رئیس اداره محیط زیست شهرستان زنجان، گفت: ماشین آلات حمل و نقل فیلتر کیک ها و پسماند‌های کارخانجات روی شهرک تخصصی روی زنجان فاقد تجهیزات هستند.

به گزارش خبرنگار ایلنا از زنجان، پسماندهای حاصل از فرآیند تولید در شهرک تخصصی روی زنجان به سه دسته تقسیم می شود؛ کیک‌ها و باطله‌های لیچینگ (که به‌عنوان کیک لیچ موسوم است)، باطله‌های حذف کبالت و منگنز (کیک گرم)،کیک‌ها و  باطله‌های نیکل و کادمیم ( کیک سرد) که با توجه به ماده معدنی استفاده شده در واحد‌های تولیدی روی به ازای هر تن ماده معدنی  استفاده شده (ورودی) حدود2 /1 برابر کیک لیچ  تولید می‌شود،  این کیک‌ها پس از شست و شو در کارخانجات روی با حدود 2درصد روی و 2درصد سرب و عناصر دیگر خطرناک دیگر به دپوی باطله حمل می شوند.

اما موضوع نگران کننده‌ اینکه کامیون‌های کمپرسی ویژه حمل مواد باطله فاقد هر گونه تجهیزات و استاندارهای ویژه حتی گاهی بدون شماره پلاک هستند، همچنین ریزش فیلتر کیک های مرطوب به خیابانهای محل حمل مواد باطله و حتی در محوطه شهرک تخصصی روی از مشکلاتی است که کسی به فکر رفع آن نیست.

بارگیری توسط ماشین آلات سنگین و بیل میکانیکی و لودر در کارخانجات انجام می شود و در اکثر موارد هم حمل بار اضافی و بیش از حد مجاز در این خصوص برای ماشین الات و کامیونها را به عینه شاهد هستیم .

اما موضوع نگران کننده اینکه حمل این مواد خطرناک باطله  موجب ریزش این بار اضافی و بیش از حد مجاز،حین جابجایی می‌شود. پس از ریزش بار اضافی در مسیرهای حرکت ،ر مواد باطله با خشک شدن به صورت غبار در هوا پخش می‌شود، حاصل  این سهل انگاری با همراهی عوامل طبیعی به فضای شهرک نیز منتقل شده  و باعث افزایش آلایندگی آب و هوا به عناصر خطرناک سرب و روی و کادمیم و...می شود.

علاوه براین مواردخطرات حرکت کامیونها با لاستیک‌های آلوده به کیک و مواد‌ باطله به سمت شهر نیز می‌تواند این مواد خطرناک و ذرات مواد باطله و کیک‌های را با خود به محیط شهر نیز انتقال بدهد.

IMG-20190216-WA0001

علی آذری، رئیس اداره محیط زیست شهرستان زنجان،در این باره به ایلنا گفت: 80 درصد واحد‌های تولیدی شهرک تخصصی روی زنجان در بخش خروجی از واحد‌ها مجهز به سیستم کار‌واش هستند.

آذری، با بیان اینکه لاستیک چرخ‌های کامیونهای حامل پسماند‌های خطرناک روی که حاوی مواد و فلزات سنگین هستند ، تصریح کرد: واحد های تولیدی ملزم به تجهیز سیستم کار‌واش برای جلوگیری از خروج مواد و پسماند این واحد‌ها به بیرون از محوطه واحد تولیدی هستند.

به گفته وی، حمل ونقل مواد باطله، و پسماند های شهرک تخصصی روی زنجان دارای اهمیت ویژه در حفظ  و حراست از حیات انسانی و زیست محیطی است، دراین راستا واحد‌های تولیدی مستقر در شهرک تخصصی روی زنجان، ملزم به رعایت نکات ایمنی دراین زمینه هستند.

 آذری، با اشاره به پایش‌های دوره‌ای دراین خصوص، تاکید کرد: جرایم زیست محیطی در انتظار واحد های تولیدی خاطی است.

به گفته آذری صاحبان صنایع و واحد‌های تولیدی در صورت عدم توجه به مسائل زیست محیطی باید طبق الزامات و مصوبات جلسه کمیته محیط زیست (مالیات بر ارزش افزوده) یعنی درصدی از سهم فروش خود را به عنوان جریمه در این زمینه بپردازند و ماموران پلیس راهور نیز برای جلوگیری از این موارد در این شهرک مستقر هستند.

 وی، همچنین بارگیری خارج از ظرفیت را برای کامیون‌های حامل مواد باطله و پسماند‌های روی حائز اهمیت عنوان کرد و گفت: ماشین آلات حمل و نقل مواد باطله و پسماند‌های شهرک تخصصی روی زنجان ماشین آلات معمولی هستند و تجهیزات و طراحی ویژه برای انجام این امور هستند.

رئیس اداره محیط زیست شهرستان زنجان،افزود: پسماند‌ها‌ی شهرک تخصصی روی زنجان، حاوی مواد خطرناک فرآوری شده در واحد‌های تولیدی برای تبدیل به شمش روی هستند و همراه خود فلزات سنگین دارند که ابتدا این مواد بعد از فرآوری به حالت گل شل و نیز به صورت کاملا میکرولیزه درآمده، یعنی (خاک معدنی که بعد از اسید زنی  و مواد دیگر فرآوری می شوند تا تبدیل به فلز شوند) با خردایش به صورت میکرولیزه درمی آیند و تولیدی خاکی همانند آرد و ذرات خیلی ریز می کنند که بعد از محلول زنی این خاک به صورت گل شل درمی‌آید که در صورت عدم رعایت موارد ایمنی مخصوصا بعد از ریزش از درزهای ماشین آلات فاقد تجهیزات و یا بار اضافی  و ریزش این مواد خشک شدن می‌توانند موجب آلودگی خیابانها و محوطه شهرک و حتی شهر شوند.

آذری، در پایان سخنان خود، حمل مواد باطله اضافی یا ریزش از طریق درز اتاق‌های ماشین آلات را بعد از خشک شدن و به صورت خاکی خشک آردی شکل حاوی مواد خطرناک  و فلزات سنگین را در آلودگی محیط زیست حائز اهمیت عنوان کرد و گفت: این خاک سبک می تواند با وزش  کوچکترین نسیم ملایم و حرکت حتی خود ماشین آلات حمل مواد باطله ، یا باد و نیز عوامل طبیعی در فضا پخش و یا در خاک  نفوذ کند تا موجب آلایندگی محیط زیست شود که دراین صورت باز فاجعه‌ای از فجایع محیط زیستی را در زنجان برای شهروندان رقم می زند.

گزارش : زهرا ملابابایی

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.