به گزارش ایرنا خدمات ارزنده دولت یازدهم با رویکرد محرومیت زدایی از چهره استان هایی مانند سیستان و بلوچستان که شاخص های توسعه یافتگی در آنها پایین تر از متوسط کشوری است در چهار سال گذشته سبب بهبود روند توسعه پایدار و همه جانبه در این مناطق شده است.
استفاده بهینه از موقعیت ویژه و استثنایی سیستان و بلوچستان از لحاظ استقرار در کنار آبهای آزاد و بین المللی و خارج از تنگه هرمز با بیش از 310 کیلومتر مرز آبی در دریای عمان و آبهای آزاد و هزار و 200 کیلومتر مرز خاکی با کشورهای افغانستان و پاکستان، امکانات قابل توجه معدنی، اقلیم مناسب برای کشت محصولات سودآور صادراتی مانند خرما، مرکبات، موز و انبه، بنادر مهم، راه ترانزیتی، توسعه تجارت و شرایط مناسب برای توسعه فعالیت های گردشگری در سواحل دریای عمان و دامنه های تفتان زمینه ساز توسعه همه جانبه این استان است.
سیستان و بلوچستان تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در پایین ترین سطح از توسعه قرار داشت و مردم غیور و مرزدار آن از کمترین امکانات معیشتی و رفاهی بهره مند بودند اما به برکت پیروزی انقلاب اسلامی و تغییر نگاهها، این استان نیز مورد توجه برای توسعه قرار گرفت.
در سال های اولیه پیروزی انقلاب اسلامی مشکلات ناشی از جنگ تحمیلی سبب شده بود که تلاش های توسعه ای و محرومیت زدایی در مناطق محروم از شتاب لازم برخوردار نباشد اما پس از پایان جنگ تحمیلی با اجرای برنامه های توسعه میان مدت بسیاری از طرح ها و پروژه های زیربنایی به اجرا درآمد و موجب ارتقای شاخص های زیربنایی در سیستان و بلوچستان شد.
با سرمایه گذاری هایی که از آن سال ها صورت گرفت هر چند هنوز شکاف بین شاخص های توسعه سیستان و بلوچستان و استان های برخوردار زیاد بود اما زمینه بهبود اوضاع تا اندازه ای فراهم شد اما با روی کارآمدن دولت یازدهم و تلاش و همت دولتمردان و مهمتر از آن عنایت ویژه رهبر معظم انقلاب سیر صعودی توسعه و پیشرفت سیستان و بلوچستان شتاب گرفت و اینک در حال حرکت به سمت قله های پیشرفت است.
سیستان و بلوچستان با وسعت 187 هزار و 502 کیلومتر مربع، 11،5 درصد مساحت کشور را به خود اختصاص داده و پهناورترین استان ایران محسوب می شود که از شمال با استان خراسان جنوبی، از جنوب با دریای عمان، از شرق با کشورهای پاکستان و افغانستان و از غرب با استان های کرمان و هرمزگان همسایه است.
بر اساس سرشماری نفوس و مسکن سال 95 جمعیت سیستان و بلوچستان با 19 شهرستان زاهدان، زابل، زهک، هامون، هیرمند، نیمروز، خاش، ایرانشهر، سراوان، نیکشهر، میرجاوه، قصرقند، فنوج، مهرستان، سیب و سوران، دلگان، سرباز، کنارک و چابهار به 2 میلیون و 775 هزار و 14 نفر شامل 704 هزار و 888 خانوار رسیده است.
بر اساس این سرشماری شهرستان های زاهدان، چابهار و ایرانشهر به ترتیب بیشترین جمعیت سیستان و بلوچستان را دارند.
**در دولت یازدهم طرح های شاخصی در بخش های عمرانی و زیربنایی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی، تولیدی و اقتصادی در سیستان و بلوچستان اجرا شده که انتقال آب با لوله به 46 هزار هکتار از زمین های کشاورزی دشت سیستان، اجرای آبیاری تحت فشار در سطح 100 هزار هکتار از زمین های جنوب و مرکز استان، خط انتقال گاز از ایرانشهر به زاهدان، ساخت راه آهن چابهار-زاهدان، طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار و ارتقا ظرفیت تخلیه و بارگیری آن از 2.5 میلیون به 8.5 میلیون تن، معدن مس چهل کوره و ساخت کارخانه کنسانتره مس و مطالعه 86 هزار کیلومتر مربع از عرصه های معدنی استان برای عملیات پی جویی و اکتشاف گسترده و سیستماتیک از مهمترین این طرح هاست.

