معاون اول رئیس جمهور در مراسم رونمایی از دانشنامه امام خمینی(س) با اشاره به اینکه جنگ سه ساله آمریکا علیه ملت ایران به شدت زندگی مردم را در فشار قرار داده و مردم در سختی هستند، گفت: روزنه هایی دیده می شود و من امیدوارم که به نقطه مطلوبی برسیم و این روزهای سخت از پیش پای ملت ایران برداشته شود و بتوانیم زندگی بهترین برای مردم و توسعه کشور رقم بزنیم.
دانشنامه 10 جلدی امام خمینی(س) عصر روز گذشته (چهارشنبه 20 اسفند ماه 99) در مراسمی با حضور یادگار امام حجت الاسلام و المسلمین سیدحسن خمینی، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور و جمعی از شاگردان امام خمینی(س) و اساتید حوزه و دانشگاه، با رعایت پروتکل های بهداشتی مقابله با کرونا در حسینیه جماران رونمایی شد.
به گزارش خبرنگار جماران، اسحاق جهانگیری در این مراسم گفت: امروز کشور در مقطعی حساس قرار گرفته است. ما یک جنگ تحمیلی هشت ساله داشتیم و یک جنگ سه ساله آمریکا علیه ملت ایران داریم که به شدت زندگی مردم را در فشار قرار داده و مردم در سختی هستند؛ هدف جنگ هم همین بود. هدف این بود که آنچنان عرصه را بر ملت ایران تنگ کنند که ملت ایران کاری کند و کار هم از نظر آنها این بود ملت ایران کار را یکسره کند و باور آنها این بود که 22 بهمن سال 97 در تهران جشن برگزار کنند.
معاون اول رئیس جمهور افزود: برداشت من این است که مسائل این سه سال گفته نشده است. علتش این بود که دشمن ما خیلی گردن کلفت بود و ما باید با سیلی صورت خودمان را سرخ نگه می داشتیم. باید کاری می کردیم که این دشمن غدّار از حرکتی که آغاز کرده بود، پشیمان می شد. به نقطه ای رسیدند که هم دولت بایدن و هم گروه ترامپ اعلام کردند که این کار ما علیه ملت ایران به شکست کشیده شد. البته ما همزمان با این کرونا هم داشتیم؛ خیلی ویروس وحشتناکی است.
جهانگیری: روزهای سختی تمام شده و روزهای خوب پیش روی کشورمان می بینیم/ روزنه هایی دیده می شود
وی تأکید کرد: من به عنوان کسی که کم و بیش در جریان مسائل کشور هستم در بیت حضرت امام خدمت شما عرض می کنم به نظر من روزهای سختی تمام شده و روزهای خوب پیش روی کشورمان می بینیم. ما می بینیم که دشمنان تسلیم اراده ملت ایران می شوند. البته حتما نیازمند این است که عزتمندانه تمام شود، حتما آمریکایی ها باید تحریم ها را برداند و بپذیرند که آنها قطعنامه 2231 را نقض و تحریم های ظالمانه علیه ملت ایران وضع کردند.
جهانگیری ادامه داد: روزنه هایی دیده می شود و من امیدوارم که به نقطه مطلوبی برسیم و این روزهای سخت از پیش پای ملت ایران برداشته شود و بتوانیم زندگی بهترین برای مردم و توسعه کشور رقم بزنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تبریک مبعث پیامبر اسلام(ص) تصریح کرد: وقتی فرصت حضور در حسینیه جماران پیش می آید یاد روزهایی می افتیم که به عنوان یک عاشق امام خمینی(س) در این مکان حضور پیدا می کردیم و با دیدن چهره زیبا و ملکوتی امام برای کار و فعالیت روحیه می گرفتیم.
معاون اول رئیس جمهور با قدردانی از اقدامات ارزشمند در راستای تدوین و انتشار دانشنامه امام خمینی(س) از سوی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) گفت: لازم است از برادر بسیار عزیز و بزرگوارم آیت الله سیدحسن خمینی نیز قدردانی کنم که همواره منشأ کارهای بزرگ بوده اند و یکی از کارهای تاریخی و مهمی که همت دارند انجام بدهند تدوین اندیشه و آثار شخصیت متفکر و تأثیرگذار تاریخ معاصر ما، امام عزیز ما است.
