به گزارش ایرنا سال ۹۸ برای همه مردم ایران سالی همراه با فراز و نشیب‌های بسیار بود و رویدادهای مهمی در آن رقم خورد که شاید در آینده از جمله رویدادهای تاریخی این کشور محسوب شود. رویدادهایی که هر کدام خاطراتی تلخ یا شیرین را برای مردم به همراه داشت.

سیستان و بلوچستان هم مانند بسیاری از استان های کشور سال ۹۸ را با یکی از بلایای طبیعی یعنی سیل آغاز کرد البته سیلی که در کنار خسارت ها شاید برای مردم شمال استان بویژه منطقه سیستان شادمانی به ارمغان آورد. مردم جنوب این استان نیز در ماههای نخست و پایانی سال ۹۸ این رویداد را تجربه کردند بطوریکه سیل خسارت های زیادی به مردم جنوب استان وارد کرد و سبب شد تا آخرین ماه های سال ۹۸ را با سختی سپری کنند. هر چند این سختی هنوز هم پایان نیافته چرا که بارندگی های سیل آسای فروردین ۹۹ نیز به آن اضافه شده و براساس پیش بینی های هواشناسی مردم این منطقه همچنان باید منتظر بارش های سنگین باشند.

باران رحمت الهی گرچه خسارات و زیانهایی به مردم شمال و جنوب سیستان و بلوچستان وارد کرد اما برکات و شادمانی بسیاری به همراه آورد که آبگیری سدها، بندها، تالاب ها بویژه تالاب هامون  جازموریان، هوتک ها، قنوات، چاهها و سفره های زیرزمینی از جمله آنهاست. اما مهمتر از همه اینکه سیل جنوب سیستان و بلوچستان به یکباره آبشار همدلی و همراهی ملت ایران با مردم محروم این منطقه را به راه انداخت و نشان داد که ملت ایران در سختی ها همیشه در کنار و یاور یکدیگر هستند.  

ماجرای طغیان رودخانه هیرمند و سیلاب بهاری در جنوب

اواخر فروردین سال ۹۸ بود که بر اثر بارندگی های حوضه آبریز رودخانه هیرمند در کشور افغانستان و ورود سیلاب از طریق این رودخانه به منطقه سیستان تعدادی از روستاهای شهرستان هیرمند دچار آبگرفتگی شد به طوری که مدیرعامل جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان در همان برهه از اسکان اضطرای ۸۳۱ سیلزده در روستاهای این شهرستان خبر داد.

اگر چه این سیل برای مردم خسارتهایی به با آورد اما ورود این آب به منطقه سیستان و آب گیری بخش هایی از تالاب بین المللی هامون موجب شادمانی و شکرگزاری مردم منطقه شد.

همزمان با این اتفاق مردم جنوب سیستان و بلوچستان نیز درگیر بارش های بهاری و سیلاب ناشی از آن بودند به طوری که بر اثر بارش های ۲۳ تا ۲۵ فروردین ۱۵۵ روستای ۱۴ شهرستان این استان گرفتار سیلاب شدند و نیروهای هلال احمر ۲ هزار و ۸۷ نفر سیل زده شهرستان های مهرستان، کنارک، دلگان، چابهار و ایرانشهر را اسکان دادند.

حادثه تلخ قطار زاهدان - تهران و ایثار مردم بلوچ

سوم مهر ماه ۹۸ قطار مسافربری زاهدان به تهران خبرساز شد چرا که براثر خارج شدن پنج واگن این قطار از ریل در محدوده ایستگاه شورو، سه مرد و یک زن جان خود را از دست دادند و ۳۵ مسافر دیگر نیز مجروح شدند. در نهایت باز شدن پیچ های ریل قطار به عنوان دلیل اصلی این حادثه عنوان شد. هر چند این حادثه برای مردم استان به خاطره ای تلخ تبدیل شد اما ایثار مردم بومی منطقه شورو که زودتر از نیروهای امدادی برای کمک به مسافران شتافتند از جمله حاشیه های خوب و زیبای این حادثه بود.

