من معتقدم که اگر ایالات متحده تصمیم گرفته با ایران دعوا کند و هر کاری ما بکنیم این کار را می کند. بنابر این دلیل ندارد که ایران دستش را بالا ببرد. اما اگر ایالات متحده تصمیم گرفته کاری را انجام دهد، مگر آقای ترامپ نگفت که من دستور داده ام حمله شود و بعد دیدم آدم کشته می شود و پشیمان شدم؟ من کاری ندارم راست می گوید و یا دروغ می گوید. همین تصمیم را راجع به خروجش از برجام بگیرد. کسی که می تواند آن تصمیم را در 10 دقیقه عوض کند، بگوید اشتباه شد و به برجام بر می گردیم و مطالباتمان را ازطریق برجام جلو می رویم.
یک فعال سیاسی اصلاح طلب گفت:
به گزارش جماران، عباس عبدی شب گذشته در گفت و گو با بی بی سی در خصوص اجماع بر «سیاست عدم مذاکره با آمریکا» در ایران اظهار داشت: زمان برجام تقریبا این اجماع معکوس بود. دلیل آن این است که یک چیز عینی برای مذاکره پیشنهاد شده بود. اما الآن که آقای ترامپ از مذاکره صحبت می کند، اصلا نمی گوید مذاکره برای چه چیزی می خواهد مذاکره کند. حداکثر می گوید می خواهیم ایران بمب اتمی نداشته باشد. این که انجام و تمام شده و هدف برجام همین بوده است.
این فعال سیاسی اصلاح طلب تأکید کرد: اگر قرار باشد کشوری وارد مذاکره شود، به نتایجی برسد، و به دلیل دیگری دوباره تصمیم بگیرد که زیر آن بزند که مذاکره نمی شود. یک روز می گویند 12 شرط داریم و روز دیگر چیز دیگری می گویند. اخیرا هم ترامپ گفته موشک های بالستیک ایران باید در مذاکره مطرح شود.
وی افزود: بنابر این، به نظر من هیچ پیام روشنی از طرف ایالات متحده و کاخ سفید برای مذاکره داده نمی شود. بعد از انقلاب تا حالا، ایران با هیچ کشوری به اندازه آمریکا مذاکره نکرده است. در قضیه قرارداد الجزیره، بعدها در قضیه افغانستان و عراق و بعد هم قضیه هسته ای. نه تنها ایران با هیچ کشور دیگری آنقدر مذاکره نداشته، بلکه یک پنجم این هم مذاکره نداشته است. به هر حال، مذاکره کرده اند و سعی کرده اند مسائلشان را به جایی برسانند.
عبدی سپس در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه «آیا سیاست خصومت با آمریکا و اسرائیل در 40 سال گذشته تغییر کرده است؟» گفت: وقتی که حکومتی پذیرفته و چیزی را توافق کرده است این امر دلیل نمی شود که آن توافق را کنار بگذارد. می توانستند توافق نکنند. الآن هم می توانند موضوع دیگری را مطرح کنند؛ نه موضوعی که پرونده آن مختومه شده است. این امر اساسا موضوع مذاکره و گفت و گو را زیر سؤال برده است. والّا این اختلاف ها هست و می تواند ادامه داشته باشد.
از نظر ایران فرقی بین اوباما و ترامپ نیست
وی ادامه داد: خیلی کشورهای دیگر هم می توانند با هم اختلاف و حتی خصومت داشته باشند. اما اگر قرار باشد مذاکره شود، موضع ایران نسبت به آمریکا مثل اسرائیل نیست. به هر حال ایران با آمریکا حتی اگر خصومت هم داشته اند، راجع به مسائل مختلف از جمله هسته ای نشسته اند و مسائل را حل کرده اند. آمریکا می توانست این توافق هسته ای را حفظ کند و بر سر مسائل دیگر همان مسیر را ادامه دهد. از نظر ایران فرقی بین اوباما و ترامپ نیست؛ همچنان که فرقی بین رئیس جمهوری فعلی و قبلی و بعدی ایران وجود ندارد. شما فرض کنید که در سال 1396 به جای آقای روحانی اصولگرایان تندرو بر سر کار می آمدند، می پذیرفتید که مثلا بگویند ما این برجام را قبول نداریم و زیر آن می زنیم؟! هیچ کس نمی پذیرفت.
