پایگاه خبری جماران: فرزند آیت الله هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه آیت الله هاشمی رفسنجانی یکی از ارکان اصلی تأسیس، تثبیت و هدایت نظام جمهوری اسلامی بوده اند، گفت: «من فکر می کنم نمی توان نام ایشان را از انقلاب اسلامی حذف کرد. با توجه به سابقه ایشان در قبل از انقلاب، دوران مبارزه و نقششان در تثبیت انقلاب و جنگ و نقششان در مجلس، قوه مجریه و بعد هم به عنوان مجمع تشخیص مصلحت نظام، حضورشان در کنار مقام معظم رهبری و بقیه دست اندرکاران نظام جمهوری اسلامی به نظرم حذف نام ایشان امکان پذیر نیست و حتی این برخوردها شاید نام ایشان را در میان مردم بلندتر هم کند؛ همین جوری که روز به روز محبوبیت ایشان در جامعه دارد بیشتر می شود. شاید هم این روشی است که خداوند دنبال می کند تا ایشان محبوب تر شود».
مشروح گفت و گوی خبرنگار جماران با محسن هاشمی را در ادامه می خوانید:
آقای مهندس! پنجمین سالگرد رحلت آیت الله هاشمی رفسنجانی در سکوت خبری و بی توجهی رسانه های رسمی، به ویژه صدا و سیما گذشت؛ و خیلی برای مردم و علاقه مندان ایشان سنگین و غم انگیز بود. به نظر شما خطرات مهم حذف آیت الله هاشمی رفسنجانی از رسانه های رسمی، به ویژه صدا و سیما، چه خواهد بود و چه تبعات منفی را متوجه نظام خواهد کرد؟
همان طور که اشاره کردید، این یک حسن جمعی است. یعنی در اجتماع این سؤال همچنان هست که چرا حداقل در روز سالگرد [رحلت ایشان]، آن طور که باید و شاید به آیت الله هاشمی رفسنجانی پرداخته نمی شود. با توجه به اینکه بالأخره ایشان یکی از ارکان اصلی تأسیس، تثبیت و هدایت نظام جمهوری اسلامی بوده اند.
اتفاقا من به مناسبت سالگرد [رحلت آیت الله هاشمی رفسنجانی] به یک رادیو محلی به نام «رادیو سرو» دعوت شده بودم که رادیو موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است. یک مقدار هم تعجب کردم که به تلویزیون دعوتی نکردند، ولی یک رادیو [از من دعوت کرده است]. به آنجا رفتم و وقت مبسوطی گذاشتند و اتفاقا گفت و گو هم مستقیم بود و صحبت کردم. بعد از دست اندرکاران رادیو پرسیدم این رادیو جدید است؟! چون من تا به حال اسمش را نشنیده ام. گفتند بله؛ این یک رادیو محلی است و فقط در دایره 50 کیلومتری تهران پخش می شود.
این چه تصمیم و تدبیری است که سعی شود آیت الله هاشمی رفسنجانی کم کم به عنوان یک عنصر خارج از نظام معرفی شود؟!
اتفاقا آنجا چون پخش مستقیم هم بود، من از جناب آقای جبلی و دست اندرکاران نظام جمهوری اسلامی گلایه کردم که این چه تصمیم و تدبیری است که سعی شود آیت الله هاشمی رفسنجانی کم کم به عنوان یک عنصر خارج از نظام معرفی شود؟! می دانید که بدترین اثر این نوع تصمیمات و حرکت ها این است که یک عنصر مطلوب جامعه، فعال و مجاهد را بخواهید از نظام جمهوری اسلامی حذف کنید.
مثلا من یادم هست سابق بحث هایی بود بر سر اینکه آیا نظام جلال آل احمد را جذب کند یا نکند؛ و تصمیم بر این شد که این جور افراد باید جذب نظام شوند و نباید اجازه بدهیم دیگران آنها را جذب کنند. مثلا آن موقع حتی در مورد صمد بهرنگی هم این حرف بود. بعدها چون گفتند کمونیست بودن صمد بهرنگی ثابت شده است، خیلی دنبال نام او نرفتند. ولی در مورد جلال یا سیمین، الآن خانه موزه دارند و شهرداری تهران هر ساله سالگرد می گیرد.
مجموعا احساسشان این است که مطرح کردن آیت الله هاشمی رفسنجانی شاید تضعیف حاکمیت است
امروز من دیدم در تهران تصاویری از آیت الله هاشمی رفسنجانی را شهرداری در خیابان ها نصب کرده بود. البته فقط تعدادی؛ یعنی در این حدّ که بعضی از خیابان های مهم دارای این تصاویر بودند. شاید هم تا حالا برنامه ای در صدا و سیما از آیت الله هاشمی پخش شده باشد؛ ولی هنوز خبری برای من نیامده است. ولی چیزی که شما اشاره کردید یک امر تقریبا بدیهی شده و فکر می کنم در چهارچوب سیاست های نظام است. بعد از اتفاقاتی که ایشان دیگر به نماز جمعه نرفتند و بعد اختلاف نظراتی در مورد نحوه هدایت جامعه پیش آمد، مجموعا احساسشان این است که مطرح کردن آیت الله هاشمی رفسنجانی شاید تضعیف حاکمیت است. می تواند این تفکر باشد.
