تا به حال برای شما هم پیش آمده است که ساعات نزدیک به ظهر هنگام عبور از خیابانها، فضای سبز و یا پارکها شاهد آبیاری چمن توسط کارگران شهرداری باشید آنهم در روزهایی که همه داد از بی آبی می زنند و همه روزه خبرهای مربوط به بحران آب از رسانه ها مخابره می شود.
صرف نظر از آبیاری چمن در ساعات ظهر که جز تبخیر و هدر رفت آب عایدی دیگری ندارد همین استفاده بیش از حد آب برای ایجاد یک فضای سبز چندمتری خود هزینه های زیادی را بدنبال دارد که با توجه به شرایط فعلی لزوم بازنگری و تغییر آن بشدت احساس شده و در این راستا فعالان محیط زیستی و شهروندان نیز با حساسیت این مسئله را دنبال می کنند.
در همین راستا بود که در ماه جاری مصوبه محدود نمودن کاشت چمن در شورای اسلامی شهر زنجان توسط رئیس کمیسیون معماری و عمران شورای شهر مطرح شد و با استقبال اعضای شورای شهر زنجان به تصویب رسید هر چند این مصوبه شورا در آغاز راه اجرایی شدن است اما با رسانه ای شدن این مصوبه شاهد واکنشهای متفاوتی از سوی شهروندان و فعالان زیست محیطی به این مصوبه بوده ایم.
شهر بی روح می شود
از بین رفتن زیبایی بصری میدان ها نظر یکی از شهروندان در این باره بود که این شهروند در گفت وگو با خبرنگار صدای زنجان با اذعان به اینکه محل تفریح روزهای آخر هفته ما همین رفتن به پارک ها و استفاده از فضای سبز است ابراز می کند: چیدن چند سنگ نمی تواند جای سبزه و چمن را برای ما پر کند و به نظر من اجرای این طرحها صرفا هزینه اضافی برای شهرداری تحمیل کرده و در نهایت نیز شهر را بی روح می کند و زیبایی بصری میدانها از بین می رود.
وی اضافه می کند: مسئولان شهری به جای اجرای طرح های جدید و از بین بردن چمن هایی که هزینه زیادی برای کاشت و نگهداری آن شده به فکر ایجاد فضاهای جدید باشند که بتوانند طرح های جدید را در آنجا به اجرا بگذارند.
این شهروند معتقد است نباید با طرحی که معلوم نیست از آن استقبال می شود یا نه هزینه های اضافی کرد و بعدها مجبور شد دوباره همین هزینه ها را دوباره اجرا و چمن کاشت.
در کنار اظهارات مخالف این شهروند بسیاری از فعالان زیست محیطی بر لزوم حفظ منابع آبی تاکید کرده و اجرای ممنوعیت کاشت چمن را یک طرح موفق برای جلوگیری از هدر رفت آب می دانند و به اذعان این افراد می توان از گیاهان دیگری که مقاوم به کم آبی هستند بهره برد تا هر روز شاهد آبیاری چمن آنهم به روش غیر اصولی و با پرت آب توسط ماموران شهرداری نبود.
درختان بیشتری می کاریم
در این باره خانمرادی سرپرست سازمان سیما و منظر شهری شهرداری زنجان نیز معتقد است چمن حتی اکسیژن موجود در هوا را جذب می کند، می گوید: با توجه به کاشت چمن در رفیوژ میانی خیابانها همواره مخاطرات جانی برای ماموران در هنگام آبیاری وجود داشته و در کنار آن هزینه های زیادی به شهرداری بابت نگهداری از این فضای سبز می شود که اگر بتوانیم کاشت درختان بیشتری که متناسب با اقلیم زنجان باشند را داشته باشیم به مراتب زیبا سازی بهتری اتفاق خواهد افتاد.
