به گزارش ایرنا قلعه بمپور با عمری به بلندای حدود 2 هزار سال با وجودی که زخم‌های زیادی در طول تاریخ بر اثر جنگ‌ها، بلایای طبیعی و شن‌های روان برداشته، همچنان پایدار بر فراز تپه‌ ای مصنوعی چشم بینندگان را حتی از فرسنگ ها راه دور به خود خیره می‌ سازد.
قدمت قلعه بمپور که در 24 کیلومتری غرب ایرانشهر و در جوار شهر بمپور قرار گرفته به دوران اشکانیان و ساسانیان بر می گردد و امروزه در ردیف آثار تاریخی ایران به ثبت رسیده است.
زمان ساخت این قلعه به طور دقیق مشخص نیست اما با توجه به سبک معماری برج و باروهای آن حداقل باید تاریخ پیدایش قلعه به سده چهار هجری بازگردد.
قلعه تاریخی بمپور که شناسنامه و موجودیت خطه بلوچستان محسوب می شود، بارها در زمان‌های مختلف و به ویژه در دوره قاجاریه محاصره و به توپ بسته شد.
سیستان و بلوچستان بخشی از سرزمین کهن ایران به شمار می رود که مجموعه ‌ای از یادمان‌های مادی و معنوی تاریخی این مرز و بوم را از دورترین دوران تاکنون در سینه خود حفظ کرده است.
بمپور ناحیه‌ جلگه ‌ای‌ است که 510 متر ازسطح دریا ارتفاع دارد و ارتفاعاتی در حدود هزار و 700 متر زمین‌های جنوبی آن را پوشانده است.
این شهر با داشتن آب و هوای گرم و نسبتا مرطوب مرکز عمده‌ صادرات خرما، تره بار و غلات محسوب می‌ شود.
قلعه بمپور همواره در طول تاریخ از نظر نظامی اهمیت قابل توجهی داشته و به سبب قرار گرفتن در مکانی استراتژیک، می‌ توانست در مقابل هجوم بزرگ‌ ترین قشون‌های نظامی مقاومت کند.
محل استقرار قلعه بمپور در بالای تپه، برحسب تصادف انتخاب نشده، زیرا این تپه به گونه ‌ای به اطراف مشرف شده که امکان نداشت یک مهاجم دور از چشم نگهبانان، به قلعه نزدیک شود.
براساس منابع، قلعه بمپور در طول تاریخ یکی از قلعه های نظامی و مهم آسیا و خاورمیانه محسوب می شده است.
مصالح به کار رفته در ساخت قلعه بمپور خشت‏خام و گل رس است و برج های استوانه ای در راس دیوارهای غربی و شرقی آن قرار دارد.
قلعه بمپور از 2 قسمت ارگ حاکم ‌نشین و عامه ‌نشین تشکیل شده و حصاری مرتفع گرداگرد آن را احاطه و چهار برج دیده‌ بانی از آن حفاظت می کند.
اتاق سربازان و انبارها در قسمت جنوبی و عامه‌ نشین این قلعه تاریخی قرار گرفته است.
داخل قلعه یک ردیف از اتاق های چسبیده به دیوار برای امور مختلف وجود دارد.
قلعه از سه قسمت انتهایی، وسط و فوقانی تشکیل شده که قسمت انتهایی آن شامل دیوارهای اصلی، درهای ورودی و خروجی و چند عدد برج و بارو برای حفاظت قلعه است.
قسمت وسط قلعه محل خانه ‏های مسکونی و قسمت فوقانی ویژه فرماندهان و حاکم قلعه بوده و بیشترین نقش دیده ‏بانی از برج و باروها در این قسمت به دلیل ارتفاع زیاد انجام می شده است.
در برابر عظمت و تسخیر ناپذیری‌ قلعه بمپور تمام لشکریان حمله کننده دست کم یک بار مزه تلخ شکست را چشیده اند.
عظمت گذشته‌ قلعه بمپور از دور، چشمان هر بیننده علاقه مند به هویت و میراث گذشتگان را به خود جلب می کند.
قلعه ناصری، قبرستان اسپیدژ، قلعه دامن، تپه‌های باستانی بمپور، چشمه‌های آب گرم بزمان، ارتفاعات بزمان، رودخانه دامن، نخلستان های حاشیه رودخانه و سد بمپور از مهمترین آثار تمدن کهن منطقه ایرانشهر محسوب می شوند.
ایرانشهر در 325کیلومتری جنوب زاهدان واقع شده و از شمال به شهرستان خاش، از غرب به بم و جیرفت، از شرق به شهرستان سراوان، از جنوب به شهرستان نیکشهر و از جنوب شرق به شهرستان سرباز محدود است.
این شهرستان با نام قدیمیˈفهرجˈاز نظر اقلیمی آب و هوایی گرم دارد و در طول تاریخ کهن خود مرکز سیاسی و اجتماعی منطقه به شمار می آمده است.
شهرستان ایرانشهر به واسطه قرار گیری در شاهراه ارتباطی فرهنگ های بزرگ پیش از تاریخ منطقه در بردارنده مجموعه ای از کهن ترین، با ارزش ترین و مهمترین سایت های باستانی و تاریخی سیستان و بلوچستان است.
7314**3213
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.