به گزارش ایرنا ، 'داوود فتحعلی بیگی' سه شنبه با اشاره به اهمیت وافر هنر تعزیه و شبیه خوانی اظهار کرد: تعزیه هنری است که بیش از ٣٠٠ سال آن هم به شکل کنونی در کشور ما در حال فعالیت است و در دل خود موسیقی اصیل ایرانی را حفظ کرده و تحت تاثیر فرهنگ ایرانی و اسلامی قرار دارد و آیینه تمام نمای دوره ای از مردم ما است که هنوز هم بخشی از این ویژگی ها در مردم ما وجود دارد.
وی با بیان اینکه تعزیه هنری است که ویژه همین آب و خاک است و در دل فرهنگ و تمدن ایرانی رشد و نمو پیدا کرده است افزود:این هنر مروج عدالت خواهی و ظلم ستیزی است که مهر و محبت را به مردم توصیه می کند.
'فتحعلی بیگی' گفت: تا قبل از پیدا شدن وسایل ارتباط جمعی این هنر به نوعی نقش رسانه را در بین آحاد جامعه ایفا می کرد و هنوز هم تاثیرگذاری عمیق خود را دارد.
وی افزود: در حال حاضر بیش از ٥٠٠ عنوان تعزیه نامه در سطح کشور وجود دارد که مورد استفاده تعزیه خوانان قرار می گیرد.

***لزوم اشاعه و حفظ هنر تعزیه خوانی
'فتحعلی بیگی' راه اندازی یک مرجع برای اشاعه و حفظ و ماندگاری این هنر ارزشمند و دیرینه را از مهمترین اقدامات در جهت حفظ این هنر ذکرکرد و گفت: این مرجع می تواند زمینه آموزش و پژوهش و نمونه سازی و نوآوری در این هنر را فراهم کند.
وی فقدان این مرجع را به عنوان یکی از اشکالات دانست و تاکید کرد : باید یکی از مراکز دولتی مانند میراث فرهنگی این وظیفه مهم را عهده دار شود و همانند حفاظت از میراث فرهنگی و معماری، از این میراث ناملموس و معنوی نیز پاسداری کند.

***تعداد اساتید برجسته تعزیه خوانی در کشور انگشت شمار است
رئیس انجمن تعزیه ایرانیان با اشاره به زنده بودن هنر شبیه خوانی، بیان کرد: حفاظت از این هنر ارزشی کمتر از آثار و ابنیه تاریخی ندارد.
وی با اشاره به عضویت بیش از ٣ هزار نفر در انجمن تعزیه ایرانیان گفت : در برخی شهرهای کشور از قبل تهران و زنجان و چند شهر دیگر نیز انجمن های شهرستانی در جهت معرفی و ماندگاری این هنر شکل گرفته است.
'فتحلعلی بیگی' خانه نشین شدن یا درگذشت اساتید پیشکسوت و برجسته در این هنر را از نقاط ضعف موجود دانست و افزود : این امر باعث شده تا تعداد اساتید برجسته در کشور انگشت شمار باشد و نتوان به درستی از تجربه آنها در جهت آموزش به علاقه مندان بهره برداری کرد.
وی تصریح کرد: همچنین این ضعف باعث شده تا بسیاری از علاقه مندان برای یادگیری این هنر به فیلم های موجود اکتفا کنند که خود آنها آسیب هایی از نظر محتوایی، موسیقی، نوع پوشش، آداب اجرا و ... دارند.
'فتحعلی بیگی' با بیان اینکه هم اکنون بسیاری از تعزیه خوانان حتی نمی توانند بیش از ١٢ اجرا بخوانند گفت : این در حالی است که در دوره ای از زمان تعزیه خوانانی وجود داشتند که بیش از ٢٠٠ مجلس تعزیه اجرا می کردند.

***هنر تعزیه خوانی در برخی نقاط کشورمنسوخ شده است
رئیس انجمن تعزیه ایرانیان با اشاره به منسوخ شدن این هنر معنوی در برخی نقاط کشور، خاطرنشان کرد: هم اکنون در برخی نقاط عده کمی تعزیه خوان وجود دارد و در برخی نقاط نیز این هنر به دلیل نبود تعزیه خوان از بین رفته و کسی جای تعزیه خوانان قدیمی را نگرفته است.
وی تعزیه خوب را تعزیه ای دانست که از همه نظر از قبیل تعزیه خوان، موسیقی، محل اجرا، آداب تعزیه و پوشش در حد مطلوب باشد و گفت: هم اکنون در برخی نقاط کشور از این نوع تعزیه های خوب برگزار می شود که مورد استقبال مردم قرار می گیرد.
'فتحعلی بیگی' با اشاره به برگزاری تعزیه های نسبتا خوب در خراسان شمالی، اظهار داشت: با این وجود این تعزیه ها کمتر حرفه ای است و بیشتر از روی ذوق و عقیده است.
وی بر بها دادن بیشتر متولیان فرهنگی استان به این هنر و تعزیه خوانان تاکید کرد و گفت: این امر موجب رشد این هنر در استان می شود.
وی تصریح کرد: هم اکنون زمینه های خوبی در استان خراسان شمالی در زمینه اجرای تعزیه وجود دارد که مورد استقبال مردم قرار گرفته و نیازمند توجه بیشتر است
به گزارش ایرنا خراسان شمالی حدود 400تعزیه خوان دارد که مشغول به فعالیت دراین هنر آیینی دراستان هستند و قرار است 14 اسفند در همایشی از فعالان و پیشکسوتان تعزیه خراسان شمالی به میزبانی شهرستان شیروان تجلیل شود .
استان خراسان شمالی در شمال شرق کشور قراردارد .
منبع: روابط عمومی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی
1744/7189خبرنگار بتول صارمی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.