به گزارش ایرنا، این رشته ورزشی زنجان، پهلوانان صاحب نام و پرآوازه بسیاری را به خود دیده است و هرچند بسیاری از آنان در قید حیات نیستند اما هنوز هم یاد و نام و پهلوانی های آنان بر سر زبان ها جاری و ساری است.
زورخانه ها آنچنان محترم و مقدس هستند که ورزشکاران بدون وضو وارد گود نمی شوند و بوسه زدن بر زمین نیز نخستین اقدام آنان پس از ورود به گود است و در واقع تمام اجزای این مکان های مقدس ورزشی، حکایتی خاص و مساحت و محل قرار گرفتن آن ‌ها نیز فلسفه‌ای دارد و منیت و تکبر در آن، جایی ندارد و باید خود را شکست و از بزرگ بینی ها ، رها کرد.
سقف زورخانه ها به لحاظ گنبدی شکل بودن، با مساجد و تکایا، قرابت و نزدیکی دارد و این گنبد که نشانی از معماری دینی می باشد فقط بر روی گود قرار گرفته و سقف سایر قسمت ‌های زورخانه مسطح است.
رئیس هیات ورزش پهلوانی، زورخانه ای و هنرهای فردی استان زنجان با بیان اینکه رابطه ای بسیار تنگاتنگ میان ورزش پهلوانی و زورخانه ای با اصول دین مبین اسلام وجود دارد، گفت: در حقیقت زورخانه ها محلی برای ذکر هستند و جنبه های روحی، معنوی و عرفان اسلامی و آئین ملی را همچون کلکسیونی به صورت آمیخته در خود حفظ کرده است.
محمود میرزایی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه زورخانه مکان مقدسی است و آداب خاص خود را دارد، افزود: افراد باید با وضو وارد گود زورخانه شوند و پس از ورود نیز کف دست را بر زمین زده و آن را بر روی چشم ها بگذارند.
وی با تاکید براینکه اخلاقمداری، منش پهلوانی و جوانمردی در این رشته ورزشی، موج می زند، اظهار داشت: ارتفاع درب ورودی زورخانه ها کوتاه است و هر کس وارد می شود خواه و ناخواه سر فرود می آورد و در اصل، احترام زورخانه محفوظ می ماند.
میرزایی به گنبدی شکل بودن سقف بالای گود زورخانه اشاره کرد و افزود: سقف گنبد در واقع نمایانگر عروج انسان از عالم خاک به عالم افلاک است و ورزشکاری که شنا پیچ می رود نهایت خلوص و بندگی در پیشگاه حضرت حق را به نمایش می گذارد.
وی ادامه داد: اگر مسئولان خواستار کاهش ناهنجاری ها در سطح جامعه هستند می توانند با حمایت از ورزش های پهلوانی و زورخانه ای و نهادینه کردن آن در میان افراد، به شکل عملی روح پهلوانی، فتوت، مردانگی و جوانمردی را تقویت کنند.
رئیس هیات ورزش پهلوانی و زورخانه ای زنجان با بیان اینکه 'سایه خورشید سواران طلب - رنج خود و راحت یاران طلب' جزو آئین های پهلوانی محسوب می شود، گفت: ورزشکار پهلوان بر اساس آموزه هایی که دارد نمی تواند ظلم در حق کسی روا بدارد و به حقوق دیگران تعدی و تجاوز کند و نسبت به اطراف خود بی تفاوت باشد و زندگی دیگران را برای رسیدن به راحتی خود با خطر مواجه سازد.
وی ادامه داد: نوعدوستی، جوانمردی و وطن دوستی، پرتوهایی از ورزش پهلوانی و زورخانه ای می باشد و به ورزشکاران یاد داده می شود که در اوج قدرت و توانمندی، افتاده بوده و با بستن بازوبند، بازویش در خدمت به وطن و خلق بکار گرفته شود.
میرزایی به قدمت ورزش پهلوانی و زورخانه ای در زنجان اشاره کرد و افزود: این رشته ورزشی زنجان، حدود یک قرن قدمت دارد و مرحوم رضا سیروسی زنجانی و احد خانمیرزایی از اولین های ورزش پهلوانی و زورخانه ای این استان هستند.
