به باور فعالان اقتصادی حوزه تولید استان سمنان تدوین نقشه راه برای جهش و رونق تولید در کشور متناسب با شرایط امروز ایران که درگیر تحریم‌های ظالمانه و شرایط جنگ اقتصادی است راهبردی مهم برای تحقق نهضت تولید است.

صنعتگران معتقدند نهضت تولید صرفا با پرداخت تسهیلات محقق نمی‌شود، علاوه بر تلاش دولت در راستای پرداخت تسهیلاتی به منظور رونق تولید، باید در کنار آن فرهنگ کارآفرینی، تقویت ارتباط دانشگاه با صنعت و ارائه آموزش‌های کاربردی  مورد توجه قرار بگیرد.

به گفته کارشناسان وابستگی به درآمدهای نفتی حتی در بودجه جاری موجب آسیب پذیری کشور است و با توجه به ظرفیت‌های کشور و استان سمنان در بخش‌های مختلف تولید مانند صنعت و معدن باید برای اجرای منویات مقام معظم رهبری در بحث اقتصاد مقاومتی اقدام کرد.

استان سمنان حدود ۲ هزار و ۱۰ پروانه بهره برداری واحدهای تولیدی و صنعتی دارد و سهم اشتغال سمنان در بخش صنعت و معدن بیش از ۳۸ درصد و سهم بخش صنعت و معدن از تولید ناخالص استان حدود ۲۲ درصد است، براساس آمار بیش از ۹۰ درصد واحدهای صنعتی و تولیدی در استان سمنان از نوع کوچک و متوسط است که به دلیل فرسودگی ماشین‌آلات خط تولید و مشکلات زیرساختی صادرات‌محور نیست  و نهضت تولید را با کندی مواجه کرده است.

بیش از ۴۲ نوع ماده معدنی از معادن سمنان استخراج می‌شود. این استان از لحاظ استخراج مواد معدنی رتبه ششم و در شاخص تعداد معادن رتبه پنجم کشور را دارد.

۴۰ درصد گچ، ۶۰ درصد نمک، ۹۵ درصد سلستین، ۹۵ درصد زئولیت، ۴۰ درصد سولفات سدیم، ۱۵ درصد زغال سنگ و ۲۰ درصد کرومیت کشور در استان سمنان تولید می‌شود که برای تحقق نهضت تولید با مشکلات مشابه بخش صنعت مواجه است.

براساس سایت مرجع دانشگاه ‌های ایران در استان سمنان ۲۳ مرکز علمی و دانشگاهی وجود دارد که ۶۵ هزار و ۵۸۹ دانشجو و سه هزار و ۶۱۷ استاد و عضو هیات علمی دارد، البته در آمار گفته شده اطلاعات دانشگاه‌های فنی و حرفه ای لحاظ نشده است.

ثروتمند کردن جامعه، افزایش ثروت ملی، گسترش رفاه عمومی و توزیع عادلانه منابع عمومی در اسلام از خواسته‌های به حق مقام معظم رهبری بوده که این راهبردهای هوشمندانه با رونق تولید محقق می‌شود.

خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) استان سمنان، با توجه به اهمیت تولید و نقش آن در اقتصاد و توسعه کشور، میزگردی با عنوان « نهضت تولید و موانع پیش‌روی آن» با حضور علی اصغر جمعه‌ای رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان، حمید علوی نائب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان، عبدالحمید دربانیان دبیر خانه صنعت و معدن استان، محمدحسن عصار حسینی فعال اقتصادی استان، رستم سعدالهی رئیس انجمن مدیران صنایع و خوشه قطعات‌خودرو استان و رحمان سعادت عضو هیات علمی دانشگاه سمنان برگزار کرد.


