به گزارش ایرنا، شناسایی مشکلات تولید، تامین مواد اولیه ارزان قیمت، توجه به زیرساخت های اقتصادی، نوسازی تجهیزات، سرمایه گذاری، فرهنگ سازی و تدوین راهکارهای عملی ترغیب مردم به خرید اجناس داخلی از جمله پیش نیازهای تحقق راهبرد حمایت از کالای ایرانی است.
کارشناسان می گویند با ارایه برنامه های جامع و عملیاتی می توان برای رفع مشکلات واحدهای صنعتی برای تحقق شعار سال اقدام کرد.
گام نخست برای حمایت از کالای ایرانی، به اعتقاد صاحبان تولید، شناسایی مشکلات واحدهای تولیدی است، تا زمانی که گره از مشکلات فعالان اقتصادی کشور باز نشود، کالاهای ایرانی رنگ و بو کیفیت به خود نمی گیرد.
نداشتن توانایی لازم در خصوص ساخت و بهره برداری از تجهیزات و فناوری روز برای تولید باکیفیت، دسترسی نداشتن به مواد اولیه مرغوب و متناسب با سطح انتظار و رضایت تولیدکنندگان و مصرف کنندگان، ضعف دانش و برخورداری از مهارت های روزآمد و کارآمد فنی دنیا مهمترین موانع کنونی تولید با کیفیت در کشور است.
براساس آمار، سمنان یکهزار و 800 واحد تولیدی و صنعتی دارد که 40 درصد ماشین آلات واحدهای صنعتی و تولیدی استان سمنان به دلیل تحریم های چند سال گذشته به روز رسانی نشده و فرسوده است.
برای کیفیت بخشی محصولات تولیدی و رقابت با بازارهای جهانی راهی به جز به روزرسانی ماشین آلات واحدهای صنعتی در کشور وجود ندارد.
بیش از 30 درصد واحدهای متوسط و کوچک سمنان برای تولید محصولات نیازمند به روز رسانی ماشین آلات هستند که بایدبرای رفع این چالش در کشور اقدام شود.
بدون تردید تولیدکنندگان داخلی نیازمند حمایت هستند و یکی از راه‌های حمایت از تولید داخلی، توجه به درد و دل های تولیدکنندگان است.
خیرگزاری ایرنا سمنان در همین ارتباط میزگردی با عنوان'مشکلات واحدهای تولیدی و راهکارهای حمایت از کالای ایرانی' را با حضور مهدی سلامتی مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری سمنان، حسن آل بویه مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان سمنان، رشید یزدان فرد معاون امور صنایع سازمان صنعت،‌ معدن و تجارت استان سمنان، سیدداود قریشی رییس اتاق تعاون استان سمنان، رستم سعدالهی رییس هیات رییسه انجمن مدیران صنایع استان سمنان برگزار کرد.
** ضرورت داشتن مواد اولیه با کیفیت
رییس هیات رییسه انجمن مدیران صنایع استان سمنان در این میزگرد ایرنا گفت: مصرف کالای ایرانی صرف خرید کالای ایرانی نیست بلکه باید کالای ایرانی تولید شود که از لحاظ کیفیت مورد قبول مردم باشد.
رستم سعدالهی استفاده از مواد اولیه با کیفیت را لازمه تولید محصولات ایرانی مرغوب دانست و افزود: مواد اولیه با کیفیت در گرو داشتن نقدینگی و در دسترس بودن سهل و آسان است، متاسفانه چنین نیست و به دلیل نوسانات بازار ارز، نقدینگی کم شده و فروش صورت نمی گیرد و تهیه مواد اولیه مرغوب دشوار است.
وی با بیان این که بیشتر مواد اولیه صنایع با کیفیت عالی در داخل کشور تولید می شود، اظهارداشت : متاسفانه این مواد اولیه با قیمت فوق خلیج فارس قیمت گذاری می شود و در اختیار بورس قرار می گیرد و این موضوع دشواری هایی را برای خرید ایجاد می کند.
