برای مردم خراسان شمالی که بخش زیادی از جمعیت آن در روستاها ساکن هستند، خرابی های سیلاب در بخش های مسکونی، کشاورزی و باغی و خسارات آن به راه‌های بدون پل این مناطق بدترین اتفاقی بود که می توانست در سال پیش روی دهد اما با پیدایش بلایی به نام کرونا و دست اندازی آن به دامان سلامت و زندگی، ذهن ها مهابت سیل را از یاد برد و به گونه ای دیگر درگیر شد.  

سالی که گذشت، با فراز و نشیب های زیادی همراه بود، امسال با سیل های بهاره آغاز شد و خاطرات تلخی را برای مردم رقم زد، در ماه های پایانی سال، در حالی که مردم دغدغه تکرار سیل های مخرب را داشتند،  جولان ویروس مهلک کرونا، زندگی را به بازی گرفت و روزهای اسفندماه و در اصطلاح مردمی تر ماه نوروز را رنگی دیگر زد.

خروش سیل و راه های روستایی بدون پل 

بارندگی های اواخر سال ۹۷ و بهار ۹۸، خسارت های فراوانی به بخش های مختلف خراسان شمالی وارد کرد.  بر اساس اعلام مسوولان، بارش‌ها و سیلاب‌های بهار امسال بیش از هفت هزار میلیارد ریال در حوزه های مختلف روی دست این استان گذاشته است.

۴۴ درصد از جمعیت ۸۶۳ هزار نفری خراسان شمالی در روستاها سکونت دارند، روستاهایی محروم و فقیر که عمدتا حتی از داشتن راه مناسب و پلی بر رودخانه بی بهره اند و نداشتن این زیرساخت سبب می شود تا با جاری شدن اندک سیلی، راه های ارتباطی آنان به زیر آب رفته و بسته شود.

شوربختانه تر از این محرومیت، به گفته مدیران ارشد خراسان شمالی، سهل انگاری و کم کاری راه و شهرسازی استان در اعلام و ارزش گذاری واقعی میزان خسارات وارد شده به پل ها و راههای منطقه بود که اعلام شد همین سهل انگاری سبب شد در تخصیص اعتبارات مورد نیاز برای جبران این آسیب ها و ساخت پل ها، عملا اعتباری منظور نشود.

در حالی که سیل بهار پارسال ۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال خسارت به تاسیسات زیربنایی و راه های استان وارد کرده بود ولی میزان خسارات ثبت و قلمداد شده اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی تنها ۱۰۰ میلیارد ریال بود که این باعث شد حق استان در این حوزه ضایع شود.

بارندگی های بهار پارسال که در برخی از مناطق روستایی استان با رانش زمین همراه بود، سبب وارد شدن خسارت به واحدهای مسکونی شد. در مجموع بارندگی ها و سیل بهار سال گذشته به ۶ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی خسارت وارد کرد.

ویرانگری های سیل و پیامدهای آن، تا مدت ها در صدر اخبار استان بود. البته نوزدهم فروردین بازسازی ۶ هزار واحد مسکونی خسارت دیده از سیل در استان با حضور معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در روستای کلاته چنار شهرستان مانه و سملقان آغاز شد و مسوولان استانی اعلام کردند که خراسان شمالی در زمینه بازسازی مناطق سیلزده پیشگام است.

درگذشت طبیبی مردمی 

۲۴ فروردین پارسال، دکتر امان الله شادلو، نخستین جراح بجنوردی پس از چند دهه خدمت در این شهر، چشم از جهان فروبست.  دکتر شادلو در بیش از پنج دهه خدمت خود به مردم بجنورد، هیچ گونه وجهی بابت جراحی ها از بیماران دریافت نکرده بود.

 رونمایی از سند توسعه استان

نخستین سند توسعه خراسان شمالی در ۱۳ اردیبهشت ماه پارسال با حضور وزیر کشور رونمایی شد. سندی که گفته شد قرار است چراغ راه توسعه استان باشد و نبود آن موجب برخی شلختگی ها و نابسامانی ها در مسیر توسعه استان شده است.  

دهن گشودن تونل های مرگ در آلبلاغ اسفراین

برداشت غیرمجاز از معدن سرب و روی آلبلاغ اسفراین، که در منطقه ای با همین نام واقع است از ابتدای سال ۹۸، با هجوم سودجویان به این منطقه همراه شد.

واقع شدن این معدن در منطقه حفاظت شده زیست محیطی ساریگل، موجب شده بود تا سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی در ثبت آن ناکام بماند که سرانجام وزارت صنعت، معدن و تجارت مجوز مطالعات و اکتشافات اولیه بر روی این منطقه معدنی را برای ایمیدرو صادر کرد.  

