حمله اسرائیل ضربه ای دوگانه وارد کرد و هم دفاع ایران و هم شهرت تجهیزات نظامی ساخت روسیه را تضعیف کرد. اوکراین در خنثی کردن سامانه‌های جدیدتر اس-400 روسیه موفق بوده و اکنون با حمله اسرائیل، سخت‌افزار روسیه دچار شکست اعتبار بیشتری شده است. اکنون سؤالات واقعی در مورد قابلیت اطمینان این سیستم های "پیشرفته" وجود دارد.

پایگاه خبری جماران: «حمله صبح روز شنبه اسرائیل به ایران یک لحظه تاریخی بود، نه تنها به این دلیل که اولین حمله هوایی آشکار اسرائیل علیه جمهوری اسلامی ایران بود، بلکه به این دلیل که نشان داد هدف احتمالی بعدی اسرائیل ممکن است چیست: برنامه هسته‌ای ایران.»

به گزارش جماران، نیوزویک با این مقدمه در تحلیلی درباره پیام های حمله اخیر اسرائیل به چند نقطه در داخل خاک ایران می نویسد:

این عملیات سه هدف مشخص داشت؛ اولین مورد ارسال پیامی روشن پس از حملات بی سابقه ایران به اسرائیل در اوایل سال جاری بود. از ماه آوریل، ایران مستقیماً بیش از 500 موشک و پهپاد به سمت اسرائیل پرتاب کرده است. اسرائیل به دنبال پاسخ قاطعانه ای بود تا به ایران بفهماند که حمله به اسرائیل بهایی دارد و باید قبل از بررسی مجدد چنین حملاتی دو بار فکر کند. رهبران سیاسی و نظامی اسرائیل دریافتند که یک اقدام تلافی جویانه برای نشان دادن اینکه اسرائیل از اقدام نمی ترسد و از سوی ایالات متحده مهار نمی شود، ضروری است. این احساس قوی در اسرائیل وجود دارد که حمله روز شنبه در رساندن این پیام موفق بود، حتی اگر ایران با تهدید به انتقام پاسخ داده باشد. این عملیات هشداری بود که به دقت طراحی شده بود و نشان می داد که اسرائیل واقعاً می تواند به حریم هوایی ایران نفوذ کند و اهداف مهمی را هدف قرار دهد.

هدف دوم نشان دادن گستره نظامی اسرائیل بود و به ایران و جهان ثابت کرد که نیروی هوایی اسرائیل می تواند عملیات جنگی پایدار را در فاصله 1200 مایلی انجام دهد. این عملیات شامل بیش از 100 هواپیما از جمله F-35، F-15، F-16 و هواپیماهای بدون سرنشین بود که در توالی حملات دقیق و در چند موج سازماندهی شدند.

در موج اول، جت‌های اسرائیلی سامانه‌های راداری و پدافند هوایی را در سوریه و عراق خنثی کردند و یک کریدور امن را برای مرحله بعدی پاکسازی کردند. پس از ورود به ایران، نیروی هوایی برای از بین بردن سایت‌های رادار و سامانه های اضافی حرکت کرد و راه را برای حمله نهایی که به تأسیسات تولید موشک‌های بالستیک ایران منجر شد، هموار کرد. این رویکرد مرحله‌ای، توانایی اسرائیل را برای نقض حریم هوایی ایران برای از بین بردن قابلیت‌های دفاعی ایران و اجازه دادن به خلبانان اسرائیلی برای رسیدن به اهداف خود بدون چالش نشان داد.

همچنین انتخاب دقیق اهداف کلیدی بود. اسرائیل با هدف قرار دادن تأسیسات تولید موشک های بالستیک، به توانایی ایران برای جایگزینی موشک های مورد استفاده در حملات قبلی ضربه زد. ایران بدون توانایی پر کردن آسان زرادخانه خود با چالش‌های بزرگ‌تری در صورتی که به دنبال تشدید تنش باشد، مواجه است. به همان اندازه مهم، از بین بردن رادار و سیستم های SAM بود. این یک «آسمان باز» موقت بر فراز ایران را برای اسرائیل فراهم می کند که اگر در ماه های آینده تصمیم به حمله به اهداف با ارزشی مانند پالایشگاه های نفت یا تأسیسات هسته ای بگیرد، یک مزیت استراتژیک خواهد بود.

