شیوع ویروس عامل بیماری کرونا اوایل زمستان پارسال از کشور چین آغاز شد و به تدریج اما با سرعتی روزافزون به سراسر جهان گسترش یافت بطوری که بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی هماینک حدود ۷۰۰ هزار نفر در سطح دنیا به این ویروس مبتلا شده و ۳۰ هزار ۸۹۲ نفر نیز در کشورهای مختلف بخاطر کرونا جان باختهاند.
حدود ۳۶ هزار بیمار مبتلا به کرونا نیز تاکنون در ایران شناسایی و تحت مداوا قرار گرفته و در این میان دو هزار و ۵۱۷ نفر جان خود را از دست دادهاند.
البته باید تاکید کرد خدمات شایان و شبانهروزی کادر مجرب و متعهد درمانی کشورمان تاکنون حدود ۱۲ هزار بیمار کرونایی را درمان کرده و با تن سالم به خانههایشان بازگرداندهاند.
در میان غوغای جهانگیر بحران کرونا گاه به گوش میرسد در برخی کشورها ارائه خدمات درمانی به اتباع خارجی مبتلا به کرونا بخاطر محدودیتها دچار کاستی و یا حتی توقف شده است.
این در حالی است که بنا بر محاسبات عقلانی مبتنی بر واقعیت و تاکید متخصصان امر، برای قطع زنجیره انتقال ویروس عامل بیماری کرونا میبایست تمامی افراد ساکن در هر منطقه مورد توجه اقدامات پیشگیرانه و درمانی قرار گیرند زیرا حتی وجود یک فرد بیمار عاملی برای تهدید همه از داخلی و خارجی است.
جمهوری اسلامی ایران ظرف حدود نیم قرن اخیر به دلایل گوناگون جغرافیایی و ژئوپولیتیکی و از همه مهمتر فرهنگ غنی و عمیق میهماننوازی، امنیت حاکم بر کشورمان و امکانات کارآمد در بخشهای مختلف زندگی اجتماعی از جمله بهروز بودن حوزه بهداشت و درمان بطور مداوم میزبان مهاجرانی از کشورهای همسایه بوده و هست که به امید زندگی در فضای امن و آباد راهی ایران شدهاند.
به همین خاطر ایران هماینک میزبان جمعیتی افزون بر سه میلیون نفر از اتباع دیگر کشورها است و در این میان خراسان رضوی در پذیرش مهاجران خارجی در جایگاه نخست ایستاده است.
مطابق آمارهای رسمی ۳۲۰ هزار مهاجر خارجی هماینک در خراسان رضوی سکونت دارند که همه آنها از ابتدای آغاز بحران بیماری همهگیر کرونا بدون هیچگونه تفاوت و تبعیض به خدمات پیشگیرانه و درمانی یکسان با شهروندان ایرانی دسترسی داشته و از آن بهره میبرند.
خدمات یکسان
مدیر گروه پیشگیری مبارزه با بیماریها در دانشگاه علوم پزشکی مشهد به خبرنگار ایرنا گفت: خدمات درمانی و بیمارستانی مرتبط با بیماری کرونا در خراسان رضوی برای اتباع خارجی و ایرانیان بطور کامل یکسان است و هیچ تفاوتی بین افراد برای دریافت این خدمات وجود ندارد.
دکتر محمدجعفر صادقی افزود: برای یکسری خدمات و آزمایشهای طبی که توسط پزشکان متخصص و در آزمایشگاهها انجام میشود از همه افراد چه ایرانی و چه خارجی مبلغی دریافت میشود اما برای نمونهگیری و تست کرونا حتی یک ریال از هیچ فردی چه ایرانی و چه خارجی تاکنون دریافت نشده و نمیشود.
وی ادامه داد: اگر فردی از اتباع خارجی ادعایی مستند مبنی بر اخذ وجه از وی در قبال آزمایشهای طبی اصلی مربوط به کرونا و نمونهگیری "کشت حلق" داشته باشد حتما به وی جایزه میدهیم زیرا از نبود چنین امری کاملا مطمئن هستیم. مدیر گروه پیشگیری مبارزه با بیماریها در دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: هماینک در بین بیماران کرونایی بستری در بیمارستانهای خراسان رضوی افراد زیادی از اتباع دیکر کشورهای نظیر افغانستان وجود دارند که همانند شهروندان ایرانی تحت مداوا و مراقبت پزشکی قرار دارند.
وی افزود: همچنین در حوزه بهداشتی ۱۹ نفر شامل پزشک، پرستار، بهیار و مامای همکار ما و دستاندرکار غربالگری اتباع خارجی دارای تابعیت کشور افغانستان هستند که با دانشگاه علوم پزشکی مشهد همکاری میکنند.
دکتر صادقی ادامه داد: علاوه بر ارائه خدمات درمانی به اتباع خارجی، در مبادی ورودی و خروجی مرزی نیز پروتکلهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی ایران و طرحهای غربالگری و تبسنجی برای این طیف در دست انجام است.
