بر این اساس ارکان اقتصاد مقاومتی شامل 'مقاوم بودن اقتصاد، استفاده از ظرفیتهای دولتی و مردمی، حمایت از تولید ملی و مدیریت مصرف' بدون توجه به ظرفیتهای مناطق روستایی دست نیافتنی به نظر می رسد.
صنایع بالادستی بخش کشاورزی نظیر صنایع تولید ماشین ‌آلات کشاورزی، تجهیزات آبیاری نوین، دامداری و دامپروری، صنایع تولید کود شیمیایی و سموم دفع آفات نباتی و صنایع پایین دستی آن مانند تولید پارچه و پوشاک، صنعت تولید کاغذ، بخش تولید خوراک دام و طیور و صنایع تبدیلی مثل تولید کنسانتره، کنسرو و کمپوت و نیز صنایع واسطه ‌ای مانند صنعت بسته‌ بندی، انبارداری و سردخانه‌ ای و حمل و نقل از ظرفیتهای مهم مناطق روستایی به شمار می روند.
در این میان گناباد با تولید سالانه پنج هزار و 100 تن محصول کشاورزی و 74 هزار تن محصولات دامی از قطبهای در خراسان رضوی می باشد. این درحالی است که تداوم پدیده خشکسالی و کمبود منابع آبی ظرف دو دهه اخیر موجب کاهش سطح زیرکشت محصولات، بیکاری و مهاجرت تعداد زیادی از کشاورزان و دامداران از روستاها به مرکز شهر و یا سایر نقاط استان و کشور شده است.
در این شرایط توجه به ظرفیتهای مناطق روستایی گناباد در افزایش ماندگاری و ثبات جمعیت آنها بسیار موثر است.
عضو هیات مدیره شرکت تعاونی تولیدی نهاده های کشاورزی گناباد در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: تحقق اقتصاد مقاومتی بدون توجه به ظرفیتهای مناطق روستایی امکانپذیر نیست لذا باید با برنامه ریزی صحیح و شناخت قابلیتهای بالقوه هر منطقه از آنها برای توسعه و رفع تنگناهای روستاها بهره گرفت.
علیرضا محمودی افزود: هر یک از مناطق روستایی در زمینه تولید یک یا چند محصول کشاورزی مستعد هستند. بر این اساس می توان به جای پراکنده کاری در کشت تعداد زیادی محصولات در شرایط خشکسالی و کمبود منابع آبی، در یک و یا چند محصول خاص متمرکز شد و با پرداخت تسهیلات از فعالان این بخش حمایت کرد.
مدیر تولید یکی از شرکتهای تعاونی تولیدی محصولات کشاورزی گناباد نیز گفت: رونق اقتصاد روستایی و ایجاد زمینه کسب ‌و کار در روستاها زیربنای اقتصاد مقاومتی به شمار می رود.
داریوش ثابتی افزود: برای تحقق منویات رهبر معظم انقلاب باید این امر رویکرد اصلی تصمیم گیری مسئولان قرار گیرد و با تعامل بخشهای دولتی و خصوصی و رفع موانع تولید و خدمات در این زمینه تلاش کرد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گناباد هم از گردشگری به عنوان ضرورت رونق اقتصادی و تحقق اقتصاد مقاومتی یاد و بیان کرد: با وجود خسارتهای خشکسالی در سالهای گذشته به بخش کشاورزی، گردشگری و اقامتگاههای بوم گردی ضرورت رونق اقتصادی روستاها محسوب می شوند و در ماندگاری جمعیت آنها موثر است.
علیرضا شناسایی افزود: شهرستان گناباد از مناطق پیشگام در ایجاد اقامتگاههای بوم گردی در خراسان رضوی است و باید این ظرفیتها را به خوبی شناخت و از آن برای توسعه و رونق گردشگری و توسعه اقتصاد روستاها بهره گرفت.
وی گفت: از مجموع 20 اقامتگاه بوم گردی در خراسان رضوی هفت اقامتگاه در گناباد دایر است.
بخشدار مرکزی گناباد هم گفت: اقتصاد مقاومتی و توجه به ظرفیتها و تواناییهای داخلی تنها راه توانمندسازی اقتصاد کشورمان و توجه به ظرفیتهای مناطق روستایی بسترساز تحقق این مهم است.
حسین رضایی افزود: مصادیق مهم اقتصاد مقاومتی یعنی اتکاء به توانمندیهای داخلی در مناطق روستایی عینیت یافته و هر اندازه بیشتر به این مناطق توجه شود علاوه بر ماندگاری بیشتر جمعیت آنها برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی بهتر اقدام شده است.
مسئول اقتصادی فرمانداری گناباد هم خودباوری نسبت به تواناییها و ظرفیتهای داخلی و فرهنگ سازی را برای تحقق این مهم از مصادیق بارز تحقق اقتصاد مقاومتی توصیف و بیان کرد: توجه به قابلیتهای مناطق روستایی و جهت دهی آنها در مسیر توسعه اقتصادی بستر تحقق اقتصاد مقاومتی را هموار می کند.
