پرویز رستمی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به فصل مهاجرت پرندگان آبزی و کنار آبزی و اتراق در زیستگاههای زنجان، این مناطق به منظور پیشگیری از شیوع بیماری آنفلوانزا بطور مدام رصد و پایش میشود.
وی اظهار داشت: تدابیر لازم از سوی این اداره کل برای مقابله با آنفلوانزای پرندگان، اتخاذ شده است اما با توجه به پایشهای صورت گرفته تا زمان حاضر هیچ پرنده تلف شدهای در زیستگاههای پرندگان مهاجر این استان مشاهده نشده که نشان از نبود این بیماری است.
رستمی با تاکید براینکه در زمان حاضر پروانه شکار از سوی محیط زیست استان زنجان برای شکارچیان پرنده صادر نمیشود، افزود: پروانههای صادره نیز تا ۲۰ دی ماه اعتبار دارد اما شکارچیان متعهد شدهاند به محض مشاهده نخستین نشانههای بیماری آنفلوانزا، دست از شکار بردارند.
وی تصریح کرد: آبگیرها و سدهای مختلف استان زنجان اعم از گلابر، تهم، فیلهخاصه، قرهتپه و کهلا، همواره در این فصل از سال پذیرای انواع پرندگان مهاجر است و تاکنون نیز انواع پرندگان ازجمله خوتکا، حواصیل و مرغابیها در این مناطق، رویت شده که با سردتر شدن هوا، تعداد آنها نیز برای ورود و اتراق در زیستگاههای پرندگان زنجان سیر صعودی به خود خواهد گرفت.
رستمی ادامه داد: هرسال با آغاز فصل سرما، پرندگان مهاجر میهمان عرصههای طبیعی زنجان میشوند و با مساعد شدن شرایط آب و هوایی در مناطق شمالی، پرندگان اتراق کننده به تدریج به این مناطق باز میگردند.
وی با بیان اینکه بازگشت پرندگان مهاجر غیربومی از طبیعت زنجان به زیستگاههای اصلی خود از اسفند ماه آغاز شده و تا اردیبهشت ماه نیز طول میکشد، افزود: برای حفاظت از پرندگان مهاجر و جلوگیری از شکار غیرمجاز نیز، تدابیر و تمهیدات لازم از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست زنجان انجام میگیرد تا امنیت و آرامش آنها به خطر نیفتد.
رستمی خاطرنشان کرد: طی سالهای اخیر هیچ گزارشی مبنی بر وجود بیماری آنفلوانزا همچنین شکار پرندگان مهاجر در استان زنجان را نداشتیم و بهمن امسال نیز سرشماری پرندگان مهاجر، در این استان انجام خواهد شد.
در سرشماری زمستانی پرندگان آبزی و کنارآبزی زنجان که از سوی کارشناسان و محیطبان این ادارهکل در سال ۹۷ انجام گرفت، تعداد ۶ هزار و ۳۱۳ قطعه انواع پرندگان مهاجر در سطح این استان مورد سرشماری قرار گرفتند.
انواع اردک (سرسبز، نوک پهن و سرحنایی)، باکلان، خوتکا، بوتیمار کوچک، کاکایی، انواع حواصیل (خاکستری و سفید)، تنجه، چنگر و سایر پرندگان آبزی و کنارآبزی در این سرشماری مشاهده شد که چنگر، اردک سرسبز، خوتکا و باکلان، به ترتیب بیشترین آمار را به خود اختصاص دادند.
این سرشماری نیز اواخر بهمن ۹۷ به مدت پنچ روز توسط چند اکیپ از کارشناسان و محیط بانان این اداره کل، در هشت سایت پرنده زنجان، شامل سد تهم در شهرستان زنجان، سد قرهتپه در منطقه حفاظت شده سرخآباد و فیلهخاصه در منطقه شکار ممنوع واقع در شهرستانهای زنجان و طارم، سد گلابر در شهرستان ایجرود، سد خندقلو در شهرستان ماهنشان، سد قاهران (کهران) در ارمغانخانه و رودخانه قزلاوزن در شهرستان های ماهنشان و طارم، انجام گرفت.
سال ۹۶ تعداد ۶ هزار و ۸۰۰ قطعه، سال ۹۵ بیش از چهار هزار و ۳۰۰ قطعه و سال ۹۴ نیز ۲ هزار و ۳۰۰ قطعه پرنده مهاجر آبزی و کنار آبزی در مناطق مختلف استان زنجان، مشاهده و سرشماری شد.