تحقق نهضت تولید نیازمند ابزار است


رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان سمنان با بیان اینکه هر نهضت و حرکتی به ابزار خاص خود نیاز دارد ، گفت: تحقق راهبرد تقویت رونق تولید نیازمند ابزار است.
جمعه‌ای ابراز داشت: موانعی در مسیر رونق تولید وجود دارد که باید با اتخاذ تصمیم‌های هوشمندانه رفع شود.
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری هشت سال است که شعار سال را حول محور اقتصاد تعریف می‌کنند، اما اقدام عملی و کاربردی از سوی مسئولان برای تحقق این راهبرد هوشمندانه انجام نشده است.
وی یادآور شد: مسائل مربوط به تامین اجتماعی، مالیات، گمرک و سیستم مالی از جمله موانع رونق تولید است که هنوز اقدام گره‌گشا در این زمینه صورت نگرفته است.
جمعه‌ای خاطرنشان کرد: الزام نهضت رونق تولید در اختیار بخش خصوصی نیست و در اختیار دولت است و اکنون نیاز به اقدام‌های عملی بیشتر از سوی دولت داریم.

تغییر ساختار اقتصادی لازمه رونق تولید
فعال اقتصادی استان سمنان نیز بیان کرد: ساختار اقتصادی کشور تولیدگرا نیست و برنامه مدون و بلند مدت برای توسعه و رونق اقتصادی وجود ندارد و تصمیم‌ها روزانه و براساس فشار لحظه‌ای مطرح می‌شود.
عصارحسینی تصریح کرد: برای تحقق راهبرد نهضت تولید ساختار اقتصادی کشور باید اصلاح شود چرا که اگر اقتصاد کشور تولیدگرا بود نیاز به قانون نبود.
وی یادآور شد: مشکل اساسی در رونق تولید مجلس شورای اسلامی است و دولت و وزیران مشکل ندارند.
فعال اقتصادی استان سمنان گفت: ۵۰ سال سابقه فعالیت در زمینه تولید دارم و از این ۵۰ سال سابقه در حدود ۲۵ سال برای دیگران و ۲۵ سال برای خود کار کردم و تجربه ثابت کرده تولید در کشور وجود دارد، تنها باید موانع رفع شد.
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری همواره بر رفع موانع تولید تاکید دارند، اما اینکه چرا مشکلات حل نمی‌شود را می‌توان این‌طور تعبیر کرد که شاید تاکید مقام معظم رهبری خلاف منافع برخی است و رعایت نمی‌کنند.
وی بیان کرد: اکنون در حوزه اقتصاد هر چیزی سرجای خود نیست و فرصت نشده به اصل موضوع پرداخته شود.
فعال اقتصادی استان سمنان گفت: کشور بعد از پیروزی انقلاب اسلامی درگیر جنگ شد و به همین دلیل فرصت برای تغییر ساختار اقتصادی پیدا نکرد.
به گفته وی، در جنگ تحمیلی جوانان نخبه کشور شهید شدند که این موضوع خسارت سنگینی را به کشور زد.
عصار حسینی تصریح کرد: جوان ۲۰ ساله‌ای که یک گروه ۱۶ هزار نفره را فرماندهی می‌کرد از جوانان نخبه محسوب می‌شد.

تحقق نهضت تولید با تقویت باور حاکمیتی


رییس انجمن مدیران صنایع و خوشه قطعات‌خودرو استان سمنان نیز گفت: تولید جایگاه واقعی خود را در کشور پیدا نکرده و باور تولید در حاکمیت وجود ندارد، در واقع تولید در کشور جایگاهی ندارد.
سعدالهی افزود: رویه پیش‌رو و موانع و مشکلات در مسیر تولید نشان دهنده فقدان باور تولید است.
وی ابراز داشت: فقدان باور تولید در اداره کشور موجب شده تا اعتماد مردم نسبت به تولید کاهش یابد.
وی اضافه کرد: زمانی که قانون حاکمیت خود را از دست بدهد و هیچ جایگاهی نداشته باشد تولید نیز در جای خود نخواهد بود و این باور را در جامعه القا می‌کند که امنیت در جامعه برای سرمایه‌گذاری وجود ندارد.
سعدالهی اظهار داشت: اجرای یکباره و یک‌شبه قانون مانند اصلاح قیمت بنزین صرف نظر از درست یا نادرست بودن اجرای آن، حتی اگر تاثیر بر افزایش قیمت کالا نداشته باشد، بلوای ایجاد شده ناشی از آن، بر سرمایه‌گذاری موثر است.
وی اضافه کرد: نحوه درست اجرای قانون در کنار وضع قانون در رونق تولید مهم است که باید مدنظر قانون‌گذاران قرار بگیرد.
رییس انجمن مدیران صنایع و خوشه قطعات‌خودرو استان گفت: موانع و مشکلات در مسیر تولید با ایجاد باور تولید در کشور رفع خواهد شد.

