پژوهشگران زمین شناسی معتقدند ساختار این دریاچه متعلق به دوران دوم و سوم زمین شناسی است که در اثر فعالیت های تکنونیکی و همچنین عوامل کوهزایی به وجود آمده است.
طبیعتگردان و طبیعت دوستان علاقه فراوان به پدیده های طبیعی مانند بزنگان دارند به همین دلیل این دریاچه طبیعی سالانه میزبان هزاران بازدید کننده و طبیعت دوست است.
این دریاچه در بلندی های کپه داغ و در 130 کیلومتری جاده مشهد به سرخس در جنوب کوه های هزار مسجد واقع شده و وسعت آن حدود 80 هکتار و بیشترین عمق آن 12 متر می باشد.
آب این دریاچه از بارندگی های سالانه و چشمه های کوچک حاشیه و کف دریاچه تامین می شود و تاکنون 33 گونه فیتوپلانگتون جلبکی در این دریاچه شناسایی شده است.
طبق اندازه گیری های اخیر، عمق آب دریاچه بزنگان در عمیق ترین نقطه آن کمتر از 12 متر گذشته است و از نکات جالب این دریاچه نبود درخت در حواشی و سواحل آن می باشد.
دریاچه بزنگان در فصول مختلف سال محل تجمع پرندگان مهاجر است و همه ساله در پاییز و زمستان و نیز اوایل بهار، زیستگاه فوق العاده ای برای گذراندن فصل سرمای پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی می باشد و از معروف ترین پرندگانی که به این منطقه سفر می کنند فلامینگو را می تواند نام برد.
سازمان حفاظت محیط زیست در جهت حفظ و بهره وری معقول از این پدیده طبیعی و با حفظ اصالت تعادل اکولوژیکی آن، ‌برنامه هایی در دست اقدام دارد بطوریکه این دریاچه در آینده نزدیک یکی از مراکز مهم علمی پژوهشی و تفرجگاهی خواهد شد.

* غار بزنگان
غار بزنگان در 128 کیلومتری مشهد و 6 کیلومتری جنوب غربی روستایی به همین نام واقع شده که قدمت آن به پیش از میلاد برمی گردد.
این غار یکی از آثار و جاذبه‌ های طبیعی شهرستان سرخس به شمار می رود و رشته کوه زیبای آن در بین کوهنوردان کشور شهرت بسیار دارد.
دهانه غار بزنگان حدود 70 سانتی متر است و داخل این غار یک مسیر ساده و کوتاه چهار متری وجود دارد که با در دست گرفتن طناب می توان به راحتی در آن فرود و صعود داشت.
غار بزنگان آهکی و پایه های آن آهکی استالاکتیت و استالاگمیت بسیار با حجم و اندازه های مختلف داشته و
درون غار چشمه های آب آشامیدنی وجود دارد.
ساکنان درون این غار متعلق به دوران موسترین بوده و حدود 45 هزار سال پیش در این محل زندگی می کردند و اهل شکار نیز بوده اند.
در دهانه غار چشمه آب وجود دارد و تمام سقف غار و دهانه ورودی بلند آن را خفاش‌ ها احاطه کرده ‌اند.
محیط داخلی این غار حدود 2000 متر است و ارتفاع درون آن گاهی به 25 متر می‌رسد.
درون این غار سه ‌راه وجود دارد، دو راه آن خشک و راه سوم دارای آب معدنی است که به دریاچه ‌ای به عمق هفت متر و مساحت حدود 50 متر منتهی می‌ شود.

*روستای بزنگان
روستای بزنگان در مرکز تعدادی از آبادی های این منطقه به نام های کلاته عوض و کلاته مهدی آباد، چشمه سنگی، قرقره و زلو قال و آب دراز واقع شده و یکی از بزرگترین آبادی های سرخس محسوب می شود که به آب و قنات های شهر دسترسی داشته است.
سابقه سکونت در روستای بزنگان به 100 سال می ‌رسد و در اواخر سلطنت ناصرالدین ‌شاه سرحدداری این بخش از خراسان را به حاجی محمد میرزای قهرمان واگذار کرده بودند.
سابقه سکونت در آبادی ‌های ناحیه بزنگان در بخش غربی مزدوران نیز بین 75 تا 100 سال است.
دریاچه بزنگان در سال 1386 بر اساس مصوبه شماره 275 سال 1385 ، از طرف شورای عالی حفاظت محیط زیست کشور به عنوان اثر طبیعی ملی شناخته شد.
این دریاچه که یک اثر طبیعی و ملی و جزو مناطق نمونه گردشگری استان است اینک به دلیل کاهش و افت شدید آب در خطر نابودی قرار گرفته و چنانچه کارشناسان حفاظت محیط زیست برای حل این مشکل اقدامی انجام ندهند، خشک شده و به یک فاجعه زیست محیطی منجر خواهد شد.
7496 / 6053
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.