جامعه کارگری آن کشور به عنوان سنگ بنای هر صنعت ویکی از محورهای توسعه و پیشرفت اقتصادی در جامعه است از این رو رفع دغدغه ها و مشکلات این قشر می تواند زمینه تحولات اقتصادی و اجتماعی جامعه را هموار سازد.
خوزستان به دلیل دارا بودن تعداد بالای واحدهای صنعتی و سابقه طولانی فعالیت صنایع بزرگ در آن، به عنوان یک استان با وجهه کارگری شناخته می شود که همواره نقش مهمی در تحولات اقتصادی و پیشرفت کشور داشته است.
در سال های گذشته به دلیل تاثیر گرفتن از شرایط اقتصادی نامناسب منطقه، تحریم های ظالمانه و البته سیاست گذاری های اشتباه، برخی واحدهای صنعتی بزرگ استان با رکود در فعالیت و تولید مواجه شده و در نتیجه عرصه بر کارگران واحدهای صنعتی و تولیدی تنگ آمده و هر از گاهی با برگزاری تجمع هایی در صدد جلب توجه رسانه ای و مدیران برای حل مشکلات خود هستند.
به گفته کارشناسان، خوزستان بیش از استان های دیگر از شرایط اقتصادی جهانی و تحریم ها تاثیر می پذیرد که دلیل آن دولتی بودن صنایع مستقر در خوزستان است که همین امر سبب می شود تا با تحولات صورت گرفته در حوزه اقتصاد جامعه کارگری این استان نیز دستخوش حوادثی شود.
هر از گاهی در یک نقطه از استان شاهد تجمعات مسالمت آمیز کارگران برای دستیابی به حقوق خود هستیم، تجمعات کارگران گروه ملی صنعتی فولاد و کشت و صنعت نیشکر هفت تپه از جمله این تجمعات است که حالا انتشار اخبار آنها به ستون ثابت رسانه ها تبدیل شده است.

**تجمعات کارگران نیشکر هفت تپه
این روزها نام شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه شوش که روزگاری قطب تولید شکر در خوزستان به شمار می رفت، به دلیل تجمعات مکرر کارگران آن بار دیگر بر سر زبان ها افتاده است، درواقع شرکت کشت و صنعت هفت تپه، قدیمی ترین کارخانه تولید شکر از نیشکر در کشور است که نیم قرن از تاسیس آن می گذرد و طبق اصل 44 قانون اساسی اواخر سال 1394 توسط سازمان خصوصی سازی از چرخه دولتی خارج و به بخش خصوصی واگذار شد.
در اواخر دهه هشتاد بحث خصوصی سازی این واحد تولیدی به دلیل فرسودگی خطوط تولید، زیان ده بودن و بدهی های بسیار زیاد مطرح شد. در این سال ها قلمه زدن و کشت نیشکر در هفت تپه، به حدی کاهش یافته بود که بیم آن می رفت که کشت نیشکر در این واحد کاملا پایان یابد.
اما پس از اعتراضات کارگران دراین سال ها و تشکیل سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه، سرانجام در سال 1391 پروژه بازسازی و نوسازی تجهیزات مکانیکی با هدف افزایش تولید شکر، بر عهده شرکت نوسازی صنایع ایران قرار گرفت و کشت نیشکر که می رفت پایان یابد، دوباره احیا شد و فعالیت کارخانه ادامه یافت با این وجود در سال های بعد نیز این کارخانه نتوانست به روزهای اوج خود باز گردد از همین رو در سال 94 به بخش خصوصی واگذار شد.
حالا حدود چهار هزار کارگر بخش های مختلف این شرکت هفته هاست برای پرداخت حقوق معوق خود و بهبود شرایط شرکت هر روز تجمع می کنند تا شاید با بازتاب این اخبار در کشور توجه مسئولان بیش از پیش به حل مشکل این واحد صنعتی ، جلب شود.
کارگران این شرکت در تمام تجمعات خود 2 خواسته مهم یعنی پرداخت حقوق معوق و بازگشت مالکیت کارخانه به بخش دولتی را مطرح می کنند و باوجود آنکه در یکماه اخیر 2 ماه از حقوق آنها پرداخت شده و با پیگیری مسوولان استان و پرداخت مطالبات، تجمع آنان امروز به پایان رسید و کارگران بر سر کار خود باز گشتند.