فرودگاه چابهار از بلاتکلیفی درآمد

آغاز عملیات اجرایی ساخت فرودگاه بین المللی چابهار یکی از پروژه هایی بود که چندین سال به دلیل مشکل مالکیت زمین بلاتکلیف مانده بود اما بالاخره ۱۴ آذر ۹۸ با حضور وزیر راه و شهرسازی، استاندار سیستان و بلوچستان، مدیرعامل منطقه آزاد چابهار و جمعی از مدیران محلی و قشرهای مختلف مردم در زمینی به مساحت ۲ هزار و ۸۱۵ هکتار و اعتبار اولیه ۵۵۰ میلیارد تومان کلنگ زنی شد.

یکی دیگر از رهاوردهای سفر وزیر راه و شهرسازی کلنگ زنی شهر جدید تیس در بندر چابهار بود که بالاخره پس از ۲۷ سال از زمان تصویب طرح جامع عملیات اجرایی آن در آذر ۹۸ آغاز شد و قرار است به یک نقطه گردشگری، تفریحی و توسعه یافته در سواحل مکران تبدیل شود.

سیل ویرانگر دی ماه و همدلی و همیاری مردم ایران

باران‌های سیل آسا در ۲۰ تا ۲۲ دی ماه سال ۹۸ آنقدر سنگین بود که سیل ناشی از آن دسترسی به ۵۰۰ روستا در سیستان و بلوچستان را قطع کرد و به بیش‌ از ۲۰ هزار واحد مسکونی و شبکه های راه، برق و آب شرب ۲۳۰ روستا خسارت وارد کرد.

به گفته مدیرعامل جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان ۱۶۴ هزار و ۹۷۴ نفر آسیب‌دیده ناشی از سیل ۲۰ دی تا ۱۲ بهمن در این استان با تلاش امدادگران و نجاتگران جمعیت هلال احمر امدادرسانی شدند. همچنین یکهزار و ۲۱۰ روستا در ۱۵ شهرستان سیستان و بلوچستان که دچار سیلاب و آبگرفتگی شده بودند امدادرسانی شدند.

این سیل بیش از سه هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به بخش‌های مختلف زیربنایی، کشاورزی و واحدهای مسکونی استان خسارت وارد کرده است. 

پس از پنج سال بارش های استان به حد نرمال رسید

اما همه ماجرا تلخی خسارت های ناشی از سیل نیست چرا که پس از سال ها خشکسالی در شمال و جنوب سیستان و بلوچستان و بعد از پنج سال میزان بارش های سال زراعی استان نه تنها به حد نرمال رسید بلکه از آن نیز گذشت و این بارندگی های بی سابقه امید آبادانی را برای روزهای آینده در سال ۹۹ در دل مردم این دیار زنده کرد.

به گفته مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان در بارندگی های ۲۰ تا ۲۲ دی ماه سال گذشته تنها در طول ۲۴ ساعت ۱۰۷ میلی‌متر باران در شهر راسک بارید که این مقدار بارندگی از زمان تأسیس ایستگاه هواشناسی در این شهر بی‌سابقه بوده است.

محسن حیدری همچنین به بارش بیش‌از ۱۰۰ میلی‌متری در شهر نیکشهر در همین زمان اشاره کرد و گفت: این میزان بارندگی در ماه دی در نیکشهر نیز حداقل در ۱۰ سال گذشته بی سابقه بوده است. البته به صورت نقطه‌ای در ایستگاه‌های بارانسنجی این شهرستان ارتفاع بارش‌ها بیشتر از این مقدار نیز بوده برای نمونه در دو ایستگاه مسکوتان و دستگرد بیش‌از ۱۸۵ میلی‌متر باران ثبت شده است.

 شهر زاهدان نیز در سال گذشته از بارش های الهی بی نصیب نماند و ۵۰ درصد بارش های یک سال این شهر در فصل پاییز دریافت شد. مجموع بارش های فصل پاییز زاهدان در سال ۹۸ به حدود ۴۴ میلی متر رسید که بیش از ۵۰ درصد بارش های یک سال زراعی این شهر است.