** طرح 46 هزار هکتاری
طرح انتقال آب با لوله به 46 هزار هکتار از مزارع دشت سیستان با هدف کاهش تبخیر آب از منبع تا زمین های کشاورزی تا کنون 37 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و در چهار ساله دولت تدبیر و امید سامانه آبیاری تحت فشار در 11 هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان اجرا شده است.
همچنین خط انتقال گاز از ایرانشهر به زاهدان و معدن و کارخانه فرآوری مس چهل کوره نصرت آباد شهرستان زاهدان اواخر سال گذشته با حضور رئیس جمهوری افتتاح شد و ساخت راه آهن چابهار - زاهدان - میلک با پیشرفت 20 درصد و مطالعه 86 هزار کیلومتر مربع از عرصه های معدنی استان برای عملیات پی جویی و اکتشاف گسترده و سیستماتیک با 35 درصد پیشرف در حال انجام است.
مرحله نخست طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار نیز بزودی با حضور رئیس جمهوری و شماری از مسئولان داخلی و خارجی به بهره برداری می رسد.

** بخش های راه و شهرسازی
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان گفت: مهمترین اقدامات صورت گرفته در چهار ساله فعالیت دولت یازدهم در سیستان و بلوچستان در بخش راه بود به طوری که طول بزرگراه ها از 190 کیلومتر سال 92 به 247 کیلومتر در سال 95 رسید و همچنین سال 92 طول راه های اصلی استان هزار و 859 کیلومتر و کل راه های روستایی 16 هزار و 72 کیلومتر بود که سال 95 به ترتیب به هزار و 921 کیلومتر و 16 هزار و 202 کیلومتر افزایش یافته است.
غلامرضا مالکی افزود: 23 پروژه در چهار ساله فعالیت دولت تدبیر و امید برای این حوزه مشخص شد که همگی این پروژه ها اجرا شده است.
وی اظهار داشت: ساخت قطعه چهار بزرگراه خاش - ایرانشهر به طول 12 کیلومتر، قطعه هفت بزرگراه زابل - زاهدان به طول 23 کیلومتر، قطعه یک بزرگراه زابل - زاهدان به طول 28 کیلومتر، قطعه یک مسیر زاهدان - بم به طول 32 کیلومتر، قطعه سه راه فرعی خاش - پسکوه به طول 32 کیلومتر، راه روستایی دومک به طول 32 کیلومتر و تکمیل سه هزار و 533 واحد از پروژه های مسکن مهر استان از مهمترین این پروژه ها محسوب می شود.
وی گفت: همچنین ساخت قطعه 10 مسیر ترانزیتی میلک - چابهار، کنارگذر شمالی ایرانشهر به طول 25 کیلومتر و پل بگین در شمال شهرستان مهرستان و پل های ریمدان، سرباز، کاروان، زرآباد، بندینی و رابچ نیز در کنار دیگر طرح های حوزه راه در این مدت ساخته شده است.

