اخبار رسیده از اقیانوس هند گویای تحول هایی جدید در منطقه و در سایه تداوم حملات اسرائیل به غزه است.

به گزارش جماران، ادامه جنگ غزه و مخالفت رژیم اسرائیل و ایالات متحده با برقراری آتش بس عملا منطقه غرب آسیا را در به انبار باروتی تبدیل کرده که یک جرقه کوچک هم می تواند آغازگر جنگی جدید در آن باشد. در حالی که انصارلله در یمن به هواخواهی از مردم غزه و تلاش برای تحت فشار قرار دادن رژیم اسرائیل و آمریکا برای برقراری آتش بس و ارسال کمک های بشردوستانه به این منطقه ، دریای سرخ را برای کشتی هایی که به نوعی با اسرائیل در ارتباط هستند، ناامن کرده است، اخبار رسیده از اقیانوس هند هم گویای تحول هایی جدید در منطقه و یا تلاش ایالات متحده و اسرائیل برای منحرف کردن افکار عمومی از جنگ غزه است.

 

حمله به یک کشتی در اقیانوس هند و ادعاهای ضد و نقیض

ساعاتی پیش  پنتاگون؛ وزارت دفاع امریکا مدعی شد پهپادی که یک کشتی در اقیانوس هند را مورد هدف قرار داد از ایران شلیک شده بود. سخنگوی وزارت دفاع امریکا به رویترز گفت کشتی "کیم پلوتو" کشتی ویژه حمل مواد شیمیایی در حدود ساعت 10 صبح به وقت محلی شنبه (دیروز ) مورد هدف قرار گرفت. کشتی در زمان حمله،‌ در اقیانوس هند و در فاصله 200 مایل دریایی (360 کیلومتری)‌ ساحل کشور هند فاصله داشت. کشتی با پرچم لیبریا، مالکیت ژاپن و تحت مدیریت راه اندازی شرکتی در هلند است. این هدف گیری با پهپاد هجومی شلیک شده از ایران انجام شد. در بیانیه پنتاگون ادعا شده است این هفتمین حمله ایران به کشتی های تجاری از ابتدای سال 2021 تاکنون است. در نتیجه این حمله هیچ آسیب انسانی وارد نشد. به دلیل حمله ، در کشتی آتش سوزی رخ داد اما خاموش شد.این کشتی نزدیک ایالت گوجرات هند در فاصله هزار کیلومتری از ایران و در فاصله  ۱۶۰۰ کیلومتری از یمن قرار داشت.

از سوی دیگر رویترز به نقل از  شرکت امنیت دریایی آمبری انگلیس  اعلام کرد یک کشتی تجاری اسرائیلی در دریای عرب (شمال غربی اقیانوس هند)‌ مورد حمله پهپاد قرار گرفت و باعث آتش سوزی در آن شد. آتش سوزی در کشتی که یک تانکر محصولات شیمیایی با پرچم لیبریا بود، بدون تلفات خدمه خاموش شد. کشتی متعلق به اسرائیل است و آخرین توقف آن در عربستان سعودی بودو بعد از آن عازم هند شد.

در حالی که هنوز گمانه زنی ها درباره وابستگی این کشتی هدف قرار گرفته ادامه دارد و به نتیجه مشخصی نرسیده است، اسرائیل اتهام زنی به تهران را از همان نخستین ساعات انتشار خبر حمله به این کشتی آغاز کرد.  کانال ۱۲ اسرائیل در گزارشی مدعی شد که پهپادی که یک کشتی تجاری در اقیانوس هند را هدف قرار داد مستقیم از ایران شلیک شده بود. همزمان پس از رویترز خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز این کشتی را متعلق به یک بازرگان اسرائیلی دانسته، حال آنکه شرکت باربری دریایی زیم در سرزمین های اشغالی هرگونه ارتباط با کشتی باری هدف قرار گرفته در اقیانوس هند با خود را رد کرده است.

روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از یک کارشناس اطلاعاتی نوشت که حادثه روز شنبه در فاصله ۲۴۶۰ کیلومتری از یمن روی داد که در تیررس پهپادهای شاهد-۱۳۶ ایران است که حوثی‌ها از آن استفاده می‌کنند و برد آن به ۲۵۷۰ کیلومتر می‌رسد. این روزنامه روز جمعه به نقل از مقام‌های غربی و منطقه خاورمیانه مدعی شده بود که نیروهای ایرانی با یک شناور تجسسی اطلاعات مربوط به تردد کشتی‌ها را در اختیار حوثی‌ها می‌گذارد.