این کارخانه دار اضافه کرد: به دلیل محدودیت تناژ برای فروش در بازار بورس صنایع کوچک امکان خرید ندارند و مواد اولیه در بورس توسط عده ای خریداری و با هر قیمت تعیین شده از سوی خودشان در معرض فروش قرار می گیرد و به دلیل قیمت بالا صنایع کوچک قدرت خرید ندارند.
سعدالهی کاهش نرخ قیمت مواد اولیه، در نظرگرفتن یارانه برای خرید مواد اولیه برای صنایع شناسنامه دار، خارج کردن قیمت مواد اولیه از قیمت فوق خلیج فارس و عرضه مواد اولیه به قیمت تمام شده را از راهکارهای کمک به تولید داخلی و تهیه مواد اولیه با قیمت مناسب برشمرد.
وی در نظرگرفتن سود معقول برای تولیدکنندگان را از دیگر راهکارهای عرضه محصول با کیفیت مطلوب و قیمت مناسب دانست و تصریح کرد : مواد اولیه بیش از 50 درصد محصولات تولیدی را تشکیل می دهند و گرانی مواد اولیه مرغوب، بر قیمت تمام شده محصول نهایی اثرگذار بوده و در نظر گرفتن سود ، موجب کاهش قیمت و جذابیت خرید می شود.
رییس هیات رییسه انجمن مدیران صنایع استان سمنان قیمت ارزان و کیفیت مناسب و زیبایی را پیش درآمد برای استقبال مردم از کالای ایرانی برشمرد.
وی تصریح کرد: هزینه سربار مانند هزینه های انرژی ، حقوق و دستمزد ، مالیات و بیمه از عوامل اثرگذار در قیمت محصول است.
به گفته وی در کشور گرانترین محصول و کالا پول است و بهره های بالای بانکی اقتصاد کشور را فلج کرده است و باید با بانک ها برخورد جدی شود.
وی نرخ بالای تسهیلات را عامل اثرگذار در قیمت محصول دانست و تاکید کرد: باید دولت برای بهره های بالای بانکی تدبیری بیاندیشد چرا که اگر برای بهره های بانکی چاره نیندیشند هر برنامه ریزی و تصمیم در حوزه اقتصادی محکوم به شکست خواهد بود.
سعدالهی اصلاح و اجرای درست قوانین، حدف قوانین دست و پاگیر ، اعطای تسهیلات ارزان قیمت، تعیین راهکار برای واحدهای صنعتی بدهکار به بانک را عامل ضروری و کمک کننده در بهبود کیفیت و قیمت کالا برشمرد.
به گفته سعدالهی ،واحدهای صنعتی فعال امروز حسابداری صنعتی را به درستی اجرا کرده اند اما چالش فراروی صنایع در زمان حاضر ریشه در اعطای تسهیلات زودبازده در سال های 1385 و 1384 دارد.
** قیمت،کیفیت و خدمات کالا
مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری سمنان گفت: برای خرید کالا باید سه فاکتور اصلی قیمت، کیفیت و خدمات پس از فروش را در نظر گرفت و اگر کالای تولیدی در کشور دارای این سه فاکتور اصلی باشد قابل رقابت با دیگر محصولات بازار و مورد استقبال مردم خواهد بود.
مهدی سلامتی در میزگرد ایرنا افزود: قیمت فاکتور بهبود فضای کسب و کار است.
وی بحث های مالی و بانکی، تامین مالی ارزان قیمت برای واحدها، بحث های مرتبط با قوانین تامین اجتماعی و امور مالیاتی، تعرفه های در نظرگرفته برای ورود مواد اولیه، جلوگیری از قاچاق کالا را از عوامل اثرگذار برقیمت ها دانست و گفت:بهبود هریک از این موارد راهکارهای کنترل و کاهش قیمت است.
به گفته وی خرید مواد اولیه گران، بالابودن هزینه تولید، هزینه مالیات از عوامل مانع برای قابلیت رقابت پذیری کالای ایرانی با کالاهای موجود در بازار است.
