دبیرکل جمعیت فداییان اسلام گفت: عاملی که باعث شد نیروهای ملی و مارکسیست امام را قبول کنند، مطرح شدن اعتراض امام علیه کاپیتولاسیون بود. امام خمینی(س) ابتدا حوزه را تکان داد؛ سپس فضاهای روشنفکری را آگاه کرد؛ خمینی یک نظریه پرداز و ایدئولوگ بود، خمینی یک تحول فکری در دنیا به وجود آورد.
محمد مهدی عبدخدایی، از مبارزان سیاسی علیه رژیم پهلوی در گفت و گو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، درباره اینکه چرا باید در جامعه امروز بر ادامه راه امام و دنباله روی از اهداف ایشان تاکید داشت، اظهار کرد: دو چیز ار مختصات جامعه ایران است؛ یکی اینکه ایران تنها کشوری در آسیا است که مستعمره نشده است، کشورهای عربی همگی مستعمره شده اند.
وی افزود: نکته دوم اینکه، در ایران در دوره ای که مارکیسیسم در جهان تفکر روشنفکری دنیا بود، انقلاب دینی اتفاق افتاده است، در حالی که در هیچ کجای دنیا انقلاب دینی روی نداده است. با توجه به مرز طولانی که با اتحاد جماهیر شوروی داشتیم و با قدرتی که بعد از شهریور 1320 حزب توده در ایران به دست آورده بود و همه کمونیست ها و مارکسیست ها به فکر داشتن یک ایران سوسیالیست بودند، انقلابی 180 درجه ضد سوسیالیسم به وقوع می پیوندد.
دبیرکل جمعیت فداییان اسلام با بیان اینکه انقلاب اسلامی ایران یک انقلاب توحیدی است، تصریح کرد: باید تحقیق شود که چطور شده است در زمانی که همه جا انقلاب های سوسیالیستی و مارکسیستی رقم می خورد، در ایران انقلابی توحیدی و نه مادی پایه ریزی شد و به پیروزی رسید. پس دو ویژگی عدم مستعمره شدن ایران و شکل گیری انقلاب دینی و توحیدی به رهبری یک مرجع دینی از ویژگی های ایران محسوب می شود.
رهبری انقلاب به دست مرجعی شیعی بود
وی با اشاره به ریشه های انقلاب اسلامی اظهار کرد: ریشه های انقلاب اسلامی در مذهب تشیع قرار دارد. رهبری انقلاب به دست مرجعی شیعی بوده است و به دست یک کمونیست یا یک لیبرالیست نبوده است. خیلی تلاش کردند مصدق را رهبر کنند، ولی نشد. ریشه اینها در مذهب تشیع قرار دارد. در ایران، اولین دولت شیعه دولت صفوی است. ارزش آن به این بود که یک دولت مستقل شیعی بود. این در حالی بود که عربستان، مصر و دولت عثمانی امپراطوری بزرگی را تشکیل داده بودند، اما اینجا مذهب شیعه و حکومت شیعی استقلال ایران را حفظ کرده است.
عبدخدایی ادامه داد: از طرفی از اواخر دوره زندیه و از اوایل دوره قاجار اصولیون که معتقد به این بودند که عقل همپای قرآن و سنت است، عقل را وارد مسائل مذهبی کردند و اخباری را که منطبق با عقل نبود را به کناری گذاشتند. اصولیون دو کار مهم را انجام دادند. یکی اینکه مرجعیت را متمرکز کردند؛ یکی از دلایل پیروزی انقلاب تمرکز مرجعیت بود. این تمرکز مرجعیت بود که باعث شد همه حرف امام خمینی(س) را گوش کنند و دومین کار این بود که مذهب به چیزی علمی تبدیل شد. طوری شد که هر کسی می خواست روحانی شود می بایست با سواد می شد، چون گستردگی مبانی دین اسلام به حدی بود که نمی شد صرفا به چند حدیث و خبر اکتفا کرد.
این مراجعه به عقل است که باب اجتهاد در تشیع را باز می گذارد
وی گفت: روحانیون رابطه تنگاتنگی با مردم داشتند. همه گرفتاریها و مشکلات مردم به دست روحانیون حل می شد. از ازدواج گرفته تا عزا و هر مراسمی که می گرفتند با حضور روحانیون انجام می شد. در حالی که این ارتباط مستقیم مستمر را روشنفکران نداشتند. در قضیه قرارداد تنباکو یک روحانی به نام فال اسیری در شیراز به منبر می رود و نسبت به آن قرار داد واکنش نشان می دهد و می گوید "ای مردم فروختنتان." یک روحانی می گوید در ایران استعمار نباشد در حالی که در هند یک روحانی این حرف را نمی زند. ناصرالدین شاه فال اسیری را به بصره تبعید می کند و او در آنجا با سید جمال الدین اسدآبادی آشنا می شود. در تهران آقای آشتیانی حرکت می کند در اصفهان آقا نجفی حرکت می کند و در تبریز آقا میرزا جواد ملکی حرکت می کند. همه روحانیون علیه مساله تنباکو حرکت می کنند و این یک دست بودن روحانیون را نشان می دهد.
