کلسی داونپورت از کارشناسان مسائل هسته ای در این باره به رویترز می گوید: «هیچ توافقی یا هیچ گفت‌وگوی جدی درباره جزئیات یک توافق تا زمانی که ترامپ به قدرت برسد وجود نخواهد داشت. اما اروپایی‌ها باید ایران را تحت فشار قرار دهند تا مشخص کنند آماده مذاکره درباره کدام جنبه‌های برنامه هسته‌ای‌ خود است و چه شرایط امنیتی در منطقه باید تغییر کند تا ایران بتواند در زمینه هسته‌ای امتیازهایی بدهد.»

پایگاه خبری جماران: « دیپلمات‌ها می‌گویند جلسات گفت و گوها میان هیات های نمایندگی جمهوری اسلامی ایران و تروئیکای اروپایی در ژنو بیشتر شبیه به یک جلسه طوفان فکری است که بر روی نگرانی‌های مشترک آنها درباره نحوه برخورد دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده با پرونده هسته‌ای متمرکز شده است.»

به گزارش جماران، خبرگزاری رویترز با این مقدمه درباره آنچه در پشت درهای بسته در گفت و گوهای میان ایران و تروئیکای اروپایی در نخستین دیدار آنها از زمان آغاز به کار دولت چهاردهم در ایران می گذرد، نوشت:

«دیپلمات‌های اروپایی، اسرائیلی و منطقه‌ای می‌گویند که دولت احتمالی ترامپ، که شامل افرادی همچون مارکو روبیو، گزینه انتخابی او برای وزارت امور خارجه، است، سیاست "فشار حداکثری" را دنبال خواهد کرد که هدف آن به زانو درآوردن ایران از نظر اقتصادی مشابه تلاش‌های او در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش خواهد بود. آنها همچنین می‌گویند که او ممکن است به دنبال نوعی توافق بزرگ با بازیگران منطقه‌ای باشد تا بحران‌های متعدد در منطقه را حل کند.»

رویترز  از قول «سه مقام ایرانی» ادعا کرد که هدف اصلی تهران پیدا کردن راه‌هایی برای رفع تحریم‌ها است که از سال ۲۰۱۸ به دلیل عدم پایبندی رئیس‌جمهور وقت ترامپ به توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ میان ایران و شش قدرت جهانی اعمال شده است. یکی از این سه مقام گفت: «نظام سیاسی در ایران تصمیم گرفته است تا بر بن‌بست هسته‌ای غلبه کند. هدف این است که از جلسه ژنو برای یافتن زمینه‌های مشترک استفاده کنیم و اگر پیشرفت کنیم، واشنگتن می‌تواند در مرحله‌ای بعدی به این مذاکرات بپیوندد.»

از سال ۲۰۱۸، ایران در پاسخ به عدم انتفاع اقتصادی از برجام، برنامه هسته‌ای خود را تسریع کرده و توانایی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای نظارت بر آن را محدود کرده است. کلسی داونپورت از کارشناسان مسائل هسته ای در این باره به رویترز می گوید: «هیچ توافقی یا هیچ گفت‌وگوی جدی درباره جزئیات یک توافق تا زمانی که ترامپ به قدرت برسد وجود نخواهد داشت. اما اروپایی‌ها باید ایران را تحت فشار قرار دهند تا مشخص کنند آماده مذاکره درباره کدام جنبه‌های برنامه هسته‌ای‌ خود است و چه شرایط امنیتی در منطقه باید تغییر کند تا ایران بتواند در زمینه هسته‌ای امتیازهایی بدهد.»

یک مقام اروپایی گفت که هدف اصلی از این دور گفت و گوها در ژنو، تلاش برای توافق بر روی یک زمان‌بندی و چارچوب مشخص برای آغاز مذاکرات صادقانه است تا تعهد روشنی از سوی طرف ایرانی برای شروع مذاکره بر روی چیزی مشخص قبل از ورود ترامپ به کاخ سفید وجود داشته باشد.

مقامات هر دو طرف می‌گویند که موضوع هسته‌ای تنها یکی از جنبه‌های مذاکرات جاری است که همچنین به روابط نظامی تهران با روسیه و نقش منطقه‌ای آن می‌پردازد؛ در حالی که نگرانی‌ها درباره تنش‌ها میان ایران و رقیب دیرینه‌اش اسرائیل که می‌تواند منجر به جنگی تمام عیار شود، افزایش یافته است.

در حالی که بازگشت ترامپ به قدرت سوالات زیادی را مطرح می‌کند، چهار دیپلمات اروپایی گفتند که تروئیکای اروپایی احساس کردند که ضروری است هم‌اکنون وارد عمل شوند، زیرا زمان در حال سپری شدن است. قدرت‌های غربی امیدوارند ایران تصمیم بگیرد تا درباره محدودیت‌های جدید بر فعالیت‌های هسته‌ای خود مذاکره کند؛ هرچند که این محدودیت‌ها کمتر از آنچه در سال ۲۰۱۵ بود، خواهد بود. در مقابل، پروسه رفع تحریم ها هم آغاز می شود؛ هرچند که آسیب‌زننده‌ترین تحریم‌ها بر اقتصاد ایران از واشنگتن ناشی می‌شود. با توجه به اینکه ایران غنی‌سازی اورانیوم خود را فراتر از محدودیت‌های توافق برجام  پیش برده است، مشخص نیست آیا ترامپ از مذاکراتی که هدف آن تعیین محدودیت‌های جدید بر برنامه هسته ای ایران قبل از لغو محدودیت‌های مندرج در برجام در اکتبر 2025 است، حمایت خواهد کرد یا خیر.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.