 

 توسعه دامنه واکنش های نظامی به جنایت اسرائیل در غزه؟

به گزارش رسانه ها این نخستین بار  از زمان آغاز جنگ غزه در 7 اکتبر  15 مهر گذشته تاکنون است که امریکا ادعا می کند یک کشتی با شلیک مستقیم پهپاد از ایران مورد هدف قرار گرفته است. یورونیوز در این باره می نویسد:  این حمله به دنبال یک سری تهدیدها و حملات پهپادی و موشکی صورت گرفته که طی هفته‌های گذشته در دریای سرخ، مسیر حیاتی کشتیرانی بین‌المللی روی داده بود. حوثی ها در یمن پیش‌تر در حمایت از فلسطینی‌ها و محکومیت حملات مرگبار اسرائیل به غزه اعلام کرده بودند که منافع اسرائیل را در دریای سرخ هدف قرار می‌دهند. حملات آنها چندی است که تجارت بین‌المللی از طریق کانال سوئز که کوتاه‌ترین مسیر کشتیرانی بین اروپا و آسیا است و حدود یک ششم ترافیک دریایی در جهان را به خود اختصاص می‌دهد، مختل کرده است. ایالات متحده در همین راستا ایران را به مشارکت و همدستی با حوثی‌ها در به خطرانداختن امنیت کشتیرانی در دریای سرخ و هدف قرار دادن کشتی‌های تجاری متهم کرده است.

آدرین واتسون، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، روز جمعه اول دی ادعا کرده بود : «ما می‌دانیم که جمهوری اسلامی ایران در برنامه‌ریزی برای حمله به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ به شدت مشارکت داشته است. این امر با حمایت مادی بلندمدت جمهوری اسلامی و تشویق اقدامات بی‌ثبات کننده حوثی‌ها در منطقه مطابقت دارد.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نیز پیشتر در یک کنفرانس خبری گفته بود که واشنگتن بر اساس شواهد و دلایل باور دارد که این حملات، در حالی که توسط حوثی‌های یمن صورت می‌گیرد، اما به طور کامل با حمایت جمهوری اسلامی امکان‌پذیر شده‌اند.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه در نشست خبری که روز شنبه و در حاشیه یک نشست بین المللی درباره فلسطین در تهران داشت این ادعاها را رد کرده و با اشاره به امکانات در اختیار یمنی ها گفت: « یمنی ها موشک ،  پهپاد و  تجهیزات نظامی قوی در داخل یمن دارند. اقدام های انجام گرفته در دریای سرخ هم یک تصمیم کاملا یمنی در دفاع و حمایت از غزه است. این اتهام آمریکا علیه ایران بی اساس است. ضمن اینکه موضع ما در حمایت از فلسطین روشن است اما اقداماتی که دیگران انجام می‌دهند نباید به حساب به اصطلاح آنها گروه‌های نیابتی ایران گذاشته شود. ما هیچ گروه نیابتی در منطقه نداریم. این گروه‌های نیابتی که آمریکا از آنها یاد می‌کند، گروه‌های واقعی هستند که در راستای امنیت ملی، استقلال و منافع ملی کشورشان و امنیت منطقه اقدام می‌کنند. آمریکا در حالی ایران را متهم می‌کند که خودش در کنار اسرائیل در جنگ قرار دارد. اگر امروز ایران به نادرستی از سوی آمریکا متهم می‌شود، آمریکا متهم نیست، بلکه خود مجرم است و مقامات ذیربط آمریکایی باید در دادگاه جنایتکاران جنگی در کنار خلبانان و مقامات نظامی و امنیتی و سیاسی اسرائیل محاکمه شوند و عدالت درباره رفتار آمریکا در ۷۷ روز گذشته حکم کند.»

حمله به کشتی‌ها در دریای سرخ از سوی حوثی‌ها که از آغاز جنگ اسرائیل و حماس در ۷ اکتبر شروع شد، شرکت‌های بزرگ کشتیرانی را بر آن داشت تا با وجود هزینه‌های بالای سوخت، کشتی‌های خود را به مسیری دور دست به سمت جنوب آفریقا هدایت کنند. به گزارش پنتاگون، حوثی ها (یمن) تاکنون بیش از ۱۰۰ حمله پهپادی و موشکی انجام داده‌ و ۱۰ کشتی تجاری مرتبط با بیش از ۳۵ کشور مختلف را هدف قرار داده‌اند.

ایالات متحده در واکنش به حملات صورت گرفته در دریای سرخ تلاش برای تشکیل یک ائتلاف دریایی را با هدف تقویت امنیت در جنوب دریای سرخ آغاز کرده است. پنتاگون روز پنجشنبه گفت که تاکنون بیش از 20 کشور این طرح را امضا کرده اند.

به نظر می رسد که تلاش های ایالات متحده و اسرائیل برای منحرف کردن افکار عمومی از تداوم جنگ در غزه و زمان خریدن برای رژیم اسرائیل به منظور پیشبرد اهداف خود در نوار غزه با محوریت تهدید سازی از سایر بازیگران عضو یا نزدیک به محور مقاومت آغاز شده باشد. وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در قریب به سه ماه اخیر بارها هشدار داده بود که تداوم جنگ در غزه به توسعه دامنه این جنگ در منطقه منتهی خواهد شد.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.