مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی روز پنجشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: پیشبینی میشود کار برداشت انار که چند روزی است در این استان آغاز شده تا پایان آبان ماه آتی از سطح هفت هزار و ۷۰۰ هکتاری باغهای این محصول ادامه داشته باشد.
هاشم نقیبی مساحت کل باغهای بارور محصولده و غیربارور انار را در خراسان رضوی هشت هزار و ۴۰۰ هکتار اعلام و بیان کرد: به باغداران انار کشاورزان بطور اکید توصیه میشود حتما تا انتهای نیمه نخست آبان ماه کار برداشت این محصول را به پایان برسانند تا متحمل زیان ناشی از سرمازدگی احتمالی انار نشوند.
وی همچنین میزان برداشت انار را در شرایط عادی و مناسب آب و هوایی و باغداری افزون بر ۱۵ تن از هر هکتار ذکر و بیان کرد: با این وجود حجم برداشت انار از باغهای خراسان رضوی در پی رخداد سرمازدگی پاییزی دو سال پیش به شدت کاهش یافت.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی میزان برداشت انار را از هر هکتار باغهای این استان برای امسال هشت هزار و ۵۰۰ تن پیشبینی و بیان کرد: بر این اساس امیدواریم افزون بر ۷۰ هزار تن محصول تا انتهای آبان ماه آتی از باغهای این محصول در خراسان رضوی برداشت شود.
وی افزود: در صورت سرد شدن هوا میزان عملکرد و برداشت محصول از باغهای انار به شدت تحت تاثیر قرار میگیرد.
خراسان رضوی همردیف با اصفهان سومین تولیدکننده محصول باغی انار در کشور، و ایران با تولید سالیانه یک میلیون تن از این محصول بزرگترین تولیدکننده انار در جهان است. هند جایگاه دوم را از این نظر دارد. بر این اساس هماینک فارس با ۲۵ درصد، استان مرکزی با ۱۱ درصد، خراسان رضوی و اصفهان هریک با ۱۰ درصد، یزد با هفت درصد و سمنان با شش درصد از حجم کل تولید انار در ایران استانهای برتر تولید محصول این محصول در کشور شناخته میشوند.
خراسان رضوی همچنین در تولید انار به شیوه نوین "زیر سایبان" به عنوان راهکاری برای بهبود کمی و کیفی محصول، افزایش بهرهوری آب و کاهش خسارتهای ناشی از آفات و بیماریهای فیزیولوژیک این محصول در کنار فارس، مرکزی و اصفهان یکی از استانهای الگوی کشور در تولید انار است.
گرچه انار در اغلب ۲۹ شهرستان خراسان رضوی تولید میشود اما در این میان شهرستانهای مهولات، بجستان، بردسکن، خلیلآباد و کاشمر بیشترین تولید را دارند. عمدهترین ارقام تولیدی محصول انار در خراسان رضوی شامل اردستانی، قرمز، ملس، عقدا، شیرین، خزر و شیشه کپ است. شهرستان مهولات با دو هزار و ۱۰۰ هکتار باغ انار و تولید سالانه سه هزار و ۱۵۰ تن محصول، رتبه نخست کشت و تولید آن را در خراسان رضوی دارد.
محصول انار خراسان رضوی به ارمنستان، امارات، کره، عراق، عمان، ترکمنستان، قطر، آلمان، سوییس، روسیه، اتریش، هند، فرانسه و پاکستان صادر میشود. ارقام بیشتر تجاری و ۹۰ درصد صادرات انار محصول ایران شامل "ملس ساوه، شیشه کپ فردوس، خزربردسکن، رباب نیریز، نادری بادرود، ملس یزدی، قجاق قم، اردستانی مهولات و بجستانی گناباد" هستند.
انار میوهای درختی و بومی مناطق شرقی ایران تا کوههای هیمالیا در شمال هند است. این میوه با دانههای قرمز و سفید رنگ به شیوهای تازهخوری، آب انار، رب انار، لواشک انار و مربای انار مصرف میشود. پوست انار نیز به رنگهای قرمز و سیاه در ساختن الوان سنتی و دباغی پوست حیوانات کاربرد دارد. همچنین از انار سیاه و گل انار در امور درمانی استفاده میشود.
میوه انار سرشار از آنتیاکسیدان، ویتامین C و پتاسیم است. "کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، سرطان، کلسترول خون، جلوگیری از آسیب سلولها و کمک به سلامت لثهها" از مهمترین فواید شناختهشده خوردن انار است.
۳۶۳ هزار بهرهبردار فعال در بخش کشاورزی خراسان رضوی سالانه هشت میلیون تن انواع محصولات باغی، زراعی و دامی تولید میکنند. سالانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار زمین در خراسان رضوی زیر کشت ۸۳ نوع محصول می رود. بخش کشاورزی ۲۸ درصد اشتغال و ۳۰ درصد صادرات غیرنفتی خراسان رضوی را به خود اختصاص داده است.