وی با بیان اینکه شخصیت امام باید به نحوی تدوین شود که در همه زمان ها قابل استفاده باشد، اظهار داشت: کار بسیار عظیمی که در دانشنامه امام توسط اساتید بزرگوار حوزه و دانشگاه انجام گرفته کار ارزشمندی است و من هم به عنوان یک عاشق امام و یک مسئول در جمهوری اسلامی از همه کسانی که همت کردند به این کار بزرگ و ارزنده صمیمانه سپاسگزارم.
جهانگیری یادآور شد: اندیشه و حرکت امام ویژگی های متعدد و زیادی داشته که باید هم گفته شود، هم نوشته شود و هم پاسداری شود. اندیشه و حرکت امام هم احیاگرانه و هم مردم سالارنه بود. در تاریخ معاصر ایران سه نقش تاریخی و بی بدیل ایفا کرد. امام بزرگترین احیاگر دین در عصر غیبت بود؛ آن هم در مقطعی که تبلیغاتی علیه دین در دنیا انجام گرفته بود. امام معمار و رهبر بزرگترین انقلاب مردمی در پایان قرن بیستم بود. این جزو کارهای استثنایی است که خداوند به بندگان خاص خود عنایت می کند و برای امام خمینی(س) این فرصت بزرگ پیش آمد.
وی یادآور شد: امام خمینی(س) مؤسس یک نظام مردم سالار از منظر دینی بود. امام خمینی(س) یک انقلابی بود که نظام ساخت. گاهی انقلابیون کارهایی انجام می دهند اما حاضر نیستند خود را در چهارچوب یک نظام محدود کنند.
معاون اول رئیس جمهور افزود: هنوز 50 روز از انقلاب اسلامی نگذشته بود که امام خمینی(س) رفراندوم برگزار و نوع حکومت را به رأی مردم گذاشت. در سال اول پیروزی انقلاب اسلامی قانون اساسی برای نظام و انقلاب نوشت و به تصویب مردم رساند. این جزو موارد استثنایی است که رهبر یک انقلاب در اولین سال پیروزی آن، خودش و مردمش را محدود به چهارچوب قانون اساسی کند.
امام خمینی(س) جنگ تحمیلی را با تکیه بر عقل جمعی به پایان رساند
وی با اشاره به اینکه امام خمینی(س) برای اداره کشور معروف «میزان رأی ملت است» را شاه بیت کار خود قرار دادند، اظهار داشت: امام خمینی(س) بزرگترین و مهمترین بحران تاریخی که ملت ایران با آن درگیر بود یعنی جنگ تحمیلی 8 ساله را با تکیه بر عقل جمعی به پایان رساند و پس از پایان جنگ در پاسخ به نامه ای که به ایشان نوشته شده بود، تأکید کردند که بازگشت به قانون را لازمه اداره کشور می داند و در واقع امام قانون و اداره کشور را لازم و ملزوم یکدیگر می دانست.
جهانگیری افزود: در اندیشه امام خمینی(س) حاکمیت خدا بر زندگی انسان و حاکمیت انسان بر سرنوشت خود در امتداد یکدیگرند و اینطور تصور نمی شود که انسان نمی تواند در سرنوشت خودش نقش داشته باشد. امام برای جمهوری اسلامی دو رکن اساسی قائل بود و این دو از هم جدایی ناپذر هستند.
وی اظهار داشت: آنچه امام را در جامعه و عصر ما ماندگار کرد صداقت در گفتار و عدالت در رفتار بود. امام در قلب مردم بود و در نتیجه استقبال از امام در سال 57 و تشییع پیکر امام تفاوتی با یکدیگر نداشت و حتی شاید تشییع امام پرشکوه تر از استقبال از ایشان بود. امام به معنای واقعی زبان مردم بود و حرف و سخن مردم را می گفت.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه امام خمینی(س) مظهر اسلام عزت بخش بود، تصریح کرد: امام خمینی(س) مظهر وحدت جامعه بود و بسیار اصرار داشت که همه جریانات و افراد بتوانند با وحدت فعالیت کنند. امام جوان فکر و جوانگرا بود و به مقتضیات زندگی جوانان باور داشت. امام به پیشرفت و سربلندی ایران باور داشت و این را اهتمام خودشان قرار داده بودند.
کمساری: امام خمینی(س) ابَرمرد تاریخ معاصر بود
به گزارش خبرنگار جماران، حجت الاسلام و المسلمین علی کمساری نیز در این مراسم با تبریک فرارسیدن سالروز مبعث پیامبر اکرم(ص)، گفت: خدای بزرگ را شاکر و سپاسگزاریم که در واپسین روزهای سال 99 و در حالی که جامعه بشری از آلام متأثر از بیماری کرونا رنج می برد، شاهد رونمایی از یک اثر ارزشمند و فاخر علمی در حوزه اندیشه و شخصیت ابَرمرد تاریخ معاصر، حضرت امام خمینی(س)، هستیم. دانشنامه ای که برای به ثمر رسیدن آن بیش از 10 سال کار مستمر علمی، مجاهدت و تلاش صدها نفر از فرهیختگان و پژوهشگران بوده و امروز در 10 مجلد به مرحله نشر و رونمایی رسیده است.