سفر روسای قوای سه گانه به سیستان و بلوچستان

پس از وقوع سیل دی ۹۸، سیستان و بلوچستان به محل آمد و شد مدیران و مسوولان ارشد کشور از جمله رییس جمهوری و رییس مجلس شورای اسلامی تبدیل شد بطوریکه ضمن بازدید از مناطق سیل زده، عمق فاجعه ای را که در جنوب شرق ایران رخ داده از نزدیک مشاهده و برای تسریع در امدادرسانی و حل مشکلات هموطنان این خطه از میهن اسلامی دستورات لازم را صادر کردند.

علاوه بر این رییس قوه قضاییه نیز در اردیبهشت ۹۸ در راس هیاتی بلندپایه قضایی به زاهدان سفر کرد و در جریان این سفر از مناطق سیل زده سیستان نیز بازدید کرد.

سیل ماههای پایانی سال ۹۸ در جنوب سیستان و بلوچستان برکات زیادی نیز برای این منطقه داشت که مهمترین آنها سرازیر شدن سیل کمکهای مردم سراسر کشور و اعلام همدردی و همبستگی ایرانیان با مردم خونگرم بلوچستان و سفر وزرا و مسوولان مختلف کشوری و اعضای هیات دولت به این منطقه بود.

خبری امیدوار کننده برای ۴ درصد مساحت سیستان و بلوچستان

بارندگی های بی سابقه سال ۹۸ گرچه خسارت های جانی و مالی برای مردم سیستان و بلوچستان در پی داشت اما پس از گذشت سال های متمادی سبب شد تا چهاردرصد مساحت این استان از خشکسالی خارج شود. هر چند هنوز ۹۶ درصد دیگر آن در خشکسالی به سر می برد اما بارندگی های سال ۹۸ تحمل این موضوع را برای مدتی آسان تر کرده است.

میزبانی از جشنواره بین المللی شعر فجر

برگزاری چهاردهمین دوره جشنواره بین‌المللی شعر فجر در این استان شاید مهمترین اتفاق ادبی و فرهنگی در این خطه از جغرافیای کشور در سال گذشته بود که با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و بیش از ۴۰ شاعر و نویسنده کشوری و استانی رقم خورد.

همچنین ساخت پلاتو (تماشاخانه) در برخی شهرستانهای سیستان و بلوچستان یکی از مهمترین خواسته های هنرمندان حوزه نمایش در سفرهای قبلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود که دکتر صالحی قول مساعد برای انجام آن را داد و نخستین مورد آن در زاهدان راه اندازی شد.

نخستین وعده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه در آخرین سفر وی به استان محقق شد و تماشاخانه نخل و آفتاب زاهدان که با وجود محدودیت‌های اعتباری و مشکلات اقتصادی کشور در فرهنگسرای جوان این شهر ساخته شد با حضور دکتر صالحی مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

سالی بدون حوادث تروریستی

یکی دیگر از نکاتی که در سال گذشته برای استان مرزی مانند سیستان و بلوچستان اهمیت داشت خالی بودن اخبار رسانه ها از حوادث تروریستی بود که جای خوشحالی دارد. بر خلاف سال ۹۷ که گروهک تروریستی جیش العدل با انجام حداقل ۱۴ عملیات تروریستی کور و ناجوانمردانه خون ۴۰ نفر شیعه و سنی را در این استان بر زمین ریخت.

البته انفجار بمب صوتی ۱۳ تیر ماه ۹۸ در زاهدان نیز از جمله حوادث پر سر و صدایی بود که خوشبختانه تلفاتی در پی نداشت. به گفته فرمانده انتظامی سیستان و بلوچستان در این حادثه تروریست ها تصمیم داشتند ابتدا با انفجار بمب صوتی باعث تجمع شهروندان شوند و پس از حضور افراد عادی بمب تخریبی دوم را منفجر کرده و جمع زیادی از شهروندان بیگناه را به شهادت برسانند اما هوشیاری ماموران انتظامی مانع وقوع این حادثه شد.

سردار محمد قنبری اظهار داشت: در جریان انفجار این بمب صوتی یک بمب تخریبی قوی دیگر مملو از مواد منفجره تی‌ان تی که در داخل یک دیگ زودپز جاساز شده بود توسط نیروهای انتظامی خنثی شد.

