری شده در فارس به سایر استانها ارسال می شود.
جباری در پاسخ به این سوال که آیا میتوان کیفیت پایین نانهای تولیدی فارس را مرتبط با گندم تولیدی در استان دانست؟ گفت: باید پذیرفت که کیفیت گندم تولیدی در کشور در حد عالی نیست و این کیفیت را می توان در حد متوسط دانست.
وی با بیان این که در تولید یک نان مرغوب 3 عامل تاثیر دارد افزود: کیفیت آرد، دستگاه های مناسب پخت نان و نیروی انسانی ماهر سه عاملی است که میتواند منجر به تولید نان مرغوب شود که باید پذیرفت بخشی از نامرغوبی نان مربوط به کیفیت پایین گندمهای تولیدی در استان است.
جباری تصریح کرد: متاسفانه امسال کیفیت گندم تولیدی در فارس نسبت به پارسال افت پیدا کرده که شاید بخشی از این افت به دلیل تغییرات اقلیمی استان است که هر ساله این تغییرات اتفاق می افتد.
معاون شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه 3 کشور گفت: برای بهبود کیفیت نان اقداماتی برای آموزش نیروهای انسانی ماهر برای نانواییها در حال انجام است که در این مسیر قراردادهایی با اداره کل فنی و حرفهای استان منعقد شده است.
جباری با بیان این که تمامی گندمهای مصرفی در فارس گندم تولیدی استان است، افزود: در فارس گندم وارداتی وجود ندارد مگر آن که کارخانه ای قصد تولید آرد با انگیزه صادراتی داشته باشد که در این صورت مجاز به استفاده از گندم وارداتی و خارجی است.
وی با رد این اظهارات که نانواییها آرد سهمیه خود را به قنادی ها تحویل داده و به جای آن از آرد قنادی در پخت نان استفاده میکنند، گفت: آرد مصرفی برای هر محصولی یک آرد مخصوص است؛ آرد مصرفی در تولید نان سنگک 9-7 درصد، آرد مصرفی در سایر نانها 15-12 درصد و آرد قنادی 18 درصد سبوسگیری میشود، چگونه ممکن است آرد با سبوس بالا در شیرینیجات مصرف شود؟
جباری در بخش دیگری از مصاحبه خود به وضعیت تولید گندم دروم و معمولی در استان اشاره کرد و گفت: در فارس 9 هزار تن گندم دروم خریداری شد که این میزان نسبت به پارسال با افت 70 درصدی مواجه بود اما در تولید گندم معمولی تفاوتی با پارسال
نداشتیم.
وی با بیان این که گندمهایی از کشاورزان خریداری می شود که افت مفید صفر تا 10 و افت غیرمفید صفر تا 7داشته باشد، افزود: افت مفید شامل وجود دانههای شکسته گندم و یا وجود سایر غلات در محموله گندم است که خاصیت آسیابانی گندم را کم می کند.
وی ادامه داد: اما افت غیرمفید شامل وجود خاک، کاه وکلش و سایر ناخالصیها در گندم میشود که اگر این ناخالصیها بیشتر از 7 درصد باشد، گندم از کشاورز خریداری میشود.
جباری با بیان این که کلیه ناخالصیها در افت مفید و غیرمفید با بوجاری از گندم جدا میشود و جای نگرانی در این زمینه وجود ندارد اضافه کرد: متاسفانه افراد غیرمرتبط با چرخه تولید گندم وجود دارند که گندم مرغوب را با کاه و کلش و یا دانههای غلات مخلوط کرده و آن را تحویل مراکز خرید می دهند که چنانچه افت آن بالاتر از موارد اشاره شده باشد آن محموله تحویل
گرفته نمی شود.
طبق اظهارات وی، گندم دروم گندمهای سختی هستند که در تولید نشاسته و یا آرد ماکارونی(سمولینا) مورد استفاده قرار می گیرد.
جباری اظهار امیدواری کرد با ارایه خدمات مشاوره ای هرساله گندم مرغوبتری تحویل گرفته شود و با استفاده از سایر عوامل نان مرغوبتری تحویل مردم گردد.
46