** بخش آب
حوزه آب و فاضلاب روستایی سیستان و بلوچستان
معاون پشتیبانی و منابع انسانی شرکت آب و فاضلاب روستایی سیستان و بلوچستان گفت: شاخص برخورداری جمعیت روستایی استان از آب آشامیدنی از 61،9 درصد در سال 92 هم اینک به 63،5 درصد رسیده است.
عبدالاحد ریگی اظهار داشت: در حوزه آب و فاضلاب روستایی سیستان و بلوچستان سال 92، 2 هزار و 473 روستای استان با 900 هزار و 119 نفر جمعیت از آب آشامیدنی پایدار برخوردار بودند که این آمار اکنون به 2 هزار و 752 روستا با جمعیت 961 هزار و 294 نفر رسیده است.
وی شمار مشترکان آب و فاضلاب روستایی استان در سال 92 را حدود 140 هزار مشترک ذکر کرد و افزود: هم اکنون شمار مشترکان به 161 هزار و 924 فقره افزایش پیدا کرده است.
وی گفت: 6 هزار و 553 روستا با بیش از یک میلیون و 427 هزار نفر جمعیت در استان وجود دارد که 2 هزار و 752 روستا دارای شبکه آب سالم و بهداشتی پایدار هستند.
وی اظهار داشت: با توجه به نبود منابع آبی پایدار در برخی نقاط سیستان و بلوچستان به هزار و 218 روستای استان با تانکر آبرسانی می شود.
معاون پشتیبانی و منابع انسانی شرکت آب و فاضلاب روستایی سیستان و بلوچستان افزود: با اعتباراتی که از صندوق توسعه ملی به بخش روستایی استان اختصاص پیدا کرده است توانسته ایم مطالعات جامع و کاملی برای آبرسانی به تمام روستاهای بالای 20 خانوار استان انجام دهیم تا در صورت تخصیص اعتبارات لازم این روستاها هم سریعتر وارد شبکه آبرسانی شوند.
ریگی ادامه داد: 2 هزار و 956 روستا بالای 20 خانوار در سیستان و بلوچستان وجود دارد که از این تعداد هزار و 851 روستا دارای شبکه آب آشامیدنی پایدار هستند.
وی گفت: 12 پروژه برای بخش آب و فاضلاب روستایی سیستان و بلوچستان در برنامه های دولت تدبیر و امید تصویب شد که تا کنون مرحله نخست مجتمع آبرسانی بندینی به منظور بهره مندی 27 روستا با اعتبار 350 میلیارد ریال افتتاح شده و بقیه پروژه ها با پیشرفت های مختلف در حال انجام است.
وی افزود: ساخت مجتمع تلنگ، پلان و پیرسهراب به منظور بهره مندی 261 روستا از نعمت آب سالم و بهداشتی و مجتمع غرب و شرق بمپور به منظور بهره مندی 39 روستا بیش از 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارند.
وی اظهار داشت: مجتمع دشت سوران، مچان، ریگ ملک، دشت آبخوان پیرسهراب، کافه بلوچی، گلوگاه، مجتمع زیرمجموعه سدپیشین و دشت سراوان و بازنگری طرح جامع آبرسانی سیستان به منظور بهره مندی 944 روستا نیز با پیشرفت های مختلف در حال انجام است.
معاون پشتیبانی و منابع انسانی شرکت آب و فاضلاب روستایی سیستان و بلوچستان گفت: با بهره برداری از این طرح ها در مرحله نخست 307 روستا با جمعیت 136 هزار و 527 نفر تا تیرماه امسال از نعمت آب آشامیدنی سالم و بهداشتی برخوردار می شوند.