 اما خبر خوش دیگری که در آخرین روزهای سال ۹۸ منتشر شد این بود که پس از گذشت یکسال از حمله تروریستی این گروهک به اتوبوس حامل کارکنان سپاه پاسداران و شهادت ۲۷ پاسدار در ۱۸ اسفند ۹۸ مدیرکل اطلاعات استان سیستان و بلوچستان از ضربه به تیم تروریستی وابسته به این گروهک خبر داد. در این عملیات الیاس نارویی با نام مستعار (زبیر) که سرتیم عملیاتی این گروه بود به درک واصل شد. وی از عناصر عملیاتی گروهک محسوب می‌شد که در عملیات‌های تروریستی متعددی از جمله فرماندهی حمله به سپاه نیکشهر و شهادت ۲ تن از پرسنل سپاه پاسداران، مشارکت در انفجار اتوبوس محور خاش به زاهدان و شهادت ۲۷ تن از پرسنل سپاه و کاشت بمب صوتی مقابل کلانتری ۱۲ زاهدان نقش کلیدی را ایفا کرده است.

همچنین در ۱۹ بهمن ۹۸ یک تیم تروریستی وابسته به گروهک های تروریستی که قصد انفجار بمب در مقابل کلانتری ۱۵ زاهدان را داشت توسط تیم عملیاتی اداره کل اطلاعات مورد ضربه قرار گرفت و ۲ نفر از عوامل آن پس از زخمی شدن دستگیر و بمب کارگذاری شده ۵ کیلویی خنثی شد و از مخفیگاه آنان ۳۰ کیلو گرم مواد پیش ساز بمب و تعدادی چاشنی و فتیله انفجاری کشف شد.

یک عملیات انتحاری دیگر نیز در اسفند سال ۹۸ ناکام ماند اما در درگیری مسلحانه مرزبانان با گروهک تروریستی در منطقه جنوب شرق کشور، ۲ تن از مرزبانان هنگ مرزی جکیگور به شهادت رسیدند. همچنین حداقل ۹ نفر از ماموران انتظامی و مرزبانی در حوادث و درگیری های جداگانه با اشرار در سال گذشته به فیض شهادت نایل آمدند.

اعلام آمادگی ۵۳ شرکت برای سرمایه گذاری در بندر چابهار

۱۷۰ هیات داخلی و خارجی در طول سال ۹۸ از بندر چابهار بعنوان بزرگترین بندر اقیانوسی کشور بازدید و حدود ۵۳ شرکت برای سرمایه گذاری در این بندر اعلام آمادگی کردند. به گفته مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان تقاضای ۵۳ شرکت برای سرمایه گذاری در بندر شهید بهشتی چابهار نقطه عطفی برای توسعه و آبادانی این بندر دور افتاده از مرکز کشور است.

بندر چابهار با اتصال به آب های آزاد نقش مهمی در توسعه تجارت و بازرگانی ایفا خواهد کرد.

افزایش ۱۷۱ درصدی تخلیه و بارگیری در بندر چابهار

بهروز آقایی مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان از افزایش ۱۷۱ درصدی تخلیه و بارگیری سال ۹۸ در بندر چابهار خبر داد و گفت: بنادر به عنوان حلقه اصلی تجارت کشور محسوب می شوند و در همین راستا صادرات و واردات و تخلیه و بارگیری کالا به منظور تأمین کالاهای اساسی مورد نیاز کشور به صورت شبانه روزی در تنها بندر اقیانوسی کشور استمرار دارد.

ورود مهمان ناخوانده

آخرین روزهای سال ۹۸ در حال سپری شدن بود که سیستان و بلوچستان نیز مانند دیگر استان های کشور گرفتار ویروس کرونا شد و نخستین آمار ابتلا به این بیماری ۷ اسفند ۹۸ اعلام شد. اگر چه سیستان و بلوچستان با تاخیری حدود یک هفته نسبت به دیگر استانها به این مشکل دچار شد اما ورود هزاران مسافر به این استان روند ابتلا را سرعت بخشید و هم اکنون براساس آخرین آمار اعلامی از سوی وزارت بهداشت بیش از ۱۷۳ نفر در این استان به ویروس کرونا مبتلا هستند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.