کارخانه روغن نباتی شیراز از کارخانجات بزرگ فارس است و 65 سال است که چراغ آن روشن است. این کارخانه یک هکتاری که در نزدیکی های چهار راه ادبیات قرار دارد با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کند، آلودگی زیست محیطی از یک سو این کارخانه را برای نقل مکان از چهارراه ادبیات به خارج از شهر تحت فشار قرارداده و از سوی دیگر رکود اقتصادی این کارخانه را هم دچار مشکل اساسی کرده تا جایی که برای تامین حقوق حدود 210 نفر از کارگرانش به دردسر افتاده است.
کارگران این کارخانه گلایه های زیادی از وضعیت موجودشان دارند از یک سو حقوقشان پرداخت نشده و از سوی دیگر مشکلات بیمه ای، بازنشستگی، بازپرداخت تسهیلات بانکی و ... دارند. آن ها می گویند عدم پرداخت حقوق بهانه ای بود تا بتوانیم سایر مشکلات را به گوش مسئولان برسانیم.
یکی از کارگران می گوید: دو ماه حقوقمان عقب افتاده و با وجودی که در نیمه مهر ماه قرار داریم هنوز حقوق مردادماه و شهریورماه پرداخت نشده است البته کارگرانی که در این کارخانه با پیمانکاران قرارداد دارند از اول سال حقوق نگرفتهاند. وی گفت: مدیران کارخانه بخش هایی از روغن نباتی نرگس شیراز را به پیمانکاران داده اند اما متاسفانه پیمانکار به تعهدات خود عمل نکرده و حقوق کارگران را نداده است.
یکی دیگر از کارگران نیز اظهارداشت: علاوه بر حقوق مشکلات دیگری هم داریم، مدیران کارخانه 5 سال قبل به اسم حدود صد کارگر و به ازای هر کارگر 20 میلیون تومان وام از بانک مهر اقتصاد گرفتند و قرار بود شش ماهه تسویه کنند اما متاسفانه اقساط آن را نداده اند و هر روز کارگران از طریق بانک با تماس تلفنی و یا ارسال پیامک تحت فشار هستند که هر چه سریع تر نسبت به تسویه حساب اقدام کنند! این در حالی است که مدیران کارخانه گیرندگان اصلی تسهیلات هستند و اما آن ها هم اقدامی برای بازپرداخت این وام ها نمی کنند البته همان موقع به هر یک از کارگران که از مدارکشان برای گرفتن وام استفاده شد از سوی مدیران کارخانه یک میلیون تومان هدیه داده شد.
وی اضافه کرد: همچنین با تلاش مدیران کارخانه چندی پیش وامی حدود 30 میلیون تومانی برای هر کارگر از بانک ملی گرفته شد و این وام به حساب کارگران واریز شد و مقرر گردید هر ماه قسط وام از حقوق کارگر کسر شود و به حساب بانک ملی واریز شود.
این کارگر ادامه داد: گرچه هر ماه قسط این وام از حقوق ما کسر می شود اما با دیرکرد به حساب بانک واریز میشود که این معضل باعث شده هر ماه جریمه دیرکرد تسهیلات از حقوق ما کسر شود در حالی که ما تقصیری در دیرکرد واریز اقساط وام نداریم و مدیران کارخانه باید جوابگو باشند.
وی اظهار داشت: در حال حاضر هم چند قسط واریز نشده باعث شده بانک، کارگران را در لیست مشتریان بدحساب قرار دهد و به همین دلیل خدمات بانکی به سختی به ما ارایه می شود.
یکی دیگر از کارگران نیز به وضعیت نا مناسب بیمه ای کارگران روغن نباتی شیراز اشاره کرد و گفت: گرچه از حقوق ما اقساط بیمه تکمیلی کم می شود اما در کمال تعجب معلوم شده که به حساب بیمه رازی که عامل بیمه تکمیلی ما است واریز نمی شود. در پی این وضعیت وقتی کارگران برای دریافت هزینه های درمانی خود به شرکت بیمه رازی مراجعه می کنند این جواب را می شنوند که «اقساط بیمه تکمیلی واریز نشده و به همین دلیل خسارت درمان به شما تعلق نمی گیرد».
این کارگر با سابقه روغن نباتی نرگس شیراز اضافه کرد: همچنین عدم پرداخت حق بیمه کارگران این کارخانه مطابق مشاغل سخت و زیان آور باعث شده تا آنها در موعد مقرر بازنشسته نشوند وقتی هم اعتراض میکنیم کارفرما و مدیران کارخانه میگویند «مابه التفات حق بیمه که رقمی بین 8 میلیون تا 30 میلیون تومان است را خودتان پرداخت کنید تا اسمتان برای بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور رد شود و 20 ساله بازنشسته شوید وگرنه باید تا 30 سال در این کارخانه کار کنید!».
یکی دیگر از کارگران که معتقد است چند شغله بودن مدیران کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز باعث شده تا فرصتی برای حل مشکلات این کارخانه وجود نداشته باشد افزود: مدیران این کارخانه یا بازنشسته هستند یا چند شغله ضمن آن که عمدتاً در تهران ساکن هستند و کمتر به شیراز سفر می کنند، مشخص است با این وضعیت کارخانه سرپا نمی ماند و زمین می خورد.
