استفاده از لیزر برای کارهای مختلف در رابطه با پوست و مو نیز یکی از مواردی است که روز به روز طرفداران و متقاضیان آن افزایش می یابند و روز به روز بر تعداد مراکز لیزر نیز اضافه می شود گرچه نگرانی هایی از عوارض آن همچنان در بین مردم وجود دارد .
بسیاری از افراد از تجربه های خود در مورد لیزر می گویند و پزشکان نیز تخصص کافی داشتن در این زمینه را عاملی مهم در جهت کاهش عارضه ها عنوان می کنند.
یکی از دریافت کنندگان خدمات لیزر به خبرنگار ایرنا گفت: از آنجایی که انجام روش هایی مانند اپیلاسیون خسته کننده و وقت گیر بود لیزر را انتخاب کردم.
فریناز جمالی افزود: لیزر فقط تا زمانی که موها سیاه هستند نتیجه بخش است و به محض سفید شدن موها اثری ندارد بنابراین به موقع اقدام کردم و به نتیجه لازم دست یافتم.
وی بیان کرد: ۲ سال گذشته لیزر را استفاده کردم و کاملا رضایت دارم وهزینه آن نیز مناسب بود.
این مراجعه کننده به یکی از مراکز لیزر ادامه داد: این کار را زیر نظر تکنسین در یک کلینیک انجام دادم اما دکتر متخصص پوست ، مو و زیبایی ناظر بر آن کلینیک بود.
فریناز اضافه کرد: از انجام لیزر خیلی راضی هستم و تا کنون مشکلی نداشتم چون در انتخاب دستگاه و کلینیک دقت و تحقیق لازم را انجام دادم.
وی توصیه کرد: افراد علاقه مند به لیزر حتما زیر نظر متخصص اقدام کنند و تحقیقات لازم را درباره مرکز ارایه دهنده لیزر موردنظرشان داشته باشند.
افراد فقط به دنبال هزینه کمتر نباشند
فریناز ادامه داد: افراد نباید فقط به دنبال هزینه کمتر باشند چون این کار بسته به رنگ و جنس پوست و مو فرق دارد و برای موهای نازک و کرکی نیز جواب نمی گیرند.
این دریافت کننده خدمات لیزر اظهار داشت: کلینیک های زیادی با تخفیف های بالا هم بوده اند اما کار آنها عوارضی مانند آثار زخم و سوختگی بر روی پوست و برطرف نشدن کامل موها و آسیب های دیگر را برای مراجع به همراه داشته است.
یکی دیگر از دریافت کنندگان خدمات لیزر نیز گفت: با توجه به اهمیت مقوله زیبایی و احساس نیاز ، لیزر را به عنوان یک روش پزشکی انتخاب کردم و مراحل انجام آن خوب و آسان بود.
فرشته افزود: در تحقیقات انجام شده، بیشتر پزشکان در خصوص مضر نبودن لیزر توصیه هایی را ارائه کرده اند اما هنوز جواب قطعی نگرفتیم اما برخی از پزشکان کمتر استفاده کردن را مناسب تر می دانند.
وی بیان کرد: یکی از مشکلات مراکز لیزر این است که بدون بررسی و مطالعه شرایط بدن مراجع ، در اولین مزراجعه به انجام لیزر اقدام می کنند در صورتی که نیاز به انجام برخی آزمایش ها برای وجود برخی مشکلات هورمونی است.
فرشته سماکی اظهار داشت: تاکنون که پنج تا شش بار از لیزر استفاده کردم عوارضی نمایان نشده است اما همچنان نگرانی نسبت به بروز عوارض احتمالی در آینده دارم.
این مراجعه کننده به یکی از مراکز لیزر گفت: لیزر گاهی در مراکز غیر مجاز و برخی مکان هایی که زیر نظر پزشک نیست انجام می شود که نظارت های لازم را می طلبد.
یکی از اپراتورهای مراکز لیزر نیز گفت: دوره آموزشی را در تهران می گذرانیم و در اهواز نیز برخی از افراد نزد افراد آموزش دیده کار می کنند و به مرور یاد می گیرند.
مینا افزود: تبلیغات برای جلب افراد به مراکز لیزر به صورت اینترنتی، چهره به چهره و معرفی به دیگران صورت می گیرد.
وی بیان کرد: کیفیت انجام کار دستگاههای لیزر و میزان اثربخشی آنها متفاوت است و مراکز زیر نظر پزشک فعالیت می کنند.
