مراسم اهدای جوایز برندگان دومین دوره جایزه انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران صبح پنجشنبه 2 شهریور 1402 در محل انجمن برگزار شد.
به گزارش جماران؛ صبح روز پنجشنبه 2 شهریور ماه 1402 مراسم اهدای جوایز دومین دوره جایزه انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران برگزار شد. در این مراسم سعید ارکانزاده یزدی رئیس هیات داوران بیانیه داوران را قرائت کرد.
«فراخوان دومین دوره جایزه انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران در مرداد 1402 منتشر شد و فرآیند داوری در روزهای 28 و 29 مرداد در دو گروه جداگانه؛ گزارش چندرسانه ای و گزارش و مصاحبه مکتوب انجام شد. هیات داوران دومین دوره جایزه انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران با ابراز خرسندی از کیفیت آثار تولید شده طی سال گذشته که برآیند آن در آثار رسیده به دبیرخانه مشهود بود، قدردان تلاش تمام روزنامهنگاران کشور است که در یک سال اخیر تحت انواع فشارهای شدید به کار خود ادامه دادند. با این حال هیات داوران بر خود لازم می داند، مسائلی را در زمینه آثار داوری شده جایزه امسال مطرح کند.
در زمینه گزارشهای مکتوب با اینکه نثر پاکیزه و ارائه فکتهای متنوع از زوایای مختلف مضامین گزارشی فراوان به چشم میخورد اما به نظر میرسد هنوز گزارشنویسی استاندارد به جریان قالب گزارشهای رسانه ای تبدیل نشده و سلسله ای به هم پیوسته از نقل قول ها به جای گزارش در رسانه ها منتشر می شود. اغلب گزارش های چند رسانه ای در تسلط بر تجهیزات و ابزارهای فنی دچار ضعف بودند. پیشنهاد می شود نهادهای آموزشی و صنفی، همت بیشتری در آموزش ضمن خدمت علاقه مندان به تولید آثار چندرسانه ای داشته باشند. درصد قابل توجهی از رسانه های مکتوب و چند رسانه ای، تسلط مصاحبه کننده بر موضوع به اندازه ای نبود که بتواند مصاحبه شونده را با چالش حرفه ای مواجه کند و روند مصاحبه و بیرون کشیدن اطلاعات و ارزش خبری تحت کنترل روزنامه نگار باشد. پیشنهاد می شود در سال های آینده، فرصت شرکت آثار در دسته هایی همچون پادکست، گزارش تحقیقی و تحلیلی، گزارشگری توسعه و مدیریت حساب های رسانه ای در شبکه های اجتماعی نیز فراهم شود تا روزنامه نگاران بتوانند در شاخه های نوین روزنامه نگاری نیز آثار خود را به محک داوری بگذارند.
پیشنهاد می شود در فراخوان سال های آینده جایزه انجمن صنفی روزنامه نگاران استان تهران، شاخص هایی برای داوری آثار مطرح شود تا شرکت کنندگان و داوران بتوانند با دقت و وضوح بیشتری فرایند مشارکت و داوری را به انجام برسانند.
هیات داوران با قدردانی و گرامیداشت کارنامه حرفهای دو عضو جامعه روزنامهنگاران ایران «نیلوفر حامدی» و «الهه محمدی» تصمیم گرفت به منظور مراعات کامل معیارهای حرفهای و فنی داوری آثار رسیده به دبیرخانه، گزارشهای این دو روزنامهنگار گرانقدر کشور را فارغ از فرآیند داوری و به دلیل اثرگذار بودن آنها، شایسته قدردانی اعلام کند.
در پایان امیدواریم روزنامهنگاری ایران که در یک سال اخیر جان تازه ای گرفته و اثرگذاریاش بر عرصههای گوناگون جامعه ایران، روشن شده است بدون اینکه تحت فشارهای ناروا و بیدلیل قرار بگیرد به راه خود ادامه دهد و روزنامهنگاران و رسانههای کشور بتوانند بدون دغدغههای حاشیهای و غیرحرفهای به کار خود مشغول باشند و بر تاریکیها نور بتابانند و در مسیر منافع مردم قدم بردارند.