دبیرکل جمعیت فداییان اسلام اضافه کرد: نتیجه این می شود که بعد از فتوای میرزای شیرازی در باب حرام بودن مصرف تنباکو، همه ایران یکدست دست به تنباکو نمی زنند و قلیان ها را می شکنند. این به دربار هم می رسد و سوگلی ناصرالدین شاه هم خطاب به شاه می گوید همان دینی که مرا به تو حلال کرده است، این را هم حرام کرده است. نباید تعجب کنیم که چرا حرفهای امام را همه گوش کردند. این ریشه ای و تاریخی است. قبل از انقلاب اسلامی هم در جریان مشروطیت، مگر چه کسانی به میدان آمدند. علامه نایینی کتابی دارد به نام "تنبیه الامة و تنزیه الملة" که در مقایسه با کتاب قراردادهای اجتماعی ژان ژاک روسو بسیار روشنگرانه تر و عالمانه تر است. این کتاب یکی از اسطوره های شیعه است که مشروطیت را به وجود آورد. محمد علی شاه می گوید من مجلس را بستم تا مجلسی دینی به وجود بیاورم. روحانیون می گویند تو چه کاره ای که می خواهی مجلس را ببندی و مجلس دینی باز کنی؟ حتی نمی گذارند با نام دین از آن سوء استفاده کند. این مراجعه به عقل است که باب اجتهاد در تشیع را باز می گذارد.
کفش و شلوار اکثر مردم قبل از انقلاب وصله پینه داشت
وی در پاسخ به این سوال که نارضایتی مردم از حکومت پهلوی کدامین ریشه های اقتصادی و اجتماعی را داشت؟ عنوان کرد: مردم وضع موجود در قبل از انقلاب را قبل از اینکه امام قیام کند، پذیرفته بودند. در سال 1356 بیست و یک میلیارد و دویست میلیون دلار ارز وارد کشور شده است. ارزش دلار بیست برابر الآن بوده است. هر اونس طلا 60 دلار بوده در حالیکه اکنون 1300 دلار است. هر تن گندم 16 دلار بوده و اکنون 450 دلار است. روزانه 6 میلیون بشکه نفت صادر می کردیم. جمعیت کشور 30 میلیون نفر بوده است. اکنون جمعیت کشور 80 میلیون است. مصرف سرانه هر فرد در آن زمان حداقل نصف امروز بود. کمتر آدمی دیده می شد که شلوار ش وصله نداشته باشد. کفشش وصله دار نباشد. امروز حتی به دورترین نقاط کشور هم بریم کسی را نمی بینیم که شلوار وصله دار بپوشد. ضرب المثل بود "خانه اعیان این شب جمعه پلو آن شب جمعه پلو. و بقیه این شب عید پلو آن شب عید پلو."
عبدخدایی افزود: آن زمان دیکتاتوری چنان سایه انداخته بود که کسی جرات پیدا نمی کرد حرفی بزند. اولین کاری که توسط مرجعیت شیعه انجام گرفت، این بود که نارضایتی مردم از وضعیت جامعه را به خود مردم گفت. شاه رفت به تخت چسپید و گفت کورش آسوده بخواب که ما بیداریم. چند روز بعد یکی از روحانیون در مسجد امین السلطان گفت که کورش آسوده بخواب ما بیداریم. تخم مرغ شانه ای 30 تومن و سکه 40 تومن. یک سکه بدهی 40 تا تخم مرغ می گیری. خیلی از جوانان ما آن روز را ندیده اند. باید واقع بینانه مقایسه کنیم. الآن وضعیت خیلی بهتر از آن روز شده است.
امام خمینی(س) هویت شیعی این ملت را بازگرداند
این مبارز سیاسی مسلمان قبل از انقلاب اسلامی گفت: دکتر بهشتی گفت که انقلاب ما انقلاب ارزشها است. انقلاب ما انقلاب گرسنگان نبود. نارضایتی غیر گرسنه بودن بود. با آمدن 4 سرباز خارجی بعد از شهریور 1320 قحطی اتفاق افتاده است. موقعی که رضا خان از ایران بیرون رفت کل جمعیت ایران 12 میلیون نفر بوده است. ما 8 سال جنگیدیم کدامین قحطی اتفاق افتاد؟ نسل ما مشکلش این است که مطالعه نمی کند. باید درست درک کنیم چه بوده ایم و چه شده ایم. اگر بدانیم این انقلاب دینی چه ارمغانهایی آورده است، کمتر نق می زنیم. کمترین کاری که امام خمینی(س) انجام داد هویت شیعی این ملت را بازگرداند. در جریان تنباکو هم این هویت شیعی بود که پیروز شده بود.