**موج سواری رسانه های معاند بر تجمعات کارگری
در این میان کارگران بارها پایبندی خود به اصل نظام، ولایت فقیه و قوانین جمهوری اسلامی را فریاد زده اند اما رسانه های معاند که توان چشم پوشی از چنین فرصتی برای سواستفاده و دستیابی به مقاصد خود را ندارند با تحریف واقعیت سعی در القای آن دارند که عامل بروز مشکلات جامعه کارگری تصمیمات آگاهانه برخی مسئولان و بی توجهی عمدی آنان به حل مشکلات کارگران بوده است.
نمونه بارز چنین شایعه پراکنی هایی خبر شکنجه یکی از فعالان کارگری در استان است، آبانماه سال جاری در جریان اعتراضات کارگران 19 نفر بازداشت شدند که 18 نفر از این تعداد ظرف مدت چند روز پس از بازداشت آزاد شدند و تنها یک نفر از فعالان جامعه کارگری در بازداشت باقی ماند.
برخی رسانه های معاند با انتشار خبر جعلی شکنجه جسمی و وخیم شدن حال این فرد سعی در ایجاد یک جو روانی علیه نظام جمهوری اسلامی کردند خبری که خیلی زود تکذیب شد و رییس دادگستری شهرستان شوش انتشار این خبر کذب را در شرایطی که بخشی از مطالبات قانونی و حقوق معوقه پرسنل شرکت پرداخت و مقدمات برداشت نیشکر از مزارع شده، درجهت تشویش اذهان عمومی و هدفمند عنوان کرد .
این درحالیست که به گزارش خبرگزاری راشاتودی' ماه گذشته جامعه کارگری فرانسه که در اعتراض به سیسات های دولت در قبال کارگران دست به تجمع زده بودند با خشونت پلیس و گاز اشک آور رو به رو شدند'، اما رسانه های معاند نظام جمهوری اسلامی که داعیه دار دفاع از حقوق کارگران هستند، هیچگاه به این مساله نپرداختند.

**برائت از آشوبگران و معاندان
مقام معظم رهبری نیز در جمع تعدادی از کارگران فرمودند: بنده بارها در سخنرانی ها گفتم که ضد انقلاب از اول چشمش به کارگران بود تا جامعه کارگری را به هر نحو علیه جمهوری اسلامی تحریک کند.
ایشان تصریح کردند: خداوند متعال شرایطی را فراهم کرد که به طور اتفاقی در متن تحرکات ضد کارگری قرار گرفتم و برخورد همراه با بصیرت کارگران علیه دشمنان را مشاهده کردم. یکی از کارهای اساسی دشمنان آنست که در جامعه کارگری ما رکود ایجاد کند اما کارگران در تمام این سال ها مقاومت کردند و دست رد به سینه دشمنان زده اند که این بسیار خوب است.
کارگران گروه ملی صنعتی فولاد و نیشکر هفت تپه نیز با آگاهی کامل از حساسیت های موجود بر روی نظام جمهوری اسلامی در این مدت همواره بر صنفی بودن فعالیت های خود تاکید کرده و از تمام آشوبگران برائت جسته اند.

گذشته از حواشی ایجاد شده بر تجمعات از سوی رسانه های معاند، ریشه یابی علل و عوامل بروز چنین شرایطی امری ضروری بنظر می رسد که برای حل معضلات و جلوگیری از موارد مشابه مورد تاکید است.
جامعه کارگری، جامعه کارفرمایی، خانه کارگر استان و کارشناسان هرکدام دارای تجربیات و نظراتی هستند که می توانند با ارائه تصویری واضح از شرایط فعلی و راه حل های منطقی گره گشای مشکلات امروز خوزستان باشد.

یکی از کارگران خوزستان که با مشکل تاخیر در پراخت حقوق مواجه است می گوید: 30 روز با تمام مشقت و سختی کار می کنیم که در پایان ماه حقوق دریافت کنیم هرکدام از کارگران برای این مبلغ برنامه ریزی هایی دارند که عمده انها به بحث معیشتشان مربوط است.
این کارگر که خواست نامش در خبر ذکر نشود ادامه داد: گاهی تاخیر در پرداخت حقوق به 6 ماه نیز می رسد در این شرایط اقتصادی سخت واقعا تحمل این وضعیت غیر ممکن است.
وی درعین حال اظهار داشت: قطعا در هر شرایطی ما پشتیبان نظام و کشور هستیم و اجازه دخالت بیگانگان را نمی دهیم اما انتظار داریم کارفرمایان، پیمانکاران و مسئولان نیز توجه بیشتری داشته باشند زیرا اینگونه تاخیر در پرداخت حقوق زندگی های ما کارگران را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.