نیروی دانش‌آموخته مهارت‌دیده لازمه تحقق نهضت تولید


نایب رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان سمنان گفت: رونق تولید نیازمند تامین زیرساخت سخت‌افزاری و نرم‌افزاری است و یکی از زیرساخت‌های لازم برای تولید قدرتمند، نیروی انسانی دانش‌آموخته کارآمد و کاربلد است.
علوی افزود: اکنون ارتباط دانشگاه و صنعت مطلوب نیست و بین آموزش‌های دانشگاه و نیازهای صنعت فاصله وجود دارد و لازمه رونق تولید تغییر نظام آموزشی و تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه است.
وی خاطرنشان کرد: دانشگاه‌ها نیروی انسانی برای کار و تولید تربیت نکرده‌اند و وجود جوانان دانش‌آموخته بیکار در کشور گواه این گفته است.
نایب رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان سمنان گفت: برای رونق تولید باید تمام بخش‌های مرتبط یکپارچه عمل کنند، اما اکنون به نظر می‌رسد بخش‌های مختلف مانند تامین اجتماعی و امور اقتصادی و دارایی کار خود را مبتنی بر اهداف محدود خود  پیش می برند.

بازنگری در قوانین مقدمه تحقق نهضت تولید


دبیر خانه صنعت و معدن استان سمنان تصریح کرد: اصلاح و بازنگری قوانین لازمه نهضت تولید است.
دربانیان بیان کرد: قوانین مربوط به نهضت تولید در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی باید متناسب با شرایط وضع و بازنگری شود و اکنون مصوبه‌های سال ۱۳۵۲ و ۱۳۵۶ در قانون وجود دارد.
وی اضافه کرد: کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید در واقع مُسکن برای تولید است و در بسیاری موارد اختیار در دست مدیران استانی نیست و مسایل به صورت فرآیندی از مرکز کشور برنامه‌ریزی می شود.
وی تصریح کرد: برای نهضت تولید باید برخی اختیارات به استاندارها و مسئولان استانی سپرده شود تا بتوانند برای رفع برخی مشکلات تولیدی به صورت استانی تصمیم بگیرند.
دربانیان یادآور شد: مشکل صنعت نقدینگی است و این درحالی است که تسهیلات بانکی دارای بهره ‌بالا و سرمایه در گردش یک ساله است و این تسهیلات درمان صنعت نیست صرفا مُسکن است.
وی اضافه کرد: فرسودگی ماشین‌آلات واحدهای تولیدی یک مشکل اساسی است که تسهیلات برای نوسازی درنظرگرفته نشده و وقتی ماشین‌آلات خط تولید فرسوده و قدیمی باشند با افزایش هزینه تولید یارای رقابت در بازار را ندارد.

