طبق تحقیقی جدید چین در دهه آینده در حوزه فناوریهای بنیادین قرن بیست و یکم از جمله هوش مصنوعی، فناوری ۵G، علوم کوانتومی، نیمه رساناها، فناوری زیستی و انرژی سبز از آمریکا پیشی می گیرد.
جی پلاس، به نقل از ساوث چاینا مورنینگ پست، این درحالی است که چین هم اکنون جایگاه آمریکا برترین تولید کننده فناوریهای پیشرفته در جهان را نیز به خود اختصاص داده است.
مهر نوشت؛ پیش بینی مذکور از نتایج تحقیق جدیدی به نام «رقابت بزرگ چین در مقابل آمریکا در قرن بیست و یکم» است که هفته گذشته توسط دانشگاه هاروارد منتشر شد.
در بخشی از گزارشی آمده است: امروز صعود سریع چین و به چالش کشیدن سلطه آمریکا بر قلههای فناوری، توجه این کشور را به خود جلب کرده است. در برخی حوزهها چین هم اکنون در رتبه نخست قرار دارد. در برخی دیگر نیز با توجه به مسیر فعلی به نظر میرسد چین در دهه آینده از آمریکا جلوبزند.
همچنین این پژوهش هشدار میدهد احتمالاً چین جایگاه آمریکا به عنوان بزرگترین قدرت اقتصادی و فناوری جهان را از آن خود خواهد کرد.
این درحالی است که در ماه اکتبر نیز مقامات اطلاعاتی آمریکا به شرکتهای فناوری بزرگ درباره همکاری با چین در حوزههای هوش مصنوعی، رایانش کوانتومی، علوم زیستی، نیمه رسانا و سیستمهای خودکار هشدار دادند.
طبق گزارش دانشگاه هاروارد، چین در زمینه هوش مصنوعی یک رقیب مهم برای آمریکا به حساب میآید. همچنین این پژوهش اشاره میکند در زمینه یادگیری عمیق (مهمترین بستر هوش مصنوعی) تعداد حق امتیازات اختراعات ثبت شده چین ۶ برابر آمریکا است. این ارزیابی در انستیتو هوش مصنوعی آلن انجام شده است.
در حوزه فناوری ۵G تقریباً تمام نشانگرهای موجود از برتری چین در این حوزه پشتیبانی میکنند. طبق گزارش تا پایان ۲۰۲۰ میلادی چین ۱۵۰ میلیون و آمریکا ۶ میلیون کاربر ۵G داشتهاند. همچنین چین ۷۰۰ هزار و آمریکا ۵ هزار ایستگاه ۵G داشتند.
با وجود آنکه چین در تمام این آمار برتر است اما آمریکا در حوزه تحقیقات و توسعه ۵G قدرت رقابت، استانداردها و اپلیکیشنهای بیشتری دارد.
در خصوص رایانش کوانتومی و ارتباطات کوانتومی به طور سنتی جایگاه برتی به آمریکا تعلق دارد. اما چین در حال پیشرفت در این زمینه است و در برخی موارد نیز حتی از آمریکا جلو زده است.
در بخش نیمه رسانا نیز پیش بینی میشود چین به بزرگترین تولید کننده این کالا تبدیل شود.
با توجه به آنکه حجم مصرف تراشه چین در سطح جهان ۳ برابر شده، تقاضای روزافزون داخلی در این کشور علاوه بر فراهم کردن شرایط بازاری مساعد، انگیزشهای امنیت ملی لازم برای گسترش بخش نیمه رسانا را فراهم میکند.
در این گزارش آمده است: این واقعیتی غیرقابل انکار است که چین پتانسیل لازم برای تبدیل شدن به رهبر نیم رسانای جهان را دارد و نمیتوان آن را نادیده گرفت.
گراهام آلیسون رئیس دانشکده کندی (در دانشگاه هاروارد) محقق ارشد این پژوهش است.
همچنین در این مطالعه رقابت بین دو کشور طی ۲۰ سال گذشته بررسی شده است.