وی ادامه داد: پهلوان رضا در منطقه قفقاز، صاحب شهرت بود و به دفعات با ورزشکاران روسیه شاخ به شاخ شده و آوازه ای خاص پیدا کرده بود و پهلوان احد معروف به مسگر نیز که بازوبند پهلوانی داشت در خطه خراسان از آوازه و شهرت خاصی برخوردار بود.
میرزایی تصریح کرد: پهلوان رضا سیروسی در اواخر عمر نابینا شده بود که گفته می شود به دلیل نمایش های سنگین پهلوانی همچون شکستن سنگ بر سر و عبور دادن خودرو از روی سینه به این عارضه مبتلا شد و هرچند کهنسال و روشندل شد اما به خاطر علاقه و دلبستگی هایش به ورزش پهلوانی و زورخانه ای، توسط خانواده به نزدیک زورخانه آمده و با شنیدن صدای ضرب مرشد به وجد و هیجان می آمد.
وی ادامه داد: یکی از پسران این پهلوان نامدار زنجانی به نام خسرو از اولین های مرشدی این استان است و یکی از پهلوانان این خطه محسوب می شود.
میرزایی افزود: در قدیم شاید به خاطر سرپا نگه داشتن زورخانه ها، برخی از کوچه ها مزین به نام پهلوانان می شد و کوچه پشت رختشویخانه زنجان نیز به اسم سیروس زنجانی است و حال شایسته است یکی از میادین و خیابان های شهر زنجان، مزین به نام مرحوم حاج عباس حیدریان، حاج جلال بابایی، غلامرضا شرفی، حاج محمدتقی شریعت، حاج اکبر هنرور و موسی مصائبی معروف به موسی خیاط و حاج صدقعلی کاظمی که به لطف خداوند منان هنوز در قید حیات است، شود.
وی ادامه داد: صدقعلی کاظمی، نزدیک به 100 سال سن دارد و در دوران طفولیت به چشم خود پهلوان رضا سیروسی زنجانی را دیده و در حال حاضر نیز وجود این پهلوان کهنسال، افتخاری برای ورزش زنجان است.
میرزایی افزود: نخستین باشگاه زنجان پوریای ولی نام داشت که اکنون تبدیل به قهوه خانه شده است و باشگاه حیدریان نیز که زمین آن آسیاب گندم بود با خالی کردن خاک این مکان توسط کربلایی ستار حیدریان (پدر مرحوم حاج عباس حیدریان) تبدیل به زورخانه شد و هنوز هم پابرجاست.
وی با تاکید براینکه قدمای این رشته ورزشی در حقیقت هریک به نوبه خود یک دایره المعارف هستند، اظهار داشت: حاج روح الله بیات، نیز از مسن ترین پیشکسوتان این رشته است که بالای 95 سال سن و حاج سیدسجاد حسینی (خواهر زاده یحیی که جزو اولین های مرشدی زنجان است) نیز بالای 80 سال سن دارد.
میرزایی افزود: مرحوم حاج فتاح نیز جزو فنی ترین پیشکسوت این رشته ورزشی زنجان بود که متاسفانه در حدود 70 سالگی، (حدود 25 سال پیش) در داخل گود زورخانه و حین ورزش، سکته و جان به جان آفرین تسلیم کرد.
دبیر هیات ورزش پهلوانی و زورخانه ای استان زنجان با بیان اینکه این رشته ورزشی زنجان از وجود قریب 80 ورزشکار پیشکسوت برخوردار است گفت: پیشکسوتان، جزو سرمایه های اصلی این رشته هستند و احمد صفائیان، اصغر حبیبی، روح الله بیات، جعفر عباسیون، ابوالفضل انصاری، اصغر فغفوری و جلال پرسا، ازجمله این پیشکسوتان می باشند که تجارب ارزشمند آنان در شکوفایی و رشد ورزشی پهلوانی و زورخانه ای زنجان بسیار موثر است.
