به گزارش ایرنا محمدمهدی قاسمی، دوشنبه در همایش راهکارهای مقابله با خشکسالی با اشاره به اقداماتی که برای تعادل بخشی مصرف آب در حوزه کشاورزی انجام شده، بیان داشت: تغییر الگوی کشت از بهاره به پاییزه برای یک هزار و ۳۰۰هکتار از اراضی و جایگزینی محصولات زراعی کم آب بر به جای محصولات پُر مصرف از جمله این اقدامات است.
وی افزود: همچنین اجرای کشت نشایی، ارتقای بهره وری آب در گلخانه ها، افزایش حاصلخیزی خاک، اجرای کشاورزی حفاظتی و کشت فراسر زمینی نیز از دیگر برنامه هایی است که در دستور ‌کار این سازمان قرار گرفته است.
قاسمی ادامه داد: بر اساس آماری که شرکت آبفا ارایه کرده، میزان مصرف آب در حوزه کشاورزی فارس هشت میلیارد متر مکعب است.

**۶۹ دشت استان فارس جزو دشت های ممنوعه است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس اظهار داشت: ۶۹ دشت این استان جزو دشت های ممنوعه است و تنها 2 دشت در شهرستان های رستم و سپیدان در زمره دشت های آزاد است.
قاسمی اضافه کرد: بخش کشاورزی همانند سایر کشورهای جهان بیشترین میزان مصرف آب را به خود اختصاص داده است
اما این در حالی است که استان فارس وضعیت مناسبی در زمینه منابع آبی تجدید پذیر ندارد و بیش از ۶ میلیارد متر‌مکعب از آب های زیر زمینی و یک میلیارد متر مکعب از آب های سطحی این استان مصرف شده است.
وی گفت: استان فارس تا پایان آبان ماه 97 جزو مناطق خشکسالی شدید در کشور بود به گونه ای که بیش از ۶۰۰ میلیون متر مکعب از حجم آب های زیر زمینی این استان کاهش یافته است.
قاسمی ادامه داد: استان فارس در حوزه کشاورزی توانسته است بیش از ۹.۹ درصد ارزش افزوده کشاوری را تولید کند در‌ حالی که ۱۰ درصد از کشاورزی کشور در استان فارس است و ۲۶درصد از اشتغال فارس متعلق به این حوزه است.
قاسمی افزود: هم اکنون ۱۰ میلیون تن از محصولات کشاورزی کشور در استان فارس تولید می شود و این استان در حوزه تولید محصولات باغی رتبه اول و در مجموع فارس جایگاه دوم کشور در‌ حوزه کشاورزی را دارد.
این مقام مسئول گفت: چالش های حوزه خاک، تغییرات اقلیم، مشکلات فناوری و اقتصادی از جمله مشکلاتی است که کشاورزی این استان با آن مواجهه است.

** ظرف سه سال کشت برنج در فارس باید ‌متوقف شود
رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس اضافه کرد: بر اساس مصوبات کارگروه سازگاری با خشکسالی، طرحی با عنوان طرح‌ نکاشت برنج در استان های فارس، اصفهان و سایر استان های جنوبی مطرح و مقرر شده که ظرف سه سال، امکان کاشت برنج در این استان ها از بین برود.
قاسمی بیان داشت: در مدت مورد اشاره نیز با نصب کنتور های حجمی و آبیاری قطره ای نسبت به کنترل کشت اقدام‌ خواهد شد تا پس از گذشت سه سال، کاشت برنج به طور کلی در این استان از بین برود.
او گفت: در سال زراعی قبل 2۰ هزار هکتار زمین کشاورزی در استان فارس به کاشت برنج اختصاص یافت که در ‌مقایسه با مدت مشابه سال قبل، بیانگر هفت هزار هکتار کاهش است.

** تشکیل کارگروه سازگاری با خشکسالی
قاسمی ادامه داد: خشکسالی جزیی از اقلیم فارس است از این رو باید به دنبال راهی برای سازگاری با خشکسالی در این استان باشیم و به همین سبب کارگروه ملی برای سازگاری با خشکسالی تشکیل شده است.
وی بیان کرد: برای سازگاری با خشکسالی باید از روش های مختلفی استفاده کرد که از جمله آنها بهره گیری از آب شیرین کن ها، افزایش استفاده از آب های نامتعارف و افزایش بهره وری در کشاورزی است.
قاسمی گفت: در کنار روش های یاد شده، می توان با کاهش ضایعات و کاهش استفاده از صنایع انرژی بر در‌ کنار مبارزه اصولی با آفات و تجهیز مزارع به فناوری های جدید، نسبت به کاهش مصرف آب در ‌زمین های کشاورزی اقدام کرد.
وی، با بیان اینکه استان فارس به ۶۱۰ پهنه تقسیم شده است، اظهار داشت: در تمام این پهنه ها، مراقبان اقدام به بررسی پهنه کرده و مشکلات را تا حد امکان برطرف و همچنین شاخص های بهره وری آب در سطح کلی پهنه را نیز بررسی می‌کنند.

** سود پنج برابری زعفران نسبت به گندم
رئیس بخش مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز نیز در این همایش گفت: بر اساس بررسی های انجام شده کشت زعفران در‌ بلند مدت، سود پنج برابری نسبت به کشت گندم برای کشاورزان به همراه دارد.
علیرضا سپاسخواه افزود: با توجه به شور بودن آب های زیر زمینی این استان باید نسبت به مدیریت کشت زعفران با آب شور اقدام کرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: آبیاری مزرعه به روش قطره ای و همچنین تغییر کشت تابستانه به زمستانه از جمله اقداماتی است که می تواند به تعادل بخشی مصرف آب در حوزه‌ کشاورزی کمک کند.
ع.پ/ 6118
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.