سلامتی با تاکید بر بهره وری واحدهای صنعتی به عنوان عامل اثرگذار بر قیمت و کیفیت محصول نهایی، استفاده کاربردی و مناسب از انرژی ها و مواد اولیه و تکنولوژی روز و روش های دانش بنیان را از راهکارهای افزایش کیفیت برشمرد.
وی ادامه داد: ارایه خدمات پس از فروش مانند امکان تعمیر و تامین قطعات اولیه و نحوه استفاده موجب جذابیت فروش، استقبال مشتری ، قابلیت رقابت پذیری و جایگزینی با کالاهای مشابه در بازار می شود.
مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری سمنان بیان داشت: اطلاع رسانی از وجود و در دسترس بودن مواد اولیه با کیفیت در نزدیکی محل صنایع از عوامل موثر در تعدیل قیمت و افزایش کیفیت محصولات تولیدی است.
وی گفت: نرخ ارز در بحران ارزی در شرایط فعلی بیشتر جنبه روانی دارد و به همین دلیل تقاضا به شدت افزایش یافته و عرضه ثابت موجب افزایش قیمت شده است.
سلامتی افزایش قیمت ارز را به شرط داشتن برنامه ریزی و مدیریت هوشمند در واحدهای صنعتی یک فرصت تلقی کرد که واحدهای تولیدی می توانند با افزایش صادرات با بهبود کیفیت با توجه به افزایش قیمت ارز موجب افزایش درآمد واحد صنعتی و افزایش قیمت سهام شرکت شوند.
وی افزایش قیمت مواد اولیه وارداتی با توجه به افزایش قیمت ارز را عامل کنترل قاچاق و ایجاد قابلیت رقابتی از نظر قیمت محصولات ایرانی برشمرد.
مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری سمنان گفت :دولت 2کارگروه ویژه برای حمایت از واحدهای صنعتی شامل کارگروه رفع موانع تولید و معوقات بانکی واحدهای تولیدی و اعطای تسهیلات ارزان قیمت را پیگیری می کند.
سلامتی افزود: در سال 1395 و 1396، حدود 10 هزار میلیارد ریال تسهیلات به واحدهای صنعتی سمنان با هدف رفع موانع تولید اعطا شد.
وی اظهارداشت: شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی به ریاست استاندار با هدف بررسی قوانین مخل تولید، اشتغال و سرمایه گذاری تشکیل شده است.
سلامتی تصریح کرد: قاچاق عامل مانع تحقق شعار سال است و باید قاچاق کنترل شود و بهترین روش جلوگیری از فروش کالاهای وارداتی است.
**لزوم شناسایی مشکلات تولیدکنندگان
رییس اتاق تعاون استان سمنان گفت: برای بحث درباره حمایت از کالای ایرانی در مبانی اقتصاد 2 مساله مهم عرضه و تقاضا مطرح است.
سیدداود قریشی افزود: انتخاب شعار سال انتخابی به حق بوده ولی برجام و مسایل روانی پیش آمده به واسطه آن هر 2 طرف عرضه و تقاضا را به شکل منفی تحت تاثیر قرار داده است.
وی ادامه داد: اکنون تعجیل خریدار و افزایش تقاضا برای خرید و از سوی دیگر سعی تولیدکنندگان و فروشندگان در تاخیر فروش و عرضه بازار را دچار التهاب کرده است.
قریشی اظهارداشت: باید صبر کرد تا التهاب بازار ، نگرانی ها و جو روانی فروکش کند چرا که مسایل پیش آمده حمایت از کالای ایرانی را دچار چالش کرده است.
وی تزریق ارز و تخصیص ارز 42 هزار ریالی در عمل و حمایت عملی از مصرف کننده و تولیده کننده را عامل تحقق شعار سال دانست.
به گفته قریشی ،سازمان حمایت از مصرف کننده و تولیدکننده به وظایف خود به خوبی عمل نمی کند.