 اما وفا نکردن سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) به تعهداتش در قبال معدن آلبلاغ اسفراین، و بروز حوادث مکرر برای مردمی که از سر نیاز به برداشت غیرمجاز از این منطقه معدنی اقدام می کردند و مرگ ۶ نفر در این ناحیه بر اثر ریزش آوار، سبب انتقاد استاندار و برخی دیگر از مسوولان خراسان شمالی شد.

ایمیدرو، متعهد شده بود با فراهم ساختن مقدمات استقرار در معدن آلبلاغ اسفراین، نسبت به ساماندهی این منطقه معدنی اقدام کند اما هنوز که هنوز است اقدامی درخور در این منطقه انجام نداده است.  

ذخایر سرب و روی معدن کشف شده آلبلاغ، در یکسال اخیر هدف دست اندازی و برداشت غیرمجاز سودجویان و برخی افراد محلی قرار گرفته که به دلیل عدم رعایت اصول ایمنی در برداشت و ریزش چندین باره کوه، تاکنون به مرگ ۶ نفر و مصدومیت شماری دیگر انجامیده است.

معدن آلبلاغ اسفراین در ارتفاعات سخت گذر آلبلاغ و در محدوده پارک ملی ساریگل واقع در شمال شرق این شهرستان قرار دارد.

سفر رییس مجلس به استان

۲۲ خردادماه بود که علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی در سفری دو روزه، وارد استان خراسان شمالی شد تا علاوه بر افتتاح چند طرح کشاورزی، از واحدهای صنعتی و تولیدی در شهرستان‌های اسفراین و شیروان بازدید کند.

رییس مجلس شورای اسلامی که توسط محمود حجتی، وزیر وقت جهاد کشاورزی همراهی می شد بزرگترین مجتمع گلخانه‌ای خراسان شمالی را در اسفراین افتتاح کرد و علاوه بر بازدید از واحد لوله گستر اسفراین و ارگ تاریخی بلقیس این شهرستان، در افتتاحیه جشنواره ملی فرهنگی و ورزشی عشایر که در شهرستان اسفراین برگزار شد، شرکت جست.

استعفای پرحاشیه شهردار مرکز استان

اعلام استعفا و کناره گیری پرحاشیه شهردار بجنورد، دیگر خبری بود که بهار پارسال، مدتی تیتر رسانه های این استان شده بود.

موضوع بازنشستگی روح الله براتیان، شهردار سابق بجنورد که برای چند ماه، به یکی از مسائل شهروندان مرکز استان تبدیل شده بود سرانجام با انتخاب سرپرست برای شهرداری فیصله یافت. موضوع بازنشستگی شهردار سابق، ابهامی بود که بارها توسط برخی از اعضای شورای اسلامی شهر بجنورد مطرح شد.

سفر رییس جمهوری به خراسان شمالی

تحقق سفر کاروان دولت تدبیر و امید به خراسان شمالی، که برخی رسانه های منتقد دولت گاه و بیگاه از آن به عنوان مطالبه مردم استان از دولت دوازدهم یاد می کردند، در ۲۳ تیرماه پارسال، از دیگر رویدادهای مهم این خطه بود.

در سفر کاروان دولت تدبیر و امید، ۱۳۲ پروژه عمرانی، خدماتی و زیربنایی در قالب ۳۰ طرح در شهرستان‌های مختلف استان به بهره برداری رسید.

برای اجرای این طرح‌ها در مجموع هشت هزار و ۴۲۰ میلیارد ریال و ۵۹۴ میلیون یورو از منابع دولتی و نیز ۶ هزار و ۳۷۰ میلیارد ریال اعتبار از منابع بخش خصوصی سرمایه گذاری شده بود که با اجرای این طرح‌ها برای ۱۱ هزار و ۷۸۴ نفر اشتغال ایجاد شده است.

۲ واحد بخار نیروگاه سیکل ترکیبی شیروان با ۵۰۰ میلیون یورو سرمایه گذاری، بهره برداری شد که با اجرای هر واحد بخار، ۱۶۰ مگاوات به توان تولید برق در این نیروگاه افزوده شد؛ اجرای سد و شبکه آبیاری چندیر در شهرستان راز و جرگلان با هزار و ۴۴۰ میلیارد ریال اعتبار و شبکه و آبیاری غلامان با ۲۴۴ میلیارد ریال اعتبار از دیگر طرح‌های افتتاحی در سفر کاروان دولت بود.

افتتاح پروژه ارتقای تصفیه خانه فاضلاب اسفراین، کارخانه شمش آلومینای جاجرم، فولاد کیمیای صبا و طرح کیمیاداران نوین شمال در اسفراین از دیگر طرح‌های افتتاح شده در سفر رییس جمهوری بود.

