یک کارشناس مسائل اقتصادی گفت: جذب سرمایه خارجی می‌تواند راهگشا باشد اما نه به نوعی که بحران ارزی کشور را حل کند . 
محسن خندان‌دل در گفت‌وگو با ایسنا - منطقه خراسان، اظهار کرد: طرح اعطای تابعیت 5 ساله به ازای 250 هزار دلار سرمایه‌گذاری  در صورت فراهم آوردن زمینه‌های مناسب مثبت است اما در غیر این صورت آسیب‌های گزنده‌ای گریبان‌گیر ما می‌شود
این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه سرمایه‌گذاری 250 هزار دلاری تنها به معنای پول نقد و اسکناس نیست بلکه شامل سرمایه‌گذاری‌های مختلف می‌شود، اظهار کرد: اساس این طرح می‌تواند باعث گشایش در اقتصاد شود، همانطور که بسیاری از کشورهای دنیا با توجه به دیدگاه متفاوتشان با رقم‌های مختلفی چنین طرحی را ایجاد کرده‌اند.
وی ادامه داد: استرالیا با یک و نیم میلیون دلار، کانادا با 800 هزار دلار، آمریکا با 500 هزار دلار و کشورهایی مثل مصر با ده هزار دلار سرمایه‌گذاری به افراد اقامت می دهند که تفاوت ارقام نشات گرفته از دیدگاه‌های مختلف آنهاست، امروزه کشور همسایه ما، ترکیه، با 500 هزار دلار سرمایه‌گذاری به افراد اقامت می‌دهد.   این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: سرمایه‌گذاری با شکل‌های متفاوتی صورت می‌گیرد، بخشی از آن در بانک سپرده‌گذاری می‌شود، بخشی دیگر در قالب یک شرکت سرمایه‌گذار پول را به عنوان  یک پول مولد در بخش‌های  مختلف به کار می‌اندازند، به هر ترتیب جذب سرمایه خارجی  می‌تواند راهگشا باشد اما نه به نوعی که بحران ارزی کشور را حل کند . 
این کارشناس مسائل اقتصادی خاطرنشان کرد: بحران ارزی ما یک بحث روانی است. ما فکر می‌کنیم پایه‌های  مقایسه‌ای اقتصاد ما بر اساس نرخ ارز است، این نگاه فرهنگی مردم را وادار می‌کند که ریال را به دلار تبدیل کنند و آن را در خانه‌های خود نگه دارند و دل خوش به این باشند که ارزش پول خود را حفظ و از کاهش ارزش پولشان جلوگیری کرده‌اند .
وی با بیان این که نوع نگاه فرهنگی نیز تا حدودی باعث افزایش قیمت ارز می‌شود گفت: همانطور که می‌بینید در کشور ما دلار از 3 هزارتومان به 15 هزار تومان می‌رسد و مجددا به کانال 12 هزار تومان برمی‌گردد و مردم متقابلا  از کاهش قیمت ارز ابراز خوشحالی می‌کنند، درحالی که این نرخ واقعی نیست. 
خندان دل اظهار کرد: بحث سرمایه‌گذاری خارجی به طور کلی می‌تواند به عنوان یک عامل مولد کاملا مثبت باشد، توسعه اقتصادی به همراه بیاورد، حوزه اشتغال را دگرگون کند و ورود سرمایه‌گذاری خارجی می‌تواند بخش گردشگری انتقال فرهنگ و تکنولوژی و عوامل متعدد دیگری را نیز به ارمغان بیاورد.
این کارشناس مسائل اقتصادی  درباره مبدا سرمایه‌گذاران احتمالی گفت: پیش‌بینی مبدا سرمایه‌گذاران در حوزه غیرخاورمیانه‌ای به واسطه نوع نگاهی که روابط دیپلماتیک ما برایمان  بوجود آورده و امنیت سرمایه‌گذاری در ایران از شاخص‌هایی پایینی برخوردار است، بعید است که عمدتا سرمایه گذاران خارجی حوزه غرب به این سادگی‌ها ورود پیدا کنند، مگر اینکه تغییر رفتار دیپلماتیک داشته باشیم.