محمدی از شهروندانی است که موافق با اجرای طرح ممنوعیت چمن است و ابراز می کند: به جای کاشت چمن می توان مانند شهرهایی همچون کاشان، اصفهان و تهران از طرح های جایگزین استفاده کرد و کاشت درختان و گیاهان مقاوم به کم آبی را داشت تا در کنار حفظ فضای سبز مصرف آب روزانه این درختان را کاهش داد.
اجرای سنگفرش سبب کاهش هزینه ها می شود با توجه به ارائه این طرح از طرف رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر زنجان جزئیات اجرای این طرح و ابهامات موجود در گفتگو با حمیدی مورد بررسی قرار گرفت که این مقام مسئول در ابتدای سخنان خود اجرای این طرح را اعمال هزینه اضافی برای مدیریت شهری ندانسته و ابراز کرد: اجرای این طرح نه تنها هزینه اضافی نبوده و بلکه سبب کاهش هزینه ها نیز می شود و قرار نیست در تمامی فضاهای سبز شهر زنجان اجرایی شود و در جاهایی که درختان و چمن به خوبی شکل گرفته اند نیازی به انجام اینکار نداریم.
رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر زنجان می گوید: در گام نخست در پارکهای در دست احداث و میدانها و معابری که کار خاصی بروی آنها صورت نگرفته و نیاز به انجام ترمیم دارند جایگزینی چمن با درختکاری و یا سنگفرش صورت می گیرد و نکته ای که باید در نظر داشت و مورد ابهام شهروندان نیز هست این است که با اجرای این طرح سطح فضای سبز شهر کم نمی شود بلکه فضای تعاملی در پارکها و محیط شهر فراهم شده و افزایش سطح مفرش پارکها موجب شکل گیری بیشتر ارتباطات اجتماعی بین شهروندان می شود که در این باره باید گفت صرفا چمن را به عنوان فضای سبز نخواهیم داشت.
اجرای طرح به صورت پایلوت در پارک گلشهر
این عضو شورای شهر زنجان از اجرای این طرح به صورت پایلوت در پارک گلشهر خبر داده و اظهار می کند: با توجه به اینکه پارک گلشهر در حال ساخت بوده طرح ممنوعیت کاشت چمن و سنگفرش شدن به اجرا گذاشته و ایجاد سکوها و میزهای سنگی نیز پیش بینی شده است.
وی با اذعان به اینکه در طرح پیشنهادی محدودیتی در کاشت درخت نداریم و تنها کاشت چمن به شکل کنونی محدود می شود، عنوان کرد: کاشتن چمن و گلکاری به عنوان دو عنصر زیبا سازی در دهه های گذشته تا به امروز بکارگرفته شده اند اما استفاده از این دو عنصر نیازمند استفاده از آب زیادی است که می توان راهکارهای دیگری برای زیباسازی بکار برد.
70 درصد درختان کاشته شده در سطح شهر سازگار با محیط زنجان نیست
حمیدی با بیان اینکه 70 درصد درختان کاشته شده در سطح شهر سازگار با محیط زنجان نبوده و مصرف آب زیاد و یا حساسیتزاهستند، تصریح می کنند: مطالعات بر روی بهترین الگوی کشت درخت در فضاهای سبز زنجان در حال انجام بوده و سعی داریم تا درختانی که بیشترین سازگاری را با شرایط اقلیمی و جوی زنجان داشته و مصرف آب پایین دارند در درختکاری مورد استفاده قرار گیرند.
این عضو شورای شهر زنجان جلوگیری از هدر رفت آب و کاهش هزینه های پرداخت شده به ماموران شهرداری برای آبیاری این چمن ها را از جمله صرفه جویی ها در اجرای این طرح دانسته و تصریح می کند: اسراف آب توسط کارگران فضای سبز و آبیاری غیر اصولی در این روزهای گرم و وضعیت کم آبی کشور یک موضوع آزار دهنده است که در این زمینه نیازمند اعمال تغییرات هستیم و محدودیت کاشت چمن در سطح شهر میتواند در کنار جلوگیری از هدر رفت آب که بیشتر از آبهای زیر زمینی است از حجم کار نیروی انسانی نیز کاست.
رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر زنجان با اذعان به اینکه یکی از کارهای ضروری برای کاهش مصرف آب ارائه آموزش در خصوص نحوه آبیاری صحیح به کارگران خدماتی شهرداری است، تصریح می کند: در کنار اجرای طرح بایستی به سمت مکانیزه شدن آبیاری ها و ارائه آموزش نحوه صحیح آبیاری حرکت کرد و در وضعیت بحرانی آب در کشور و اثرات منفی آن بایستی در قالب سخنرانی و نمایش کلیپ و تصویر برای کارگران تشریح شود چرا که مسلما آگاهی ازابعاد فاجعه در نحوه عمل این افراد تاثیر گذار است.
حمیدی در ادامه به تغییر الگوی فضای سبز از شکل کنونی به الگوی زیبای خشک اشاره کرده و می گوید: در ابتدا باید بگویم که اغلب مردم ذهنیت منفی نسبت به کلمه خشک دارند درنتیجه برخی احساس می کنند. پیاده سازی این الگو چهره شهر را زشت و بی روح می کند حتی اگر این چنین هم باشد، چاره ای غیر از آن نیست چون واقعا بحران آب وجود دارد و چمن هم عنصر مفید زیست محیطی و شهرسازی نبوده بلکه مضراتی هم دارد که از جمله این مضرات می توان به نیاز آبی بالا،هزینه نگهداری زیاد و فاقد کارکرد زیست محیطی اشاره کرد. این مقام مسئول با اذعان به اینکه بخش اعظمی از مصرف آب شهرداری صرف آبیاری فضای سبز(چمن) می شود؛ اضافه می کند: موظف کردن شهرداری به اجرای ممنوعیت کشت چمن در مرحله نخست صرفه جویی در مصرف آب و در مراحل بعد ارائه الگوی بدیع و جدید را در طراحی فضاهای شهری بدنبال خواهد داشت بطوریکه می توانیم از فضای جدید برای برگزاری گردهماییهای مناسبتی و مراسمات فرهنگی و مذهبی استفاده کنیم.
هزینه آبیاری و نگهداری از فضای سنگفرش به مراتب پایین تر از کاشت چمن است
حال پس از تصویب ممنوعیت کشت چمن باید دید موضوع در شهرداری چگونه اجرایی خواهد شد که در این راستا به سراغ خانمرادی سرپرست سازمان سیما و منظر شهری شهرداری زنجان رفتیم که این مقام مسئول در این باره با اذعان به اینکه برای سالهای آینده بحث توسعه فضای سبز را به این شکل نخواهیم داشت، می گوید: نوع جدیدی از طراحی فضای سبز را خواهیم داشت که با هزینه اولیه بالاتر اجرایی می شود اما در ادامه هزینه آبیاری و نگهداری از این فضای ایجاد شده به مراتب پایین تر از کاشت چمن خواهد بود. سرپرست سازمان سیما و منظر شهری شهرداری زنجان با اشاره به اینکه گیاهان مقاوم به کم آبی و نیز متناسب با اقلیم زنجان در فضاهای سبز بکار گرفته می شوند، ابراز می کند: در چند سال آینده دیگر چمن را به عنوان پوشش گیاهی فضای سبز نخواهیم داشت و در مقابل بوته ها و گیاهان تزئینی همچون زالزالک که مقاوم به شرایط کم آبی است را کشت خواهیم کرد.
