دکتر اشکان سامی شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: ارتباط محدود صنعت با دانشگاه و فضای تولید علم در کشور باعث شده تا محققان و دانشگاهیان نخبه ای که در دانشگاه های مادر فارغ التحصیل شده اند کمتر بتوانند وارد فضای کسب و کار شوند.
این استاد دانشگاه گفت: علوم مهندسی و اقتصاد دانش‌بنیان دو عاملی است که می تواند چرخه اقتصاد کشور را به حرکت در بیاورد و نیرویی که قادر است به این چرخه شتاب دهد نیز در دانشگاه‌ها تربیت می‌شود اما بازدهی این نیروها در جای دیگری است.
** کم کاری دیگر نهادها به پای دانشگاه گذاشته نشود
دانشیار دانشگاه شیراز با بیان این که ارزیابی جایگاه دانشگاه باید بر اساس شرح وظائف آن صورت گیرد، اظهار داشت: نباید در کشور کم کاری نهاد های دیگری ازجمله قانون گذار تا مجری قانون به گردن دانشگاه و دانشگاهیان انداخته شود.
سامی ادامه داد: بر اساس معیارهایی که برای دانشگاه های مادر در ایران و جهان تعریف شده است فعالیت علمی دانشگاه شیراز مورد قبول بوده و توانسته است در تربیت نیروهای متخصص اقدامات خوبی انجام دهد.
وی معتقد است: دانشگاه های مادرعلاوه بر تربیت محقق، چاپ مقاله های علمی را نیز در دستور کار دارند.
این استاد دانشگاه گفت: دانشگاه مکانی برای تربیت پژوهشگر است این پژوهشگران باید بتوانند جامعه خود را بهبود دهند.
** بودجه 100 برابری دانشگاه های همتراز دانشگاه شیراز در خارج
سامی اظهار داشت: دانشگاه های مادر همچون دانشگاه شیراز علاوه بر وظیفه ملی وظایف بین المللی نیز دارد و باید با توجه به وضعیت علمی کشور در صحنه های بین الملل امکان بهبود جایگاه علمی کشور را ایجاد کنند.
او اضافه کرد: در این راستا با تولید مقالات علمی برتر در صحنه های بین الملل جایگاه علمی کشور بهبود می یابد اما برخی در سال‌های اخیر نسبت به تولید مقاله جبهه گرفته و امکان تولید مقاله را از بین برده‌اند.
دانشیار بخش کامپیوتر دانشگاه شیراز گفت: برخی از دانشگاه های همتراز در کشورهای اروپایی صد برابر بودجه دانشگاه شیراز، اعتبار تحقیقاتی دریافت می کنند؛ با این حال، فعالیت‌های علمی این دانشگاه همتراز با این دانشگاه های اروپایی است و به همان میزان تولید علم دارد.
وی افزود: دانشگاه شیراز در مقاطع عالی نسبت به تربیت نیروهای محقق اقدام می کند و این افراد نیروهای کارآمدی در سیستم تولید و اقتصاد کشور هستند اما این نیروها از کشورهای مختلف اروپایی و آمریکایی دعوت نامه همکاری دارند و در اثر بی رغبتی بخش صنعت ایران به بهره گیری از ظرفیت آنها، برخی از آنان به کشورهای مختلفی همچون آلمان، فرانسه و ... مهاجرت کرده اند.
** سرعت گیر تولید فناوری در ایران
سامی در بخش دیگری از این گفت و گو از شفاف نبودن قوانین و تامین نشدن سرمایه در گردش شرکت های دانش بنیان به عنوان عوامل کاهنده سرعت تولید تکنولوژی و علم در کشور یاد کرد.
وی اظهار داشت: باید توجه داشت، تولید علم باعث رشد تکنولوژی خواهد شد و در نتیجه رفاه جامعه نیز افزایش می یابد و دانشگاه در این فرایند با تولید علم می تواند نقش تعیین کننده ای در رشد تکنولوژی و رفاه جامعه داشته باشد.
این استاد دانشگاه گفت: در این میان اگر شرکت‌های دانش بنیان بخواهند از تسهیلات دولتی استفاده کنند منابع مالی کشور تسهیلات مناسبی به این شرکت‌ها اعطا نمی کنند و در این شرایط، تکنولوژی جدیدی در کشور تولید نمی شود.
سامی با بیان این که زیر ساخت کار صنعتی در کشور با چالش مواجه است، افزود: قصوری از دانشگاه در تعامل با بخش صنعت صورت نگرفته است؛ البته باید توجه داشت آموزش های بعد از دانشگاه نیز در بکارگیری پژوهشگران در زیرساخت‌های اقتصادی جامعه موثر است.
استاد دانشگاه شیراز تاکید کرد: ایران جایگاه پنجم جهان در تعداد فارغ التحصیلان دانشگاهی را دارد با این حال تولید ناخالص ملی (GDP) در ایران محدود است و هیچ کشوری در جهان پیدا نمی کنید که تنها با فروش سوخت های فسیلی تجدیدناپذیر نظیر نفت ، گاز و مشتقات آن بتواند اقتصاد کشورش را اداره کند.
وی در ادامه بسترسازی تقویت ارتباط صنعت با دانشگاه با هدف پاسخگویی به نیازهای جامعه را خواستار شد.
ع.پ / 2027
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.