محمد سفری به پرداخت 189 میلیارد تسهیلات اشتغالزایی طی سه ماهه نخست امسال به متقاضیان گنابادی اشاره و بیان کرد: از این میزان 174 میلیارد ریال تسهیلات اشتغال فراگیر و بقیه مربوط به حوزه روستایی است.
وی میزان تعهد امسال گناباد را برای اشتغال دو هزار و 208 نفر ذکر و بیان کرد: بیشترین اشتغال در بخشهای جهاد کشاورزی، راه و شهرسازی، صنعت و معدن و تجارت و کمیته امداد ایجاد می شود که جهت دهی این تسهیلات متناسب با ظرفیتهای مناطق روستایی بستر تحقق اقتصاد مقاومتی را فراهم می کند.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی گناباد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: مردمی شدن اقتصاد، استفاده از منابع داخلی، تقویت اقتصاد محلی، نوآوری و خلاقیت در تولیدات داخلی مولفه تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی هستند و بخش زیادی از ارکان تحقق این اقتصاد در روستاها فراهمند.
دکتر ابوالقاسم شفیعی افزود: همه مسئولان دخیل در فرآیند توسعه وعمران روستاها از جمله فرمانداران، بخشداران و دهیاران باید با رویکرد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، به فعلیت رساندن ظرفیتهای بالقوه مناطق روستایی و جهتدهی آنها به منظور اشتغال و کارآفرینی برای تحقق اقتصاد مقاومتی تلاش کنند.
مسئول هماهنگی امور عمرانی فرمانداری گناباد نیز گفت: شناخت ظرفیتهای موجود و اشتغال پایدار در کنار ایجاد زیرساختهای عمرانی لازم، آموزش روستاییان و توانمندسازی مناطق روستایی از طریق آموزش روستاییان ارکان تحقق اقتصاد مقاومتی در این مناطق هستند.
ابوالفضل شاکری افزود: با وجود ایجاد زیرساختهای لازم در روستاها اما بخاطر مشکلاتی مانند خشکسالی، بیکاری و کمبود فرصت شغلی این مناطق به جای آنکه به عنوان قطب اقتصادی مطرح باشند به سکونتگاههای غیررسمی و نقاط جمعیتی حریم شهرها تبدیل شده اند.
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت گناباد نیز گفت: برای توانمندسازی و ماندگاری روستاییان باید جاذبه های اقتصادی، فرهنگی و گردشگری هر روستا را شناسایی نمود.
هادی ایزدی تجمیع فعالیتها و ایجاد مجتمعهای کارگاهی، دامداری، فرشبافی، تولید صنایع دستی و پرداخت هدفمند تسهیلات به متقاضیان در روستاها را مهم توصیف و بیان کرد: این اداره با پرداخت تسهیلات از متقاضیان راه اندازی واحدها حمایت می کند.
مدیر جهاد کشاورزی گناباد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: تحقق اقتصاد مقاومتی و استفاده از ظرفیتهای مناطق روستایی در مسیر تولید و اشتغال پایدار و افزایش ماندگاری جمعیت در این مناطق مستلزم تامین زیرساختهای عمرانی است.
علیرضا حسین زاده از ظرفیتهای مناطق روستایی به عنوان پشتوانه صنعت و کشاورزی یاد و بیان کرد: باید با مشوقهای سرمایه گذاری متکی بر ظرفیتهای موجود و ایجاد ارزش افزوده، تمایل به سرمایه گذاری را در این بخش افزایش داد.
وی توانمندسازی روستاییان را مولفه مهم کاهش مهاجرت از مناطق روستایی ذکر کرد و افزود: ادارات مربوطه باید با برگزاری دوره های آموزشی توانمندیهای بالقوه روستاییان را متناسب با سطح تحصیلات در هر بخش شناسایی کرده و با پرداخت تسهیلات و به فعلیت رساندن آنها در اشتغال پایدار و افزایش ماندگاری این مناطق سهیم باشند.
او گفت: باید محصولات خاص کشاورزی دارای جنبه اقتصادی و ارزش افزوده هر روستا را شناسایی و به عنوان یک برند برای توسعه و رونق اقتصادی مطرح کرد. مدیریت جهاد کشاورزی گناباد در این زمینه در کنار آموزش دوره ای روستاییان برای تغییر الگوی کشت از سنتی به صنعتی، برندسازی الگوهای کشت موفق مناطق روستایی را در دست اقدام دارد و ظرفیتهای تعدادی از مناطق در این زمینه شناسایی شدند.
شهرستان 88 هزار نفری گناباد در فاصله 287 کیلومتری جنوب مشهد واقع است. 60 درصد جمعیت گناباد در مناطق شهری بقیه آن در 112 روستای این شهرستان ساکن هستند.
2095/1858
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.