به صورت متداول والدین برای تربیت فرزندان خود راه های متفاوت تنبیه را به کار می گیرند که بنا به گفته مدیر گروه سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسانشمالی تنبیه لازم و جزو لاینفک رشد و تربیت فرزندان برای تشخیص خوب و بد از یکدیگر است اما کدامیک از روش های تنبیه موثر و به فرزندانمان در مراحل رشد آسیب نمی زند .
زهرا یوسف نژاد در گفت و گو با ایسنا، منطقه خراسان شمالی، با بیان اینکه تنبیه کردن برای همه سنین لازم و عاملی مهم برای فکر کردن به رفتار اشتباه انجام شده است، اظهار کرد: اما تنبیه روش های خاص خود را دارد که اگر از راه صحیح اجرا شود اثر بخش است .
وی تنبیه بعضی از والدین که محدود به جسمی و یا تنبیه روحی شدید کودکان است را با قاطعیت رد کرد و افزود: برای نمونه اخم کردن در نوع خود تنبیه روحی محسوب شده که توسل به آن، جایگزین رفتار صحیح کودک نمی شود .
این روانشناس با تاکید بر اینکه انسان به مرور زمان در برابر تنبیه مقاوم می شود، خاطرنشان کرد: با استفاده از روشهای خشونت آمیز به مرور کودک در برابر این نوع تنبیه مقاوم شده و والدین باید بر شدت آن بیافزایند .
یوسف نژاد با بیان اینکه هدف از تنبیه تغییر رفتار است، تصریح کرد: بهترین گزینه در مرحله تنبیه فرزند، حفظ آرامش و صحبت کردن است .
وی مدیریت و کنترل خشم در زمان حساس تنبیه را بسیار مهم عنوان کرد و از والدین خواست تا قبل از تصمیم و اقدام به رفتار خود و نتیجه آن، آگاه باشند .
وی با بیان اینکه شاید اگر کودکانمان مسیر خود را به تنهایی در دوران رشد طی کنند موفق تر باشند، اضافه کرد: نقش والدین راهنمایی در دوران رشد است نه تعیین یک چارچوب و مقررات سخت گیرانه به گونه ای که کودک بچگی نکند .
مدیرگروه سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسانشمالی اضافه کرد: عوارض تنبیه و استرس وارد آوردن در کودک به صورت ناخن جویدن، دل درد، دیر رفتن به مدرسه و سایر رفتارها بروز پیدا می کند .
یوسف نژاد خطاب به والدین تاکید کرد: باید بپذیریم کودک نیاز به کودکی دارد و از برخی از رفتارهای اشتباه چشم پوشی کنیم و یا در صورت نیاز در مورد آن رفتار اشتباه با وی صحبت کنیم .
وی با بیان اینکه انتظار برخی از والدین توقع بروز رفتار بزرگسالانه از کودکان است، گفت: کودکان قانون مداری و آموزش رفتار صحیح را دوست دارند اما با استفاده از روش مناسب نه تنبیه .
وی با اشاره به اینکه از یک جامعه هدف متشکل از والدین خاسته شد تا مکالمه یک صبح تا شب خود با فرزندانشان را بر روی کاغذ یادداشت کنند، ادامه داد: در پایان 90 درصد این مکالمه ها تذکر و هشدار بوده است .
یوسف نژاد افزود: این تنبیه و تذکرات تکراری، میان والدین و فرزندان فاصله ایجاد می کند .
وی با اشاره به اینکه فرزندان به موجب ترس از هشدار والدین خود تبعیت می کنند، خاطرنشان کرد: این رفتار در سنین بزرگسالی و نوجوانی وقتی بتوانند، دیگر نمی ترسند و مقابل والدین خود می ایستند .
وی یادآور شد: رفتار و تنبیه باید به گونه ای باشد که کودکان در کنار والدین خود باشند و آن ها را دوست بدارند .
مدیرگروه سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه با تاکید بر اینکه تنبیه روجی و جسمی اشتباه است، اظهار کرد: باید کودکان خود را با نواقصی که دارند بپذیریم، اگرچه فرزند باید به تفاوت خوب و بد آگاه شود اما در عین حال ارزش انسانیاش حفظ شود .
انتهای پیام