لزوم مراجعه به متخصص برای لیزر
یک فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: لیزریک طول موج خالص شده از مجموع نورها ست که بر اساس طول موج تعریف می شود و نور خالص شده و طول موج، بر اساس دستگاه لیزر، بقیه طول موج ها را از مجموعه نور حذف می کند که آن طول موج خاص لیزر نامیده می شود.
علی اکبر عطایی افزود: عدد طول موج برای هر قسمت از بدن از جمله موهای زاید، سلول های رنگدانه پوست، از بین بردن جای جوش و لکه ها متفاوت است و باید توسط فرد متخصص انجام شود.
وی بیان کرد: افراد برای سه بخش شامل موهای زاید، ضایعات رنگی پوست، جای جوشگاهها، عمل های قبلی و لایه برداری یا جوان سازی پوست تمایل به انجام لیزر دارند که این کاربردها هر کدام یک طول موج خاص نیاز دارد.
عطایی ادامه داد: هر چقدر برند شرکت دستگاه لیزر قوی تر باشد درجه خلوص برای لیزر مطمئن تر و بهتر است و نوع دستگاهها با هم متفاوت است که تفاوت آنها بسته به درجه خلوص و کیفیت لیزر دارد.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی اضافه کرد: برای لیزردرمانی باید به متخصص جراحی پلاستیک یا متخصصین پوست و یا پزشکانی که دوره های آکادمیک دیده اند مراجعه کرد.
وی گفت: متخصص لیزر باید از لیزر و بدن بیمار شناخت کافی داشته باشد و بافت هدف را به خوبی آنالیز کرده باشد تا با کمترین عارضه بتواند بهترین خدمات را به بیمار ارائه کند در غیر این صورت ممکن است ضرر داشته باشد.
امکان آسیب در مراکز غیرمجاز
عطایی بیان کرد: برخی لیزر را در مراکز غیر مجاز انجام می دهد در نتیجه به دلیل اینکه کاربر دستگاه که از بدن، سلول، بافت هدف و عوارض دستگاه برای کاهش خطا، شناخت کافی ندارد، امکان آسیب و ضرر وجود دارد بنابراین مردم نباید به مراکز غیر مجاز مراجعه کنند.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی افزود: هر چقدر دستگاه برند بهتر و نورخالص تری داشته باشد و انتظار نتیجه بهتر وجود داشته باشد هزینه کار بالاتر است بنابراین کار مراکز غیرمجاز با قیمت پایین عموما به علت استفاده از دستگاههای غیرمجاز، عارضه های بیشتری را به همراه دارد.
وی با اشاره به اینکه در حوزه پزشکی گاهی بسیاری از عوارض دیررس رخ می دهد گفت: به عنوان مثال وقتی لیزر زیر نظر متخصص انجام نشود ممکن است عوارضی رخ می دهد که نتایج آن چند سال بعد مشخص شود.
عطایی ادامه داد: استفاده از لیزر به صورت استاندارد توسط FDA آمریکا تایید شده است و از نظر علمی مشکلی ندارد اما وقتی توسط افراد غیر متخصص انجام شود باعث بروز عارضه می شود.
سرطان از عوارض شناخته شده لیزر در حیطه استاندارد نیست
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی بیان کرد: عوارض فوری و آنی آن شامل سوختگی، عفونت، لک شدن و تغییرات رنگی همیشگی تا عوارض ناشناخته ای که ممکن است سال ها بعد بروز کند خود را نشان می دهد.
وی افزود: سرطان جزء عوارض شناخته شده لیزر در حیطه استاندارد نیست؛ اگر لیزر برای فرد مناسب و برای کار مورد نیاز و توسط فرد متخصص صورت گیرد ریسک سرطان ندارد.
عطایی اظهار داشت: در کار با لیزر بر اساس طول موج و انرژی که بر روی دستگاه تنظیم می شود عمق نفوذ تعیین می شود و در صورت صحیح تنظیم شدن به غدد لنفاوی زیر بغل نمی رسد ولی اگر طول موج آن خوب تعیین نشود باعث آسیب هایی به بدن می شود.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی تاکید کرد: هیچ یک از خدمات پزشکی بدون عارضه نیست اما اگر توسط فرد متخصص و به صورت اصولی انجام شود عارضه های آن از نظر استاندارد FDA آمریکا قابل قبول است.
