به گزارش ایرنا، توفان گرد و خاک در 2 دهه گذشته تبعات اجتماعی و اقتصادی مخربی برای استانهای درگیر با این پدیده بویژه روستاهای چابهار در جنوب سیستان و بلوچستان داشته است.
ریزگرد پدیده ای اتمسفریک و مجموعه ای از گرد و غبار، دود و دیگر ذره های خشک معلق در هوا که باعث کدر شدن آسمان می شود، است.
گرد و غبار به دغدغه ای همگانی در سطح بین المللی تبدیل و بررسی میدانی زیادی برای مقابله با این پدیده و شناخت منبع آن انجام شده است.
فعالیت های انسانی نقش پر رنگی در ایجاد ریزگردها دارد اما تحقیقات دانشمندان نشان می دهد علاوه بر فعالیت های انسانی در مناطق مختلف، تغییرات آب و هوایی در کل کره زمین نیز می تواند بر این پدیده تأثیر گذار باشد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری چابهار در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در سالهای اخیر و با توجه به کمبود بارندگی و خشکسالی سطح پوشش گیاهی در روستاهای این شهرستان کاهش چشمیگری یافته است.
عبدالغنی رئیسی افزود: با توجه به جنس خاک چابهار که اغلب ریزدانه (سیلتی رسی) است و تغییر اقلیم منطقه همه روزه شاهد بروز توفان های گرد و خاک در نقاط مختلف بویژه در 101 روستای بخش مرکزی، پلان و دشتیاری هستیم.
وی بیان کرد: تشدید روند مهاجرت افراد از مناطق متاثر از گرد و غبار، بیکاری و یا کاهش درآمد در مشاغل مختلف شهری و روستایی، کاهش تولید محصولات کشاورزی، رکود گردشگری، اختلال در حمل و نقل هوایی و امنیت پروازها، کاهش کارایی فردی و اجتماعی و تعطیلی مراکز آموزشی و تفریحی نمونه های بارزی از پیامدهای مخرب گرد و غبار در سطح سیستان و بلوچستان بویژه چابهار است.
رئیسی سطح بیابان های شهرستان چابهار را حدود 259 هزار و 250 هکتار و سطح کانون های بحران فرسایش بادی در این منطقه را 36 هزار و 600 هکتار عنوان کرد.
وی ادامه داد: کانون های بحران فرسایش بادی چابهار شامل منطقه پارگ، وشنام، طیس کوپان، کچو به مساحت هشت هزار و 587 هکتار، مناطق گواتر و کلانی با مساحت 28 هزار و 13 هکتار، مناطق مرزی ریمدان، باهوکلات، دمپک و کالدان به مساحت 150 هزار هکتار در دست مطالعه است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری چابهار با بیان اینکه جمعیت ساکن روستاهای داخل محدوده کانون بحران یا مجاور آن حدود 41 هزار نفر و شامل 101 روستاست، خاطرنشان کرد: پس از خشکسالی در طول 20 سال اخیر گرد و غبار کل جمعیت روستایی و شهری این شهرستان را تحت تاثیر قرار داده است.
رئیسی افزود: ادامه روند کنونی و خیزش گرد و غبار با توجه به وزش بادهای موسمی و فصلی در این مناطق باعث بروز مشکلاتی برای طرح های صنعتی خواهد شد.
وی اجرای سیستم های پخش سیلاب، جنگل کاری، ساخت هوتگ(گودال نگهداری آب) و بندسارها را از جمله راهکارهای مبارزه با پدیده گرد و غبار در شهرستان چابهار عنوان کرد.
رئیسی گفت: مدیریت هرز آب در قالب ساخت پشته خاکی به حجم یک میلیون و 500 هزار متر مکعب، نهال کاری در سطح 15 هزار هکتار در محدوده های وشنام ها، پارک ها، کالدان و منطقه باهوکلات انجام شده که اجرای این طرح ها سهم بسزایی در تثبیت خاک، افزایش پوشش گیاهی و جنگلی داشته است.
وی ادامه داد: اجرای کامل این طرح ها در مناطق دچار بحران ریزگرد باعث کاهش میزان غلظت گرد و غبار می شود.
به گزارش ایرنا، چابهار و کنارک به عنوان تنها بنادر اقیانوسی ایران اسلامی در 645 کیلومتری جنوب زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان و در ساحل دریای عمان قرار دارند.
3043**3213
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.