وی عرضه کالای ارزان قیمت و با کیفیت و تلاش برای خروج از رکود و ایجاد تحرک در بازار با ارایه تسهیلات ارزان قیمت، کارت اعتباری، بن خرید و ارایه خدمات پس از فروش را عوامل موثر در تشویق مردم به خرید کالای ایرانی دانست.
وی لازمه حمایت ازعرضه کالا را شناسایی وحل مشکلات تولیدکنندگان دانست و مالیات برعملکرد، مالیات ارزش افزوده و جریمه های ناحق مالیاتی، مسایل بیمه ای و بانکی، کمبود نقدینگی و قوانین دست و پاگیر را از جمله مشکلات آنان و طرف عرضه ذکرکرد.
رییس اتاق تعاون استان سمنان بیان داشت: اعطای تسهیلات ارزان قیمت اقدامی ضروری و اجتناب ناپذیر برای حمایت از تولیدکنندگان ُاست.
قریشی راهکار حل مشکلات تولید را توجه به تعاونی ها اعلام و اضافه کرد: وجود تعاونی مصرف، تعاونی تولیدی و تعاونی توزیع به راحتی می توانند بخشی از اقتصاد را پیش ببرند و در تحقق شعار حمایت از کالای ایرانی نقش ایفا کنند.
** موانع تولید برداشته شود
معاون امور صنایع سازمان صنعت،‌ معدن و تجارت سمنان با بیان این که مشکلات بخش تولید به 2 بخش خصوصی و دولتی تقسیم می شود، گفت: مشکلات در بخش دولتی مربوط به ترسیم و ارایه بدقوانین و بی ثباتی در قوانین و تغییر قوانین با تغییر دولت هاست که نه تنها مشکل را حل نمی کند بلکه مشکل ایجاد می کند.
رشید یزدان فرد ادامه داد : در کشور ما قوانین در بدنه و اجرا دچار مشکل بوده و مجریان که بخش دولتی هستند به خوبی اجرا نمی کنند و قوانین مثمر ثمر در کشورهای دیگر به عنوان عامل بازدارنده در بخش تولید می شود.
وی با بیان این که قانون ارزش بر افزوده در همه جای دنیا مفید است ، گفت : در کشور ما به دلیل نبود سازوکار تعریف شده برای دریافت مالیات بر ارزش افزوده از مصرف کننده این قانون به خوبی اجرا نشده و باعث ایجاد مشکل و ترمز در بخش تولیدی شده است.
یزدان فرد نبود ثبات در قیمت مواد اولیه، قیمت فروش ، نبود ثبات و بالابودن قیمت ارز ، بالا بودن نرخ تسهیلات بانکی، پایین بودن ارزش پول ملی را از دیگر مشکلات تولید و عوامل ضربه جبران ناپذیر به تولید داخل و مانع تولید تولیدکننده دانست.
وی تامین زیر ساخت و اجرای درست قوانین، ایجاد ثبات در قیمت را عاملی مهم در حمایت از تولیدات داخلی برشمرد.
به گفته وی ،اکنون تولیدکنندگان دچار ضرر شده و واسطه ها و دلالان سود می کنند ، نوسان ارز موجب گران شدن مواد اولیه شده به طوری که قیمت محصول نهایی از مواد اولیه ارزانتر است.
وی تصریح کرد: نداشتن و نبود آموزش های لازم برای مدیریت واحدهای صنعتی از مشکلات تولید مربوط به بخش خصوصی است.
معاون امور صنایع سازمان صنعت،‌ معدن و تجارت سمنان افزود: اغلب صنایع استان جزو صنایع کوچک هستند و به دلیل نداشتن مهارت، توانایی و آموزش لازم به صورت حجره ای اداره می شود.
یزدان فرد اضافه کرد : با توجه نوسانات و مشکلات موجود داشتن مدیریت حسابداری صنعتی در صنایع کوچک برای ادامه حیات و سنجش لحظه به لحظه سود و زیان صنایع امری اجتناب ناپذیر است.