آبیاری بین ساعات 12 تا 16 عصر ممنوع است
خانمرادی در پاسخ به سوال زنجان در خصوص میزان هدررفت آب در سیستم آبیاری فعلی با بیان اینکه میزان هدر رفت آب را نمیتوان به طور دقیق مشخص کرد، می گوید: برای کاهش هدر رفت آب تغییراتی را اعمال کرده ایم که از جمله این تغییرات ساعت آبیاری در ساعات ظهر و بین ساعات 12 تا 16 عصر ممنوع شده است و در کنار این موضوع نوع آبیاری را در بسیاری از فضاهایی که امکان آن وجود داشت به آبیاری بارانی تغییر داده و آبیاری با شلنگ را حذف کرده ایم.
این مقام مسئول در شهرداری زنجان با اشاره به اجرای طرح آبیاری قطرهای در رفیوژ طولی بین دولاین خیابانها عنوان می کند: با توجه به اینکه امکان اجرای آبیاری تحت فشار در این فضاهای محدود امکانپذیر نیست از سیستم ابیاری قطرهای استفاده شده است.
سرپرست سازمان سیما و منظر شهری شهرداری زنجان با اشاره به اینکه استارت اجرای سنگفرش در رفیوژ میانی در خیابان فاتح کلید خورده است، یادآور می شود: در ادامه نیز در پروژه هایی که در سطح شهر اجرا می شود دیگر به جای چمن سنگفرش و طراحی باکس کاشت گیاهان و درخچه و درختها را خواهیم داشت که زیبایی ایجاد شده به مراتب بیشتر از کاشت چمن خواهد بود.
خانمرادی با اشاره به وجود نگرانی در بین شهروندان برای کاهش فضاهای سبز می گوید: اجرای یک طرح جدید به منزله حذف فضاهای سبز نبوده و نیست و قرار است در فضاهای جدید این موضوع عملیاتی شود . خانمرادی در پایان صحبتهای خود از حرکت شهرداری به سمت مدیریت شهری مدرن وتوسعه یافته سخن گفت که در کنارتوجه به هزینه ها بتوان خدمات بهتر و مطلوبتری را به شهروندان ارائه کرد موضوعی که باید دید در گام نخست آن و در اجرای ممنوعیت کاشت چمن در راستای اصالح الگوی مصرف آب محقق خواهد شد یا نه؟
* روزنامه صدای زنجان، 1397،4،25.
7312/6085
صرف نظر از آبیاری چمن در ساعات ظهر که جز تبخیر و هدر رفت آب عایدی دیگری ندارد همین استفاده بیش از حد آب برای ایجاد یک فضای سبز چندمتری خود هزینه های زیادی را بدنبال دارد که با توجه به شرایط فعلی لزوم بازنگری و تغییر آن بشدت احساس شده و در این راستا فعالان محیط زیستی و شهروندان نیز با حساسیت این مسئله را دنبال می کنند.
در همین راستا بود که در ماه جاری مصوبه محدود نمودن کاشت چمن در شورای اسلامی شهر زنجان توسط رئیس کمیسیون معماری و عمران شورای شهر مطرح شد و با استقبال اعضای شورای شهر زنجان به تصویب رسید هر چند این مصوبه شورا در آغاز راه اجرایی شدن است اما با رسانه ای شدن این مصوبه شاهد واکنشهای متفاوتی از سوی شهروندان و فعالان زیست محیطی به این مصوبه بوده ایم.
شهر بی روح می شود
از بین رفتن زیبایی بصری میدان ها نظر یکی از شهروندان در این باره بود که این شهروند در گفت وگو با خبرنگار صدای زنجان با اذعان به اینکه محل تفریح روزهای آخر هفته ما همین رفتن به پارک ها و استفاده از فضای سبز است ابراز می کند: چیدن چند سنگ نمی تواند جای سبزه و چمن را برای ما پر کند و به نظر من اجرای این طرحها صرفا هزینه اضافی برای شهرداری تحمیل کرده و در نهایت نیز شهر را بی روح می کند و زیبایی بصری میدانها از بین می رود.