وی گفت: چندی پیش به بهانه مشکلات زیست محیطی اصلی ترین دستگاه روغن کشی را از جا کندند و 3 میلیارد تومان فروختند شنیده شد همین دستگاه در گچساران به بهترین شکل نصب شده و در حال فعالیت است. قرار بود این سه میلیارد تومان خرج طرح های توسعه ای کارخانه شود اما متاسفانه نشد.
کارگران روغن نباتی نرگس شیراز که معتقدند با این وضعیت سرانجام خوشایندی در انتظارشان نیست خواستار آن شدند که مسئولان استان و مدیران کارخانه جلوی ادامه این وضعیت را گرفته و اجازه ندهند این کارخانه بزرگ که روزگاری نه چندان دور بالغ بر هزار کارگر به طور مستقیم در آن فعالیت می کردند بیش از این زمین بخورد.
نوروزی، مدیر داخلی کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز در خصوص مشکلات صنفی کارگران این کارخانه به «خبرجنوب» گفت: حقوق کارگران به دلیل کمبود نقدینگی که دامن همه کارخانجات کشور را گرفته فقط یک ماه عقب افتاده است.
وی گفت: طبق قوانین داخلی این کارخانه، حقوق هر ماه کارگران پایان ماه بعد داده می شود، به عبارت دیگر کارگران فقط حقوق مرداد ماه را طلب دارند و حقوق شهریور ماه در آخر مهر ماه پرداخت خواهد شد.
نوروزی با بیان این که حقوق مرداد کارگران هفته دیگر پرداخت خواهد شد افزود: انتظار می رود کارگران صبوری بیشتری داشته و وضعیت اقتصادی را درک کنند. وی که معتقد است مشکل کارگران که با پیمانکار کارخانه طرف قرارداد هستند ربطی به مدیران کارخانه ندارد ادامه داد: بخشی از امور کارخانه با صلاحدید مدیران روغن نباتی نرگس شیراز به پیمانکار واگذار شده و پیمانکار موظف بود طبق قرارداد سه ماه از حقوق کارگر را پرداخت کند تا پس از آن مدیران کارخانه قسط اول قرارداد پیمانکار را پرداخت کنند اما متاسفانه این اتفاق نیفتاده و کارگران معترض می توانند از پیمانکار به اداره کار شکایت کنند.
وی در خصوص وام بانکی کارگران نیز گفت: کارگران با میل خودشان قبول کردند کارخانه وام از بانک مهر اقتصاد گرفته و مدیران کارخانه ضمانت پرداخت آن را کردند حالا همچنان مدیران کارخانه طبق تعهد محضری که به بانک داده اند، اقساط وام را بپردازند این معضل هیچ مشکلی را برای کارگران به وجود نمی آورد اگر هم تماس و یا پیامکی برای کارگران ارسال می شود به خاطر آن است که بانک از کارگران به عنوان اهرم فشار استفاده می کند و گرنه عملاً نمی تواند اقدام اجرایی علیه کارگر به عمل آورد چرا که کارخانه ضامن بازپرداخت تسهیلات است.
نوزری در خصوص اقساط وام بانک ملی نیز گفت: این وام به کارگران پرداخت شده و ماهیانه از حقوق آن ها کسر می شود این در حالی است که کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز به دلیل کمبود نقدینگی نتوانسته یکی از قسط های وام بانک ملی را پرداخت کند و این یک قسط هم مشکلی برای کارگران به وجود نمی آورد.
وی همچنین در خصوص بیمه تکمیلی کارگران نیز توضیح داد: این مشکل به دلیل تقاضایی است که خود کارگران به وجود آورده اند ابتدا اعلام کردند 500 نفر را برای بیمه تکمیلی معرفی می کنند و بیمه رازی نیز بر اساس این تعداد نرخی را اعلام کرد در حالی که بعداً لیست 200 نفره را ارسال کردند و حالا بیمه رازی اعلام کرده که باید نرخ بیمه تکمیلی تغییر کند که این رایزنی ها اندکی زمان بر است.
مدیر داخلی کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز، نصب دستگاه روغن کشی این کارخانه در گچساران را رد کرد و گفت: این دستگاه مستهلک بود و از طریق مزایده فروخته شد و هیچ جا نصب نشده است. پول 3 میلیاردی فروش آن هم خرج بیمه کارگران، حقوق آن ها و دیگر هزینه ها شده است.
وی با بیان این که بازنشستگی کارگران طبق مشاغل سخت و زیان آور در گرو همکاری مشمولان است افزود: از 8 درصد حق بیمه این قانون، 4 درصد آن را کارخانه تقبل کرده و 4 درصد دیگر را کارگر متقاضی باید پرداخت کند.
نوروزی در پایان تصریح کرد: همه کارخانجات در چند سال اخیر با مشکل مواجه شده اند و این معضل فقط مختص کارخانه نرگس شیراز نیست.
وی با اشاره به سود 18 درصدی بانک ها گفت: کدام کارخانه ای می تواند کالایی تولید کند که سود 18 درصدی داشته باشد؟ تا زمانی که سود بانکی به این شیوه است مشکل نقدینگی کارخانجات نیز به قوت خود باقی است.

 

46

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

  • کدخبر: 760726
  • منبع: khabaronline.ir
  • نسخه چاپی

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.