رئیس سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در نوزدهمین برنامه سه شنبه های فرهنگی سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی که به این امر اختصاص یافته بود گفت: در گنجینه رضوی به عنوان یکی از بزرگترین مراکز نسخ خطی جهان اسلام، تعداد ۷۵ نسخه خطی از شیخ اشراق به همراه ترجمه، شرح و حاشیه بر آثار وی وجود دارد.

حجت الاسلام سید جلال حسینی افزود: قدیمی ترین نسخه خطی مرتبط با شهاب الدین سهروردی، کتاب "التنقیحات فی شرح التلویحات" اثر "عز الدوله سعد بن منصور بن هبه الله" معروف به "ابن کمونه" است  که در سال ۶۶۷ هجری قمری تالیف شده است.

وی اضافه کرد: این کتاب شرح و توضیح نسخه التلویحات شیخ اشراق و مشتمل بر سه فن منطق، طبیعیات و الهیات است و کاتب نسخه "عبدالرحمن بن محمود قرمی" است که مشتمل بر خط نسخ ۲۵ سطری، ۳۳۶ برگ و تاریخ کتابت آن ۷۰۵ هجری قمری است.

او ادامه داد: نسخه نفیس دیگری از آثار سهروردی، مجموعه کتاب "هیاکل النور" یا "هیاکل سبعه" است که این کتاب اشراقی آمیخته به فلسفه مشایی، مشتمل بر هفت هیکل جسم، طبیعت نفس، جهات عقلی سه گانه، معاد و سعادت و شقاوت، نبوات و احلام است که خط نسخ ۱۶ سطری دارد و تاریخ کتابت آن به سال ۱۱۰۲ هجری قمری باز می گردد.

شهاب الدین یحیی سهروردی مشهور به شیخ اشراق، موسس مکتب و حکمت اشراق است که در سال ۵۴۹ هجری قمری در سهرورد از توابع زنجان به دنیا آمد.

فلسفه اسلامی دارای سه نحله فلسفه مشایی، فلسفه اشراقی و حکمت متعالیه است که به ترتیب ابوعلی سینا، شهاب الدین سهروردی و ملاصدرا  موسسان این سه نحله فلسفی بوده اند.

۷۴۸۹/۱۹۲۲

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.