رفاه عمومی از برکات تحقق نهضت تولید


عضو هیات علمی دانشگاه سمنان نیز در ادامه میزگرد ایرنا گفت: نهضت به معنای یک حرکت گسترده معنی‌دار است که تبدیل به رفاه عمومی و افزایش تولید ملی می‌شود.
سعادت افزود: برای شکل‌گیری نهضت تولید در کشور باید باور عمومی، باور حاکمیت ایجاد و راهبردهای صحیح اتخاذ شود.
وی ادامه داد: در باور عمومی، مردم به این باور برسند که تولید کشور را به توسعه و ترقی می‌رساند.
وی اضافه کرد: در باور حاکمیت، مسئولان و افراد نخبه کشور باید جایگاه و نقش تولید در توسعه کشور را درک کنند و سپس راهبردهای کاربردی، تخصصی و درست برای تولید قدرتمند اتخاذ شود.
عضو هیات علمی دانشگاه سمنان گفت: اگر سه راهبرد گفته شده در کشور عملیاتی شود می‌توان امیدوار بود تا سال ۱۴۰۴ ایران قطب اقتصادی در منطقه و خاورمیانه می‌شود.
وی اظهار داشت: برای شکل‌گیری باور در جامعه باید آموزش و فرهنگ‌سازی از دوران مدرسه شکل بگیرد و رسانه نیز با آگاهی بخشی به تحقق این راهبرد کمک کند.
به گفته عضو هیات علمی دانشگاه سمنان، ایران از لحاظ تعداد دانشگاه، مقاله و مدرک دانشگاهی جزو کشورهای برتر جهان است، اما به دلیل نبود باور به کار و تولید در کشور، ایران با انبوه دانش‌آموخته بیکار مواجه است.

مدرک‌گرایی مانع تحقق نهضت تولید
فعال اقتصادی استان سمنان گفت: از اواخر سال ۱۳۷۰ به بعد انگیزه و فرهنگ کار و تولید به تدریج در جامعه کم شد و در عوض تجارت علم و دانشگاه و فرهنگ غلط مدرک گرایی به آرامی در جامعه نفوذ کرد و خروجی آن دانش‌آموختگان بدون مهارت امروز شدند که برای ورود به عرصه کار و تولید جدای تحصیلات دانشگاهی باید دوباره آموزش ببینند.
عصارحسینی اظهار داشت: زمانی که بنیان کشور براساس افزایش سرمایه‌ است نمی‌توان به رونق تولید امیدوار بود، چرا که ماهیت دولت تجارت محور است و سپردن واردات کالای اساسی و راهبردی کشور که امنیت غذایی و دارویی را به دنبال دارد به بخش خصوصی نشاندهنده تجارت محور بودن دولت است.
فعال اقتصادی استان سمنان بیان کرد: نهضت تولید با تقویت اعتماد اجتماعی محقق می‌شود و باید این مقوله مهم مد نظر مسئولان قرار بگیرد.

رونق تولید در گرو تصمیم‌های شورای هماهنگی اقتصاد
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان سمنان گفت: شکل‌گیری شورای هماهنگی اقتصاد متشکل از سران سه قوا در خرداد ۹۷ یک اقدام مهم برای نهضت تولید بود، چرا که تصمیم این شورا قابلیت اجرایی دارد، اما این شورا تصمیم‌های عملیاتی و کاربردی برای رفع موانع تولید اتخاذ نکرده است.
جمعه‌ای خاطرنشان کرد: در زمان تحریم و جنگ اقتصادی، باید قوانین براساس شرایط جنگی تدوین شود.
وی اضافه کرد: در شرایط فعلی باید قانون نظام پولی کشور، گمرک، مالیات و تامین اجتماعی متناسب با امروز تدوین شود، اما این اتفاق نیفتاده و اگر تحقق یابد مشکل تولید حل می‌شود.
وی تاکید کرد: نهضت تولید در شرایطی که کشور درگیر تحریم‌های ظالمانه و جنگ اقتصادی است با استفاده از نظرهای کارشناسان خبره بخش حاکمیتی و خصوصی شکل می‌گیرد.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان سمنان گفت: بخش خصوصی استان در هشت ماه گذشته با وجود تحریم‌های ظالمانه دشمنان، ۵۳ درصد افزایش صادرات داشته که این عملکرد نشان می‌دهد بخش خصوصی با راه رونق تولید آشنا است، اما برای تحقق این راهبرد نیازمند وضع قوانین حمایتی و حذف قوانین دست و پا گیر هستیم.