هیات داوران دومین دوره جایزه انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران: فرهت فردنیا، بنفشه سام گیس، شهرام شریف، سرگی بارسقیان، مهدی میرمحمدی، نرگس جودکی، سعید ارکان زاده یزدی»
در ابتدای برنامه، ایرج اسلامی دبیر انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران ضمن خیر مقدم به مهمانان گفت: انجمن صنفی روزنامهنگاران یک نهاد نوپا است؛ در این جمله یک افسوسی وجود دارد چراکه در کشوری با نزدیک به دو قرن سابقه روزنامهنگاری، نهاد صنفی روزنامهنگاری قدمت چند ساله دارد.
وی خاطرنشان کرد: در کنار افسوس و تاثر، امید هم وجود دارد. امید از آن جهت که هر زمان این درخت قطع شده است، یک نهال در کنار آن روییده و افراد جدیدی در جامعه روزنامهنگاری توانستهاند جا پای روزنامهنگاران گذشته بگذارند و این مسیر را ادامه دهند؛ ما به همین امید زنده ایم.
اکبر منتجبی رئیس هیات مدیره انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران نیز در این مراسم گفت: امیدوارم همه روزنامهنگاران، خوب و سلامت باشند و از تمام بلایایی که در یک سال گذشته به سر روزنامه نگاران آمده است، دور بمانند.
وی افزود: سالی که گذشت برای روزنامهنگاران ایران سال خوبی نبود و در واقع یکی از سختترین سال ها طی 30 سال اخیر فعالیت مطبوعاتی بود. حجم بازداشتها، احضارها، تنگناهای سیاسی برای رسانهها و روزنامهنگاران شرایطی را به وجود آورد که حال هیچ کدام از ما خوب نباشد. همچنین در کنار مردم با این شرایط اقتصادی، فکر نمیکنم شرایط خوبی برای هیچیک از ما باشد. امیدوارم بتوانیم از این روزها بگذریم و به روزهای بهتری برسیم. آرزو میکنم روزنامهنگاران در بند خانمها الهه محمدی و نیلوفر حامدی آزاد شوند و زودتر به جمع همکاران و خانوادههایشان بازگردند.
منتجبی تصریح کرد: بارها در یک سال گذشته درخواست کرده ایم تا روزنامهنگاران زندانی آزاد شوند؛ چراکه فکر میکنیم جای روزنامهنگار، زندان نیست و روزنامهنگاری شغلی نیست که با زندان سروکار داشته باشد. امیدواریم حکومت سعه صدر خود را افزایش دهد.
وی در پایان عنوان کرد: تلاش کردیم به مناسبت روز خبرنگار، برنامه ویژهای برگزار کنیم که محقق نشد بنابراین فرصت حاضر را برای گرامیداشت یاد روزنامهنگاران دربند مغتنم دانسته و دومین دوره جایزه انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران را برگزار کردیم.
در ادامه کلیپی از مراسم اهدای جوایز اولین دوره جایزه انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران در سال 1401 پخش شد.
سپس فریدون صدیقی از روزنامهنگاران پیشکسوت کشورمان در این مراسم گفت: آرزو میکنم دختران آفتاب؛ نیلوفر و الهه هر چه زودتر به رستگاری و آزادی برسند و غم دیرین و پایدار ما را اندکی تخفیف دهند.
وی با بیان اینکه «روایت این است که روزنامهنگار یا سر کار است یا سر دار! البته منظور دار قالی است» خاطرهای بیان کرد و گفت: زمانیکه میخواستم با همکارم ازدواج کنم، پدر ایشان گفت روزنامهنگار یا سر کار است یا سر دار پس یکی از شما سر کار بماند و یکی سر دار. از آنجا که خانمها عاشقند و وفادار، همسرم حاضر شد از سهم خود بگذرد و روزنامهنگاری را رها کند و من سر دار باقی بمانم.
صدیقی ادامه داد: در طول تاریخ رسانهها، این طناب و دار در تعقیب روزنامهنگار بوده است. روزنامهنگاری امری محال و مقدور و همواره با ریسکپذیری بسیار بالایی همراه است که اگر غیر از این باشد باید روزنامهنگاری را رها کنیم و کارمند ثبت احوال شویم و شناسنامه صادر کنیم و جمعیت را از نگرانی دربیاوریم.