**حوزه آب و فاضلاب شهری سیستان و بلوچستان
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری سیستان و بلوچستان نیز گفت: طول شبکه توزیع آب شهری استان در سال 92، سه هزار و 801 کیلومتر بود که با تلاش دولت تدبیر و امید تا پایان سال 95 به بیش از چهار هزار کیلومتر رسید.
محسن میرادی اظهار داشت: جمعیت زیر پوشش آب شهری سیستان و بلوچستان در سال 92، یک میلیون و 230 هزار نفر بود که سال 95 به بیش از یک میلیون و 490 هزار نفر رسیده است.
وی ادامه داد: همچنین شمار مشترکان آب شهری سیستان و بلوچستان از 277 هزار و 500 فقره در سال 92 به 320 هزار و 500 فقره در سال 95 افزایش یافت.
وی گفت: در سال 92 طول شبکه توزیع آب سه هزار و 801 کیلومتر، طول خطوط انتقال آب هزار و 196 کیلومتر، تعداد تصفیه خانه های آب یک باب، میزان تولید آب 94 میلیون و 610 هزار متر مکعب در سال، جمعیت زیر پوشش فاضلاب 207 هزار و 500 نفر و تعداد تصفیه خانه های فاضلاب 2 باب بود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری سیستان و بلوچستان افزود: با تلاش های صورت گرفته در چهار سال اخیر طول شبکه توزیع آب به بیش از چهار هزار کیلومتر، طول خطوط انتقال آب به هزار و 337 کیلومتر، تعداد تصفیه خانه های آب به 2 باب، میزان تولید آب به 124 میلیون و 800 هزار متر مکعب در سال، جمعیت زیر پوشش فاضلاب به بیش از 253 هزار نفر و تعداد تصفیه خانه های فاضلاب به سه باب رسیده است.
میرادی اظهار داشت: 14 طرح در دولت تدبیر و امید برای حوزه آب و فاضلاب شهری سیستان و بلوچستان تعیین شد که همگی با پیشرفت های مختلف در حال انجام است.
وی گفت: اجرای طرح آبرسانی به شهر زابل و شهرهای مسیر با 2 هزار و 401 میلیارد ریال اعتبار بالای 90 درصد و اصلاح و بازسازی شبکه توزیع آب شهری با اعتبار 616 میلیارد ریال افزون بر 70 درصد و اجرای طرح آبرسانی به شهرهای چابهار و کنارک با اعتبار هزار و 711 میلیارد ریال بیش از60 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
وی افزود: اجرای طرح جامع آبرسانی به شهرها و روستاهای استان از دریای عمان با اعتبار 92 هزار و 500 میلیارد ریال در حال مطالعه است و اجرای بقیه طرح ها نیز پیشرفت های مختلف دارند.

**شرکت آب منطقه ای سیستان و بلوچستان
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای سیستان و بلوچستان گفت: طول دیواره های حفاظتی اجرا شده در سطح استان از 2 هزار و 100 متر در سال 92 به 17 هزار و 100 متر در سال 95 افزایش یافت.
اتابک جعفری اظهار داشت: همچنین در سال 92 سهم آب کشاورزی، آب صنعت و آب آشامیدنی در سیستان و بلوچستان به ترتیب 849 هزار و 340، چهار هزار و 910 و 47 هزار و 810 متر مکعب بود که در سال 95 به 862 هزار و 993، پنج هزار و 574 و 59 هزار و 371 متر مکعب رسید.
وی ادامه داد: 12پروژه در مجموع برای این حوزه در دولت یازدهم تعریف شد که پروژه خروجی مستقل چاه نیمه چهارم با اعتبار 150 میلیارد ریال به بهره برداری رسید و از سند توسعه بخش آب استان با اعتبار 2 میلیارد ریال تا پایان ماه جاری رونمایی می شود.
وی افزود: بقیه پروژه ها از جمله سد مخزنی کهیر با اعتبار 21 میلیارد و 920 میلیون ریال، انتقال آب از چاههای سردگال به زمین های کشاورزی غرب بمپور، ساماندهی و لایروبی رودخانه سیستان و اجرای سازه کنترلی چاه نیمه سه با پیشرفت های فیزیکی مختلف در حال انجام است.

** بخش عمران شهری و روستایی
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان گفت: سرانه فضای سبز شهری استان از 3،8 متر مربع در سال 92 به 6 متر مربع در سال 95 رسید.
مالکی افزود: در سال های 92 تا 95 تعداد اجرای طرح های هادی روستایی در استان از 13 درصد به 17 درصد رسید و همچنین در این مدت برای 99 درصد از روستاهای بالای 20 خانوار 2 هزار و 914 طرح تهیه شده است.
وی اظهار داشت: کل اعتبار منظور شده برای اجرا و تهیه طرح های هادی روستایی در بازه زمانی 1392 تا 1395 معادل 432 هزار و 159 میلیون ریال بوده است.
وی افزود: همچنین با تلاش دولت یازدهم هم اکنون 41 درصد از خانوارهای عشایری سیستان و بلوچستان از آب آشامیدنی سالم و 41،5 درصد آنان از راه برخوردار شدند.
وی گفت: 13 پروژه برای این بخش در برنامه دولت تدبیر و امید قرار گرفت که بخشی از آنها به عنوان پروژه مستمر هر ساله اجرا می شود، در این مدت ساخت مسیل شیرآباد به طول 2،7 کیلومتر و کارگاه تولید شن و ماسه زرآباد و مطالعات ساخت سیل بندهای بمپور، جالق و اسپکه انجام شده است.
وی افزود: همچنین مرحله نخست ساخت سیل بند حفاظتی نصرت آباد و سیل بند شهر سوران به اتمام رسیده و بقیه پروژه ها نیز با پیشرفت های مختلف در حال انجام است.

