حسن نوری روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: رویکرد این است که توسعه اقتصادی در روستاها با اولویت تعاونی ها و از طریق تکمیل زنجیره تولید محقق شود که در این زمینه، یک شرکت در استان، هفت میلیارد ریال اعتبار تسهیلاتی از طریق سامانه کارا، دریافت کرده و این سرمایه گذار قرار است کارخانه فرآوری زعفران در استان راه اندازی کند.
وی با بیان اینکه نخستین واحد فراوری زعفران استان در شهر آشخانه ایجاد می شود، افزود: با این اقدام، زنجیره تولید زعفران از مزعه تا فرآوری در استان تکمیل می شود.
وی خاطرنشان کرد: اکنون زعفران کاران استان محصولات خود را به صورت خام به بازار عرضه می کنند و البته در این وضعیت، ارزش افزوده تولید، نصیب دیگران می شود اما در قالب تعاونی ها، زنجیره تولید کامل شده و کشاورز هم از سود مورد انتظار بهره مند می شود.
نوری اظهار داشت: تمام زعفران کاران استان شامل ۲۵۰ نفر از بهره برداران، در دوره های آموزشی شرکت می کنند و صفر تا ۱۰۰ فرایند کاشت، داشت، برداشت و فرآوری را فرا می گیرند.
وی افزود: در اقدام دیگر برای تولید به تکمیل زنجیره تولید زعفران، شرکت نوین زعفران، در سطح ملی اقدام به ایجاد خوشه تولید زعفران در چند استان از جمله خراسان شمالی کرده است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی گفت: شرکت نوین زعفران، در این زمینه، هزار میلیارد ریال اعتبار اختصاص داده است که سهم خراسان شمالی از این میزان، ۱۲ درصد معادل ۴۶ میلیارد ریال است.
وی خاطرنشان کرد: در این طرح، زعفران کاران استان شناسایی و آموزش های لازم به آنان داده می شود، خرید محصول زعفران کاران با قیمت تضمینی انجام می شود و تحول بزرگ در صنعت زعفران استان ایجاد می شود.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی گفت: این شرکت اعلام کرده است در صورت اعلام آمادگی استان و نیز مهیا بودن شرایط، این طرح برای سایر محصولات استان از جمله نوغانداری، فرش و صنعت اسب ترکمن انجام شود.
براساس اعلام جهادکشاورزی خراسان شمالی، ارزش اقتصادی زعفران تولیدی در استان حدود ۲ هزار میلیارد ریال است که بیش از ۱۵ درصد ارزش اقتصادی تولیدات محصولات باغی این خطه را شامل میشود.
در ۲ دهه اخیر توسعه کشت و تولید زعفران در خراسان شمالی سیر صعودی داشته است بطوری که از سطح ۳۴۳ هکتار با تولید حدود ۶ تن در سال ۱۳۸۶ به سطح سه هزار و ۸۵۰ هکتار و تولید حدود ۱۸ تن در سال جاری رسیده است.
زعفران در هشت شهرستان استان کشت می شود و شهرستان فاروج با سطح بیش از ۲ هزار هکتار و تولید سالانه حدود ۱۲ تن جایگاه نخست را داراست و شهرستان های شیروان و اسفراین در رتبه های دوم و سوم تولید قرار دارند.
کشت و تولید زعفران اشتغال خوبی ایجاد می کند و هر هکتار زعفران در مراحل کاشت، داشت و برداشت و فرآوری یک شغل مستقیم و حدود ۱۸۰ تا ۲۰۰ شغل غیر مستقیم و فصلی ایجاد می کند.
در حال حاضر ۵ واحد فرآوری و بسته بندی زعفران در شهرستان های فاروج و شیروان فعال است که این واحدها برای ۲۸ نفر اشتغال ایجاد کرده است.
خرید حمایتی از سوی سازمان تعاون روستایی انجام می گیرد و قیمت خرید حمایتی انواع زعفران به ازای هر کیلوگرم شامل زعفران ممتاز رشته ای بریده (نگین) ۱۰۵ میلیون ریال، رشته ای بریده ممتاز (شبه نگین) ۹۵ میلیون ریال، رشته ای درجه یک (پوشال مرغوب) ۹۰ میلیون ریال و زعفران رشته ای درجه ۲ (پوشال معمولی) ۸۲ میلیون ریال است.
ضعف دانش فنی در محیط تولید، نابسامانی بازار و نبود برنامه های صادراتی مشخص و صادرات فله ای از مسائل و مشکلات پیش روی توسعه زعفران در خراسان شمالی است.