میرزایی، پهلوانی و جوانمردی را از جمله ویژگی های خاص ورزش پهلوانی و زورخانه ای عنوان و اظهار داشت: پهلوانان نامداری چون مرحوم غلامرضا شرفی، حاج محمدتقی شریعت، حاج عباس حیدریان، حاج جلال بابایی نیز در عرصه ورزش پهلوانی و زورخانه ای زنجان فعال بودند که در زمان حیات خود، خدمات ارزنده ای را انجام دادند که یاد و نامشان هرگز فراموش نمی شود.
وی اظهار داشت: این رشته ورزشی زنجان شهدای صاحب نامی چون ابوالفضل میری، سید جلال میری، علی اکبر نقدی و اصغر نقدی را تقدیم کرده است.
میرزایی تعداد باشگاه های دارای گود این استان را هشت باب اعلام کرد و افزود: سه باب از این باشگاه ها (باشگاه حیدریان، ذوالفقار و شریعت) در شهرستان زنجان و سه باب در ابهر و هر یک از شهرستانهای خرمدره و سلطانیه نیز از وجود یک باشگاه بهره مند هستند و باشگاه شهرستان خدابنده نیز به صورت نیمه کاره است.
وی یادآور شد: زورخانه مرحوم حاج محمد تقی شریعت واقع در بازار بالا و خاتم الانبیا، نیز در شهر زنجان فعال بودند که به ترتیب در دوران رژیم طاغوت و دهه 60 برچیده شدند.
میرزایی افزود: در زمان حاضر شهر زنجان از وجود قریب 200 ورزشکار، ابهر 120، خرمدره 80، سلطانیه 50، صائین قلعه 40 و هیدج نیز 80 ورزشکار، برخوردار است و این رشته ورزشی در حال حاضر در شهرستانهای ماهنشان، خدابنده، ایجرود و طارم از توابع این استان، فعال نیست و در صورت موافقت و همکاری اداره های ورزش و جوانان، این هیات آمادگی دارد تا ورزش پهلوانی، زورخانه ای و هنرهای فردی را راه اندازی کند.
وی ادامه داد: اغلب ورزشکاران این رشته به صورت فصلی ورزش می کنند چراکه بیشتر آنان به کار دامداری و کشاورزی مشغول هستند و در فصل کاشت و برداشت محصول، وقت برای ورزش کردن ندارند و به همین خاطر آمار دقیقی از این ورزشکاران زنجان نمی توان ارایه داد.
میرزایی تصریح کرد: ورزش پهلوانی، زورخانه ای و هنرهای فردی استان زنجان در زمان حاضر کم رونق نیست و چراغ آن در طی سالهای اخیر پرفروغ تر از قبل شده است و برای ارتقای سطح فنی این رشته ورزشی، 2 دوره کلاس بازآموزی و رتبه بندی، ویژه مرشدان و مربیان به صورت منطقه ای و با حضور پنج استان شمالغرب ایران شامل زنجان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و گیلان برگزار شد.
وی اظهار داشت: هیات ورزش پهلوانی و زورخانه ای و هنرهای فردی استان زنجان، برای نخستین بار در سال 96 میزبانی تیم ملی را عهده دار شد و از رتبه 27 کشوری نیز به رتبه 12 صعود کرد.
میرزایی که متولد 1354 است و از مقطع تحصیلی پنجم ابتدایی در زورخانه مرحوم حیدریان و زیر نظر استاد جلال پرسا که از نوادر ورزش پهلوانی ایران محسوب می شود، آموزش دیده و تمرین کرده است.
وی دارای مدرک داوری از سوی فدراسیون و از مدرسان ورزش پهلوانی و زورخانه ای و هنرهای فردی بوده و موسس تیم دانشجویی و دانش آموزی امیرکبیر زنجان است.
بگفته میرزایی، این تیم از ابتدای شکل گیری توانسته 6 عنوان قهرمان کشوری کسب کند و در بخش انفرادی نیز به چندین نشان طلا برسد.
6084/6085
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.