این تحلیلگر مسائل سیاسی همچنین در پاسخ به سؤال مجری که سعی داشت عدم تمایل ترامپ به لغو تحریم ها و بازگشت به برجام را قطعی تلقی کند، و قدم بعدی این شرایط را پرسید، گفت: ما به هیچ وجه به مذاکره نه نمی گوییم. اما این چیزی که آقای ترامپ می گوید مذاکره نیست. چون آمریکا این تصمیم را گرفته باید بگوییم این تصمیم درست است یا اینکه هیچ کاری اش نمی شود کرد؟! حالا آمریکا این تصمیم را گرفته، چرا اتحادیه اروپا می گوید اگر ایران از برجام بیرون برود ما فلان می کنیم و بهمان می کنیم؟ این یک تفاهم و بسته حمایتی جامع است. نمی شود که تعهدات یک بخش کنار برود وتعهدات یک بخش بماند.
رابطه ایران و آمریکا در مرحله خطرناکی است
وی تأکید کرد: به نظر من، آمریکایی ها حتما باید به برجام برگردند و مذاکراتشان را از طریق برجام ادامه دهند. آقای کری با پای شکسته نشسته بود و مذاکره می کرد. اینها هم بنشینند و با هم مذاکره کنند. ممکن است یک امتیاز بدهند و یک امتیاز بگیرند. اما به نظر من بدون مذاکره هم راه حل وجود دارد. برداشت من این است که از طریق یک میانجی طرفین در قالب همین برجام تعهداتی را بپذیرند و فعلا از این مرحله عبور کنند تا ببینند بعدا چه می شود. چون این مرحله خطرناک است.
هیچ چشم اندازی در مورد رابطه ایران و آمریکا وجود ندارد
عبدی در خصوص چشم انداز رابطه ایران و آمریکا نیز گفت: اگر ایران دستش را هم بالا ببرد مشکلی حل نمی شود. اساسا مسأله اینجا است که هیچ نوع سازشی این مسأله را حل نمی کند. در برجام سازش کردند، یک سری تعهدات پذیرفتند و یک سری منافع به دست آوردند. طبیعی است که به نفع طرفین و یا ممکن است به نفع یک طرف توافق کرده اند. اما اینجا هیچ چشم اندازی در مورد این قضیه وجود ندارد.
وی یادآور شد: مشکل این است که طرف مقابل هیچ راه حلی را ارائه نمی کند. شما یک کلمه هم شنیده اید از این مذاکره ای که می گوید چه معنایی دارد؟! برجام بر اساس نامه آقای اوباما شکل گرفت؛ که تعهدی را پذیرفت. وقتی که ایران کلیت آن تعهد را پذیرفت، چندین ماه صحبت و جزئیات آن را تعیین کردند. اما در صحبت های آقای ترامپ هیچ تعهد و ایده روشنی وجود ندارد.
ترامپ به برجام برگردد
این فعال سیاسی اصلاح طلب تأکید کرد: من معتقدم که اگر ایالات متحده تصمیم گرفته با ایران دعوا کند و هر کاری ما بکنیم این کار را می کند. بنابر این دلیل ندارد که ایران دستش را بالا ببرد. اما اگر ایالات متحده تصمیم گرفته کاری را انجام دهد، مگر آقای ترامپ نگفت که من دستور داده ام حمله شود و بعد دیدم آدم کشته می شود و پشیمان شدم؟ من کاری ندارم راست می گوید و یا دروغ می گوید. همین تصمیم را راجع به خروجش از برجام بگیرد. کسی که می تواند آن تصمیم را در 10 دقیقه عوض کند، بگوید اشتباه شد و به برجام بر می گردیم و مطالباتمان را ازطریق برجام جلو می رویم.
وی افزود: برجام چیزی است که همه دنیا پذیرفته اند و چیزی نیست که ایران بگوید. من در عین حال که به سیاست خارجی ایران در بعضی از حوزه ها، به خصوص راهبرد، اعتراض دارم، ولی حق نمی دهم ایالات متحده به خاطر اینکه ما به مسائل داخلی نقد داریم بخواهد از این قضیه سوء استفاده کند. معتقدم ترامپ شجاعت این را دارد که از موضعش برگردد.