وی خاطرنشان کرد : با وجود آموزش های حسابداری صنعتی و مدیریت درست می توان در مراوده با سایر نقاط جهان ، تمرین برای شناخت بازار به عبارتی ابتدا بازاریابی و بازارسازی سپس بازار رسانی و تولید کالا با قابلیت رقابت پذیری بهبود بخشید.
معاون امور صنایع سازمان صنعت،‌ معدن و تجارت سمنان ،نداشتن واحد تحقیق و توسعه، نداشتن حسابدار صنعتی، نداشتن بازاریاب صنعتی، تحقیق گر صنعتی به دلیل کوچک بودن صنایع را از دیگر عوامل مانع تولید در بخش خصوصی دانست و گفت: تولید پایین روی قیمت تمام شده اثرگذار است و تمام دنیا تولید انبوه توجه می شود.
وی ایجاد واحدهای صنایع بزرگ با نگاه مدیریت صنعتی را نیاز امروز کشور ذکر کرد وگفت : باید زمینه فراهم شود واحدهای تولیدی بزرگ در استان با تولید انبوه فعال شود و صنایع کوچک امکان سرویس دهی به واحدهای بزرگ را داشته باشند.
به گفته وی کنترل با قوت و دقت واردات بی رویه و جلوگیری از دلال بازی با کمک قوانین بازدارنده مانند بالابردن حقوق گمرکی و بالابردن هزینه واردات بی رویه وظیفه دولت برای حمایت از کالای ایرانی است.
یزادن فرد تصریح کرد : حجم کالای قاچاق بسیار بالا و گاهی اوقات از میزان واردات قانونی بیشتر است و جلوگیری از آن مهمترین راهکار تحقق شعار سال است.
وی افزایش کیفیت تولیدات داخلی، قیمت منطقی و عادلانه فراهم کردن زمینه برای مونتاژ برخی کالای خارجی در کشور و تبلیغات جدی در رسانه برای اثرگذاری در بین مردم را از دیگر عوامل مهم حمایت از کالای ایرانی برشمرد.
**برای تحقق شعار سال باید تلاش کرد
مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی سمنان در این میزگرد ایرنا سمنان گفت: انتخاب شعار سال یک راهبرد بلند مدت بوده و نباید با موضوع احساسی برخورد و برای رسیدن به این هدف تلاش کرد.
حسن آل بویه افزود: ضروری است هر کالایی برای آنکه قابلیت فروش و رقابت داشته باشد چهار شرط شامل رقابت قیمتی و کیفیتی ، دارا بودن نظام توزیع کارآمد و متناسب با فرهنگ مصرف را دارا باشد.
وی حمایت از کالای ایرانی هویت کشور دانست و گفت: در بحث رقابت قیمتی مقیاس تولید شاخص مهمی است که دولت برای این موضوع برنامه ریزی کرده است و تکمیل ظرفیت تولید از اولویت این برنامه هاست.
آل بویه تصریح کرد: بحث درباره کیفیت مساله فنی است و 2 عامل مهم دانش و ماشین آلات در کیفیت محصولات اثرگذار هستند.
به گفته وی، در 10 سال گذشته تحریم های ظالمانه بنگاه های تولیدی را فرسوده کرده و کار با ماشین آلات فرسوده بر کیفیت محصول اثر گذاشته است و دولت برای بازسازی و نوسازی ماشین آلات برنامه ریزی کرده است.
آل بویه اضافه کرد: حمایت از بنگاه های دانش بنیان از دیگر برنامه های دولت برای تحقق شعار حمایت از کالای ایرانی است.
وی تصریح کرد: وزارت صنایع برای بهبود وضعیت نظام کارآمد توزیع به عنوان دیگر ارکان تولید کالای مرغوب برنامه هایی را در پیش رو دارد.
مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی سمنان معرفی عرضه مستقیم در کوتاه مدت و تغییر نظام توزیع، فعالیت و تمرکز در بستر الکترونیک در بلند مدت را یک ضرورت و اقدامی اجتناب ناپذیر ذکر کرد.