سرپرست مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) افزود: برای به بار نشستن این دانشنامه افراد متعددی زحمت کشیدند و امروز ما شاهد به ثمر رسیدن آن زحمات هستیم. در طول این 10 سال افراد متعددی در کسوت مدیریت مؤسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام در قم نقش آفرینی کردند و امروز مسئولیت به برادر دیگری رسیده است. گرچه در مدیریت علمی دانشنامه هم افراد دیگری بودند و امروز این کار با مدیریت آیت الله مرتضوی به سرانجام رسیده است. من جا دارد به سهم خودم و از طرف مؤسسه تشکر کنم از همه اساتید، پژوهشگران و مؤلفانی که این کار را انجام دادند.
وی ادامه داد: جا دارد تشکر ویژه داشته باشم از برادر عزیزمان دکتر حمید انصاری که اگر مدیریت و تلاش و پیگیری ها و حمایت های ایشان در طول این سال ها نبود، چه در این کار و چه در بقیه کارهای مؤسسه قطعا امروز شاهد این برکات نبودیم. البته همه اینها درسایه مدیریت و تدبیر تولیت محترم مؤسسه و آستان حضرت امام، فاضل ارجمند، حضرت آیت الله سیدحسن خمینی شکل گرفته است و اشراف ایشان به لحاظ علمی و مدیریت قوی اجرایی که شاید کمتر با این وجه شخصیت ایشان آشنا باشید.
کمساری اظهار داشت: در کنار این دانشنامه، مؤسسه در سال جاری کارهای پژوهشی دیگری هم انجام داده و بعضی به ثمر رسیده و 16 اثر چاپ شده و 17 اثر تجدید چاپ شده داشتیم و 15 اثر هم در معاونت پژوهشی مؤسسه در دست چاپ داریم که ان شاء الله سال دیگر همه اینها عرضه خواهد شد. متأسفانه به دلیل کرونا ما نتوانستیم برای این آثار که بعضا آثار بسیار ارزشمند و فاخری هستند مراسم رونمایی بگذاریم و ان شاء الله به محض اینکه شرایط مطلوب شد، برای تک تک آنها هم شایسته و بایسته هست که جلسات نقد و رونمایی گذاشته شود.
آیت الله مرتضوی: دانشنامه امام خمینی(س) بر اساس محوریت امام و پرهیز از مسائل جریانی و سیاسی است
به گزارش خبرنگار جماران، آیت الله سیدضیا مرتضوی، سرپرست گروه تدوین و پژوهش دانشنامه امام خمینی، نیز در این مراسم گفت: در سال 76 با دو سه نفر از دوستان عزیزمان در قم درصدد برآمدیم که کاری برای حضرت امام انجام بدهیم و آن زمان پژوهشنامه می گفتیم. اخیرا در اسناد خودم که نگاه کردم دیدم که آن زمان یک طرح 10 صفحه ای را در این زمینه نوشته ام که یک پژوهشنامه که در قالب دایرة المعارف قابل ارائه باشد و آن طرح یک طرح خام بود اما پیش نویسی برای این دغدغه بود.
وی افزود: در یکصدمین سال میلاد حضرت امام در دفتر تبلیغات اسلامی قم جلسه ای برقرار بود و من طرح خودم را مطرح کردم و بحمدالله در آن جلسه آقای مهریزی هم حضور داشتند که مسئول مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) در قم هم بودند. این کار به همت ایشان از سال 79 شروع شد ولی با توجه به افت و خیزهایی که به وجود آمد و تغییر و تحولات در مدیریت مؤسسه و تبعا دانشنامه، برخی سال ها مقداری دچار رکود شد تا اینکه دوستان در مرداد ماه سال 90 دعوت کردند که من ادامه کار را داشته باشم.