وی اضافه می کند: مسئولان شهری به جای اجرای طرح های جدید و از بین بردن چمن هایی که هزینه زیادی برای کاشت و نگهداری آن شده به فکر ایجاد فضاهای جدید باشند که بتوانند طرح های جدید را در آنجا به اجرا بگذارند.
این شهروند معتقد است نباید با طرحی که معلوم نیست از آن استقبال می شود یا نه هزینه های اضافی کرد و بعدها مجبور شد دوباره همین هزینه ها را دوباره اجرا و چمن کاشت.
در کنار اظهارات مخالف این شهروند بسیاری از فعالان زیست محیطی بر لزوم حفظ منابع آبی تاکید کرده و اجرای ممنوعیت کاشت چمن را یک طرح موفق برای جلوگیری از هدر رفت آب می دانند و به اذعان این افراد می توان از گیاهان دیگری که مقاوم به کم آبی هستند بهره برد تا هر روز شاهد آبیاری چمن آنهم به روش غیر اصولی و با پرت آب توسط ماموران شهرداری نبود.
درختان بیشتری می کاریم
در این باره خانمرادی سرپرست سازمان سیما و منظر شهری شهرداری زنجان نیز معتقد است چمن حتی اکسیژن موجود در هوا را جذب می کند، می گوید: با توجه به کاشت چمن در رفیوژ میانی خیابانها همواره مخاطرات جانی برای ماموران در هنگام آبیاری وجود داشته و در کنار آن هزینه های زیادی به شهرداری بابت نگهداری از این فضای سبز می شود که اگر بتوانیم کاشت درختان بیشتری که متناسب با اقلیم زنجان باشند را داشته باشیم به مراتب زیبا سازی بهتری اتفاق خواهد افتاد.
محمدی از شهروندانی است که موافق با اجرای طرح ممنوعیت چمن است و ابراز می کند: به جای کاشت چمن می توان مانند شهرهایی همچون کاشان، اصفهان و تهران از طرح های جایگزین استفاده کرد و کاشت درختان و گیاهان مقاوم به کم آبی را داشت تا در کنار حفظ فضای سبز مصرف آب روزانه این درختان را کاهش داد.
اجرای سنگفرش سبب کاهش هزینه ها می شود با توجه به ارائه این طرح از طرف رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر زنجان جزئیات اجرای این طرح و ابهامات موجود در گفتگو با حمیدی مورد بررسی قرار گرفت که این مقام مسئول در ابتدای سخنان خود اجرای این طرح را اعمال هزینه اضافی برای مدیریت شهری ندانسته و ابراز کرد: اجرای این طرح نه تنها هزینه اضافی نبوده و بلکه سبب کاهش هزینه ها نیز می شود و قرار نیست در تمامی فضاهای سبز شهر زنجان اجرایی شود و در جاهایی که درختان و چمن به خوبی شکل گرفته اند نیازی به انجام اینکار نداریم.
رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر زنجان می گوید: در گام نخست در پارکهای در دست احداث و میدانها و معابری که کار خاصی بروی آنها صورت نگرفته و نیاز به انجام ترمیم دارند جایگزینی چمن با درختکاری و یا سنگفرش صورت می گیرد و نکته ای که باید در نظر داشت و مورد ابهام شهروندان نیز هست این است که با اجرای این طرح سطح فضای سبز شهر کم نمی شود بلکه فضای تعاملی در پارکها و محیط شهر فراهم شده و افزایش سطح مفرش پارکها موجب شکل گیری بیشتر ارتباطات اجتماعی بین شهروندان می شود که در این باره باید گفت صرفا چمن را به عنوان فضای سبز نخواهیم داشت.
اجرای طرح به صورت پایلوت در پارک گلشهر
این عضو شورای شهر زنجان از اجرای این طرح به صورت پایلوت در پارک گلشهر خبر داده و اظهار می کند: با توجه به اینکه پارک گلشهر در حال ساخت بوده طرح ممنوعیت کاشت چمن و سنگفرش شدن به اجرا گذاشته و ایجاد سکوها و میزهای سنگی نیز پیش بینی شده است.