خدمات خودمراقبتی و پیشگیرانه
مدیرکل دفتر امور اتباع و مهاجران خارجی در استانداری خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به وضعیت پاندمیک یعنی جهانشمولی بیماری کرونا و تاثیر آن در حوزه روابط بینالملل ظرف ۴۵ روز اخیر اقدامات پیشگیرانه و خودمراقبتی برای اتباع خارجی ساکن این استان در دستور قرار همه نهادهای ذیربط گرفته و در اجرا است.
محمدتقی هاشمی افزود: اتباع خارجی برای خروج از مرز باید از طریق خودمعرفی اقدام کنند. اسفند ماه پارسال در خراسان رضوی با سیل جدیدی از اتباع بیگانه برای خودمعرفی مواجه بودیم از اینرو در اردوگاههای سکونت آنها طرح غربالگری با همکاری دانشگاه علوم پزشکی اجرا و گروههای غربالگری در اردوگاه مستقر شدند.
وی ادامه داد: همچنین با توجه به اینکه مرز در ساعات مشخصی باز است، برای اقامت اتباع بیگانه که خارج از آن ساعات مراجعه میکردند محل اقامت فراهم شد. این مکانها بطور مستمر ضدعفونی، راهنماییهای خودمراقبتی به افراد ارائه میشود و مواد شوینده و ضدعفونی در اختیار آنها قرار میگیرد.
مدیرکل اداره امور اتباع و مهاجران خارجی در خراسان رضوی گفت: خودروهای انتقال اتباع به مرز نیز بطور مستمر ضدعفونی میشوند و غذای سالم و بهداشتی نیز برای این عزیزان سرو میشود.
وی افزود: برخی اوقات اتباع خارجی بین۱۲ تا ۱۵ ساعت در این اردوگاه باقی میمانند لذا افرادی که علایم کرونا داشته باشند به بیمارستانها ارجاع داده میشوند.
هاشمی گفت: تاکنون در مجموعه اتباع خارجی خودمعرف در خراسان رضوی گزارشی از وجود افراد دارای کرونای مثبت گزارش نشده است.
مراقبت در میهمانشهر
مدیرکل دفتر امور اتباع و مهاجران خارجی در استانداری خراسان رضوی به وجود افراد آسیبپذیر و کمدرآمد میان اتباع خارجی اشاره و بیان کرد: میهمانشهری با گنجایش اسکان پنج هزار نفر در تربتجام برخوردار از ملزومات کامل نظیر مرکز بهداشت، مرکز آموزشی و دفتر اشتغال فعال شده و هماینک حدود چهار هزار نفر از اتباع خارجی در این میهمانشهر سکونت دارند.
وی افزود: این شهرک با توجه به وضعیت بحران بیماری همهگیر به صورت کامل تحت نظر قرار دارد بطور که در کل این مجموعه از ۲۵ روز پیش علاوه بر اقدامات غربالگری و ضدعفونی همه مکانها، بستههای معیشتی و بهداشتی در اختیار ساکنان قرار گرفته، رفت و آمدها به منظور ممانعت از انتقال ویروس عامل بیماری محدود شده است.
هاشمی ادامه داد: چنانچه برخی افراد ساکن میهمانشهر تربتجام بخواهند به جمع خانواده برگردند چنین اقدام با نظارت مرکز بهداشت و درمان خراسان رضوی و رعایت پروتکلهای بهداشتی صورت میگیرد.
وی به ۳۲۰ هزار تبعه خارجی که بطور مجاز در خراسان رضوی سکونت دارند اشاره و بیان کرد: ۹۶ درصد این جمعیت ساکن مشهد میباشند. ۱۰ درصد آنها افراد آسیبپذیر بوده که عموما دچار امراض سخت و بعضا صعبالعلاج نیز هستند. امسال تانون حدود ۱۸ هزار نفر از این دسته از اتباع خارجی ساکن مشهد زیر پوشش خدمات بیمه سلامت قرار گرفتهاند.
وی گفت: بر اساس هماهنگی با دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مراکز بهداشت درمان خراسان رضوی همه اتباع خارجی مجاز و غیرمجاز که بخاطر بیماری کرونا مراجعه میکنند با فوریت پذیرش شده و همانند شهروندانی ایرانی از خدمات درمانی بهره میگیرند.
مدیرکل اداره امور اتباع و مهاجران خارجی خراسان رضوی افزود: متاسفانه برخی رسانههای خارجی دست به جوسازی مغرضانه، هدفدار و کاملا کذب با مضمون ارائه نشدت خدمات درمانی به اتباع خارجی در ایران زدهاند و این در حالی است که اتباع خارجی بطور مستمر در حال پذیرش در مراکز درمانی این استان هستند و مانند شهروندان ایرانی تحت درمان قرار گرفتهاند رفتند.
بیمارستان خاص اتباع خارجی
وی در ادامه اظهار داشت: با توجه به اینکه محل زندگی و منزل مسکونی برخی از اتباع خارجی با توجه به تعداد خانوار مناسب خودقرنطینگی نیست بر اساس مذاکره با استانداریخراسان رضوی پیگیر آن هستیم تا یکی از بیمارستانهای مشهد در این شهر برای درمان و قرنطینه این افراد اختصاص یابد.