همچنین همزمان با سفر کاروان دولت تدبیر و امید به خراسان شمالی، ۲۸ پروژه کلنگ زنی شد که برای این پروژه‌ها چهار هزار و ۸۰۷ میلیارد ریال اعتبار دولتی و ۶ هزار و ۷۶۰ میلیارد ریال اعتبار بخش خصوصی هزینه شده که بهره برداری از آن برای هزار و ۷۰۵ نفر اشتغال در پی دارد.

مصوبات مهم این سفر شامل اتصال خراسان شمالی به خط راه آهن سراسری با اجرای راه آهن جوین- اسفراین، تکمیل پروژه بزرگراه بجنورد- جنگل گلستان، مجتمع های آبرسانی و نیز پروژه های بخش آب و فاضلاب بود.  

سفر چند مسوول به استان 

مردادماه پارسال، معصومه ابتکار، معاون امور زنان و خانواده رییس جمهوری که به استان خراسان شمالی سفر کرده بود در جمع مدیران و مسوولان سازمان های مردم نهاد مرتبط با حوزه زنان این استان و نیز شورای برنامه ریزی خراسان شمالی حضور یافت و رونمایی از طرح بانوی آب، بازدید از بند نسوان زندان بجنورد و نیز طرح های اشتغال بانوان در شهرستان های شیروان و فاروج از دیگر برنامه های این سفر یکروزه بود.

شهریورماه بود که سه ۳ طرح فناورانه دانشگاه بجنورد، روز دوشنبه با حضور سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، رونمایی شد.

اوایل اسفندماه هم رضا اردکانیان، وزیر نیرو به منظور افتتاح پست ۴۰۰ کیلوولت بجنورد و آغاز بهره‌برداری از پروژه فاضلاب شهر آشخانه به خراسان شمالی سفر کرد.

خراسان شمالی در لیگ فوتبال کشور صاحب تیم شد

شهریورماه پارسال بود که اعلام شد خراسان شمالی در لیگ فوتبال، صاحب تیم شده است. پس از کش‌وقوس های بسیار و بی‌نتیجه ماندن تلاش‌ها برای خرید تیم دسته یکمی خونه به خونه، که با خلف وعده و عهدشکنی مالک بابلی آن ابتر ماند، خرید و انتقال تیمی در لیگ دسته ۲ به این استان رنگ تحقق گرفت.

استانداری خراسان شمالی در این زمینه از شورای شهر بجنورد، خواست تا ۲۰ میلیارد ریال اعتبار، قرض بدهد و سپس با به خدمت گرفتن «فیروز کریمی» به عنوان مدیر فنی تیم، که بعدها در قامت سرمربی نیز ظاهر شد، فوتبال این استان را در لیگ کشوری نمایندگی می کند اما بر خلاف انتظاراتی که ایجاد کرده بود، چندان نتایج دلچسبی به دست نیاورد.

صعود «بهمنیار»  

صعود «حسین بهمنیار» کوهنورد بجنوردی به قله «کی۲» موسوم به امپراتور و فنی ترین ارتفاع جهان، دیگر خبری بود که سال گذشته اهل ورزش خراسان شمالی را خوشحال کرد.

بهمنیار پس از ۳۷ روز تلاش، به عنوان نخستین ایرانی، مسیر جدید «چزن» k۲ را فتح کرد.

میزبانی ورزش، در ابعاد جهانی

میزبانی ششمین دوره مسابقات کشتی آزاد و فرنگی جام باشگاه های جهان در بجنورد، که از اواخر آذرماه پارسال آغاز شد، از مهمترین رویدادهای مهم ورزشی بود که خراسان شمالی در عمر ۱۵ ساله خود تجربه می کرد.

همچنین برگزاری سومین دوره مسابقات جهانی ورزش‌های زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی، که با حضور ۱۰۰ ورزشکار از ۲۱ کشور در بجنورد، برگزار شد، بار دیگر به ورزش خراسان شمالی، برای میزبانی از مسابقاتی با ابعاد جهانی اعتماد به نفس داد و برگزاری این ۲ رویداد جهانی پای بسیاری از ورزشکاران مطرح، قهرمانان کشوری و مقامات کشوری را به این استان باز کرد.

طرح ملی مسکن

ثبت نام متقاضیان مسکن در قالب طرح ملی مسکن در استان، ۱۸ آبان آغاز شد و البته مرحله دوم آن نیز اسفندماه انجام شد که به گفته مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی ۲ هزار و ۴۳۷ نفر متقاضی مسکن در مرحله دوم طرح اقدام ملی در این استان ثبت ‌نام کردند.