این روزنامهنگار پیشکسوت کشورمان با اشاره به دستگیری روزنامهنگاران در دهه 50 گفت: برخی روزنامهنگاران امروز نیز هزینههایی را متحمل میشوند و این سزای کار روزنامهنگاری متعهدانه است که در همه جوامع بشری نیز این موضوع وجود دارد. بر این باورم که آزادی بیان و آزادی پس از بیان تا جایی وجود دارد که مدیریت بالاسری را تهدید نکند یعنی رابطه مستقیمی با حکومتها دارد و این موضوع در همه جای دنیا وجود دارد بنابراین روزنامهنگار همواره درگیر است. در همان ناگهانهای پیش از انقلاب جمع کثیری از همکاران ما در تحریریه کیهان ممنوعالفعالیت و ممنوعالقلم شدند بنابراین اینگونه نبوده است که در ادواری نگرانی و دغدغه روزنامهنگاری به فراموشی سپرده شود. بعد از انقلاب نیز روزنامهنگاران داستان دیگری پیدا کردند. در تمام این سال ها تکانه هایی برای ما روزنامه نگاران وجود داشت.
وی با اشاره به خاطراتی از شرایط روزنامهها و روزنامهنگاری در دوران پیش و پس از انقلاب، ادامه داد: این مواردی که مطرح کردم یک واقعیت تاریخی از گذشته، حال و آینده است. نکته مهمی که وجود دارد این است که همیشه امیدوار بودم و با امید زنده هستم، گرچه این روزها خود امید، ناامید شده اما تا زمانیکه قرار است پیامرسانی و اطلاعرسانی انجام شود به نظر من کار ارتباطات و روزنامهنگاری ادامه دارد. درود به شرف جوانان نازنین و رعنایی که با سختجانی کار میکنند و در مضیقه مالی، معیشتی و تنفسی راهشان را ادامه میدهند. آرزو میکنم الهه و نیلوفر و دوستان دیگر آزاد شوند.
در ادامه مرتضی کاردر عضو هیات مدیره انجمن صنفی روزنامه نگاران استان تهران، برای قدردانی از عباس عبدی روزنامهنگار پیشکسوت کشور یادداشتی را قرائت کرد.
پس از قرائت این یادداشت، با حضور علی ربیعی و بهروز گرانپایه با اعطای لوح سپاس و کتاب «بینوایان» از عباس عبدی تجلیل و ویدیویی درباره وی پخش شد.
در ادامه فیلم داوری آثار دومین دوره جایزه انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران به نمایش در آمد.
همچنین در ادامه سعید ارکانزاده یزدی رئیس هیات داوران دومین دوره جایزه انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران، بیانیه هیات داوران را قرائت کرد.
امین شول سیرجانی دبیر دومین دوره جایزه انجمن صنفی روزنامه نگاران استان تهران نیز در ادامه با اشاره به روند داوری، اجرا و برگزاری جشنواره، گفت: در پاسخ به نقدهای مطرح شده از سوی برخی دوستان روزنامه نگار توضیحاتی ارائه می کنم تا دوره سوم جایزه انجمن صنفی روزنامه نگاران استان تهران با کیفیت بهتر برگزار شود. سال گذشته که انجمن صنفی روزنامه نگاران استان تهران، دوره اول را با عنوان انتخاب گزارشات برتر برگزار کرده بود بنابراین در یک بخش گزارش مکتوب این جایزه برگزار شد. در آن دوره پیشنهاد شد که آثار دیگری نیز به دومین دوره جایزه افزوده شود بنابراین امسال دو بخش مصاحبه مکتوب و چندرسانه ای را نیز به آن اضافه کردیم. پرسشی که در ذهن بسیاری از روزنامهنگاران مطرح بود این است که چرا قالبهای دیگر روزنامهنگاری در این جایزه حضور ندارند و عمدتا نیز به جشنواره کلاسیک برگزار شده از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اشاره می کنند. ماهیت برگزاری جایزه انجمن صنفی روزنامهنگاران از نظر رویکرد و سیاستگذاری و روش داوری کاملا متفاوت است.
دبیر جایزه اضافه کرد: این نقد صحیح است که باید به قالبهای دیگر روزنامه نگاری بپردازیم به همین منظور هیات مدیره انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران، آییننامهای را برای بهبود کیفیت جایزه انجمن در دست تهیه دارد که این آییننامه پس از تصویب در هیات مدیره انجمن به عنوان آییننامه شفاف و استاندارد ملاک برگزاری جایزه انجمن در سالهای آینده قرار خواهد گرفت. از روزنامهنگاران نیز درخواست میکنیم برای افزایش دقت و شفافیت در تهیه این آیین نامه، با ارائه پیشنهادها و نظرهای خود مشارکت کنند.