وی گفت: لکه ها یا ناشی از تجمع رنگدانه در پوست یا لکه های سفید ناشی از بین رفتن رنگندانه پوست یا اختلالات عروق در رگ های ریز در پوست است که باعث ایجاد هاله ای رنگی در پوست می شود.
عطایی اضافه کرد: تمام لکه ها با لیزر به یک شیوه درمان نمی شوند و باید توسط پزشک تشخیص، نوع عارضه و دستگاه مورد نظر انتخاب و تعداد جلسات تعیین شود چون برخی ضایعات گاهی تا ۳۰ جلسه لیزر احتیاج دارند.
برطرف شدن موهای زاید برگشت ندارد
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی با اشاره به اینکه یکی از موارد رایج در استفاده از لیزر برای برطرف کردن موهای زاید است گفت: مو در بدن شامل سه فاز در حال فعالیت و رشد، استراحت و خواب و بیداری است؛ لیزر فقط روی موهای در حال رشد و فعالیت که رنگدانه سیاه تولید کرده اند کاربرد دارد.
وی ادامه داد: اگر سلول در فاز مناسب نباشد لیزرکردن هیچ تاثیری جز ضرر ندارد و باید در فاصله های زمانی مناسب بر اساس نوع بیمار تنظیم شود.
عطایی اظهار داشت: برطرف شدن موهای زاید برگشت ندارد اما ممکن است در جلسات بعد برخی از موهای زاید که از فاز استراحت خارج شدند مورد هدف قرار گرفته و درمان ادامه یابد.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی افزود: در برخی از افراد اختلالات هورمونی باعث رشد موهای بسیار زیاد در بدن می شود که لیزر درمان قطعی آنها نیست بلکه کمی کاهش می یابند اما به علت مشکلات هورمنی دوباره رشد می کنند و چه بسا حتی تحریک می شوند.
وی بیان کرد: در این گونه افراد، قدم اول لیزر نیست بلکه باید مشکلات غدد و هورمون را برطرف کنند و سپس از لیزربرای از بین بردن موهای زاید استفاده کنند.
کاربرد لیزر در جوان سازی پوست
عطایی اضافه کرد: جوان سازی زمانی انجام می شود که پوست چروک و علائم پیری ظاهر شده باشد.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی ادامه داد: زمانی که پوست با لیزر جوان سازی می شود مراقبت های هیدروتراپی، مزوتراپی و استفاده از کرم های پوشاننده از نظرتقویتی و جلوگیری ازنور خورشید و دود و آلودگی هوا لازم است در غیر این صورت سلول های جوان ایجاد شده دچار عارضه و صدمه می شوند و دوباره حالت پیری در صورت با سرعت بیشتری رخ می دهد.
وی گفت: اگر وقتی سلول سطحی پوست از بین رفته و سلول جوان جایگزین شود در صورت مراقبت های خوب، طول درمان جوانسازی بیشتر است ولی در صورت خطا در لیزر کردن ممکن است، سلول زاینده از بین برود و به جای پوست جوان پوست سوخته ایجاد شود که ظرافت های درمانی خاصی لازم دارد.
عطایی ادامه داد: در حالت کلی کارهای زیبایی بعد از سن ۱۷ تا ۱۸ سالگی توصیه می شود که فرد به بلوغ فکری رسیده باشد.
نحوه نظارت بر مراکز متخلف
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز نیز در خصوص نظارت بر مراکز و بررسی تخلفات افزود: در سه ماه نخست امسال ۲۶ مرکز متخلف و غیر مجاز در زمینه خدمات پزشکی زیر مجموعه این دانشگاه تعطیل شده ، و ۱۴۰ مورد تذکر کتبی دریافت کردند و ۳۵ مورد به تعزیرات حکومتی معرفی شدند.
مهران ورناصری افزود: وظیفه قانونی ما بازرسی مطب ها است و رسیدگی و نظارت بر تخلفات مراکز زیرزمینی و غیر مجاز در هر صنف بر عهده روسای اصناف است.
وی بیان کرد: گاهی شکایت هایی از مراکز غیرمجاز در زمینه خدمات پزشکی گزارش میشود که نیازمند ورود بازرس با هماهنگی پلیس امنیت است چون باید مراحل قضایی طی شود.
۳۰۰۴/۶۰۰۲
گزارش از : خاطره غفاری