**منافع کارگر و کارفرما مکمل هم است
فرامرز احمدی نژاد یکی از تولیدکنندگان پوشاک در خوزستان نایب رییس اتاق بازرگانی اهواز معتقد است: شرایط کارگر و کارفرما به طور مستقیم بر یکدیگر تاثیرگذار هستند اگر تغییر و تحولات صورت گرفته به سود کارفرما باشد قطعا در میزان پرداخت حقوق و امتیازات کارگران نیز تاثیر گذار است.
وی با اشاره به اینکه در سال های گذشته عرصه بر کارفرمایان تنگ شده است ادامه داد: در حال حاضر تمام دغدغه یک کارفرما تلاش برای نگه داری یک مجموعه است و زیاد به سوداوری و توسعه کارگاه و شرکت فکر نمی کند.
احمدی نژاد اظهار داشت: به عنوان یک تولیدکننده در 22 سال گذشته هیچگاه اجازه تعطیلی کارگاه را ندادم اما امسال برای اولین بار به مدت 20روز یکی از کارگاه های من تعطیل شد و پس از بازگشایی نیز دست کم با 40 درصد ظرفیت واقعی فعال است.
وی افزود: در شهرک صنعتی شماره چهار اهواز نیز یک کارگاه با ظرفیت 200 کارگر احداث کردم، در ابتدای شروع به کار 30 کارگر فعال بودند و قرار به توسعه مجموعه بود اما درحال حاضر به دلیل شرایط نامناسب اقتصادی تنها 6 کارگر در آن فعالیت می کنند.
این فعال اقتصادی کمبود موال اولیه را یکی از مهم ترین مشکلات کارفرمایان و تولیدکنندگان دانست و گفت: از سویی دیگر شرکت های دولتی به عنوان خریداران محصولات ما حاضر به پرداخت بدهی های خود نیستند که این مساله شرایط را برای ما سخت تر می کند.
وی ادامه داد: ظالمانه ترین تهمت علیه کارفرمایان متضاد دانستن منافع آنان با منافع کارگران است زیرا این 2 مجموعه درکنار یکدیگر می توانند تحول اقتصادی ایجاد کنند.
نایب رییس اتاق بازرگانی اهواز با بیان اینکه خوزستان بیش از بحران تجمعات کارگری درگیر بحران مدیریت است خاطر نشان کرد: در بحث واگذاری واحدهای صنعتی نظارت خوبی صورت نگرفت از همین رو امروز شاهد بروز چنین مشکلاتی هستیم.

**واگذاری به شیوه تعاونی موفق تر از خصوصی سازی
قربان درویشی رییس خانه کارگر خوزستان نیز با اشاره به اینکه بیشتر صنایع موجود در خوزستان از نوع صنایع مادر است گفت: این صنایع در هیچ کشوری به عنوان صنایع اشتغالزا شناخه نمی شود بلکه زمینه ساز ایجاد شغل و تولید بیشتر از طریق توسعه صنایع کوچک و متوسط هستند.
وی ادامه داد: در استان خوزستان طی دهه های گذشته، نه تنها در ایجاد صنایع پایین دستی اقدام نشده بلکه صنایع بزرگ نیز بدون کار کارشناسی درحال واگذاری به بخش خصوصی هستند.
درویشی با بیان اینکه هر شخص متمولی نمی تواند به عنوان سرمایه گذار مالک خوبی برای این صنایع باشد ، خاطر نشان کرد: در واقع مکانیسم صحیحی برای این واگذاری ها وجود ندارد که نمونه آن بروز مشکل در شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه و گروه ملی صنعتی فولاد است.
وی ادامه داد: درحال حاضر بیشتر کارگران در خوش بینانه ترین حالت ممکن حداقل دستمزد را از سوی کارفرمایان دریافت می کنند که حدود 15 الی 20 درصد کل هزینه های یک واحد صنعتی را شامل می شود.
وی در بخشی دیگر به هزینه های بالای صنعت اشاره کرد و گفت: بالا بودن هزینه خرید مواد اولیه و تعمیرات اساسی سبب شده تا مالکان به سمت خرید لوازم ارزان و بی کیفیت روی بیاورند که نتیجه آن بروز مشکل در خط تولید ظرف ماه های آینده می شود.
به گفته رییس خانه کارگر استان سیستم مدیریتی ما کاملا دولتی است و با این سیستم اقدام به خصوصی سازی واحدهای دولتی می کنیم که همین امر سبب می شود تا در خصوصی سازی نیز موفق نباشیم.
وی یکی از راه حل های مناسب در این خصوص را واگذاری به شیوه تعاونی دانست و افزود : اگر سهام کشت و صنعت نیشکر هفت تپه بجای بخش خصوصی به صورت تعاونی به کارگران واگذار می شد هیچ کدام از شرایط فعلی پیش نمی آمد و کارگران به طور مستقیم در سود و زیان این کارخانه شریک بودند.
وی ادامه داد: در زمان بروز حوادث طبیعی چون گرد و خاک و سیل که آثار چند روزه دارند در استان ستاد مدیریت بحران تشکیل می شود اما در شرایطی که حال و روز صنایع خوب نیست هیچ ستادی برای مدیریت این شرایط تشکیل نمی شود.