** بخش آموزش
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان اظهار داشت: سرانه فضای آموزشی استان سال 92 در مقطع ابتدایی 2 متر مربع، در مقطع متوسط اول 3،77 و در مقطع متوسط دوم و هنرستان 6،52 متر مربع بود که در سال 95 به ترتیب به 2،14 متر مربع، 4،08 متر مربع و 6،98 متر مربع رسید.
وی ادامه داد: همچنین آمار کلاس های خیر ساز در سیستان و بلوچستان از 660 کلاس در سال 92 به 896 کلاس در سال 95 ارتقا یافته است.
مالکی گفت: 12 پروژه برای این بخش در چهار ساله فعالیت دولت یازدهم تعریف شد که پروژه های تخریب و بازسازی هنرستان خاتم بمپور ایرانشهر، مجتمع آموزشی حیات طیبه زاهدان، هنرستان فنی و حرفه ای سیب و سوران، مجتمع آموزشی دخترانه 12 کلاسه در منطقه سوم دریایی کنارک، تخریب و بازسازی مجتمع آموزشی پسرانه 12 کلاسه در منطقه دریایی شهرستان کنارک، هنرستان فنی و حرفه ای پشت آب نیمروز و مدرسه 14 کلاسه تیمور آباد بخش شیب آب زابل به اتمام رسیده و بقیه با پیشرفت های فیزیکی مختلف در حال انجام است.

** بخش ورزش و جوانان
مدیرکل ورزش و جوانان سیستان و بلوچستان گفت: اماکن ورزشی روباز و سرپوشیده استان به ترتیب از 130 و 123 مورد در سال 92 هر کدام به 152 و 142 مورد در سال 95 افزایش یافته است.
حسین ثوری افزود: همچنین سرانه فضاهای ورزشی روباز استان از 0،358 متر مربع (358 هزارم متر مربع) و سرانه فضاهای ورزشی سرپوشیده از 0،053 متر مربع (53 هزارم متر مربع) در سال 92 به ترتیب به 0،365(365 هزارم متر مربع) و 0،062 متر مربع (62 هزارم متر مربع) در سال 95 رسیده است.
وی ادامه داد: اجرای 24 پروژه مربوط به این بخش در دولت تدبیر و امید پیش بینی شد که استادیوم ورزشی 2 هزار نفری نیکشهر با اعتبار 55 میلیارد و 340 میلیون ریال 85 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و استادیوم ورزشی بخشان سراوان با اعتبار 17 میلیارد و 100 میلیون ریال در صورت تخصیص کامل اعتبار امسال به بهره برداری می رسد.
وی افزود: همچنین پروژه بازسازی چمن ورزشگاه شهید ریگی چابهار و خوابگاه ورزشی چابهار بیش از 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و بقیه پروژه ها نیز با پیشرفت های مختلف در حال انجام است.

** بخش بهداشت و درمان
سیستان و بلوچستان در حوزه بهداشت و درمان به سه بخش تقسیم شده که شهرستانهای شمالی شامل زابل، هیرمند، زهک، هامون و نیمروز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی زابل و شهرستانهای زاهدان، میرجاوه، خاش، سراوان، سیب و سوران، مهرستان، چابهار و کنارک زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی زاهدان و شهرستانهای ایرانشهر، سرباز، نیکشهر، دلگان، فنوج و قصرقند زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر قرار دارند.

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان گفت: آمار خانه های بهداشت روستایی و تخت های بیمارستانی دایر از 302 مورد و هزار و 336 تخت در سال 92 به ترتیب در سال 95 به 398 مورد و هزار و 806 تخت افزایش یافته است.
مالکی افزود: پنج پروژه در دولت یازدهم در حوزه بهداشت و درمان در نظر گرفته شده که بخش سوختگی بیمارستان علی ابن ابیطالب(ع) و بیمارستان چشم پزشکی الزهرا(س) زاهدان افتتاح شده و عملیات ساخت بیمارستان 32 تختخوابی میرجاوه به اتمام رسیده و بقیه پروژه ها هم با پیشرفت های مختلف در حال انجام است.