آیت الله مرتضوی اظهار داشت: سال 90 وقتی که من گزارشی تهیه کردم و تنها هشت مقاله به شورای علمی راه پیدا کرده بود و حدود 15 تا حداکثر 20 درصد پیشرفت مقالات بود. اگر ما گزارشی از وضع موجود می دهیم یک وقت به معنای نادیده گرفتن زحمات گذشته نباشد. من و همکاران برخی روندها را اصلاح و شیوه نامه دانشنامه را تکمیل کردیم. اهتمام جدی ویراستاران به اینکه کلمه کلمه مقالاتی که می آید باید درست باشد، پرهیز از تحلیل ها و اجتهادهای شخصی، اهتمام بسیار زیاد بر نکات فنی و ویرایشی از جمله ویژگی های دانشنامه امام خمینی(س) است.
وی با اشاره به ارزیابی های علمی مقالات دانشنامه امام خمینی(س) افزود: برخی از مقالات حدود 10 بار بازخوانی شده است. مثلا مقاله «شاگردان حضرت امام» بارها بازخوانی شده است. حدود 60 مقاله را به دلیل حساسیت موضوع برای ارزیابی به تهران فرستادیم. بیش از 6400 منبع مجموع منابعی است که ما استفاده کردیم. یک نکته هم مقاله خود امام خمینی(س) به عنوان نخستین مقاله است و با تأکید آیت الله سید حسن خمینی در 122 هزار کلمه به عنوان نخستین مدخل دانشنامه آوردیم و در حد چهار درصد دانشنامه است. یک کتاب حدود 800 صفحه هم استخراج شد و مبدأ این کتاب همان مدخل امام خمینی(س) است.
سرپرست گروه تدوین و پژوهش دانشنامه امام خمینی تأکید کرد: این دانشنامه بر اساس محوریت امام و پرهیز از مسائل جریانی و سیاسی است. یعنی در گزینش مدخل ها، نویسندگان، همکاران و مدیران و همچنین در نگارش و ویرایش مطالب و حتی تصاویراز دخالت دادن سلیقه ها پرهیز شده است. مثلا متوجه شدم مقاله قائم رهبری را کسی ارائه داده که خودش زاویه دارد و موافق مواضع مورد قبول مؤسسه نیست. طبعا اینها جلوگیری شده و به افرادی داده شده که بتوانند آن چیزی که به نظر می رسد درست هست را انجام بدهند. من می خواهم شهادت بدهم که در طول کار دانشنامه هیچ تحمیلی نسبت به محتوا، رویکرد و گزینش مطالب نداشته است. گاهی آیت الله سید حسن خمینی خمینی پیشنهاداتی داده اند و ما هم استفاده کردیم ولی هیچ نوع تحمیل و فشاری نبوده است. آنچه آمده تنها در چهارچوب شیوه نامه مصوب و تشخیص اعضای هیأت علمی داخل دانشنامه بوده است.
حجت الاسلام و المسلمین سیدمحمود دعایی نیز در این مراسم گفت: من می خواهم مژده بدهم که تکمله ای بر این دانشنامه در پیش است. من در دفاع از حضرت امام و توضیح آنچه نسبت به ایشان جسارت آمیز و آهانت آمیز بود، در یک سخنرانی در یزد مطالبی را بیان کردم. مطلب را برای آقای مهاجرانی در لندن فرستادم و ایشان چیزی نوشته بود و اقدام ارزشمندی کرد که در آینده نزدیک این کتاب عرضه خواهد شد.
به گزارش خبرنگار جماران، سپس رونمایی از دانشنامه 10 جلدی امام خمینی(س) به دست یار دیرین امام راحل آیت الله شیخ حسن صانعی و با حضور یادگار امام و معاون اول رئیس جمهوری انجام شد.
تقدیر از دست اندرکاران دانشنامه امام خمینی(س)
در پایان مراسم از دست اندرکاران تدوین دانشنامه امام خمینی(س) به شرح زیر تقدیر به عمل آمد:
آیت الله سیدضیا مرتضوی، مدیر دانشنامه امام خمینی(س)
حجت الاسلام و المسلمین سیدحبیب الله موسوی، مسئول مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) در قم و عضو شورای عالی دانشنامه امام خمینی(س)
حجت الاسلام و المسلمین مهدی پورحسین، معاون علمی دانشنامه امام خمینی(س)
جواد دیزانی، معاون اجرایی دانشنامه امام خمینی(س)
محمود صمدی
حجت الاسلام و المسلمین حسن پویا
حجت الاسلام و المسلمین محمدصادق مزینانی
حجت الاسلام و المسلمین باقر صاحبی
حجت الاسلام و المسلمین ابوالقاسم مقیمی
حجت الاسلام و المسلمین سیدعلی احمدی
محمدهادی زاهد
پروین سادات قوامی