به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد مقدس، زعفران یکی از بازارهایی است که به صورت معمول مشکلات زیادی در آن وجود دارد و معمولاً فعالان در این عرصه باید با چالش‌های زیادی دست و پنجه نرم کنند.یکی از راهکارهایی که همیشه برای شفاف‌سازی و تثبیت قیمت در حوزه زعفران داده می‌شد این است که ساز و کار بورس برای این امر در نظر گرفته شود تا بتوان از این مکانیسم برای بهبود وضعیت بازار استفاده کرد.

سال گذشته بورس زعفران فعالیت خود را آغاز کرده و هدف اصلی از این مسئله نیز بهبود وضعیت بازار و شفاف سازی قیمت‌ها اعلام شد.

حمیدرضا جوادی مدیر تنظیم بازار جهاد کشاوزی خراسان رضوی در این زمینه می‌گوید: راه‌اندازی این بورس در خراسان رضوی می‌تواند کمک زیادی به فعالان این حوزه داشته باشد زیرا دست دلالان را از بازار کوتاه کرده و مشکلاتی که در این بخش برای فعالان این حوزه به وجود آمده بود را رفع کرد. راه‌اندازی بورس زعفران تا کنون توانسته آثار مناسبی به همراه داشته باشد و به همین علت هم توانسته فعالیت خود را ادامه دهد.

کوشا.م یکی از کشاورزان زعفران است که در مورد نحوه خرید و فروش زعفران در بورس می‌گوید: معمولاً در ابتدای فصل برداشت خریدار سر زمین آن قدر زیاد است که به بورس و دیگر موارد این حوزه نمی‌رسد و محصول خوب از کشاوزان به راحتی و با پول نقد خریداری می‌شود.

وی ادامه می‌دهد: به شخصه برای فروش محصولات خود از بورس زعفران استفاده نکرده‌ام اما تصور ندارم که برای دیگر کشاورزان هم کاربرد زیادی داشته باشد زیرا در واقع باید دست دلالان از این محصول کوتاه شود که بنده فکر نمی‌کنم چنین اتفاقی افتاده باشد.

با وجود گفته‌هایی که مسئولان جهاد کشاورزی در حوزه عملکرد بورس زعفران دارند با این حال فعالان بخش خصوصی هنوز در این زمینه مشکلاتی دارند؛ غلامرضا میری نایب رئیس شورای ملی زعفران در مورد این موضوع با اشاره به اینکه نحوه فعالیتی که برای بورس زعفران در نظر گرفته شده ژمناسب نیست، می‌گوید: تا به حال به صورت رسمی خبری از فعالیت بورس زعفران و حجم معاملات آن دریافت نکرده‌ام اما این بخش نمی‌تواند تأثیر زیادی در بازار به همراه داشته باشد.

وی ادامه می‌دهد: کالایی مانند زعفران یکی از کالاهایی است که در بازار به راحتی به پول نقد تبدیل می‌شود و به همین علت فروشنده لزومی به تحویل آن به بورس نمی‌بیند. وقتی کشاورزی بخواهد محصول خود را در بورس به فروش برساند باید هزینه‌های آزمایش و استاندارد آن و علاوه بر این هر روز هزینه‌های انبارداری را پرداخت کند و در واقع کشاورز با این ساز و کار متضرر  می‌شود.

میری تأکید می‌کند: همچنین ممکن است قیمت زعفران از ابتدا تا انتهای یک ماه تغییر داشته باشد و کشاورز با این روشی که در بورس معامله می‌شود به علت برخی از دیرکردها دچار مشکل شود و در نتیجه استفاده از آن توجیه ندارد.

نایب رئیس شورای ملی زعفران بیان می‌کند: همچنین با توجه به اینکه برای تحویل زعفران در بورس قیمت را از بازار دریافت می‌کنند نمی‌توان گفت که در مورد شفاف‌سازی هم اقدام ویژه‌ای در  آن انجام می‌شود علاوه بر اینکه در صورت دریافت از بورس باید کارمزد و سایر مواردی از  این دسته را نیز به این سازمان پرداخت کرد.

میری تصریح می‌کند: بخش خصوصی خود با به وجود آمدن بورس برای زعفران کاملاً موافق است اما این نوع از فعالیت در بورس به هیچ عنوان نمی‌تواند به ما کمک کند زیرا بسیاری از موارد آن برای کالایی مانند زعفران اصلا توجیه ندارد.

با وجود صحبت‌هایی که در بالا آورده شد به نظر می‌رسد افتتاح بورس زعفران آن طوری که باید بازدهی نداشته و حداقل به هدفی که برای آن تعیین شده دست پیدا نکرده و به همین علت از آن استفاده زیادی نمی‌شود.

البته بسیاری از موضوعات دیگر مانند بی‌میلی مردم به استفاده از بورس برای تأمین کالایی که در بازار وجود دارد و یا کمبود اطلاعات هم شاید در مورد استقبال بسیار کم از بورس زعفران تأثیر داشته باشد اما مهم‌ترین موضوع در این حوزه همین مسئله‌ای است که باید تفاوت‌های بنیادین بین زعفران و سایر کالاها  مدنظر قرار گرفته شود که هم اکنون این امر انجام نمی‌شود.

همچنین به نظر می‌رسد باید در مورد تعیین قیمت نیز مواردی در نظر گرفته شود تا مرجع بازار نباشد زیرا دلالان تا حد زیادی در تعیین قیمت بازار مؤثر هستند و این روش به شفافیت در مورد این محصول کمکی نمی‌کند.

انتهای پیام/

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
  • کدخبر: 620298
  • منبع: tasnimnews.com
  • نسخه چاپی
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.