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زابل
وی گفت: آمار تخت های بیمارستانی دایر در این حوزه از 645 مورد در سال 92 به 762 مورد در سال 95 رسید.
وی افزود: اجرای پنج پروژه برای این حوزه در دولت تدبیر و امید برنامه ریزی شد که تجهیز بیمارستان های زهک، هیرمند و زابل با اعتبار 117 هزار و 477 میلیون ریال به صورت 100 درصد انجام شده و مرکز تشخیص و درمان بیماری های تنفسی زابل با اعتبار 254 هزار و 200 میلیون ریال 70 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و بقیه پروژه ها هم با پیشرفت های مختلف در حال انجام است.

دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی ایرانشهر
وی اظهار داشت: تعداد مراکز بهداشتی، پایگاه های بهداشتی و واحدهای بهداشتی زیر پوشش این مجموعه به ترتیب از 59، 20 و 419 مورد در سال 92 به بیش از 73، 21 و 435 مورد در سال 95 رسیده است.
وی افزود: چهار پروژه برای این حوزه در دولت تدبیر و امید در نظر گرفته شد که پروژه های تجهیز و راه اندازی بیمارستان جدید نیکشهر با 45 هزار میلیون ریال اعتبار و تکمیل بیمارستان سرباز با اعتبار 30 هزار میلیون ریال به اتمام رسیده و 2 پروژه ساخت و تجهیز مراکز بهداشتی درمانی روستایی در خیرآباد نایگون و آبادان ایرانشهر 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

** بخش فرهنگ
بر اساس گزارش های دریافتی، کتابخانه های عمومی در سطح استان از 53 باب در سال 92 به 58 باب در سال 95 رسیده و همچنین در این مدت عناوین کتاب های منتشر شده از 35 عنوان به 70 عنوان، موسسات فرهنگی و هنری چندمنظوره از 12 مورد به 16 مورد، تعداد سالن های نمایش فیلم از یک مورد به سه مورد و آمار کانون های فرهنگی و هنری مساجد از 802 مورد به هزار و 200 مورد ارتقا یافته است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان گفت: 12 طرح در دولت یازدهم برای بخش فرهنگ استان در نظر گرفته شد که بیشتر آنها انجام شده است.
مالکی افزود: استانداردسازی فضاهای فرهنگی استان، راه اندازی 20 سازه ایستگاه مطالعه با تزریق 400 هزار جلد کتاب، ساخت و راه اندازی پنج کتابخانه در گلشهر چابهار، ولایت ایرانشهر، ولیعصر مهرستان، محمدشاه کرم زهک و شهیدمحمد میر نیمروز، تعمیر و تجهیز 58 کتابخانه موجود در سطح استان و راه اندازی چهار کتابخانه مشارکتی به عنوان مهمترین طرح های اجرایی در حوزه فرهنگ استان است.
وی اظهار داشت: طرح مطالعه، ساخت و تجهیز چهار مجتمع فرهنگی و هنری در شهرستان های چابهار، دلگان، فنوج و هیرمند با بیش از 70 درصد پیشرفت فیزیکی در حال انجام است.

** بخش میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گفت: آثار ثبت شده استان در فهرست آثار ملی کشور از هزار و 620 مورد در سال 92 به بیش از هزار و 700 مورد در سال 95 رسید و همچنین در این مدت 2 اثر استان در فهرست آثار جهانی یونسکو ثبت شد.
کامبیز مشتاق گوهری افزود: 2 اثر صنایع دستی استان تا سال 92 موفق به دریافت نشان یونسکو شد که سال 95 این تعداد به چهار اثر رسید و پایگاه های میراث فرهنگی ملی در استان از 2 پایگاه در سال 92 به پنج پایگاه در سال 95 ارتفا یافت.
وی ادامه داد: 6 پروژه در حوزه میراث فرهنگی از سال 92 تا 95 تعریف شد که پروژه های ثبت جهانی بیابان لوت و شهرسوخته، ثبت بیش از 100 اثر تاریخی در فهرست آثار ملی کشور و تعیین حریم 20 اثر تاریخی و فعال سازی 20 کارگاه مرمت بنا و 400 اثر منقول در سطح استان در این مدت اجرایی شده و بقیه پروژه ها نیز در حال انجام است.

