با توجه به ایام تعطیلات و آغاز سفرهای تابستانی بسیاری از افراد گذراندن در باغ ها و استراحت در زیر سایه های درختان را به سایر مکان ها ترجیح می دهند که متاسفانه برخی در حفاظت از درختان و جنگل ها غافل هستند و با شکستن و قطع شاخه ها و آتش زدن، ظلمی بزرگی به نسل های آینده می کنند.
وقوع آتش سوزی های گاه و بیگاه در عرصه‌های جنگلی و مرتعی، چرای بی‌رویه دام، تعرض به عرصه های طبیعی ، خسارات خشکسالی و... هر کدام زخمی را بر تن جنگل ها و درختان زده‌اند که قلب این اکوسیستم را هر روز ضعیف‌تر می کند.
عوامل متعددی در بحث زوال و قطع درختان استان دخیل هستند خشکسالی ها، تغییر اقلیم ، شخم زدن در جنگل ها، چرای دام ها، آتش سوزی ها، قطع درختان به منظور ایجاد اراضی کشاورزی و تهیه زغال جنگل های این استان را با خطر مواجه کرده است.
اگر به محیط پیرامون باغ نگاهی بیاندازیم می بینیم که درختان سبز هستند و قطع نشده اند ولی درختان داخل باغ ها یا خشک شده اند و یا با سهل انگاری و قطع کردن شاخه های درخت و ... چهره اولیه خود را از دست داده و در حال نابودی هستند.
یکی از باغداران خراسان شمالی می گوید: متاسفانه همه ساله در فصل بهار و تابستان شاهد آتش سوزی درختان و باغ ها هستیم که برخی ها برای گذراندن تفریح وارد باغ شده و نکات لازم را رعایت نمی کنند که این موارد ضرر و زیانی بسیار را به صاحب باغ وارد می کند.
رضا قریشی گفت: با توجه به اینکه روستای اسطرخی در فصل تابستان و بهار میزبان مسافران بسیاری از سایر نقاط است مسئولان باید مکانی برای پارکینیگ و استراحت و اتراق مسافرانی را که همه ساله به اینجا سفر می کنند مهیا کنند تا سال های آینده هم شاهد جذب مسافر و گردشگر به روستا باشیم.
وی افزود: زمان اتراق مسافران و شهروندان در داخل باغ ها، تذکرات لازم داده می شود بسیاری ناراحت می شوند و در برخی موارد شاهد برخوردهای ناشایستی از سوی آنان بوده ایم.
وی که از اهالی روستای زوارم در شیروان است، افزود: پیشنهاد می شود در روستاهای هدف گردشگری که شاهد تردد بسیاری از مسافران هستیم برای ماندگاری بیشتر مسافران، زمین چمن، امکانات ورزشی، سایه بان، نهال کاری و مکان مناسب برای استراحت آنان درنظر گرفته شود تا شاهد آتش سوزی و قطع شاخه های درختان و آسیب به باغ ها نباشیم.
یکی دیگر از باغداران خراسان شمالی می گوید: با توجه به عدم مکان مناسب برای مسافران، آنان در چندین روز سفر خود در باغ ها اتراق می کنند که در برخی موارد با روشن کردن آتش موجب اسباب ناراحتی باغدار می شوند که برخورد ناشایست با مسافر هم درست نیست زیرا که در این صورت در سال های آتی با خاطره بد از این روستا دیگر به این مکان نمی آیند و بهتر است مسئولان فکری برای استراحت آنان داشته باشند.
هادی پاسبان با توجه به عدم مکان مناسب برای استراحت مسافران و گردشگران اظهار کرد: برخی از مسافران با روشن کردن آتش و چیدن میوه خام موجب رنجش کشاورز و فراهم کردن مشکلاتی در این زمینه می شوند که با هدفمند کردن روستا علاوه بر رونق اقتصادی این مشکلات هم به وجود نمی آید.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: شهروندان و مسافران اگر به جنگل و یا مناطق خارج از محدوده شهری می روند باید یادشان باشد میهمان هستند ، پس ضمن انتخاب مکان مناسبی برای گذارندن روز، از هرگونه قطع و شکستن شاخه های درخت و آتش زدن آن خودداری کنند تا مشکلی پیش نیاید.
