رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تربت حیدریه بر حفظ هویت تاریخی این شهر تاکید کرد و افزود: متاسفانه نگاه مدیران شهری و فرهنگ مردم بر نوسازی و بازسازی بوده و این در حالی است که این بافت تاریخی در جذب گردشگر و در آمدزایی تاثیر فراوانی دارد.
به گزارش خبرگزاری ایلنا از تربت حیدریه، علی محمدی ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهارکرد: در سطح شهرستان تربت حیدریه 300 جاذبه گردشگری و تاریخی شناسایی شده که از این تعداد 49 اثر ثبت ملی شده است .
وی جاذبه های گردشگری ومذهبی شهرستان را 25 مورد ، روستاهای گردشگر را 10 روستا ، رستوران های بین راهی را 5 مورد ، دفتر خدمات مسافرت و گردشگری را 5 مورد ، تعداد هنرمندان صنایع دستی شناسایی شده را یک هزار و300 نفر ، تعداد کارگاه های فعال را 530 وتعداد رشته های صنایع دستی را 17 مورد عنوان کرد .
محمدی تصریح کرد:در گذشته کاوش های باستان شناسی جدیدی با دستگاههای ژئومغناطیس جدید در منطقه باستانی دامسک انجام شده است که آثار کشف شده مربوط به دوره ساسانی است و تا کنون تعداد۳۲ خمره در آن کشف شده است که کشف این آثار قدمت شهرستان را تا قبل از اسلام ارتقاء داده است و باعث جلب توجه به این منطقه شده که این منطقه قابلیت تبدیل به سایت موزه باستان شناسی نیز دارد که منوط به اخذ مجوز های مربوطه است.
وی افزود: متاسفانه رشته باستان شناسی دانشگاه تربت حیدریه که در این خصوص فعالیت های واقعا مهمی انجام داد وضعیت مشخصی ندارد و تثبیت آن نیازمند پی گیری مسئولین شهرستان است.این در حالی است که تعداد دانشجویان رشته باستان شناسی تربت از نیشابور و بیرجند نیز بیشتر است وبه گفته دکتر کورش محمد خانی که فارق التحصیل دانشگاه صوربن هستندو متخصص فعالیت های ژئومغناطیس می باشند همانند منطقه باستانی دامسک در داخل و خارج کشور وجود ندارد.
محمدی افزود: یکی از اهداف ما حفظ بافت تاریخی شهرستان است.این موضوع می تواند باعث جذب گردشگر به منطقه شود.سعی و تلاش ما نیز بر اصل حفظ این ابنیه است.یکی از مواردی که در هفته های اخیر انجام شده است طرح شکایت جهت تخلیه رباط لاری و ورود سرمایه گذار برای مرمت و بازسازی این بنا است.
رئیس اداره میراث فرهنگی تربت حیدریه از اهدای اشیای تاریخی به موزه این شهرستان خبر داد.
وی گفت: اشیای سفالی کشف شده بیشتر مربوط به سیستم های آبرسانی و مربوط به قرون میانی اسلام است.
محمدی افزود : این اشیای تاریخی توسط اعضای انجمن های میراث فرهنگی مسقر در روستاها تحویل اداره میراث فرهنگی شد.
وی همچنین از افتتاح خانه صنایع دستی بایگ درخرداد ماه سال جاری خبرداد وگفت : یکی از مقوله های مهم حوزه میراث فرهنگی بحث شناسایی آثار ومحوطه های تاریخی است که اکثر بناهای تاریخی تربت حیدریه که از بافت های تاریخی بی نظیر است رو به تخریب است ونیازمند مرمت وبهسازی است .
رئیس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی وگردشگری تربت حیدریه بیان کرد: 50 درصد بناهای تاریخی تربت حیدریه وقف است
وی تصریح کرد:یکی از موزه ها موزه مازاری به گفته مدیرکل موزه اهای کشور بینظیر است وبحث جهانی شدن روستای ملی بسک درحال پیگیری است و ان شالله امیدواریم این اتفاق بزودی رخ دهد.
وی اظهار کرد: با توجه به کم نظیر بودن بافت تاریخی شهر تربت حیدریه که شامل، مساجد، بازارها، حمام و آب انبار های متعدد می باشد حفظ این امکان علاوه بر حراست از هویت تاریخی شهر در جذب گردشگر و منبع در آمدزایی نیز کارساز است.
وی تصریح کرد: امروزه استقبال از بازارهای سنتی و مشاغل فعال سنتی در این بازارها رو به گسترش است و با توجه به وقفی بودن بسیاری از بناهای تاریخی در شهر تربت حیدریه و رویکرد مسئولان و فرهنگ عمومی مردم بر نوسازی و بازسازی در صددیم تا تک بناهای حفظ شده را با رضایت مالک نگه داریم.
رییس میراث فرهنگی تربت حیدریه با بیان اینکه نوروز امسال جذب گردشگر در تربت حیدریه ۲ درصد افزایش یافته، افزود: با اجرای برنامه های متنوع نوروزی و برگزاری جشن های نورزگاه و همچنین فعال کردن اماکن بومگردی، امسال ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار مسافر و گردشگر از این شهرستان عبور کردند که ۲۴۷ هزار نفر از اماکن تاریخی، گردشگری و مذهبی بازدید و بالغ بر ۱۰۰ هزار نفر نیز اقامت داشتند.
محمدی، رویکرد اداره متبوع خود در حوزه گردشگری را معرفی جاذبه های روستایی و راه اندازی اقامت گاههای بومگردی عنوان کرد و افزود: بر همین اساس ۵ روستای بسک، رودمعجن، حصار، بکاول و نسر بعنوان روستای هدف گردشگری در تربت حیدریه معرفی شده اند و همچنین ۴ اقامتگاه بومگردی مجوز گرفته و ۱۰ اقامتگاه دیگر درخواست راه اندازی داده اند که در حال بررسی است.
وی بیان کرد: در حوزه صنایع دستی بعد از عقیق و ابریشم، هنرمندان و رشته های هنری در این منطقه منسوخ شده بودند که با احیای آنها، امروز با برگزاری نمایشگاه های مختلفی در سطح ملی و بین المللی باعث افتخار استان و کشور شدند که می توان از نمد مالی، قفل سازی سنتی و چرم دوزی از نمونه های بارزآن یاد کرد.
رییس میراث فرهنگی از احیای بناهای تاریخی بعنوان رویکرد اصلی در این حوزه یاد کرد و گفت: در همین راستا چهار بنای رباط لاری، رباط کامه، رباط کسکک و حمام حاجی رییس که بلا استفاده بوده برای احیا و تغییر کاربری به سرمایه گذار بخش خصوصی واگذار شده است.
وی از راه اندازی موزه های تخصصی در این شهرستان خبر داد و افزود: با توجه به پتانسیل های موجود در سطح منطقه با ایجاد موزه های تخصصی مازاری و همچنین ابریشم و بازدید گردشگران داخلی و خارجی از این موزه ها تحول شگرفی در این حوزه پدیدار می کند.
رییس میراث فرهنگی تربت حیدریه بیان داشت: روستای ملی بسک و شهر بایگ به جهت صنعت ابریشم کشی فرصتی را در سطح کشور فراهم کرده که با ایجاد زیر ساخت های لازم در آینده نزدیک به دنبال ثبت جهانی این روستا هستیم.
در سطح شهرستان تربت حیدریه ۳۰۰ جاذبه تاریخی و گردشگری شناسائی شده که ۱۴۹ اثر آن ثبت اثار ملی شده است