** حوزه سیاسی
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان گفت: اقدامات مختلفی در حوزه سیاسی استان انجام شده که مهمترین آنها شامل تشکیل شورای نخبگان اجتماعی با هدف کاستن تنش های قومی و مذهبی، مهار تندروی ها، توجیه مبلغان سنی و شیعه و اعتماد سازی، تشکیل شورای صلح طوایف، انتصاب 66 نفر از بانوان در پست های کلیدی استان، انتصاب جوانان در بخش های مختلف، رصد آخرین تحولات کشورهای همسایه و بهره برداری از تعاملات منطقه ای به منظور بهبود شرایط سیاسی و اقتصادی استان است.
وی افزود: بررسی میزان اجرایی شدن تفاهمات گذشته با کشورهای همسایه و هدف، تشکیل کمیسیون روابط خارجی استان با دستورکار ایجاد 16 میز استانی کشورهای هدف، برقراری ارتباط با اهالی استان مقیم در کشورهای هدف به عنوان یک پتانسیل در بحث نیروی انسانی، امضای توافقنامه سه جانبه ایران - هند - افغانستان و توافقنامه چهارجانبه ایران - عمان - ترکمنستان و تاجیکستان و ایفای نقش بندر چابهار در این توافقنامه ها به عنوان مهمترین محور ترانزیت به کشورهای آسیای میانه و دروازه ورودی جاده ابریشم از دیگر اقدامات انجام شده در این حوزه محسوب می شود.
وی ادامه داد: میزبانی اجلاس آیورا (کشورهای حاشیه اقیانوس هند) در چابهار، سفر هیات بلندپایه اقتصادی عمان به بندر چابهار، برگزاری نمایشگاه اختصاصی ایران در قندهار، ساماندهی موضوع توقیف اسناد هویتی در گلوگاههای منتهی به استان، ایجاد نمایندگی 17 حزب و انجمن سیاسی در طیف های مختلف اصلاح طلب و 16 نمایندگی حزب و انجمن های سیاسی طیف های مختلف اصول گرا از دیگر اقدامات حوزه سیاسی استان در دولت تدبیر و امید است.

** بخش کشاورزی و شیلات
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان گفت: توسعه روش های آبیاری تحت فشار از حدود 18 هزار هکتار در سال 92 به 29 هزار هکتار در سال 95 رسید و مرمت و بازسازی 6 هزار و 36 رشته قنات تا سال 92 انجام شده بود که این آمار در سال 95 به 6 هزار و 534 رشته قنات افزایش یافت.
رضا نجفی افزود: همچنین استخرهای ذخیره آب از 2 هزار و 720 باب در سال 92 به بیش از سه هزار و 61 باب در سال 95 رسید و تولیدات محصولات باغی و زراعی استان در این مدت به ترتیب از 120 و 100 هزار تن به افزون بر 140 و 150 هزار تن ارتقا یافت.
وی ادامه داد: تولیدات محصولات دام و طیور سیستان و بلوچستان از 167 هزار تن در سال 92 به بیش از 168 هزار تن در سال 95 و میزان تولید آبزیان از 182 هزار و 500 تن در سال 92 به افزون بر 573 هزار تن در سال 95 رسید.
وی افزود: اجرای 24 پروژه در این حوزه از سال 92 تا 95 در دستور کار قرار گرفت که 12 پروژه آن به طور کامل انجام شد و مرحله نخست 2 پروژه نیز به اتمام رسیده و بقیه با پیشرفت های فیزیکی مختلف در حال انجام است.
وی اظهار داشت: تهیه و تدوین 22 سند توسعه بخش کشاورزی، افزایش تولید گوشت مرغ از 14 هزار تن در سال 92 به 46 هزار تن در سال 95، افزایش تولید تخم مرغ از چهار هزار و 200 تن در سال 92 به 15 هزار و 200 تن در سال 95، ایجاد هفت واحد صنعتی پرورش شترمرغ با ظرفیت 100 تن گوشت، افزایش 400 درصدی خرید گندم، سرمایه گذاری چهار هزار و 300 میلیارد ریالی در بخش کشاورزی که هزار و 300 میلیارد ریال آن توسط بخش خصوصی در زمینه های دامداری، مرغداری، زراعی و باغی سرمایه گذاری شد از مهمترین پروژه های اجرایی در این حوزه است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان گفت: بکارگیری سالانه 500 نفر از دانش آموختگان بخش کشاورزی، ارتقا ظرفیت صنایع تبدیلی و تکمیلی خرما و برنامه ریزی برای توسعه کشت گیاهان دارویی دارای ارزش اقتصادی از دیگر پروژه های اجرایی در این حوزه محسوب می شود.
نجفی افزود: پروژه سامانه آبیاری با لوله به 46 هزار هکتار از مزارع دشت سیستان با اعتبار 500 میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی به عنوان یکی از پروژه های مختص به دولت یازدهم با 37 درصد پیشرفت در حال انجام است.