وی با اذعان به اینکه در طرح پیشنهادی محدودیتی در کاشت درخت نداریم و تنها کاشت چمن به شکل کنونی محدود می شود، عنوان کرد: کاشتن چمن و گلکاری به عنوان دو عنصر زیبا سازی در دهه های گذشته تا به امروز بکارگرفته شده اند اما استفاده از این دو عنصر نیازمند استفاده از آب زیادی است که می توان راهکارهای دیگری برای زیباسازی بکار برد.
70 درصد درختان کاشته شده در سطح شهر سازگار با محیط زنجان نیست
حمیدی با بیان اینکه 70 درصد درختان کاشته شده در سطح شهر سازگار با محیط زنجان نبوده و مصرف آب زیاد و یا حساسیتزاهستند، تصریح می کنند: مطالعات بر روی بهترین الگوی کشت درخت در فضاهای سبز زنجان در حال انجام بوده و سعی داریم تا درختانی که بیشترین سازگاری را با شرایط اقلیمی و جوی زنجان داشته و مصرف آب پایین دارند در درختکاری مورد استفاده قرار گیرند.
این عضو شورای شهر زنجان جلوگیری از هدر رفت آب و کاهش هزینه های پرداخت شده به ماموران شهرداری برای آبیاری این چمن ها را از جمله صرفه جویی ها در اجرای این طرح دانسته و تصریح می کند: اسراف آب توسط کارگران فضای سبز و آبیاری غیر اصولی در این روزهای گرم و وضعیت کم آبی کشور یک موضوع آزار دهنده است که در این زمینه نیازمند اعمال تغییرات هستیم و محدودیت کاشت چمن در سطح شهر میتواند در کنار جلوگیری از هدر رفت آب که بیشتر از آبهای زیر زمینی است از حجم کار نیروی انسانی نیز کاست.
رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر زنجان با اذعان به اینکه یکی از کارهای ضروری برای کاهش مصرف آب ارائه آموزش در خصوص نحوه آبیاری صحیح به کارگران خدماتی شهرداری است، تصریح می کند: در کنار اجرای طرح بایستی به سمت مکانیزه شدن آبیاری ها و ارائه آموزش نحوه صحیح آبیاری حرکت کرد و در وضعیت بحرانی آب در کشور و اثرات منفی آن بایستی در قالب سخنرانی و نمایش کلیپ و تصویر برای کارگران تشریح شود چرا که مسلما آگاهی ازابعاد فاجعه در نحوه عمل این افراد تاثیر گذار است.
حمیدی در ادامه به تغییر الگوی فضای سبز از شکل کنونی به الگوی زیبای خشک اشاره کرده و می گوید: در ابتدا باید بگویم که اغلب مردم ذهنیت منفی نسبت به کلمه خشک دارند درنتیجه برخی احساس می کنند. پیاده سازی این الگو چهره شهر را زشت و بی روح می کند حتی اگر این چنین هم باشد، چاره ای غیر از آن نیست چون واقعا بحران آب وجود دارد و چمن هم عنصر مفید زیست محیطی و شهرسازی نبوده بلکه مضراتی هم دارد که از جمله این مضرات می توان به نیاز آبی بالا،هزینه نگهداری زیاد و فاقد کارکرد زیست محیطی اشاره کرد. این مقام مسئول با اذعان به اینکه بخش اعظمی از مصرف آب شهرداری صرف آبیاری فضای سبز(چمن) می شود؛ اضافه می کند: موظف کردن شهرداری به اجرای ممنوعیت کشت چمن در مرحله نخست صرفه جویی در مصرف آب و در مراحل بعد ارائه الگوی بدیع و جدید را در طراحی فضاهای شهری بدنبال خواهد داشت بطوریکه می توانیم از فضای جدید برای برگزاری گردهماییهای مناسبتی و مراسمات فرهنگی و مذهبی استفاده کنیم.
