پایگاه خبر جماران: یک دیپلمات سابق گردهمایی آمریکا و همپیمانانش در لهستان را تنها یک جوسازی رسانه ای می داند.
سیدجلال ساداتیان، کاردار پیشین ایران در بریتانیا در گفت و گو با خبرنگار جماران گفت: آمریکا در ماجرای برجام از ایران رودست خورده است. ایران گفته بود اگر آمریکا برجام را پاره کند تهران هم آن را آتش می زند و در نتیجه آمریکا به این باور رسید که ایران هم از برجام خارج خواهد شد و به این ترتیب با اجماعی که علیه ایران ایجاد می شود واشنگتن می تواند برای فشار به ایران همه کشورهای جهان را هماهنگ کند. اما نه تنها ایران از برجام خارج نشد بلکه بقیه شرکای ایالات متحده آمریکا در موضوع برجام، یعنی هم کشورهای اروپایی و هم چین و روسیه، به مقاومت در برابر آمریکا ادامه دادند.
ساداتیان ادامه داد: سایر کشورهای طرف برجام هم از حفظ برجام صحبت کرده اند و به استناد تاییدیههای آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکیده کرده اند که تا زمانی که ایران به تعهدات خود وفادار است آنها از برجام حمایت می کنند. در واقع انتظار آمریکا از اروپا برآورده نشد. واشنگتن فکر می کرد کشورهای اروپایی با آمریکا همراه خواهند بود. بنابراین آمریکایی ها دنبال ایجاد شکاف در این وضعیت برآمدند و بیشترین فشار را بر اروپا وارد کردند که سه کشور اروپایی نتوانند به حمایت سیاسی خود از ایران ادامه دهند.
وی ادامه داد: اروپایی ها به دنبال ایجاد ساز و کار مالی ویژه (SPV) برای مراوده با ایران بودند، اما آمریکا به دنبال شکست این ساز و کار بوده است. با دستگیری دو نفر به اتهام انفجار در مقر سازمان منافقین امریکا برخی کشور های اروپایی مثل دانمارک و هلند را به اتحاد رساند که علیه ایران موضع گیری کنند و در نهایت آنها بتوانند بخشی از وزارت اطلاعات تحریم کنند. کاملا مشخص است که سرویس های اطلاعاتی اسرائیل و آمریکا در این زمینه فعالیت دارند.
کاردار پیشین ایران در بریتانیا درباره برگزاری کنفرانس درباره ایران در لهستان در ماه آینده گفت: آمریکا می خواهد تعداد بیشتری از کشورهای اروپایی را با خود همراه کند. لهستان یکی از کشورهای کاملا هماهنگ با آمریکاست. آنها میخواهند در این کنفرانس از نظر رسانه ای و عملی جوسازی کنند و بگویند سران کشورهای دنیا با ایران مخالفند. آنها می خواهند از طریق دیپلماسی و رسانه فشار وارد کنند؛ در حالی که هیچ گونه جایگاه حقوقی برای ایالات متحده و کشورهای همراه او وجود نداشته و ندارد. این آمریکایی ها هستند که تعهدات خود را زیر پا گذاشته اند و برخلاف همه ضوابط بین المللی عمل کرده اند.
کنفرانس لهستان شوخی نیست
یک دیپلمات سابق کشورمان معتقد است کنفرانس لهستان را نباید به شوخی گرفت.
علی خرم، نماینده پیشین ایران در دفتر اروپایی سازمان ملل در گفتگو با خبرنگار جماران می گوید: آمریکایی ها فقط خودشان نیستند که به ایران فشار می آورند بلکه این فشار با حمایت عربستان و اسرائیل صورت می گیرد؛ فعلا حملات آمریکا به ایران تبلیغاتی و سیاسی است. البته اسرائیل در سوریه مرتب دست به حمله نظامی می زند. عربستان هم با سرمایه گذاری دو و نیم میلیارد دلاری علیه ایران صاحب پروژه است. هیچ یک از وعده های ترامپ در حوزه سیاست خارجی از جمله دیوار مکزیک عملی نشده است. حتی خود عربستان هم نتوانست برای آمریکا در صحنه تبلیغاتی امتیازی بیاورد.
خرم معتقد است: گردهمایی لهستان در راستای پروژه تابستان داغی است که تندروهای آمریکا مثل مایک پمپئو و جان بولتون از آن سخن گفته اند. این گردهمایی با هدف شنوا کردن گوش جهان با تلاش های عداوت آمیزی است که آمریکا می خواهد به آن دست بزند. با این کنفرانس می خواهند به تجاوزات تبلیغاتی - سیاسی خود و همچنین عمل خود بعد از تحریم های یک جانبه و غیر قانونی، مشروعیت دهند. به همین خاطر است که این کنفرانس را نباید به شوخی گرفت.
این دیپلمات سابق ادامه می دهد: در مقابل، در ایران فقط سیاست «نه گفتن» و «مقابله» دنبال می شود. در حالی که وقتی در جامعه بین المللی برای یک کشور این وضعیت پیش می آید باید جلوی پیوستن قطعات جدا از هم را گرفت تا مبادا دشمنان علیه کشور یک مجمعالجزایر تشکیل دهند. متاسفانه ما نه تنها برای جدا کردن این مجمعالجزایر از هم کاری نمی کنیم بلکه اقداماتی هم انجام می دهیم که جزایر به همدیگر بپیوندند. در حالی که کشوری که تحت این شرایط قرار می گیرد باید از یک سری خواسته های خود چشم پوشی کند و این زنجیره را بشکند.
این کارشناس سیاست خارجی با یادآوری جنگ عراق می گوید: آمریکایی ها در مورد جنگ عراق در جهان یک جوّسازی به راه انداختند سپس به این کشور حمله کردند. البته ممکن است ترامپ تصمیم به رودرویی مستقیم آمریکا با ایران نداشته باشد اما دو رژیم در منطقه هستند که برای حمله به ایران اشتیاق دارند. در حالی که در مورد حمله به عراق هیچ کشوری در منطقه مایل به این اقدام نبود و فقط آمریکا این تصمیم را داشت.
وی درباره میزبانی همایش ضدایرانی در لهستان می گوید: لهستان قبلا هم در اتحادیه اروپا از مخالفین ایران و ساز و کار SPV بود. اما همراهی با آمریکا فقط از سوی لهستان نیست؛ مابقی بلوک شرقی ها هم قرابتی با ایران ندارند و فکر می کنند هرچه ایران به روسیه نزدیکتر می شود آنها تکلیف شرعی خود می دانند که علیه ایران وارد کارزار شوند.
خرم در پایان درباره احتمال همراه شدن سه کشور اروپایی با آمریکا در موضع علیه ایران میگوید: اگر قرار باشد اروپا به آمریکا ملحق شود نظر 28 کشور اروپایی مهم است. اگر رای بریتانیا، فرانسه و آلمان کمتر از مجموع رأی دیگران باشد آنها با بقیه کشورها همراه می شوند.