آسیب پذیری مدارس بسیاری از مناطق کوهستانی استان خوزستان به دلیل معماری سنگی و قدمتی بالای 40 سال با توجه به بارندگی های سیلابی فروردین ماه امسال بسیار بالاست و به لحاظ ایمنی از وضعیت خطرناکی برخوردار است.
به گزارش خبرنگار ایلنا،تا چند سال پیش این مدارس به دلیل خشکسالی مشکل حادی نداشتند ولی پی این مدارس به دلیل بارندگیهای شدید فروردین ماه امسال و به دلیل آنکه این مدارس در مناطق کوهستانی با شیب زیاد زمین قرار دارند بسیار سست شدهاند به طوری که در تاریخ هفته گذشته یکی از این مدارس براثر تند باد در شهرستان اندیکا دچار ریزش شد.
هنوز هم با وجودی که این مدارس از سوی اداره کل آموزش و پرورش خوزستان صد درصد تخریبی اعلام شده اند دانش آموزان در آنها مشغول به تحصیل هستند و در برخی مدارس مواردی وجود داشته که سقف آنها ریزش کرده و با پاکسازی کلاس دانش آموزان را دوباره به همان کلاسها برگردانده اند.
محمدرضا خداوردی رئیس آموزش و پرورش شهرستان اندیکا در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره این حادثه گفت: روز نوزدهم فروردین ماه بر اثر طوفان و تندباد مدرسه طالقانی کوشک تخریب شد. خدا را شکر میکنیم که این حادثه روز تعطیل اتفاق افتاد و دانش آموزان در مدرسه حضور نداشتند، در غیر این صورت معلوم نبود چه حادثه فجیعی در این مدرسه اتفاق میافتاد.
وی با اشاره به خسارت جدی به بسیاری از مدارس شهرستان اندیکا در بارندگیهای اخیر گفت: پی این مدارس آسیب جدی دیده و دیوارها تخریب و از سقف آنها آب بارندگی چکه میکند و در برخی موارد سقفها فرو ریخته است.
وی عنوان کرد: با کانکس که مشکل تحصیل دانشآموزان برطرف نمیشود و نیاز به تخریب و احداث دارند و اگر این ساخت و سازها انجام نشود باید مدارس استیجاری برای آنها در نظر گرفته شود.
خداوردی اضافه کرد: در بازدید نماینده مردم اندیکا و مسجد سلیمان از این مدارس اعلام شد شاخص های شهرستان اندیکا نسبت به کل استان و کشور عقب بوده ، یعنی از هر صد مدرسه 61 مدرسه آن یا تخریب شد یا در حال تخریب شدن است به همین دلیل مدیرکل آموزش و پرورش خوزستان کار گروهی را تشکیل داد و برای بازدید به این مناطق اعزام کرد .اداره نوسازی نیز تنها کاری که انجام داد همه اطلاعات را برای بازسازی از این مدارس جمع بندی کرد که امیدوارم بزودی نتیجه دهد.
علی قربانی مدیرکل نوسازی مدارس استان خوزستان نیز در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در مورد مدارس سنگی استان خوزستان اظهار داشت: قربانی گفت:در یک ماه گذشته مدارس سنگی حاشیه زاگرس را شناسایی کردهایم و الویت بندی شدهاند و آنهایی که تعداد دانشآموزان بیشتر دارند از جمله حدود 20 مدرسه در اندیکا، چهار مدرسه در باغ ملک، چهار مدرسه در مسجد سلیمان، یک مدرسه ایذه و یک مدرسه در لالی شناسایی شدهاند و برای آنها تامین اعتبار شده است.
مدارس شهرستان مسجدسلیمان از نرم مدارس آسیب دیده در سطح کشور بسیار بالاتر است و 63 درصد مدارس این شهرستان نیازمند بازسازی هستند. به نظر میرسد این شهرستان وضعیت حادتری نسبت به دیگر مناطق استان خوزستان دارد
وی ادامه داد: با توجه به پایش انجام شده ما متوجه شدیم که در مدارس کوهپایهایمان عمدتا از مصالح کوهپایهای سنگی بیشتر استفاده شده اما اینها در مقابل زلزله مقاوم نیستند و در شورای آموزش و پرورش مشکلات این مدارس مطرح شده است که بتوانیم اینها را به نرم استان نزدیک کنیم. فعلا این 20 مدرسه از یک ردیف بودجه قرار است تامین اعتبار شوند. در مسجد سلیمان نیز تا یک ماه آینده قرار است یک مدرسه 12 کلاسه و یک مدرسه کار و دانش شش کلاسه که حدود 10 میلیارد تومان هزینه ساخت آن می شود و هم چنین یک مدرسه 12 کلاسه در لالی کلنگزنی شود. یک مدرسه سه کلاسههم به تازگی در مسجد سلیمانی افتتاح شد که توسط خیرین ساخته شد. 10 تا از مدارس سنگی این مناطق نیز توسط خیرین در حال بازسازی است.
مدیرکل نوسازی مدارس استان خوزستان افزود: حدودا 10 هزار کلاس درس در سطح استان خوزستان تخریبی است و این به اعتبار زیادی نیاز دارد. برای اینکه بشود طی یکی دو سال اینها را بازسازی ومرمت کنیم عملا این اقدام شدنی نیست و ما باید سعی کنیم آنها را به نرم استان برسانیم.
وی در ادامه به بازسازی مدارس سیل زده خوزستان اشاره کرد و گفت: 31 مدرسه از مدارس شهرستانهای شوش، اهواز، باوی، شادگان، شوشتر، دشت آزادگان، دزفول و کارون باید بازسازی شوند و 69 مدرسه تعمیری این مدارس نیز پایش و تامین اعتبار شده و اقدامات بازسازی آنها در دست بررسی است. در حال حاضر نیز در حال اخذ مجوز برای ساخت تعدادی از این مدارس تا مهر ماه 98 هستیم برخی نیز تا پایان سال بازسازی خواهند شد.
قربانی گفت: حدود 9 تا مدارس متوسطه و 12 سه کلاسه و چهار تا چهارکلاسه و شش تا ششکلاسه در دست بازسازی هستند. چهارکلاسهها را تا اول مهر ماه آماده خواهیم کرد ولی ششکلاسهها با چند ماه تاخیر بازسازی خواهند شد.
در ادامه بابک نوری زاده رئیس اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش خوزستان به خبرنگار ایلنا گفت: مدارس شهرستان مسجدسلیمان از نرم مدارس آسیب دیده در سطح کشور بسیار بالاتر است و 63 درصد مدارس این شهرستان نیازمند بازسازی هستند و این شهرستان وضعیت حادتری نسبت به دیگر مناطق استان خوزستان دارد.
گزارش : مریم بازوند