آقای رئیسی هم به میان جرگه دوستداران آیت الله هاشمی رفسنجانی بیایند و نظراتشان را مطرح کنند
من یادم هست در دوره دوم ریاست جمهوری آیت الله هاشمی رفسنجانی که بعضی اختلاف نظرها پیش آمده بود، بعضا آیت الله هاشمی می گفتند که این اختلاف نظرها قابل حل است؛ یعنی با گفت و گو قابل حل است. ولی در همان موقعیت یک عده ای شارح و توضیح دهنده یا تفسیر کننده بعضی از نظرات مقام معظم رهبری بودند که مستقیما به دولت حمله می کردند و سعی آنها بر این بود که اختلاف نظرها را افزایش دهند. کسانی این را دامن می زنند یا دنبال می کنند که دوست ندارند تفکر آیت الله هاشمی رفسنجانی طوری مطرح شود که نشان دهنده یک اختلاف یا راه جدید در نظام حکومت اسلامی است.
این را هم بگویم که تا به حال هیچ عنصری ندیده ایم که مخالفت کند با ما که به عنوان خانواده یا دوست داران ایشان مراسم نگیریم؛ و همیشه این همکاری بوده است. در طول دولت آقای روحانی همیشه سالن اجلاس سران در اختیار گذاشته می شد و مقامات ارشد نظام می آمدند و سخنرانی می کردند. ان شاء الله در دولت آقای رئیسی هم باید این کار را دنبال کنیم که ایشان هم به میان جرگه دوستداران آیت الله هاشمی رفسنجانی بیایند و نظراتشان را مطرح کنند.
شاید هم کوتاهی از ما است که سراغ نگرفته ایم، نرفته ایم یا با آنها تماس برقرار نکرده ایم. ولی اینکه چرا این حساسیت جدی وجود دارد که یک جوری به جامعه نشان داده شود که قرار است صدا و سیما کاری نکند، به نظر من سیاست غلطی است که باید ان شاء الله از بالا جلوی آن گرفته شود.
روش باید «جذب حداکثری» جوانان باشد
متأسفانه الآن «دفع حداکثری» است
به جالبی خوبی اشاره کردید. خطراتی که این حرکت ممکن است متوجه جامعه کند و بالأخره بخشی از جامعه مخصوصا جوانان را از خدمات آیت الله هاشمی رفسنجانی محروم می سازد. این حرکت چه تبعات منفی متوجه نظام خواهد کرد؟
الآن باید روش ما «جذب حداکثری» جوانان باشد ولی متأسفانه الآن روش جذب حداکثری نیست و بلکه به صورتی «دفع حداکثری» است. تفکرات فقهی و دینی آیت الله هاشمی می توانست منجر به جذب حداکثری جوانان شود. چون تفکری هست که اصلا دین در سیاست و اجرا دخالت نکند و یک تفکری هم هست که اگر دخالت می کند به سبک وهابی ها و سلفی ها کاملا قطعی و با فشار هر چیزی را به جامعه تحمیل کند. یک تفکر هم تفکر تسامح و تساهل است که کم کم جامعه را برای پذیرش محدودیت ها و احکام دینی آماده کند. این تفکر آیت الله هاشمی رفسنجانی بود که الآن خیلی ها در حوزه و جامعه به آن اعتقاد دارند. حداقل این موضوع را می توانند مطرح کنند.
بالأخره جاهایی هم اختلاف نظر بوده است. یادتان می آید که مقام معظم رهبری در خطبه نماز جمعه گفتند من آقای هاشمی را 59 سال است می شناسم ولی در یک جاهایی با هم اختلاف نظر داشتیم. ولی به نظر من جاهایی که با هم نظر موافق داشتند خیلی بیشتر از جاهایی است که با هم نظر مخالف داشتند. حداقل می توانند روی آن بخش از نظرات موافق آیت الله هاشمی را مطرح کنند و دلیلی ندارد بخشی که ایشان مثلا با بعضی از روش ها مخالف بودند را بزرگ کنند. ولی به نظر می آید بعضی ها در بخش افراطی جامعه سعی می کنند بیشتر افتراق ها را مطرح کنند که بعد به همان دلیل بگویند آقای هاشمی نباید مطرح شود.
نمی توان آیت الله هاشمی را از انقلاب اسلامی حذف کرد
روز به روز محبوبیت ایشان در جامعه دارد بیشتر می شود
با توجه به اینکه نظام با نام آیت الله هاشمی رفسنجانی گره خورده، آیا آیت الله هاشمی رفسنجانی حذف شدنی است؟ چرا؟
من در پیام هایی که بعد از رحلت ایشان خواندم، دیدم بهترین پیام را آیت الله امینی دادند؛ که خدا رحمتشان کند ایشان هم الآن در میان ما نیستند. ایشان نوشته بود، «من شما را زنده می بینم چرا که انقلاب همچنان باید زنده بماند». یعنی شبیه پیامی که امام برای بحث ترور داده بودند.
من فکر می کنم نمی توان نام ایشان را از انقلاب اسلامی حذف کرد. با توجه به سابقه ایشان در قبل از انقلاب، دوران مبارزه و نقششان در تثبیت انقلاب و جنگ و نقششان در مجلس، قوه مجریه و بعد هم به عنوان مجمع تشخیص مصلحت نظام، حضورشان در کنار مقام معظم رهبری و بقیه دست اندرکاران نظام جمهوری اسلامی به نظرم حذف نام ایشان امکان پذیر نیست و حتی این برخوردها شاید نام ایشان را در میان مردم بلندتر هم کند؛ همین جوری که روز به روز محبوبیت ایشان در جامعه دارد بیشتر می شود. شاید هم این روشی است که خداوند دنبال می کند تا ایشان محبوب تر شود.