رضا شاه دانشگاه را برای این ساخت تا در حوزه ها، علوم انسانی را از بین ببرد
وی در بخش دیگری از گفت و گوی خود با جماران در پاسخ به سوالی در مورد اینکه فساد سیستم پهلوی تا چه حدی در افزایش نارضایتی ها و شدت گرفتن انقلاب مؤثر بود، اظهار کرد: وقتی رضا شاه روی کار آمد و 20 سال بر گرده این ملت شلاق زد، هیچ چیز نداشت. روزی که از ایران رفت 45 هزار سند منگوله دار داشت. بعد می گویند رضا خان راه آهن ساخت. نمی بینند که آن راه آهن جنگی بود. هنوز هم مسیر بندر ترکمن به بندر خرمشهر مسافر ندارد. کجا مسافر دارد؟ تهران، تبریز، مشهد، شیراز، یزد و... با این هزینه می توانست کل راه های ایران را شوسه کند. باید یکی یکی مسائل را بررسی کنیم، بعد نتیجه بگیریم. او دانشگاه را برای این ساخت تا درحوزه ها، علوم انسانی را از بین ببرد. تا بتواند مدیرانی تربیت کند تا وقتی کار مملکت را به دست می گیرند، طرفدار سلطنت باشند.
از درون همه ایسم های ضد خدا و ضد مذهب، خمینی ظهور کرد.
عبد خدایی با تشریح اوضاع جهانی در دوران انقلاب اسلامی، افزود: مارکس تمام قرن بیستم را احاطه کرد. در اروپا برتراند راسل و ژان پل سارتر، در ایتالیا تولیاتی و نویسندگانی چون جاین اشتاین بک و همینگوی در آمریکا، گوگول و ماکسیم گورکی در روسیه سوسیالیست هستند. برنامه رضا خان را جو جهانی برهم زد. از درون همه ایسم ها که ضد خدا و ضد مذهب بودند و جهان را احاطه کرده بودند، خمینی ظهور کرد و انقلابی توحیدی به راه انداخت.
وی یادآور شد: دنیایی که امام خمینی(س) ساخته با دنیای قرن بیستم تفاوت دارد. با دنیای سال 1924 که نهرو به زندان می رود و سوسیالیست است، تفاوت دارد. همه دنیا را نگاه می کنیم می بینیم سخنی از توحید نیست. پاپ در آن دوران هر جایی می رفت می گفتند عامل و نماد ارتجاع است. امروز از او استقبال می کنند.
امام ابتدا حوزه را تکان داد، سپس فضاهای روشنفکری را آگاه کرد
وی در پاسخ به این سوال که چه عاملی باعث شده بود تمامی افکار و اندیشه هایی که با شاه زاویه داشتند و علیه او مبارزه می کردند، حرف امام خمینی(س) را قبول کردند و رهبری حول محور ایشان ایجاد شد؟ گفت: عاملی که باعث شد همه امام را قبول کنند. مطرح شدن اعتراض امام علیه کاپیتالاسیون بود. امام خمینی ابتدا حوزه را تکان داد، سپس فضاهای روشنفکری را آگاه کرد، او یک نظریه پرداز و ایدئولوگ بود، حضرت امام یک تحول فکری در دنیا به وجود آورد.
کل اهداف انقلاب برپایه استقلال آزادی و جمهوری اسلامی بود
دبیرکل جمعیت فداییان اسلام با اشاره به موضوع استقلال به عنوان یک مطالبه اساسی انقلاب اسلامی در دوران پهلوی، خاطر نشان کرد: ایران از لحاظ نظامی در دوران قبل از انقلاب قدرت اول منطقه بود، البته به اتکای آمریکا. اکنون هم کشور ما قدرت اول منطقه است البته با اتکا به خودمان. این یعنی استقلال.
وی گفت: ما امروز می توانیم در غزه اظهار وجود کنیم. اوایل انقلاب نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفت ما تهران را بمباران می کنیم. آیا الآن نتانیاهو می تواند چنین ادعایی کند؟ قبل از انقلاب اسراییل می گفت ما از نیل تا فرات را می خواهیم بگیریم. ما الآن تنها قدرت خاورمیانه هستیم که در مقابل آمریکا ایستاده ایم، نه بمب اتم داریم و نه هواپیمای میگ 28؛ چون افکار و اندیشه ما در مقابل آمریکا ایستاده است. کل اهداف انقلاب، بر پایه استقلال آزادی و جمهوری اسلامی بود. از بین این شعار ها به استقلال کامل رسیده ایم. به آزادی آنگونه که در غرب است نمی توانیم برسیم و آنگونه که امام معتقد بود رسیده ایم و در آن مسیر حرکت می کنیم.