وی درباره نحوه انتخاب و ترکیب هیات داوران دومین دوره جایزه انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران نیز توضیح داد: یک نظرسنجی محرمانه از 15 روزنامهنگار که ذینفع نبودند درباره انتخاب داور با ارائه شاخصهایی نظرسنجی شد.
این روزنامهنگار در پایان اعلام کرد: براساس نتایج به دست آمده، افرادی که بیشترین فراوانی را داشتند، حدود 16-17 نفر بودند که با همفکری سعید ارکان زاده یزدی از اعضای دور قبل هیات داوری و رئیس هیات داوران در این دوره و ارزیابی از نظرسنجی انجام شده، ترکیب داوران را انتخاب کردیم و تلاش شد که بدون هرگونه فشار و دخالتی داوری صورت بگیرد. همچنین هیچکدام از اعضای هیات مدیره انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران عضو هیات داوران نبودند.
همچنین فیاض زاهد عضو هیات مدیره انجمن به این موضوع اشاره کرد که قرار است انجمن به پاس ۵۶ سال خدمت بهروز بهزادی به مطبوعات مراسمی برگزار کند. بهزادی نیز در سخنان کوتاهی ابراز امیدواری کرد الهه حامدی و نیلوفر حامدی زودتر از زندان آزاد شوند.
هادی خانیکی، بهروز بهزادی، عباس عبدی، کامبیز نوروزی، فریدون صدیقی، جلال خوشچهره، صالح نیکبخت، مهدی فرقانی، علی ربیعی، مهدی رحمانیان، اعضای هیات داوران دوره اول و دوم جایزه، اعضای هیات مدیره انجمن در دورههای مختلف، تعدادی از اعضای انجمن و... از جمله شخصیتهای حاضر در دومین دوره جایزه انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران بودند.
دومین دوره جایزه انجمن صنفی روزنامه نگاران استان تهران با گرفتن چند عکس یادگاری به پایان رسید.
اسامی برندگان بدین شرح است:
آثار برگزیده بخش چندرسانهای
آثار شایسته قدردانی
- «کارآفرینی که ۳۵۰ سال کار کرد»/ امیر داداشی/ تجارتنیوز
- «شن کف رودخانه زایندهرود را کجا میبرید؟»/ فرزانه احمدی/ عصر ایران
- «صدای مرگ مرا میشنوید؟»/ فرانک جواهری و ریحانه جولایی/ شبکه شرق
- «جاده مرگ و انقراض یوزپلنگ ایرانی» علی رنجبران/ روزنامه پیام ما
اثر برگزیده
- «و ما آب شدیم»/ هدی هاشمی/ شبکه شرق
آثار برگزیده بخش گزارش مکتوب
از نیلوفر حامدی و الهه محمدی به دلیل گزارشهای تاثیرگذار در سال گذشته (1401) تجلیل به عمل آمد.
آثار شایسته قدردانی
- «خطر سیاهرود» فرزانه طهرانی/ روزنامه هممیهن
- «زخم بیماری یا جراحت طرد» نسترن فرخه/ روزنامه شرق
-«سرگردانی در دو سوی میلهها» الناز محمدی و زهرا جعفرزاده/ روزنامه هممیهن
اثر برگزیده
-«بامداد خمار» علیرضا غلامی و حسن همایون/ روزنامه فرهیختگان
آثار برگزیده بخش مصاحبه مکتوب
آثار شایسته قدردانی
-«تحول پارادایمی عظیم در ذهنیت ایرانی»/ محسن آزموده و مرتضی ویسی/ روزنامه اعتماد
- «مطالبهای که سالها مسکوت مانده بود»/ فرشته حبیبی/ مجله زنان امروز
-«ابتکار: دیگر کسی مرا نماینده حاکمیت نمیداند»/ مستوره برادران نصیری/ خبرگزاری خبرآنلاین
اثر برگزیده
-«میخواستم خاتمی را با خودم منفجر کنم» مهدی بیک اوغلی/ روزنامه اعتماد