دبیر علمی کنگره در این مراسم "اطلاع‌رسانی بیشتر پیرامون اختلالات خواب، خواب طبیعی، بهداشت خواب و  اشتراک‌گذاری علوم‌خواب بین پزشکان" را از اهداف این گردهمایی علمی تخصصی ذکر و بیان کرد: ظرف سه روز برگزاری همایش علم خواب پزشکان عمومی، متخصص و فوق‌ تخصص رشته‌های مختلف شامل داخلی، ریه، گوش، حلق و بینی، قلب و عروق، طب‌ کار، مغز و اعصاب و روانپزشکی مقالات خود را ارائه می‌کنند. 

دکتر مهناز امینی شمار مقالات ارائه شده به این همایش علمی را افزون بر ۱۰۰ مورد اعلام و بیان کرد: محورهای مقالات "بررسی اختلالات شایع خواب، بی‌خوابی، پرخوابی، خروپف، آپنه‌ خواب، ساعت بیولوژیک خواب، حرکات غیرمعمول، سندروم پای بی‌قرار، خواب در کودکان و سالمندان، خواب در طب مکمل و طب سنتی، جنبه‌های روانشناسی خواب، خواب‌ خوب، خواب و تصادفات است.

وی در ادامه همچنین اظهارداشت:  "آپنه‌ خواب" یا وقفه‌ تنفسی در زمان خوابیدن که در اصطلاع عامیانه به آن خروپف یا خرناس گفته می‌شود یکی از شایعترین بیماریهای خواب است که در جریان آن اکسیژن خون با هر وقفه تنفسی افت کرده بنابراین به قلب، عروق، مغز و ریه فرد دچار آپنه آسیب می‌زند. هوای تنفسی در این اختلال به راحتی از مجاری تنفسی، حلق و حنجره عبور نمی‌کند به طوری که ممکن است برای مدت ۱۰ ثانیه تنفس قطع شود و در این مدت خون به مغز فرد نرسد.

این متخصص داخلی و فوق تخصص ریه و فلوشیپ پزشکی خواب، به شیوع آپنه‌ خواب در مردان اشاره و بیان کرد: بر اساس آخرین پژوهشها از هر دو مرد یک نفر به این عارضه مبتلا است و بر پایه همین تحقیقات از هر پنج تا شش زن نیز یک نفر با آپنه‌خواب درگیر است. 
وی "کاهش حافظه، خستگی و خواب‌آلودگی در طول روز، مشکلات عصبی، استرس، اضطراب و افزایش فشار خون" را از عوارض وقفه تنفسی در خواب ذکر و بیان کرد: تشخیص و درمان آپنه‌ در کلینیکهای خواب انجام می‌شود. دکتر امینی گفت: دو واحد کلینیک خواب در بیمارستانهای امام رضا(ع) و ابن‌سینای مشهد و همچنین دو کلینیک نیز در بخش خصوصی این هم‌اینک فعال هستند. 

دبیر اجرایی"کنگره بین‌المللی علم خواب" نیز گفت: بیماریهای خواب همانند بیماریهای بیداری است. رشته‌های مختلف پزشکی شامل روانپزشکی، مغز و اعصاب، ریه، طب کار، گوش، حلق و بینی، اطفال و تمام رشته‌های مرتبط با قلب، بیهوشی، جراحی فک، دندانپزشکی و طب عمومی با پزشکی خواب و فلوشیپ طبی خواب ارتباط دارند.

دکتر لعیا افشاری افزود: "پزشکی خواب" رشته‌ای جوان با حدود ۴۰ سال سابقه در جهان و ۱۲ سال سابقه در ایران است. هم‌اینک ۸۰ درصد جمعیت کشور نسبت به بیماریهای عمومی خواب آگاهی لازم را ندارند لذا عوارض آن را جدی نمی‌گیرند.

وی در ادامه به سندرم پای‌ بی‌قرار و خروپف به عنوان نارساییهای فیزیولوژیکی بیماریهای مرتبط با خواب اشاره و بیان کرد: این موارد بیماریهایی هستند که باید افراد مبتلا مراحل درمانی آنها را طی کنند. خروپوف که هم‌اینک در سطح جامعه امری عادی تلقی می‌شود در صورت فقدان اقدام برای درمان در نهایت نارسایی‌ قلبی را به دنبال دارد. 

این متخصص طب کار و فلوشیپ پزشکی خواب تاکید کرد: رسانه‌ها در چنین شرایطی باید بیش از پیش در این زمینه فعال شده تا عموم مردم و افکار عمومی را نسبت به اهمیت بیماریهای خواب و لزوم درمان بهنگام آن آگاه سازند. 

وی مدت زمان لازم برای برخورداری از خواب طبیعی را بین هفت تا هشت ساعت در شبانه‌روز ذکر و بیان کرد: بدن انسان با میزان نور دریافتی مدت زمان خواب را  تنظیم می‌کند بنابراین وقتی مردم شبها در محیط خانه نور زیاد به خصوص نور آبی ایجاد می‌کنند در واقع امر تاثیرات نور خورشید را آن هم شب هنگام به خانه خود می‌آورند و همین باعث کاهش ساعات لازم برای خواب می‌شود. 

دکتر افشاری ادامه داد: کمبود خواب سبب‌ساز اختلالاتی در عملکرد طبیعی بدن انسان می‌شود به طوری که در کودکان باعث کندی ترشح هورمون رشد و در بزرگسالان وجب کاهش روند نرمال ترمیم عضلانی می‌شود بنابراین باید نسبت به فراهم نمودن شرایط لازم برای خواب مناسب اهمیت ویژه قائل شد.
وی ادامه داد: کمبود خواب عامل افزایش دو تا هفت برابری حوادث شغلی در حین کار است. همچنین ۴۰ درصد حوادث رانندگی مرتبط با خواب هستند. بی‌خوابی و کمبود خواب هنگام رانندگی موجب "خواب کوتاه" می‌شود که در حین آن راننده به مدت سه تا ۱۰ ثانیه با چشمان باز به حالت خواب رفته و در این مدت فاقد آگاهی لازم برای راندن خودرو است.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد همچنین گفت: بی‌خوابی در میان زنان شایعتر از مردان است. 

وی افزود: مشکلات بی‌خوابی بر روند فعالیت روزانه و سطح کارایی فرد تاثیرگذار است بنابراین بهترین راه درمان آن آموزش بهداشت خواب است.
دکتر افشاری همچنین از جذب دانشجوی فلوشیپ خواب(فوق تخصص خواب) برای امسال در دانشگاه علوم پزشکی مشهد خبر داد گفت: ایجاد تشکل مردم نهاد برای حمایت از بیماران خواب و اختلالات مربوطه از دیگر اقدامات در حال انجام است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.