سرهنگ موسی الرضا حیاتی در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: درحالیکه سالانه چندین هکتار جنگل و مرتع به دلیل بی احتیاطی هموطنان در آتش می سوزد، بهتر است گردشگران در صورت نیاز به آتش حتی الامکان منقل همراه خود برده و در غیر اینصورت حتماً خاکستر آتش را با آب و خاک خاموش کنند.
وی گفت: همچنین از درختان برای تاب بازی استفاده نکنند و یا حتی الامکان درختی را انتخاب کنند که توانایی این کار را داشته باشد و از سویی ته سیگار رها شده در طبیعت اگر روشن باشد می تواند باعث آتش سوزی شود و در غیر اینصورت بدلیل مواد سمی باعث آلودگی محیط زیست می شود که ته سیگار خود را در طبیعت رها نکنند.
حیاتی بیشترین علل آتش سوزی مراتع در این استان را نبود مهارت در کنترل آتش سوزی و سهل انگاری در ایجاد آن دانست
وی با بیان اینکه جذب و به کارگیری جوامع محلی و دخالت مسئولان منطقه در امدادرسانی به حریق ها باید صورت گیرد افزود: همچنین باید حفاظت مشارکتی عرصه مرتعی در منطقه و پیشگیری حریق و امکانات دولتی و محلی با مساعدت بخشداران و دهیاران منطقه صورت بگیرد.
فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: از ابتدای امسال تاکنون،19 هکتار از اراضی ملی خراسان شمالی در آتش سوخت.
حیاتی تعداد کل آتش سوزی های صورت گرفته طی این مدت را 7 مورد عنوان و اظهار کرد: بیشترین اراضی ملی که در این استان دچار آتش سوزی شده مربوط به اسفراین می باشد.
وی با اشاره به افزایش آتش سوزی در سطح اراضی ملی این استان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل گفت: سال گذشته در همین مدت یک هکتار از اراضی ملی این استان دچار آتش سوزی شده بود که امسال چندین برابر افزایش داشته است.
وی با بیان اینکه بیشترین علل آتش سوزی اراضی ملی در این استان، دامداران محلی می باشند افزود: متاسفانه با آتش گرفتن اراضی ملی دامداران به خاطر ترس از عواقب این موضوع در اطلاع رسانی شرکت نمی کنند در صورتیکه با اطلاع رسانی سریع تر می توانیم به جلوگیری از حریق بیشتر کمک کنیم.
وی با اشاره به افزایش آتش سوزی اراضی ملی این استان گفت: از سویی مرتع از بعد پوشش گیاهی ضعیف است و از سویی امسال شاهد خشکسالی بیشتر نسبت به سال قبل است.
حیاتی افزود: مردم می توانند هرگونه تعرض به طبیعت، تخریب و تصرف اراضی ملی و آتش سوزی جنگل ها و مراتع را دراسرع وقت به شماره تلفن 1504 (امداد جنگل و مرتع) اطلاع دهند.
منابع طبیعی استان خراسان شمالی دو میلیون و 33 هزار هکتار وسعت دارد که یک میلیون و 414 هزار هکتار آن مرتع و مابقی اراضی جنگلی و بیابانی است.
*** سایت خبرگزاری جمهوری اسلامی خراسان شمالی به نشانی http://www.irna.ir/nkhorasan و کانال تلگرامی این خبرگزاری به نشانی https://t.me/irnabojnurd در دسترس افراد برای اطلاع از آخرین اخبار و رویدادهای استان است.
نشانی صفحه اختصاصی ایرنای خراسان شمالی در اینستاگرام هم https://www.instagram.com/irnabojnurd است.
همچنین مردم می توانند دیدگاه ها و پیشنهادهای خود را به نشانی https://t.me/irnaBOJ تگرام کنند.
7186/ 6042 گزارش از: فاطمه مقدسی باجگیران** انتشار دهنده: سیدحسین قدسی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.