همراهی با طرح ساماندهی قیمت بنزین

اصلاح قیمت بنزین از لیتری ۱۰ هزار ریال به ۳۰ هزار ریال اگرچه در استان های مختلف، با اغتشاش و ناآرامی هایی روبه رو شد اما در خراسان شمالی هیچ تنشی ایجاد نکرد و مردم علیرغم نارضایی هایی که نسبت به این مساله داشتند، از ریختن به خیابان و اعتراضات ساختارشکنانه پرهیز کردند.

مردم خراسان شمالی همچون سایر استان ها، صف خود را از اغتشاشگران جدا کرده و با برپایی راهپیمایی، انزجار خود را از عوامل این ناآرامی ها به نمایش گذاشتند.

پرونده قیری

ماجرای اختلاسی که به «پرونده قیری» معروف شد، پارسال در خراسان شمالی برای مدتها خبرساز بود و پای شماری از مدیران را در این قیر فروکرد. در رسیدگی به این پرونده، چند نفر از متولیان امور شهری استان دستگیر شدند.

ارتشاء به مبلغ ۱۱ میلیارد و ۹۰۸ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال، پولشویی و اختلاس به میزان ۲۵ میلیارد ریال و تحصیل مال نامشروع به مبلغ ۱۱۱ میلیارد و ۲۱۱ میلیون و ۹۵۰ هزار ریال از اتهام های این افراد عنوان شد.

یکی از متهمان، مدیرکل وقت راه و شهرسازی استان بود و البته رسیدگی به این پرونده، سبب برکناری اش شد.

شیوع آنفلوانزا

شیوع بیماری آنفلوآنزا در خراسان شمالی در پاییز پارسال از اخبار مهم استان بود که سبب بستری شده ۵۳۰ نفر در بیمارستان ها و جان باختن ۱۰ نفر از هم استانی ها شد.

گسترش این بیماری برای مدتی حتی سبب تعطیلی مدارس در برخی نقاط استان شد.

شهادت سردار

شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی، که مردم او را با نام حاج قاسم می شناسند، همچون مردم سراسر کشور، برای ساکنان خراسان شمالی نیز تلخ ترین حادثه سال گذشته بود که همه اهالی این خطه را شوکه کرد.

با شهادت سردار دلها، دل های مردم این استان عزادار شد و آیین های سوگواری در همه شهرها و روستاهای این استان برپا شد.

حاج قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بامداد روز جمعه ۱۳ دی ماه ۹۸، در حمله تروریستی پهپاد آمریکایی در فرودگاه بغداد به شهادت رسید.

مشارکت بالای ۵۰ درصدی در انتخابات 

انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و میاندوره پنجمین دوره خبرگان رهبری در خراسان شمالی که با مشارکت ۵۷ درصدی واجدان شرایط رأی در استان برگزار شد، نام خراسان شمالی را به عنوان یکی از استان های دارای مشارکت بالای انتخاباتی مطرح کرد.

جولان کرونا

یک ماه پس از شیوع ویروس کرونا در چین، سر و کله این بلای ناگهانی در آخرین ماه زمستان در ایران نیز پیدا شد و اگرچه خراسان شمالی تا ۱۲ اسفندماه وضعیتی سفید داشت، اما بالاخره با مثبت شدن نخستین ابتلای به این ویروس که گفته شد مسافری وارد شده از یک استان آلوده است، رنگ زرد کرونا به خود گرفت.

ترس از ابتلا به کرونا، سبب روی آوردن مردم به خرید ماسک، ژل ضدعفونی کننده و سایر اقلام بهداشتی شد که البته کمبود این اقلام و از سویی عطش سیری ناپذیر و هجوم مردم برای خرید این اقلام، سبب نایاب شدن این کالاها در داروخانه ها و فروشگاهها و بعضا راه یافتن عرضه آن به بازار سیاه شد.

این کمبودها با گذشت یک ماه از پیدایش بیماری همچنان در خراسان شمالی مشهود است و اقدامات سازمان ها و نهادهای مختلف برای فعال کردن کارگاههای تهیه و تولید اقلام بهداشتی مورد نیاز مردم و یا وارد کردن آن از دیگر مناطق کشور، نتوانسته است بازار این استان را اشباع کند.

بر اساس آخرین اعلام مسوولان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی تا ظهر دیروز - جمعه - ۱۳۸ نفر در این استان به ویروس کرونا مبتلا شده و ۱۴ نفر نیز جان باخته اند.  

مسوولان بهداشتی این استان که از زمان آغاز همه گیری کرونا، مردم را به ماندن در خانه و حضور کمتر در خیابانها و اجتماعات توصیه می کردند، اکنون با آغاز تعطیلات نوروزی تاکید بیشتری بر لزوم در خانه ماندن، برای قطع زنجیره انتقال ویروس این بیماری و پرهیز اکید از دید و بازدیدهای نوروزی و سفر دارند.  

استان ۸۶۳ هزار نفری خراسان شمالی در شمال شرق کشور واقع است.  

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.