در این یادداشت آمده است: اواخر هفته گذشته سنای آمریکا طرح تحریم جدید ایران را با 98 رأی مثبت و 2 رأی منفی تصویب کرد. این طرح سپس باید به تأیید مجلس نمایندگان آمریکا برسد و پس از آن برای تأیید نهایی، نیازمند امضای رییس جمهور آمریکا خواهد بود.
بر اساس این طرح در صورت تصویب در صحن سنا، دولت آمریکا ظرف مدت 90 روز، باید تحریم‌های جدیدی علیه افراد و نهادهای فعال در توسعه برنامه‌های موشکی ایران تصویب کند.
طرح «مقابله با اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران» سه محور دارد:
1- تحریم‌های موشک بالستیک: بر اساس این طرح، افراد مرتبط با برنامه موشک بالستیک ایران و کسانی را که با آنها معامله دارند هدف قرار می‌دهد.
2- تحریم‌های جدید تروریسم: برای اولین بار، آمریکا تحریم‌هایی علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به‌اتهام حمایت از تروریسم اعمال می‌کند.
3- اجرای تحریم تسلیحاتی: اگر این طرح قانون شود، کلیه افرادی که در فروش، تأمین قطعه، تعمیر و انتقال تانک، خودروی زرهی، تسلیحات با کالیبر بالا، هواپیماهای جنگی، بالگردهای تهاجمی، کشتی، موشک و سامانه‌های موشکی به ایران، نقش‌آفرین باشند، توسط رییس‌جمهور مورد تحریم قرار می‌گیرند و دارایی آنها توقیف می‌شود.
جان کری، وزیر خارجه سابق آمریکا پیش تر در چند توییت از قانونگذاران آمریکایی خواست از هرگونه تحریم بیشتر ایران خودداری کنند. کری هشدار داد تصویب تحریم‌های بیشتر علیه ایران ممکن است ناقض برجام باشد.
اما پس از این اتفاق بازهم شاهد طرح موضوع برجام زدایی توسط برخی محافل رسانه ای در برابر تحریم های جدید بودیم و زمزمه هایی به گوش می رسد که ایران هم نبایستی به برجام پایبند باشد و دلیلی ندارد که به تعهدات خویش عمل کنیم!
البته این اقدامات آمریکا نشان از ضعف آنان است که در برابر تعهدات خود به نمایش گذاشتند چراکه از سویی سخن از حقوق بشر به میان می آورند ولی دست در دست ناقضان حقوق بشر به تروریست ها کمک می کنند و با این اقدامات از خود چهره خشونت و دروغ گویی را به تصویر کشیدند و همانطور که قبلا هم نوشتیم این روند زمینه ای خواهد شد تا بین آمریکا و اروپایی ها شکاف ایجاد شود.
اما اصل سخن ما این مهم است که پای سند برجام یا همان برنامه اقدام مشترک را هفت کشور امضا کرده اند و اگر هم آمریکا به صورت کامل به تعهدات خود عمل نکند یعنی یک طرف قرارداد از شش طرف ما به تعهد خود عمل نکرده و هنوز پنج کشور دیگر هستند که آنها در حال عمل کردن به تعهدات خود هستند، پس کشور ما چگونه به تعهدات خود عمل نکند؟!
البته اینکه اعتراض بکنیم و بدعهدی آمریکایی ها را به صورت قانونی دنبال کنیم، حق کشور ایران است اما طرح موضوع برجام زدایی و انتظار داشتن از دولت که به آن عمل کند دقیقا کاری است که آرزوی اسرائیلی ها و آل سعود است!
ما روز گذشته شاهد بودیم که دکتر علی‌اکبر ولایتی یک عضو هیأت عالی نظارت بر برجام و مشاور مقام معظم رهبری در امور بین الملل که خود سال ها وزیر امورخارجه بوده است، در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما عنوان نمود که: «آقای ظریف در نامه به خانم موگرینی، اروپایی‌ها را به صراحت به نقض بندهای 26، 27 و 28 برجام ارجاع داد. اروپایی ها تصدیق کردند که برجام از جانب آمریکا نقض شده است. طبعاً وقتی اروپایی‌ها این موضوع را تصدیق می کنند در روابط تجاری با کشورمان وقفه ایجاد نخواهند کرد و تعامل ما با آنان در حوزه تجاری رو به پیشرفت است.»
در هر حال این یک واقعیت غیرقابل انکار است که ایران می تواند در این فرصت شکاف بین اروپا و آمریکا را با دیپلماسی فعال و هوشمندانه افزایش دهد چون اروپایی ها مجبور نیستند که به مصوبه سنای آمریکا عمل کنند؛ آنان در پی منافع خود هستند و نمی خواهند ایران را به عنوان قدرت نخست منطقه ای از دست بدهند.
وقتی آژانس بین المللی انرژی اتمی مکرر به متعهد بودن کشورمان به تعهداتش در چارچوب برجام اشاره و اذعان می کند، اروپایی ها این موضوع را می بینند و دلیلی ندارد که تحریم های کشورمان را به بهانه های واهی پیگیری کنند؛ بنابراین تحریم های آمریکا یک جانبه است و در واقع قضیه همانند سدی است که با شکاف هایی روبرو شده و بخش اصلی سد فروریخته باشد، چون کشور ما از ابتدای انقلاب با تحریم های همه جانبه آمریکا روبرو بوده و ما سی و چند سال به تحریم های آمریکا عادت کرده ایم و این مسأله جدیدی نیست.
اما در تحریم های هسته ای چون آمریکایی ها موفق شدند یک اجماع ایجاد کنند و اروپایی ها، کشورهای آسیایی و... نیز در تحریم شرکت کردند و نفت ایران و دیگر محصولات ما را نخریدند و همچنین نیازهای داخلی را به ما ندادند با مشکل روبرو شدیم؛ با اجرای برجام این داستان جمع شد و همین، دلیلی است که نباید از نقض برجام توسط ایران به دلیل تحریم های آمریکا سخن بگوییم.
اما در صورت تداوم اجرای برجام و اعلام نارضایتی از تحریم های آمریکایی به اتحادیه اروپا، دیگر اروپایی ها خود را ملزم نمی دانند که به مصوبه سنای آمریکا پاسخ مثبت دهند همچنان که مجموع اظهارات مقامات اروپا و تا حدی عملکردشان نیز این موضوع را نشان می دهد مضاف بر اینکه ما با روسیه و چین قراردادهای متعددی در حوزه های مختلف داریم و چین شریک نخست تجاری ماست.
همچنین یادمان باشد که مصوبه سنای آمریکا بیش از آنکه علیه ایران باشد ضد روسیه است به نحوی که از 142 صفحه این قانون 21 صفحه مربوط به ایران و 95 صفحه مربوط به کشور روسیه و بقیه مربوط به امنیت ملی آمریکاست.
در این قانون تحریم های بسیار سختی علیه روس ها تصویب شده به نحوی که صدای آلمان ها درآمده است؛ خانم مرکل در اظهار نظری بسیار صریح اعلام کرد که اعتمادش به روس ها بیش از آمریکایی هاست و با توجه به اینکه 60 درصد انرژی آلمان از منابع نفت و گاز روسیه تأمین می شود اگر این تحریم ها از صدور انرژی روسیه جلوگیری کند قطعاً مقابل آمریکایی ها خواهد ایستاد.
6122/ 2027
دریافت: عبدالهی ** انتشار: نجفی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.