به گزارش ایرنا، بنا به آمار مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران کشور، سمنان در سال 96 به همراه استان های مرکزی ، قم ، تهران ، البرز و اصفهان در بلند مدت 30ساله رکورد کاهش بارندگی را شکست و در وصعیت بحرانی قرار گرفته است.
کاهش 30 درصدی بارش باران در سال زراعی 97 - 96 دلیل وضعیت قرمز و کمبود آب در 15 شهر و 70 روستا و مانع جدی برای برنامه‌های توسعه جمعیتی و صنعتی در استان سمنان است.
کارشناسان تغییر اقلیم و افزایش دوره های خشکسالی، برداشت بیش از حد از منابع زیرزمینی، کاهش بارندگی افزایش جمعیت شهری، هدررفت آب ناشی از فرسودگی لوله های انتقال، توسعه نامتوازن، مدیریت نادرست منابع آبی، الگوی نادرست مصرف آب ، نداشتن چشم انداز مشخص تامین آب ازسوی نهادهای مربوط ، چاههای غیرمجاز و نبود قوانین بازدارنده را از جمله دلایل بروز کم آبی در کشور برشمردند.
براساس آمار، بخش کشاورزی ایران حدود 87 درصد آب را مصرف می کند و بازده این میزان مصرف آب در این بخش فقط بین 30 تا 40 درصد برآورد شده، میزان بهره وری آب کشاورزی در ایران به طور متوسط 35 درصد اعلام شد که این رقم برای کشورهای توسعه یافته 65 درصد و برای کشورهای در حال توسعه 45 درصد است.
با این وجود، بارندگی های متناوب در ایام سال به ویژه در فصل بهار ، این استان را از چالش خشکسالی های مدام می رهاند.
مدیرکل هواشناسی سمنان روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا گفت : بارش های اخیر روند خشکسالی در بلند مدت را جبران نمی کند اما بخش قابل توجه ای از کسری سفره آبهای زیرزمینی مربوط به بخش کشاورزی این استان در سال زراعی جاری جبران شد.
غلامرضا حسنی غربا افزود : در روزهای گذشته در بیشتر نقاط کشور و در استان بارندگی های خوبی ثبت شد و برای 48 ساعت آینده هم بارش ها در ارتفاعات ادامه دارد.
وی اظهارداشت : از 24 تا 27 فروردین 97 به طور متوسط در استان سمنان 24.5 میلی‌متر باران بارید که این میزان در سال گذشته در همین مدت 38 میلی‌متر و در بلندمدت 53.3 میلی‌متر بود.
وی با اشاره به بارش باران از اوایل هفته جاری در استان، خاطرنشان کرد : در شهر سمنان 16.8 ، در ایوانکی 13.7، در مهدیشهر 24، در لاسجرد 15.5 و در باغستان آرادان 16 میلی‌متر و در شهمیرزاد 22.8 میلی‌متر و سه سانتی‌متر برف و در ده صوفیان 23 میلی‌متر باران و هشت سانتی‌متر برف بارید.
حسنی غربا ادامه داد : هر چند این بارش ها به داشته های منابع آبی تا حدودی اضافه می کند اما جبران کننده کمبود 50 تا 60 درصدی کاهش بارندگی و کمبود منابع آبی در استان سمنان نیست و خشکسالی و فقر منابع آبی استان سمنان بسیار زیاد است.
مدیرکل هواشناسی استان سمنان اضافه کرد : اگر روند بارش ها در استان سمنان به حد متوسط بلندمدت نیز بازگردد، به علت افزایش دما و افزایش تبخیر، خشکسالی از بین نمی رود و مقابله با خشکسالی و برنامه ریزی برای حفظ و تامین منابع جدید آبی در استان باید در دستور کار باشد.
وی انتقال آب از سایر بخش ها به این استان را راهکار بلندمدت برای جبران خشکسالی دانست و گفت: راهکار اساسی برای عبور از خشکسالی ابتدا حفظ منابع آبی موجود با استفاده از مدیریت مصرف و سپس برنامه ریزی برای انتقال آب از دریای خزر است.
به گزارش ایرنا، متوسط بارندگی استان سمنان در حدود 112 میلی متر در سال، نصف متوسط بارش کشوری و تبخیر در این استان به علت اقلیم خشک دو برابر متوسط کشوری است.
اداره کل هواشناسی استان سمنان 9 ایستگاه سینوپتیک، 15 ایستگاه اقلیم شناسی و 50 ایستگاه باران سنجی در نقاط مختلف دارد.
6026/7339
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.