هاشمی ادامه داد: اقدامات اجرایی برای تحقق این امر تاکنون به میزان ۶۰ درصد صورت گرفته و موضوع تا حصول نتیجه نهایی که همان اختصاص یک بیمارستان در مشهد برای اتباع خارجی است پیگیری میشود.
وی گفت: همچنین برای آن دسته از اتباع خارجی که به صورت غیرمجاز در ایران حضور دارند ظرف همین مدت بخاطر وضعیت بحرانی ناشی از شیوع بیماری همهگیر اقدامات سلبی مانند بازداشت آنها متوقف شده و حتی چنین افرادی در صورت نیاز به درمان با فوریت در بیمارستانها پذیرش و بستری میشوند.
مدیرکل دفتر امور اتباع و مهاجران خارجی در استانداری خراسان رضوی افزود: در چارچوب مبارزه با بیماری کرونا همه سطح محلات و منازل اتباع خارجی ساکن مشهد در قالب تشکیل ستاد مردمی از مهاجران و ایرانیان به صورت مستمر ضدعفونی میشوند و اقدامات آگاهیبخش و ارائه دستورالعملهای خودمراقبتی نیز با کمک نهادهایی همچون بسیج، مراکز بهداشتی درمان و گروههای مردم نهاد در دست انجام است.
وی ادامه داد: همچنین در این خصوص ستادی مردمی از مهاجران خارجی برپا شده که بخشی از آنها پزشک و پرستار هستند و در دانشگاهها بیمارستانها برای کمک به بیماران خارجی مبتلا به کرونا خدمت میکنند.
هاشمی گفت: با کمک آستان قدس رضوی، کمیته امداد امام خمینی(ره) و مووسسات خیریه ایرانی و افغانی در طول این مدت شش هزار بسته معیشتی و بهداشتی بین خانوادههای اتباع خارجی در شهر مشهد توزیع شده است.
پزشکان بدون مرز
مدیرکل اداره امور اتباع و مهاجران خارجی خراسان رضوی به موضوع فعالیت پزشکان بدون مرز نیز اشاره و بیان کرد: ظرف سالهای اخیر سازمان پزشکان بدون مرز در قالب تفاهمنامهای با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی ایران و ادارهکل اتباع خارجی همکاری خوبی در حوزه امور بهداشت و درمان مهاجران خارجی داشته است.
وی افزود: ظرف حدود ۶ سال اخیر نیز پزشکان بدون مرز در موضوع هپاتیت و ایدز در حال همکاری با ما برای درمان اتباع خارجی عمدتا افغانستانی و پاکستانی مقیم خراسان رضوی هستند.
هاشمی به بهرهگیری از ظرفیت پزشکان بدون مرز در خصوص کرونا نیز اشاره و بیان کرد: طبق فرامین مقام معظم رهبری، پزشکان بدون مرز حق کارکردن روی اتباع ایرانی را ندارند و اجازه این کار را نخواهیم داد اما با توجه به شیوع بیماری و مشکلات ناشی از تحریم تلاش میشود با استفاده از ساختارهای بینالمللی مسوول امور پناهندگان از ظرفیت پزشکان بدون مرز در مورد اتباع خارجی استفاده شود.
وی ادامه داد: ساز و کارهایی در دست تمهید است تا در مرز دوغارون واقع در شرق خراسان رضوی از ظرفیت پزشکان بدون مرز برای کمک به اتباع خارجی بیمار و مبتلا به کرونا بهره گرفته شود.
مدیرکل دفتر امور اتباع و مهاجران خارجی در استانداری خراسان رضوی گفت: با توجه به محدودیت امکانات پزشکی باید از ظرفیتهای بینالمللی برای ارائه خدمت به اتباع خارجی استفاده شود. بهرهگیری از ظرفیت پزشکان بدن مرز برای بیماران اتباع خارجی در عالیترین سطح توسط مقامات استان خراسان رضوی تایید و در کشور نیز این موضوع مصوب شده است.
دولتها باید در قبال اتباع خود مسوول باشند
وی همچنین اظهار داشت: افزون بر سه میلیون تبعه افغانستان در ایران زندگی میکنند لذا دولت افغانستان باید در موضوع درمان اتباع خود که مقیم ایران هستند همکاری لازم را داشته باشد.
هاشمی افزود: در حالی که کشورمان تحت تاثیر تحریمهای ظالمانه قرار دارد باز هم تلاش میکنیم کمکهای و خدمات مناسب و موثر را به مهاجران و اتباع خارجی ارائه شود اما با حمایت دولت افغانستان و اتباع خارجی دارای تمکن مالی میتوان خدمات مطلوبتری را برای عزیزان فراهم کرد.
وی همچنین پیگیری تحقق "مهاجرت معکوس" را از اولویتهای ادارهکل امور اتباع و مهاجران خارجی استانداری خراسان رضوی اعلام و بیان کرد: پناهندگان خود نیز باید درخواست بازگشت به کشورشان را داشته باشند لذا در این خصوص تسهیلات لازم برای برگشت به آنها ارائه میشود.