فرستادن کودکان به خیابانها برای امرار معاش خانواده موجب آزار شخصیت آن ها است و نه تنها دوران کودکی بلکه بزرگسالی معمولی را هم از آنها می گیرد. توجه به این مقوله آن قدر مهم است که برخی متخصصان کودک این کار را کشتن کودکی و ضایع کردن بزرگسالی میدانند. اثرات منفی مربوط به شرکت کودکان در کارهای دستفروشی و سایر شغل ها به حدی است که عوارض شدید آن در آینده نه تنها گریبان خانواده بلکه جامعه را هم می گیرد. وضعیت کودکان کار و خیابانی در استان فارس نیز مطلوب نیست و اگر تنها گشتی در شیراز و شهرستانها بزنی فعالیت این کودکان که احساسات مردم را جریحه دار کرده به فراوانی به چشم می خورد.
معاون امور اجتماعی بهزیستی فارس در این خصوص به خبرنگار ما گفت: از آغاز امسال تا کنون 290 کودک کار و خیابانی در استان جمع آوری و ساماندهی شدهاند.
معصومه فروتن ادامه داد:233 نفر از این کودکان با توجه به شرایط موجود شبکه حمایتی قوی به خانواده سپرده شده و یا آن ها را به مراکز شبه
خانواده فرستاده ایم.
وی یادآور شد: وضعیت خانوادگی 57 نفر از این کودکان به نحوی بوده که هنوز ساماندهی نشده اند و همچنان در مراکز بهزیستی به سر می برند.
این مسئول بهزیستی فارس گفت: 65 درصد این کودکان کار و خیابانی، غیرایرانی و از اتباع خارجی و بقیه ایرانی هستند که هدف ما کاهش این میزان با هشدار در مورد عوارض جبران ناپذیری است که در انتظار کودکان می باشد و این اثرات منفی باید جدی گرفته شود.
فروتن یادآور شد: بیشتر این کودکان در شیراز هنگامی جمع آوری شده اند که در حال گل فروشی، دست فروشی اجناس مختلف، آدامس فروشی، واکس زدن، پادویی، شستن شیشه، اسفند دود کردن، جمع آوری ضایعات و وزن کشی بوده اند.
معاون امور اجتماعی بهزیستی فارس گفت: باز ماندن کودکان از تحصیل و زندگی عادی مهم ترین آسیبی است که کودک کار در سالهایی که باید بازی کند و شاد باشد، با آن مواجه است؛ این بچهها توسط افراد سودجو مجبور می شوند در سرما و گرما به یک سری کارهایی که توسط کارفرما تعیین می شود تن بدهند و این مساله می تواند سلامت روان آن ها
را به حدی به خطر بیندازد که تا پایان عمر با عوارض کوچک و بزرگ آن دست و پنجه نرم کنند.
فروتن افزود: یک سری افراد سودجو از کودکان کار به دلیل مشکلات مالی که خانواده های آن ها دارند سوء استفاده میکنند و از آن ها بیگاری میکشند به طوری که کودکان حتی به راه های خلاف مانند فروش مواد مخدر کشیده
می شوند.
وی گفت: وجود کودکان کار و خیابانی نه تنها چهره شهر را نازیبا می کند بلکه به کودک آزاری در ابعاد مختلف منجر میگردد که مقابله با آن ضروری است و از سوی سازمان های مربوطه باید در اولویت قرار داده شود.
فروتن ادامه داد: کودکان جمعآوری شده توسط بهزیستی حداکثر 21 روز در مرکز نگهداری میشوند و طی این مدت کمیته تخصصی با بررسی وضعیت خانوادگی در صورت وجود شبکه حمایتی قوی آن ها را به آغوش
خانواده باز می گرداند و تحت نظر به مدرسه فرستاده می شوند.
این مسئول بهزیستی فارس با اشاره به تبعات اجتماعی طولانی مدت این معضل یادآور شد: متاسفانه درصدی از این کودکان دوباره پس از ساماندهی به دست فروشی اقدام می کنند که به منظور مقابله با این اتفاق، مرکز روزانه کودکان کار و خیابانی راه اندازی شده است. در همین خصوص کلاس های آموزشی بر اساس نیاز کودکان کار برای آنها برگزار شده و حمایتهای مطلوبی هم توسط بهزیستی صورت میگیرد.
فروتن گفت: تعدادی از کودکان کار نیز به صورت خود معرف به مراکز شبانهروزی بهزیستی مراجعه میکنند. چندی پیش پسری که جزو کودکان کار است و در پارک احساس کرده بود که می خواهد مورد سوءاستفاده جنسی قرار گیرد، شبانه به مرکز مربوطه بهزیستی کنار پل غدیر مراجعه کرده بود.
عضو نظام روانشناسی و مشاوره فارس هم گفت: بچه هایی که کار می کنند و یا خیابانی هستند از همان اوایل کودکی وارد دوران خشن بزرگسالی میشوند. کسب تجربیاتی که با سن آن ها تناسب ندارد نیز جزو اتفاقاتی است که برای این کودکان میافتد.
کاظم احمدیان ادامه داد: فرستادن کودکان به خیابان ها برای امرار معاش و کارهایی از قبیل دست فروشی مانند این است که به نوزاد شیرخوار چلوکباب بدهی، بچه ها وقتی به جای مدرسه رفتن گل میفروشند شاید در آغاز نسبت به آن هیجان زده باشند اما تجربه های سخت، خشن و زمخت که در این راه همراهشان می شود کودک درون آن ها را سرکوب می کند، به نحوی که در 25 سالگی می خواهند کودکی کنند.
این مشاور خانواده گفت: از عوارض رفتارهای کودکانه در بزرگسالی میتوان به پر خوری، اعتیاد و آزار جنسی به دلیل عدم رشد احساسات اشاره کرد. کودک کار با وجود پاکی و زلالی
مجبور به بروز رفتارهای کاسب کارانه و برخوردهای خشن می شود و این تناقض او را در بزرگسالی دچار اختلالات روانی میکند.
احمدیان یادآور شد: بیماری بزرگسالانی که از بچگی به کار گرفته میشوند شاید چندان هم ملموس نباشد اما میتواند به شکل پرخاشگری به مردم و آزار جنسی به همسر خود را نشان دهد، این افراد دچار آسیب های بزرگی می شوند و عوارض گماردن آن ها به کار مانند این است که به بچه داروی مسموم بدهیم، به حدی که کبد و کلیه او دچار آسیب شود.
وی توجه والدین به مشکلاتی که در کودکی و بزرگسالی برای این بچه ها پیش می آید را ضروری دانست و ابراز امیدواری کرد که متولیان، متخصصان و انجمن های مربوطه بیش از پیش به اثرات منفی کار کردن بچه ها بپردازند.

 

46

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
  • کدخبر: 728863
  • منبع: khabaronline.ir
  • نسخه چاپی
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.