اقدامات یکجانبه و تحریک آمیز برخی از کشورها که منجر به ادامه افراط گرایی و تروریسم شده، برخلاف تصور باعث وخامت چالش های مزمن و آشفتگی ها در غرب آسیا و شمال آفریقا گردیده است. بنابراین ما اکنون نیازمند یک تغییر پارادایم به سوی همکاری و همگرایی منطقه ای هستیم.

به گزارش خبرنگار اعزامی جماران، محمد جواد ظریف روز پنجشنبه در اجلاس وزیران خارجه جنبش عدم تعهد در باکو، با اشاره به کشتار اخیر فلسطینیان به ویژه در غزه، افزود: بازگذاشتن دست اسراییل در انجام این جنایت ها نشان از پیدایش موج جدیدی از یکجانبه گرایی دارد که بار دیگر امنیت جهانی را مورد تهدید جدی قرار داده است.

به گزارش خبرنگار جماران از باکو؛ متن کامل سخنرانی وزیر امور خارجه بدین شرح است:

 

بسم الله الرحمن الرحیم

آقای رییس

دوستان گرامی

اعضای جنبش عدم تعهد گردهم آمده اند تا نسبت به تحولات اخیری که دنیای ما را تحت تاثیر قرار داده واکنشی جمعی نشان دهند. هدف از گردهمایی ما امروز تبدیل جنبش عدم تعهد به سازمانی موثرتر برای حفاظت از منافع ملت هایمان است.

اجازه بدهید از ملت و دولت جمهوری اذربایجان به دلیل مهمان نوازی گرم و برگزاری عالی این جلسه تشکر نمایم. همچنین مایلم از جمهوری بولیواری ونزویلا به عنوان رییس جنبش عدم تعهد قدردانی نمایم.

همکاران گرامی

همگی ما اخبار قتل عام عمدی و برنامه ریزی شده تظاهرکنندگان مسالمت آمیز و غیرمسلح فلسطینی از جمله زنان و کودکان در غزه را با اندوه فراوان دنبال می کنیم.  

این ها آخرین جنایات صهیونیست ها علیه فلسطینی ها در طول تاریخ سبعیت آنها در ۷۰ سال گذشته است که در لوای مصونیتی که عمدتا توسط ایالات متحده و برخی از متحدان منطقه ای و فرامنطقه ای آن مهیا شده انجام می پذیرد.

اقدامات تشویقی اخیر آمریکا بویژه تصمیم غیرقانونی آن در خصوص قدس شریف باعث جسارت این رژیم آپارتایدی شده است. لازم است جنبش عدم تعهد اقدامی جمعی در این جلسه و نیز در سازمان ملل انجام و این جنایات، سیاست ها و اقداماتی که منجر به جسارت صهیونیست ها شده را محکوم نماید و تشکیل یک کمیته تحقیق بین المللی را برای محاکمه مسببان این جنایات خواستار شود. همچنین لازم است جنبش عدم تعهد  خواستار احقاق کامل حقوق فلسطینی ها بویژه در استقرار یک کشور مستقل فلسطینی به پایتختی قدس شریف و نیز پایان دادن فوری به محاصره غزه شود.

بازگذاشتن دست اسراییل در انجام این جنایت ها نشان از پیدایش موج جدیدی از یکجانبه گرایی دارد که بار دیگر امنیت جهانی را مورد تهدید جدی قرار داده است. موج قبلی یکجانبه گرایی در اوایل سده بیستم منجر به بی ثباتی منطقه ما در ابعاد فاجعه بار و نهایتا پیدایش افراط گرایی خشونت آمیز و تروریسم  و افزایش تنش ها و بحران ها در غرب آسیا و قراتر از آن گردید. حتی امروز منطقه ما به رغم شکست سرزمینی داعش بواسطه مقاومت قهرمانانه مردم عراق و سوریه، هنوز از بقایای گروه های تروریستی و جابجایی های مشکوک آنها رنج می برد.

اقدامات یکجانبه و تحریک آمیز برخی از کشورها که منجر به ادامه افراط گرایی و تروریسم شده، برخلاف تصور باعث وخامت چالش های مزمن و آشفتگی ها در غرب آسیا و شمال آفریقا گردیده است. بنابراین ما اکنون نیازمند یک تغییر پارادایم به سوی همکاری و همگرایی منطقه ای هستیم.

ما نیاز داریم جوار همسایگی خود را از طریق پذیرش پارادایم فراگیر احترام به منافع یکدیگر و رد پارادایم منسوخ شده سلطه جویی و انزوا که فقط به افزایش تنش و رقابت مخرب تسلیحاتی می شود تقویت کنیم. ما برای منطقه خودمان پیشنهاد تشکیل یک مجمع گفت و گوی منطقه ای را داده ایم تا نبود دیالوگ در این منطقه را از طریق تعامل و اقدامات اعتماد ساز جبران کنیم.

در حوزه خلع سلاح، بی اعتنایی فزاینده دولت آمریکا به تعهدات بین المللی و برنامه یک و دو دهم تریلیون دلاری آن کشور برای مدرن سازی و ساخت سلاح های هسته ای جدید منجر به مسابقه تسلیحاتی نوینی در حوزه هسته ای خواهد شد. جنبش عدم تعهد می بایست قاطعانه اولویت های خود در حوزه خلع سلاح را از طریق مکانیسم های موجود از جمله کنفرانس سطح بالای خلع سلاح هسته ای سازمان ملل پیگیری نمایند.

آقای رییس

جنبش عدم تعهد می بایست به پرچمداری خود در حوزه اشاعه مفاهیم عالیه همچون تصمیم گیری چندجانبه و مقاومت در برابر یکجانبه گرایی ادامه دهد. اگر جنبش ما می خواهد به هدف نهایی خود که همانا استقرار یک دنیای منصف و عادلانه و حکمرانی دموکراتیک جهانی دست یابد، می بایست به این مهم توجه کند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.