وی افزود : اما در حوزه خاورمیانه  به واسطه امنیتی که در این کشورها وجود ندارد و تا امروز در کشور ما وجود داشته است بیشتر کشورهای پیرامونی ما در حوزه خاورمیانه و به طور مشخص‌تر کشورهایی مثل عراق  و افغانستان  و تا حدی کشورهای درگیر منازعات سیاسی و جنگی مثل یمن و  برخی دیگر از کشورها که عمدتا می‌توان گفت کشورهای عربی هستند از این طرح استقبال خواهند کرد.
خندان‌دل با اشاره به نمونه‌های موفق سرمایه‌گذاری خارجی تصریح کرد: مناسبات اقتصادی آمریکا و چین از  سرمایه‌گذاری خارجی به وجود آمده است، در  نمونه‌های داخلی نیز می‌بینیم که برخی شرکت‎ها در عراق  سرمایه‌گذاری می‌کنند و مدعی هستند که حدود 35 درصد ظرفیت مواد لبنی عراق را  پوشش می‌دهند.
وی اظهار کرد: این درحالی است که حجم سرمایه‌گذاری خارجی در کشور ما روبه  نزول است، آن هم ارتباط مستقیمی به دیپلماسی خارجی ما دارد، این مناسبات زمانی بهبود می‌یابد که ما به بتوانیم شرایطی را از لحاظ فرهنگی و دیپلماسی خارجی به‌وجود بیاوریم که سرمایه‌گذاران خارجی را تشویق  و ترغیب کنیم.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: رفتارهای فعلی ما، ارتباط ما و نگاهی که متاسفانه دنیا به ما دارد نمی‌تواند کمکی کند، همانطور که برخی از آثار آن از جمله کاهش فروش نفت را می‌بینیم، در حوزه گردشگری نیز اگر امنیت را حذف کنیم، آیا واقعا گردشگر خارجی داریم؟در پاسخ می‌توان گفت همه آنها به واسطه امنیت موجود در کشور اینجا هستند و ما در ارتقا شاخص‌های گردشگری تلاشی نکرده‏ایم، من معتقدم ارتباط مستقیم بین سیاست و اقتصاد بسیار کمک کننده است.
خندان‌دل با اشاره به معایب این طرح خاطر نشان کرد : اصلی‌ترین عیبی که در این طرح وجود دارد بحث صدمات فرهنگی است، وقتی ما زیرساخت مناسبی را برای ورود سرمایه گذار خارجی فراهم نکنیم ترکیب فرهنگ‌های مختلف باعث صدمات جبران ناپذیری به ما می‌شود، در بخش‌های دیگر نیز قسمتی از فرهنگ کشورهای دیگر به طور مثال افغانستان بر ما وارد شده و ما هیچ اقدام خاصی در خصوص پالایش این فرهنگ و  آشنایی مردم با این فرهنگ  نکردیم.
وی افزود:  سپس می‌بینیم  به واسطه عدم تناسب صحیح، صدمات جبران ناپذیری  برای ما ایجاد می‌شود، حالا اگر قرار باشد این شرایط منتج به یک سرمایه گذاری شود اساس و پایه ، بخش فرهنگ است که متاسفانه هیچ قدمی را به شکل ملموس و آماری نمی‌بینیم و هیچ دستگاهی متولی این قضیه نیست که ما از آن بازخواست کنیم.
این کارشناس اقتصادی در خصوص مزایای این سرمایه گذاری اظهار کرد: حوزه اقتصاد ارتباط مستقیمی با سودآوری دارد و خیلی از فعالان حوزه اقتصادی فارغ از  مسائل غیراقتصادی مربوط به آن سرمایه گذاری، کار خودشان را برای سودآوری ادامه می‌دهند، پس از دیدگاه سرمایه‌گذاری اگر این دریچه باز شود در کشور فعالان اقتصادی سود خواهند برد چون فعالیت سود بخشی است، ارز گران قیمتی نسبت به پایه‌های  قابل محاسبه ریال وارد کشور می‌شود و می‌تواند راه حل بسیاری از مشکلات باشد.
وی ادامه داد: اما از دیدگاه‌های اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی، اگر برنامه‌ریزی صحیحی نداشته باشیم مطمئن باشید صدمات جبران ناپذیری به ما وارد می‌شود که آن صدمات هیچ‌گاه نمی‌تواند با سودآوری حوزه اقتصاد پوشش داده شود.
انتهای پیام
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.