تامین بازار فروش لازمه رونق تولید
رئیس انجمن صنایع و خوشه قطعات‌خودرو استان سمنان گفت: رونق تولید زمانی شکل می‌گیرد که اقتصاد و قوانین مرتبط با آن شفاف، بازار فروش تامین و امنیت برقرار باشد.
به گفته سعدالهی، برای رونق تولید باید تفکرات جزیره‌ای و منفصل جای خود را به تفکرات جمعی بدهد.

وی ابراز داشت: زمان جنگ تحمیلی جوانان برای رفتن به جبهه مسابقه می‌گذاشتند چون ایمان و باور وجود داشت و اکنون برای تقویت رونق تولید باید چنین باور عمیقی در جامعه شکل بگیرد.
رییس انجمن صنایع  و خوشه قطعات‌خودرو استان سمنان یادآور شد: برای رونق تولید از اقدامات مهمی که باید انجام شود این است که تسهیلات پرداختی در کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید عارضه یابی شود.
نائب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان سمنان از اقتصاد کشور به عنوان یک آدم چاق، فرتوت و بیمار یاد کرد که ۴۰ سال است نمی‌داند منشا رشد نقدینگی کجاست و برای حل هر مشکلی یک سازمان ایجاد کرده که اکنون دچار چالش شده است.
علوی بیان کرد: دولت در این سال‌ها برای حل مشکلات به افزایش مالیات، افزایش بودجه جاری و چاپ بدون پشتوانه پول پرداخته و دولتی که اراده نکرد برای حل مشکلات بودجه خود را کم کند، نمی‌تواند رونق ایجاد کند.
وی یادآور شد: طولانی بودن روند اداری دریافت تسهیلات، درنظر گرفتن پاداش برای کارمندان برای اخذ جرائم بانکی از دیگر عوامل مانع رونق تولید است.
دبیر خانه  صنعت و معدن استان سمنان گفت: رونق تولید با اصلاح قوانین محقق می‌شود و مسئولان باید اصلاح قوانین و در نظر گرفتن بخشودگی یا تاخیر در بازپرداخت به مدت ۲ تا سه سال را در اولویت کاری خود قرار دهند.
عضو هیات علمی دانشگاه سمنان گفت: اکنون با گذشت بیش از هشت ماه، کشور به اهداف خود در زمینه رونق تولید نرسیده، اما فرصت باقی مانده تا پایان سال را نیز نباید از دست داد.
سعادت ادامه داد: در مدت اندک باقیمانده تا پایان سال می‌توان در زمینه فرهنگ‌سازی و تقویت باور تولید به عنوان لازمه رونق کار کرد.

بانک‌های خصوصی مکنده خون تولیدکنندگان


فعال اقتصادی استان سمنان گفت: طبق اصل ۴۴ قانون اساسی بانک خصوصی نباید در کشور وجود داشته باشد، اما اکنون در کشور تعداد زیادی بانک خصوصی وجود دارد که شرایط اعطای تسهیلات از سوی آنان نه تنها به نفع تولید نیست بلکه مکنده خون تولید است.
عصارحسینی ابراز داشت: به صورت عمد یا غیر عمد تولید و صنعت کشور تخریب شده و سه ماه پایانی سال فرصت کافی برای بازسازی نیست، اما می‌توان برنامه‌ کاربردی و کارشناسی پنج ساله برای تولید تدوین کرد.
به گفته وی، تولید مانند باغبانی زمان‌بر است و اگر امروز بکاری دست کم پنج سال بعد می‌توانی به ثمره و میوه آن امیدوار باشی و اقتصاد هم اگر همین امروز برنامه‌ریزی و اجرایی شود برای به نتیجه رسیدن نیازمند زمان است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.