وی بر نقش رسانه و آموزش و پرورش در فرهنگ سازی برای استفاده از کالای ایرانی تاکید و اضافه کرد: رسانه ها و آموزش و پرورش به ویژه در پایه ابتدایی باید بیشتر در این حوزه کار کنند تا مصرف کالای ایرانی دغدغه ای برای همه شود.
وی خاطرنشان کرد: هر اقدامی که به انضباط مالی بنگاه های تولیدی کمک کند منجر به شکوفایی تولید می شود.
مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی سمنان سیاست های جدید ارزی را گامی مثبت در جهت مبارزه با قاچاق کالا، به نفع و شکوفایی تولید ذکر کرد.
به گفته وی ،در اقتصاد نرمال و به لحاظ تکنیکی در مبانی اقتصاد برای فروش کالا بر طرف تقاضا کار می کنند ولی متاسفانه در کشور برای صنعت و ماشین آلات باید در بحث عرضه توجه بیشتری داشت.
وی انعطاف پذیری و چابک بودن در تلاطم اقتصادی را مزایای صنایع کوچک برشمرد و گفت: البته با وجود این مزایا نباید مسوولان را از سیاستگذاری برای احداث واحد های صنعتی بزرگ و مجموعه سازی غافل کند.
آل بویه با بیان این که کشور در سه حوزه صنعت پوشاک ، خودرو و لوازم خانگی باور مردم دچار مشکل شده است و باید سیاست گذاری و برنامه ریزی در این سه حوزه برای جذب مردم باشد.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی سمنان گفت:خدمات پس ازفروش و استاندارد سازی در زمینه تدوین، نظارت و اجرای جدی لازمه جذب اعتماد مردم به کالای ایرانی است.
به گفته وی دولت باید کار اصلی خود را معطوف به سیاستگذاری کند و نباید به عنوان کارفرما وارد کار شود زیرا مشکل تولیدی صنایع کشور مشکل نقدینگی نیست و نقدینگی در رتبه چهارم مشکلات قرار دارد.
وی اضافه کرد: تزریق نقدینگی به صورت قرض الحسنه گره گشا نخواهد بود و حتی به مشکلات می افزاید.
مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان سمنان افزود: برای موفقیت و تحقق شعار سال تولید، منابع مالی و دستمزدها باید رقابتی شود.
وی اصلاح نظام بانکداری اسلامی را لازمه حل مشکلات اقتصادی دانست.
آل بویه از اقتصاد و تولید به عنوان جریان زنده و طبیعی یاد کرد که امکان مرگ در صورت نبود توسعه محصول و توسعه بازار وجود دارد و افزود: ایران شرایط صنعتی شدن بسیارخوبی به واسطه داشتن فرهنگ، تجربه صنعتی وافراد باتجربه توانمند را دارد.
وی بر حمایت از سیاست اقتصادی دولت فارغ از نگاه سیاسی تاکید و اضافه کرد: برای صنعتگران دارای شفافیت کاری هیچگونه مشکل ارزی وجود ندارد.
وی ادامه داد: دولت برای افزایش صادرات برنامه های تشویقی و جوایز صادراتی را در نظر گرفته است و برای موفقیت در صادرات باید برنامه ریزی شود و حداقل برنامه ریزی پنج ساله در سیاست روابط خارجی تعریف تا براساس برنامه بسته اقتصادی تعریف شود.
آل بویه تشکیل کلینیک های کسب و کار در حوزه های مختلف مانند تامین مالی ، بیمه ، حقوق و در استان هدف گذاری 35 واحد با هدف تزریق دانش ، ظرفیت رساندن تولید واحدهای تولیدی و شناسایی و تکمیل زنجیره های ارزش و تامین را از برنامه های دولت برای حمایت از کالای ایرانی برشمرد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی سال 97 را سال «حمایت از کالای ایرانی» نامگذاری کردند.
7342/6026
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.