مریم معصومی - روایت فرهنگ وهنر خوزستان حکایت مظلومیت هنر و هنرمندانی است که در گمنامی چراغ هنر استان را در هر شرایطی روشن نگه داشته اند و در این میان هستند افرادی که خواسته یا ناخواسته تیشه به ریشه آن میزند.
تجربه نشان داده با تغییرات مدیران در حوزه فرهنگ هنر هم نمیتوان شاهد شکوفایی و توسعه فرهنگی دراین استان شد. شاید یکی از دلایل آن ساختار ورشکسته و روند معیوبی است که سالها رشد کرده است.
حکایت استان ما اغلب حمایت مرغ همسایه است. روایتهای نوین و ابتکاری برخی مدیران و دبیران است که به باور خود آنچنان کرده اند که می باید.
گزارش های آنچنانی هم نتوانسته ذهن بیدار فعالان فرهنگی وهنری را مشغول کند. همایش تعزیه و آئین های نمایشی محرم که امسال به مدد حضور سه گروه نمایشی از چند شهر شکل ملی به خود گرفته است اصالت و پیشینه تاریخی شبیه خوانی را فرامـوش کرده است.
براستی چه کسانی درصدد حذف مستندات تاریخی شبیه خوانی استان هستند. چه جریان غیر دینی منکر اولین شبیه خوانی شوش و استان هستند که هیچـگاه برای این موضوع یک صفحه هم ننوشته اند و نام و یادی از آن نمی آورند. پژوهشی که مدام مدیران ما از آن نام میبرند در محفل کدام افرادی تصمیم گیری می شود. جای تامل است که چگونه در شهر و دیاری که اصالت و تعزیه اش در کتاب ها و تاریخ مشاهده شده است هیچ اشاره ایی در این همایش به اصطلاح ملی نمیشود.
اغلب مدیران فرهیخته وهنرمندان سایر استانها همواره در رویدادها و محافل بدنبال معرفی داشتههای خود و میراث معنوی دیار خود هستند اما در استان ما همیشه مرغ همسایه غاز است. تاثیر پذیری مدیران ما آنچنان است که دراین همایش در قالب کارگاه های آموزشی تاریخ تعزیه اصفهان و شیراز به هنرمندان ما آموزش داده می شود.
آیا تابحال این اتفاق برای هنرمندان ما رقم خورده است که از پیشنه تاریخی تعزیه استانمان برای دیگران حرفی بزنیم. کج سلیقه گی دبیر همایش به حدی است که هنرمندان و مدیران شوش فقط بعنوان تدارکاتچی این رویداد می شوند وهیچ اتاق فکری و شورای سیاستگذاری در این امر ملی نبوده است.
استفاده از ظرفیت های میزبانی برای معرفی هنرمندان و تاریخ و پیشینه تعزیه استان بعنوان یکی از رویدادهای تاثیرگزار منطقه با سطحی نگری مدیران و دبیرانی که هیچ اشرافی به حوزه فرهنگ وهنر ندارند مواجه می شود.
چاپ کتابهای پژوهشی فرهنگ و هنر استان پیشکش، لااقل منکر داشته های این سرزمین نشوید. همایش ملی تعزیه وآئین های نمایشی محرم درحالی به پایان رسید که نامی از شیخ غافل آل کثیر به عنوان بنیان گذار شبیه خوانی استان نبود.
که به باور اغلب هنرمندان و تعزیه گردان ها میبایست همایش با عنوان "یادمان شیخ غافل" نخستین تعزیه گردان استان نام برده میشد. فرصت های یکی پس از دیگری میروند وهر کجا مینگریم جز افسوس و دریغ حاصل نمی شود.
مهاجرت هنرمندان نیز خود حدیث دیگری است که مجال می خواهد. در این میان دست مریزاد میگوییم به مدیران و هنرمندان سایر استانها که از داشته هایشان برای ما گفتند و اجرا کردند.
46