** مشکلات کارگری در خوزستان ریشه در گذشته دارند
عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: از نظر من خصوصی سازی در کل کشور ناموفق بوده ، اما به دلیل وجود واحدهای بزرگ صنعتی نمود این نتیجه درقالب تجمعات در استان ما بیشتر دیده می شود.
سید مرتضی افقه در خصوص چرایی اعتصابات واعتراضهای کارگران در خوزستان، اظهار داشت: اقتصاد متشکل از سه بخش کشاورزی، صنعت و خدمات است اما در ایران نفت هم به دلیل جایگاه و اهمیتی که دارد به یک بخش مجزا تبدیل شده است، در همین رابطه خوزستان به طور استثنایی در هر چهار بخش از قدیم جایگاه ویژه ای داشته است و به همین دلیل بسیاری از واحدهای تولیدی آن بزرگ مقیاس و دولتی بوده و نقش جدی در تولید ملی کشور به عهده دارند و کمترین تغییر در تولید این واحدها در اقتصاد ملی تاثیر گذار بوده است.
وی بیان کرد: در ایران تصمیم ها، زیرساخت ها و ساختارهای لازم برای خصوصی سازی مهیا نیست و به همین دلیل در کل کشور و به ویژه در خوزستان این روند به مشکل خورده است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: خصوصی سازی این واحدها بسیار پیچیده تر از این است که توسط سازمان های یا افرادی بسیار کم تجربه یا ناکارآمد اتفاق بیفتند، واحدهای دولتی به دلیل مسائل عاطفی یا هر مساله دیگری اقشار مازاد بر نیاز و بدون مهارت استخدام کرده اند و الان در مرحله واگذاری ها بخش خصوصی زیر بار این نیروهای مازاد نمی رود و خواستار اخراج آنها هستند و از طرف دیگر اخراج یا بازخرید این نیروها خود یک مشکل دیگر است.
افقه با بیان اینکه از حدود 15 سال پیش در پرداخت حقوق کارگران لوله سازی و بحث فروش تولیدات آنها مشکل وجود داشته و همیشه از این مشکلات در استان داشتیم، تصریح کرد: مشکل گروه ملی فولاد و نیشکر هفت تپه جدید نیست اما تاکنون فکری اساسی برای آن نشده است.
افقه برگشت این شرکت ها را به دولت از منظر خواسته کارگران معقول دانست و تاکید کرد: فارغ از اینکه این برگشت خوب یا بد است و اینکه آیا قوانین اجازه این برگشت را می دهند یا خیر، از منظر خواسته کارگران مالکیت دوباره دولت معقول است چرا که می دانند در صورت زیان ده بودن شرکت هم از پول نفت و هزینه های عمومی پرداخت های آنها انجام می شود.
استاد دانشگاه شهید چمران با بیان اینکه در حال حاضر باید دولت وارد شود و این مشکلات را حل کند، یادآور شد: تا زمانی که تولید و اشتغال به مساله اول کشور تبدیل نشود مشکلات معیشتی و کارگران در کشور وجود خواهد داشت و گذشت زمان آن را شدید تر خواهد کرد.

مبرهن است که هر نوع فعالیت تولیدی در جامعه منوط به حضور فعال کارگران است و از آنجا که جامعه کارگری، جامعه گسترده ای در کشور است به طور قطع، اگر امنیت شغلی، معیشت و زمینه حضور موثر و فعال آنها در سایر بخش های جامعه فراهم شود، می توان بیش از گذشته از ظرفیت های جامعه کارگری برای توسعه و حل مشکلات اقتصادی بهره برد.
بی شک مشکلات جامعه کارگری باید توسط مسئولان حل و دغدغه های آنها درخصوص تامین معیشت رفع گردد اما درعین حال فعالان کارگری باید با هوشیاری مانع تبدیل این مساله داخلی به دستاویزی برای جهت سوء استفاده دشمنان و رسانه های معاند شوند .
گزارش : ندا رضاپور
9887/6002
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.