** مهمترین پروژه های اقتصادی و سرمایه گذاری اجرایی در سیستان و بلوچستان
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان گفت: راه اندازی مجدد ایرلاین استان تحت عنوان تفتان ایر بعد از 12 سال تعطیلی، پیگیری ایجاد منطقه آزاد تجاری - صنعتی سیستان، مشارکت و حضور سازمان های توسعه ای و شرکت های سرمایه گذاری دولتی و وابسته به دولت در استان، اجرای طرح های سرمایه گذاری در حوزه انرژی های نو (نیروگاههای بادی و خورشیدی) و سیکل ترکیبی در استان و آغاز ساخت 2 مجتمع بزرگ پتروشیمی در چابهار و ایرانشهر از جمله این پروژه هاست.
مالکی افزود: جانمایی طرح ساخت کارخانه فولاد در چابهار (منطقه آزاد) برای تولید سه میلیون تن فولاد اسفنجی در مرحله نخست توسط شرکت فولاد مکران، ساخت کارخانه لاستیک سازی با سرمایه گذاری حدود 6 هزار میلیارد ریال و اشتغال هزار و 350 نفر در منطقه رامشار سیستان با سرمایه گذاری سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران که مجوز آن صادر شده است و آغاز عملیات اجرایی 2 منطقه ویژه اقتصادی رامشار و میرجاوه که مصوبه مجلس شورای اسلامی را دارند از دیگر پروژه های اقتصادی استان محسوب می شود.

** مهمترین اقدامات اجرایی در حوزه برنامه ریزی و بودجه سیستان و بلوچستان
وی اظهار داشت: تنظیم سند تفصیلی برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، تنظیم سند توسعه استان در 2 قالب بخشی و فرابخشی، تهیه و تصویب طرح مقابله با ریزگردهای حوزه سیستان، تهیه طرح مدیریت و تامین منابع آب آشامیدنی شهرستان های استان، معرفی سیستان و بلوچستان به عنوان هدف گردشگری ملی در سال 96 و تهیه و تصویب طرح مدیریت یکپارچه تالاب هامون برای نخستین بار در سال 95 از شاخص ترین اقدامات در این حوزه است.
استان سیستان و بلوچستان از 2 حوزه «سیستان» در شمال شامل شهرستان های زابل، هیرمند، زهک، هامون و نیمروز و «بلوچستان» در جنوب با شهرستان های خاش، ایرانشهر، سراوان، سیب و سوران، مهرستان، دلگان، فنوج، قصرقند، نیکشهر، سرباز و کنارک تشکیل شده است.
شهرستان های زاهدان و میرجاوه نیز در مرکز این استان واقع شده اند.
این استان دارای حدود 9 هزار روستا و آبادی است که 6 هزار و 500 روستای آن دارای سکنه هستند.
3042**6081 خبرنگار: محدثه حیدری گرجی ** انتشار دهنده: حیدر سرایانی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.