مهم‌ترین سامانه‌ای که ساقط شد، سامانه موشکی زمین به هوای اس-300 ساخت روسیه بود که به عنوان یکی از پیشرفته‌ترین سامانه‌های جهان شناخته می‌شود. ایران در قراردادی به ارزش 800 میلیون دلار که در سال 2007 امضا شد، چهار باتری اس-300 خریداری کرد. در حالی که روسیه در ابتدا به دلیل فشار اسرائیل و آمریکا تحویل را به تأخیر انداخت، این سامانه ها تا سال 2016 به ایران ارسال شد.

پس از اولین حمله مستقیم ایران به اسرائیل در ماه آوریل، نیروی هوایی ارتش عملیاتی نمادین را آغاز کرد و یک واحد رادار اس-300 را در نزدیکی اصفهان، در جنوب تهران هدف قرار داد. حداقل سه سامانه اس-300 دیگر این بار منهدم شد.

در حالی که سایت‌های هسته‌ای در این عملیات هدف قرار نگرفتند، مقام های ایران اکنون می‌دانند که نیروی هوایی اسرائیل می‌تواند بدون ترس از مقاومت، حریم هوایی آنها را نقض کرده و حملات گسترده‌ای را انجام دهد. این دستاورد را نباید دست کم گرفت: اگر این دفاع های پیشرفته نمی تواند اسرائیل را متوقف کند، چه چیزی می تواند؟

حمله اسرائیل ضربه ای دوگانه وارد کرد و هم دفاع ایران و هم شهرت تجهیزات نظامی ساخت روسیه را تضعیف کرد. اوکراین در خنثی کردن سامانه‌های جدیدتر اس-400 روسیه موفق بوده و اکنون  با حمله اسرائیل،  سخت‌افزار روسیه دچار شکست اعتبار بیشتری شده است. اکنون سؤالات واقعی در مورد قابلیت اطمینان این سیستم های «پیشرفته» وجود دارد.

برای ایران، فشار برای پاسخ دادن به حمله آشکار اسرائیل واقعی است. در تهران تمایلی برای اعاده وجه آسیب دیده احتمالاً از طریق حمله موشکی تلافی جویانه به اسرائیل وجود دارد. اما مقام های ایران همچنین می‌داند که چنین اقدامی پاسخ ویرانگرتر اسرائیل را به دنبال خواهد داشت. حملات بعدی اسرائیل ممکن است بر تأسیسات هسته‌ای ارزشمند ایران متمرکز شود؛ اهدافی که اسرائیل عمداً در این دور از آنها اجتناب کرد.

پیچیدگی رسیدن به سایت‌های هسته‌ای غنی‌شده ایران که در اعماق سنگرهای سخت مدفون شده‌اند، واقعی است و برنامه‌ریزان نظامی اسرائیل می‌دانند که حمله مستقیم به همه تأسیسات هسته‌ای ممکن است ایران را به دنبال بمب هسته‌ای سوق دهد. در صورت حمله اسرائیل به تأسیسات هسته ای ایران، نظام سیاسی در این کشور، مردم را جمع خواهد کرد و اقدامات اسرائیل را به عنوان دلیلی برای تسریع در مسابقه رسیدن به بمب معرفی خواهد کرد. اسرائیلی ها همچنین می دانند که یک حمله تمام عیار می تواند عواقب ناخواسته ای هم برای مسیر هسته ای شدن ایران و هم برای ثبات منطقه داشته باشد.

نیوزویک در پایان این نوشتار با سنجیده خواندن رویکرد اسرائیل می نویسد: اسرائیل به طور روشمند توانایی های خود را افزایش می دهد و از نظر دیپلماتیک و نظامی برای حمله احتمالی به برنامه هسته ای ایران آماده می شود. ارتش اسرائیل ثابت کرده است که می تواند به خاک ایران برسد و پدافند هوایی را خنثی کند که گام های اساسی در کارزار علیه سایت های هسته ای است. اگر ایران به حملات خود ادامه دهد، اسرائیل ممکن است گام بعدی را بردارد: هدف قرار دادن زیرساخت های حیاتی و بخش های مختلف از تأسیسات هسته ای ایران. اینکه آن روز فرا می رسد تا حد زیادی به حرکت بعدی ایران بستگی دارد.

 ترجمه و انتشار این مطلب به معنای تایید محتوای آن توسط پایگاه خبری جماران نیست و جهت اطلاع خوانندگان منتشر می شود.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.