هزینه آبیاری و نگهداری از فضای سنگفرش به مراتب پایین تر از کاشت چمن است
حال پس از تصویب ممنوعیت کشت چمن باید دید موضوع در شهرداری چگونه اجرایی خواهد شد که در این راستا به سراغ خانمرادی سرپرست سازمان سیما و منظر شهری شهرداری زنجان رفتیم که این مقام مسئول در این باره با اذعان به اینکه برای سالهای آینده بحث توسعه فضای سبز را به این شکل نخواهیم داشت، می گوید: نوع جدیدی از طراحی فضای سبز را خواهیم داشت که با هزینه اولیه بالاتر اجرایی می شود اما در ادامه هزینه آبیاری و نگهداری از این فضای ایجاد شده به مراتب پایین تر از کاشت چمن خواهد بود. سرپرست سازمان سیما و منظر شهری شهرداری زنجان با اشاره به اینکه گیاهان مقاوم به کم آبی و نیز متناسب با اقلیم زنجان در فضاهای سبز بکار گرفته می شوند، ابراز می کند: در چند سال آینده دیگر چمن را به عنوان پوشش گیاهی فضای سبز نخواهیم داشت و در مقابل بوته ها و گیاهان تزئینی همچون زالزالک که مقاوم به شرایط کم آبی است را کشت خواهیم کرد.
آبیاری بین ساعات 12 تا 16 عصر ممنوع است
خانمرادی در پاسخ به سوال زنجان در خصوص میزان هدررفت آب در سیستم آبیاری فعلی با بیان اینکه میزان هدر رفت آب را نمیتوان به طور دقیق مشخص کرد، می گوید: برای کاهش هدر رفت آب تغییراتی را اعمال کرده ایم که از جمله این تغییرات ساعت آبیاری در ساعات ظهر و بین ساعات 12 تا 16 عصر ممنوع شده است و در کنار این موضوع نوع آبیاری را در بسیاری از فضاهایی که امکان آن وجود داشت به آبیاری بارانی تغییر داده و آبیاری با شلنگ را حذف کرده ایم.
این مقام مسئول در شهرداری زنجان با اشاره به اجرای طرح آبیاری قطرهای در رفیوژ طولی بین دولاین خیابانها عنوان می کند: با توجه به اینکه امکان اجرای آبیاری تحت فشار در این فضاهای محدود امکانپذیر نیست از سیستم ابیاری قطرهای استفاده شده است.
سرپرست سازمان سیما و منظر شهری شهرداری زنجان با اشاره به اینکه استارت اجرای سنگفرش در رفیوژ میانی در خیابان فاتح کلید خورده است، یادآور می شود: در ادامه نیز در پروژه هایی که در سطح شهر اجرا می شود دیگر به جای چمن سنگفرش و طراحی باکس کاشت گیاهان و درخچه و درختها را خواهیم داشت که زیبایی ایجاد شده به مراتب بیشتر از کاشت چمن خواهد بود.
خانمرادی با اشاره به وجود نگرانی در بین شهروندان برای کاهش فضاهای سبز می گوید: اجرای یک طرح جدید به منزله حذف فضاهای سبز نبوده و نیست و قرار است در فضاهای جدید این موضوع عملیاتی شود . خانمرادی در پایان صحبتهای خود از حرکت شهرداری به سمت مدیریت شهری مدرن وتوسعه یافته سخن گفت که در کنارتوجه به هزینه ها بتوان خدمات بهتر و مطلوبتری را به شهروندان ارائه کرد موضوعی که باید دید در گام نخست آن و در اجرای ممنوعیت کاشت چمن در راستای اصالح الگوی مصرف آب محقق خواهد شد یا نه؟
* روزنامه صدای زنجان، 1397،4،25.
7312/6085
کپی شد